Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Drab op bodem fles tijdens hergisting (weizen)  (gelezen 418 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jayless

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Drab op bodem fles tijdens hergisting (weizen)
« Gepost op: 16-05-2020 11:06 u »
Hallo Mede brouwers,

Ik ben net gestart met bier brouwen met een pakketje dat ik voor mijn verjaardag kreeg.

Dit beviel wel dus heb meteen een brouwketel gekocht dus ga hier lekker verder mee.

Nu zit ik alleen met het volgende:

Het pakket was een weizen en deze is na 2 weken gisting gebotteld en staat nu te wachten tot ze de koelkast in mogen (nog 1 weekje).
Nu keek ik er vanmorgen naar en overal zat er een soort drab op de bodem van de flesjes, dit heb ik even doorgeschud.

Is dit normaal? Wat kan ik hier anders de volgende keer aan doen?

Alvast bedankt voor de hulp

gr.

Jeroen


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.354
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #1 Gepost op: 16-05-2020 11:16 u »
Dat pakketje was dat er een met mout, hop en gist. Heb je in een ketel gemaischt daarna gefilterd en het wort gekookt met de hop en daarna laten gisten.

Offline jayless

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #2 Gepost op: 16-05-2020 12:05 u »
Dat pakketje was dat er een met mout, hop en gist. Heb je in een ketel gemaischt daarna gefilterd en het wort gekookt met de hop en daarna laten gisten.


Precies zoals je zegt dat heb ik gedaan  :D

En voordat ik het heb gebotteld nog een keer gefilterd en toen suiker toegevoegd +/- 8gr per liter.

Offline trebvuister

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #3 Gepost op: 16-05-2020 12:18 u »
Een klein beetje drab kan geen kwaad. Mijn Weizen had dat ook. Als de flesjes eenmaal gekoeld zijn slaat de drab neer op de bodem. Mijn Weizen was daarna mooi helder

Tip: een paar flesjes nog 2 weken langer laten staan en dan in de koelkast. Worden ze lekkerder van (bij mij tenminste)

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.354
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2020 12:19 u »
En hoe helder was het wort na het koken en koelen en vooral hoe helder was het bier na het gisten, vertel daar eens wat over.

Zag het wort vr het gisten er zo uit


En na het gisten dus vr het bottelen ook zo.


Of eerder zo





Offline jayless

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2020 15:09 u »
Of eerder zo


[/quote]

Het bier zag en ziet er troebel en viezig uit eigenlijk, beetje net als je laatste foto en dan nog wat dikker lijkt wel.
Had 1 flesje gevuld met het restant oftewel een heel klein beetje nog en deze nu na een week opengemaakt maar dat is creme kleurig en ruikt niet al te fris....

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.354
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2020 16:33 u »
Wel Jayless,
Zorg tijdens het maischen dat de pH waarde van het beslag na 10 minuten een waarde heeft van 5,5.
Gebruik volgende keer een hevelfilter na het maischen zo krijg je helder wort wat naar de kookketel gaat. Tijdens het vullen van de kookketel, zorg dat de pH waarde van het bij het begin koken een waarde heeft van 5,1 door nog een beetje aan te zuren.
In de kookketel laat je hopbellen los meekoken en ook 1,2 g Iers mos per 10 L wort. Gebruik een spiraalkoeler om nadien snel te koelen.
Na het koelen roer je alles goed rond, zet je ketel een beetje schuin en plaats een hevelbuis voorzien van een droesemkapje op het laagste punt op de bodem.



Als alles terug stil staat bezinken de uitgevlokte eiwitten heel snel bovenop de laag verkookte hopbellen. Na een 10 tal minuten kan je helder wort van onder die laag overhevelen naar je gistvat

Dan ziet je wort er zo uit.


Na het gisten gebruik je weer de hevelbuis met droesemkapje om het jonge bier over te hevelen naar je lagervat en van je lagervat naar je bottelemmer ook.

Zo komt er helder bier zonder trub of drab in je flessen terecht.
Voor 2 euro, exclusief verzendkosten, bekom je een inox hevelbuis met een los droesemkapje.

Offline jayless

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: drab op bodem fles tijdens hergisting (weizener)
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2020 20:35 u »
Eigenlijk wil ik met die brouwketel gaan werken met een brouwzak en hopzakjes e.d.
en dus alleen met die enne ketel gaan werken.

(Het is zo een elektrische brouwketel van Argesan van 27 liter, gewoon een soort pan met een element onderin)

Maar mbt de eerste test is die dan in feite mislukt, dus wegspoelen of wat langer laten staan? (ipv nu nog een week nog dik 2 weken doen)?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab op bodem fles tijdens hergisting (weizen)
« Reactie #8 Gepost op: 17-05-2020 00:39 u »
Laat het bier rustig staan. Er is altijd een depot in de fles als je een hergisting op de fles uitvoert.
Na een tijdje wordt het depot wat compacter.

Proef om de zoveel tijd het bier, je zult zien dat het helderder wordt en ook dat de smaak verandert. Overigens hoort enige troebelheid bij een weizen.

Tags: