Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat ging er mis?  (gelezen 1578 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Wat ging er mis?
« Gepost op: 15-05-2020 21:56 u »
Vandaag opende ik vol verwachting het eerste flesje van mijn zelf gebrouwen witbier. Het resultaat valt echter tegen terwijl ik mij geen missers of ongelukjes in het brouwproces kan herinneren.

Eerste wat opvalt is dat het schuim heel snel heel grof wordt en dan meteen helemaal dood slaat.
De smaak is wat "dun", bitter/zuur, waterig.

Iemand een idee in welke richting ik het moet zoeken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.555
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2020 22:48 u »
Zonder verder info kan niemand hier een zinnig antwoord op geven.

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2020 23:26 u »
Aan wat voor een soort extra info moet ik dan denken?


Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #3 Gepost op: 16-05-2020 12:24 u »
Post je recept, hoe de brouwdag ging, hoe heb je schoongemaakt, hoe verliep je bottelproces.
Beschrijf alle stappen!

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2020 16:59 u »
Post je recept, hoe de brouwdag ging, hoe heb je schoongemaakt, hoe verliep je bottelproces.
Beschrijf alle stappen!

Ik heb heel simpel exact de instructies gevolgd van het pakket:
https://www.unibrew-Nederland.nl/bierbrouwen/bierpakketten/Brewferm-moutpakketten/Brewferm-moutpakket-mr-white.html

Gebrouwen in een Grainfather, vooraf alles lag met warm water, water met oxi en warm water doorgespoeld. Eerste dagen in een 31 liter plastic gistvat, na 4 dagen overgeheveld naar een 20l fles. (Gisting op kamertemperatuur - min-max thermometer geeft aan dat gedurende het gistingsproces de temperatuur tussen de 18 en 23 graden is gebleven)

Na twee weken op de fles gebotteld, meest nieuwe flessen, (tijd in warm water met oxi laten badderen, daarna stevig omgespoeld met leidingwater.)

Twee weken op kamertemperatuur laten staan en toen de koelkast in, klaar voor consumptie.

Online Snelbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2020 17:50 u »
Vandaag opende ik vol verwachting het eerste flesje van mijn zelf gebrouwen witbier. Het resultaat valt echter tegen....
Eerste wat opvalt is dat het schuim heel snel heel grof wordt en dan meteen helemaal dood slaat.
De smaak is wat "dun", bitter/zuur, waterig.
Iemand een idee in welke richting ik het moet zoeken?
Zie eerdere antwoorden.. VEEL onbekende data, dus moelijk te adviseren.
De on-ervarenheid proef ik min of meer uit je posts, maar is zeker geen schande. Als we allemaal Freddy-H  zouden heten is dit forum wat mij betreft dood.
Enkele aanmerkingen:
- Oxi-pro is géén absolute cleaner. Werkt zelfs matig minimaal tegen actieve bacters, En als je het naspoelt met water houd je WATER over als actief component..
- Dun mondgevoel bij witbier? Hoort min of meer bij de soort.. Is géén makkelijk bier om (goed) te maken.
- Géén schuim en grove bubbels, zie punt 1.
Als je 'normaal' hebt gebrouwen denk ik aan een infectie.. En daar kunnen wij  thuisbrouwers NIET op testen..
Brouwze, en blijf lezen.  Snelbier

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 179
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #6 Gepost op: 16-05-2020 18:24 u »
In deze tijden wat lastig maar het kan enorm helpen als je lid bent van een brouwvereniging waar je je bier kunt laten proeven door ervaren brouwers of keurmeesters. vaak kunnen zij zeggen wat er mis is of wat er te verbeteren valt.

Zo blijft het gissen...

 stefan

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #7 Gepost op: 16-05-2020 18:34 u »
De on-ervarenheid proef ik min of meer uit je posts, maar is zeker geen schande. Als we allemaal Freddy-H  zouden heten is dit forum wat mij betreft dood.


Klopt, ik heb een paar keer wat uit blik vergist om de smaak te pakken te krijgen en me langzaam aan voor te bereiden op het echte werk. Dit was mijn eerste waarbij ik alles met het handje deed maar de grondstoffen en het recept nog even uit het pakje haalde. Voor de volgende poging heb ik nu wat zakken mout en hop in huis gehaald.

Als ik jou goed begrijp gaan je (wilde gok) verdenkingen vooral uit richting het schoonmaken. Ik had juist het idee dat ik dat wel grondig (om echte ervaring / inzicht te compenseren) deed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #8 Gepost op: 17-05-2020 00:13 u »
Vandaag opende ik vol verwachting het eerste flesje van mijn zelf gebrouwen witbier. Het resultaat valt echter tegen terwijl ik mij geen missers of ongelukjes in het brouwproces kan herinneren.

Eerste wat opvalt is dat het schuim heel snel heel grof wordt en dan meteen helemaal dood slaat.
De smaak is wat "dun", bitter/zuur, waterig.

Iemand een idee in welke richting ik het moet zoeken?

Wat denk je van geduld?

Verder doet jouw beschrijving mij denken in de richting van het enten van te veel gist.
Hoe snel verliep de vergisting? Hoeveel gist heb je gebruikt en bij welke welke temperatuur heb je vergist? Wat was je begin SG?

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #9 Gepost op: 17-05-2020 00:32 u »
Als we allemaal Freddy-H  zouden heten is dit forum wat mij betreft dood.

Wie is "Freddy-H"?

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #10 Gepost op: 17-05-2020 00:44 u »

De smaak is wat "dun", bitter/zuur, waterig.

Jouw beschrijving van de smaak staat niet zo ver van de smaakbeschrijving bij het betreffende moutpakket van Brewferm:

"witbier met een fruitige, zurige en licht bittere smaak. Verfrissende doordrinker."

Citaat
Eerste wat opvalt is dat het schuim heel snel heel grof wordt en dan meteen helemaal dood slaat.

Gewoon op een te hoge temperatuur vergist. Vergistingskast maken met nauwkeurige temperatuurscontrole en alles komt goed.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #11 Gepost op: 17-05-2020 00:48 u »
Wat denk je van geduld?

Verder doet jouw beschrijving mij denken in de richting van het enten van te veel gist.
Hoe snel verliep de vergisting? Hoeveel gist heb je gebruikt en bij welke welke temperatuur heb je vergist? Wat was je begin SG?

Hij werkt met het moutpakket Mr. White van Brewferm, wat naar alle waarschijnlijkheid betekent dat hij het mee geleverde zakje korrelgist erin gekieperd heeft.

Offline DINAST

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
  • stop brewing, and pay attention to me
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #12 Gepost op: 17-05-2020 08:16 u »
Wie is "Freddy-H"?

Wilde gok: Freddy Heinekken?

Offline André de Laat

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 258
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #13 Gepost op: 17-05-2020 10:20 u »
Hij werkt met het moutpakket Mr. White van Brewferm, wat naar alle waarschijnlijkheid betekent dat hij het mee geleverde zakje korrelgist erin gekieperd heeft.

En wat is daar mis mee?

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #14 Gepost op: 17-05-2020 11:32 u »
En wat is daar mis mee?

Niks, maar, ik reageerde op Jacques die stelde dat Duuuf mogelijks teveel gist had geënt. Dat lijkt me dan weer niet het probleem als je met een vooraf uitgebalanceerd moutpakket incl. korrelgist aan het werken bent.

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #15 Gepost op: 17-05-2020 14:30 u »
Wat denk je van geduld?

Verder doet jouw beschrijving mij denken in de richting van het enten van te veel gist.
Hoe snel verliep de vergisting? Hoeveel gist heb je gebruikt en bij welke welke temperatuur heb je vergist? Wat was je begin SG?

Wat bedoel je met geduld? Moet ik hem langer op de fles laten uitgisten? Zou wel het simpelste zijn, de voorraad staat nu in de kelder bij ongeveer 14 graden maar dan haal ik het wel naar boven.

Begin SG was 1040, iets aan de lage kant volgens mij.
Hij werkt met het moutpakket Mr. White van Brewferm, wat naar alle waarschijnlijkheid betekent dat hij het mee geleverde zakje korrelgist erin gekieperd heeft.
Klopt bijna, volgens de instructies heb ik met de korrels eerst een starter gemaakt (toen ging hij best snel flink tekeer)

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #16 Gepost op: 17-05-2020 14:49 u »
Jouw beschrijving van de smaak staat niet zo ver van de smaakbeschrijving bij het betreffende moutpakket van Brewferm:

"witbier met een fruitige, zurige en licht bittere smaak. Verfrissende doordrinker."

Gewoon op een te hoge temperatuur vergist. Vergistingskast maken met nauwkeurige temperatuurscontrole en alles komt goed.

Zou goed kunnen dat hij dus beter is dan het lijkt maar dat het ontbreken van koolzuur een zeer essentieel mondgevoel dus missen.

Te hoge temperatuur lijkt mij niet erg waarschijnlijk, ik heb meer de indruk dat de temperatuur wat aan de lage kant was. (Hele tijd een thermometer naast het gistvat gehad). Een vergistingskast zal er echt nog wel komen maar ik vind dat ik voorlopig voor een beginner al voldoende geinvesteerd heb en eerst maar eens een paar goede biertjes moet brouwen. (anders gaat de vrouw echt piepen ... heeft dus wat tijd nodig voor ik nog meer ruimte in huis ga claimen...)

(mogelijk dat mijn volgende poging een pilsener gaat worden. Dit omdat de zomer eraan komt en ik dus geen kamers heb die redelijk rond de 20 graden blijven. Ik heb wel een kelder die vrij stabiel op de 14 graden lijkt te blijven)

Offline Gielus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Het is wel bier, maar geen Biemus
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2020 17:19 u »
Een vergistingskast zal er echt nog wel komen maar ik vind dat ik voorlopig voor een beginner al voldoende geinvesteerd heb en eerst maar eens een paar goede biertjes moet brouwen.

Dat is grappig.. Want die vergistingskast gaat jou nou juist enorm helpen met het brouwen van een paar goede biertjes ;)


Het schijnt de heetste zomer ooit te worden als ik de voorspellingen van weeronline mag geloven 8)

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2020 18:53 u »


Te hoge temperatuur lijkt mij niet erg waarschijnlijk, ik heb meer de indruk dat de temperatuur wat aan de lage kant was. (Hele tijd een thermometer naast het gistvat gehad).

Mijn uiterst bescheiden ervaring als hobbybrouwer (alsook de belangloze maar kostbare adviezen van collega's op dit forum) heeft me ondertussen wel geleerd dat de temperatuur naast het vergistingsvat niet relevant is maar wel de temperatuur in het gistvat. In zoverre mijn metingen kloppen zit daar tijdens de hoofdvergisting een verschil op van 5°C. In de fase van de hoofdvergisting is het gistproces zelf een warmtebron ongeacht omgevingstemperatuur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2020 21:45 u »
Niks, maar, ik reageerde op Jacques die stelde dat Duuuf mogelijks teveel gist had geënt. Dat lijkt me dan weer niet het probleem als je met een vooraf uitgebalanceerd moutpakket incl. korrelgist aan het werken bent.

De hoeveelheid gist in een zakje is meestal niet afgestemd op het volume en zwaarte van het bier dat je brouwt met een pakket...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #20 Gepost op: 17-05-2020 21:52 u »
Wat bedoel je met geduld? Moet ik hem langer op de fles laten uitgisten? Zou wel het simpelste zijn, de voorraad staat nu in de kelder bij ongeveer 14 graden maar dan haal ik het wel naar boven.

Begin SG was 1040, iets aan de lage kant volgens mij. Klopt bijna, volgens de instructies heb ik met de korrels eerst een starter gemaakt (toen ging hij best snel flink tekeer)

Met geduld bedoel ik dat de smaak van je bier nog verandert.

Een starter met korrelgist? ??? Ik kan mij haast niet voorstellen dat dit in de handleiding staat. Waarschijnlijk bedoel je het hydrateren van de gist. Ik heb goed nieuws voor je: dat is nergens voor nodig. De gistleveranciers geven tegenwoordig aan dat je de gist ook over het wort kunt strooien.
Als je minder wort hebt dan 20 liter met een begin SG onder de 1040 heb je niet het hele zakje nodig. Wanneer je een overmaat aan gist gebruikt kan dat leiden tot een leeg bier met verminderde schuimhoudbaarheid. Als je niet overgeheveld hebt is dat effect groot.

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #21 Gepost op: 17-05-2020 22:19 u »
Met geduld bedoel ik dat de smaak van je bier nog verandert.

Een starter met korrelgist? ??? Ik kan mij haast niet voorstellen dat dit in de handleiding staat. Waarschijnlijk bedoel je het hydrateren van de gist. Ik heb goed nieuws voor je: dat is nergens voor nodig. De gistleveranciers geven tegenwoordig aan dat je de gist ook over het wort kunt strooien.
Als je minder wort hebt dan 20 liter met een begin SG onder de 1040 heb je niet het hele zakje nodig. Wanneer je een overmaat aan gist gebruikt kan dat leiden tot een leeg bier met verminderde schuimhoudbaarheid. Als je niet overgeheveld hebt is dat effect groot.

Volgens mij noemde de instructie het een starter maken (kan hem zo snel niet vinden hier) kwam erop neer dat ik de korrels in een beetje warm water moest strooien. Ging behoorlijk tekeer. (in tegenstelling tot wat ik over echte starters lees hoefde dat niet dagen van te voren)

Een teveel aan gist komt eigenlijk wel een beetje vreemd over. Als ik het goed begrijp is het eerste wat gist doet als het het wort in duikt zich als een dolle vermenigvuldigen. Wat zou de start hoeveelheid dan uitmaken als de populatie zo extreem groeit?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #22 Gepost op: 17-05-2020 23:00 u »
Volgens mij noemde de instructie het een starter maken (kan hem zo snel niet vinden hier) kwam erop neer dat ik de korrels in een beetje warm water moest strooien. Ging behoorlijk tekeer. (in tegenstelling tot wat ik over echte starters lees hoefde dat niet dagen van te voren)

Een teveel aan gist komt eigenlijk wel een beetje vreemd over. Als ik het goed begrijp is het eerste wat gist doet als het het wort in duikt zich als een dolle vermenigvuldigen. Wat zou de start hoeveelheid dan uitmaken als de populatie zo extreem groeit?

Hydrateren dus.
Normaal komt er een beetje schuim op de vloeistof. Had je suikerwater of wort gebruikt voor het hydrateren?

De hoeveelheid gist waarmee je begint maakt uit voor de hoeveelheid gist dat je hebt na de vergisting. Als je met veel gist begint worden er minder esters en hogere alcoholen aangemaakt die bijdragen aan de smaak van je bier. Verder heb je veel gist. De gist sterft af en enzymen komen vrij. Daaronder zijn ook eiwitsplitsende enzymen. Door de afbraak van eiwitten wordt de schuimhoudbaarheid en volheid van de smaak minder.

Offline Kiekeboe

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 549
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #23 Gepost op: 17-05-2020 23:13 u »
Uit gebruiksaanwijzing Brewferm Mr. White

6. Giststarter aanmaken en overheveling

Naargelang het soort bier je wil bekomen heb je een gistsoort
nodig. Gebruik je een gist van Wyeast behoef je voor een hoeveelheid van 20 liter wort geen speciale giststarter aan te maken
(met de Wyeast-verpakking Activator start je tot 20 liter wort
op). Volg de gebruiksaanwijzing van deze gistsoort op (het kan
zijn dat je deze gist al eerder hebt dienen op te starten). Gebruik
je echter de korrelgist (droge gist) dien je vooraf een giststarter
aan te maken. Dit omdat de gisting snel op gang dient te komen,
wederom om de kans op infectie te verkleinen. Tijdens de eerste
dagen van de gisting vormt zich namelijk koolzuurgas en ook
beetje bij beetje alcohol en het is juist de overvloedig gevormde
koolzuur die een infectie kan voorkomen. De giststarter maak
je best de dag voordien of de ochtend van het brouwen. Hiertoe
kook je gedurende 15 minuten een suikeroplossing (zowat een
afgestreken soeplepel suiker voor 250 ml water) zodat het steriel
is. Als deze oplossing is afgekoeld tot op 25°C giet je ze over in
een glas of gistfles en voeg er de droge gist aan toe. Zorg ervoor
dat alle gist wordt opgelost. Dek het glas af met wat folie of de
gistfles met de dop (niet vast draaien) en zet op kamertemperatuur. Na enkele uren zal normaal gezien de gisting reeds beginnen. Dit zie je aan de hand van opstijgende luchtbelletjes in de
oplossing en schuimvorming.


https://www.Brouwland.com/content/docs/056/056%20Moutpakketten%20Brewferm/056.014.4-056.039.1_MAN_NL-FR-EN-DE-IT-SP-NO-DK_Moutpakket_16p_print.pdf

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #24 Gepost op: 18-05-2020 08:28 u »
Dat is grappig.. Want die vergistingskast gaat jou nou juist enorm helpen met het brouwen van een paar goede biertjes ;)


Het schijnt de heetste zomer ooit te worden als ik de voorspellingen van weeronline mag geloven 8)

Laat je maar niets aanpraten, een vergistingskast is absoluut geen vereiste voor het brouwen van lekker bier (knuppen in het hoenderhok).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #25 Gepost op: 18-05-2020 17:09 u »
Laat je maar niets aanpraten, een vergistingskast is absoluut geen vereiste voor het brouwen van lekker bier (knuppen in het hoenderhok).

Maar het helpt wel bij het voorkomen van te hoge vergistingstemperaturen. Je bieren zijn veel beter reproduceerbaar.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.555
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #26 Gepost op: 18-05-2020 18:32 u »
Laat je maar niets aanpraten, een vergistingskast is absoluut geen vereiste voor het brouwen van lekker bier (knuppen in het hoenderhok).

Vooral met de temperaturen van nu en die er aan zitten te komen is gecontroleerd vergisten het belangrijkste van het hele brouwproces.
Sowieso is het vergistingsproces het belangrijkst in het hele brouwproces.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #27 Gepost op: 18-05-2020 18:35 u »
Vooral met de temperaturen van nu en die er aan zitten te komen is gecontroleerd vergisten het belangrijkste van het hele brouwproces.
Sowieso is het vergistingsproces het belangrijkst in het hele brouwproces.
Een koelkast is belangrijker dan een brouwautomaat.

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #28 Gepost op: 18-05-2020 20:09 u »
Je bieren zijn veel beter reproduceerbaar.

En dat is de juiste conclusie.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #29 Gepost op: 18-05-2020 20:30 u »
En dat is de juiste conclusie.

Je heb het eerste zinnetje van mijn reactie weggelaten.
Hoge vergistingsgraden kan bij heel veel gisten voor vervelende smaakafwijkingen geven zoals lijmsmaak, rozenwatersmaak en een onaangename scherpe smaak.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #30 Gepost op: 18-05-2020 21:11 u »
Laat je maar niets aanpraten, een vergistingskast is absoluut geen vereiste voor het brouwen van lekker bier (knuppen in het hoenderhok).
Toch is bij mij een keer in de zomer, mijn temperatuur controller kapot gegaan. De tripel die ik toen had gebrouwen is dus ongecontroleerd vergist. Ik heb dat bier uiteindelijk weg gekieperd. Ik vond het niet te drinken. Zoveel fenolische en oplosmiddelachtige smaken dat ik het niet lekker vond.

Nu heb je met een Belgische gist dat probleem sneller. Als je een neutralere gist zoals de US-05 gebruikt heb je wat meer ruimte qua hogere temperaturen. Of een Saison gist kan ook heel goed bij hogere temperaturen.

Dus als je niet de beschikking hebt over een gecontroleerde vergisting, zou ik een gist kiezen die daar een beetje geschikt voor is. Dan kun je prima bieren brouwen. Maar inderdaad je reproduceerbaarheid wordt dan wel veel minder.

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #31 Gepost op: 19-05-2020 07:59 u »
Toch is bij mij een keer in de zomer, mijn temperatuur controller kapot gegaan. De tripel die ik toen had gebrouwen is dus ongecontroleerd vergist. Ik heb dat bier uiteindelijk weg gekieperd.

En juist dat beeld blijft hangen. Dat ervaar ik al sinds ik me heb aangemeld. Dat bier wat ongecontroleerd is vergist niet te zuipen is, je het maar beter weg kan gooien en dat een vergistingskast het allereerste is wat een beginnende brouwer moet aanschaffen. Dat je dan ineens fantastische bieren brouwt.


Offline Jeroen76

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • Good beer makes its own friends!
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #32 Gepost op: 19-05-2020 08:32 u »
En juist dat beeld blijft hangen. Dat ervaar ik al sinds ik me heb aangemeld. Dat bier wat ongecontroleerd is vergist niet te zuipen is, je het maar beter weg kan gooien en dat een vergistingskast het allereerste is wat een beginnende brouwer moet aanschaffen. Dat je dan ineens fantastische bieren brouwt.
Dat is wel heel kort door de bocht, er zijn wat meer factoren die meespelen en 1 daarvan is een vergistingskast. Ben het er mee eens dat die op 1 staat maar wij hebben echt prima bieren gebrouwen zonder vergistingskast op een goed geïsoleerde zolder.

Gr. Jeroen


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.555
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #33 Gepost op: 19-05-2020 09:31 u »
Een koelkast is belangrijker dan een brouwautomaat.

Ja .
Net of je een brouwautomaat nodig hebt om te brouwen.

ps
IK bedoel hiermee dat je manier van maischen en of brouwen minder belangrijk is voor de kwaliteit van je bier.
Dan het vergistingsproces want dat is heel bepalend voor de kwaliteit van je bier.
En daar hoort een vergistingskast bij.
In de begin jaren van het hobbybrouwen werd er in de zomer niet gebrouwen als het te warm was.

Offline Alexander_H

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: nl
  • Brouwen is leren
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #34 Gepost op: 19-05-2020 09:59 u »
Ik denk dat het ook een beetje afhangt van de plek waar je je vergisting doet, in onze inbouwkast in de bijkeuken is het bijvoorbeeld normaal gesproken tussen de 18 en 22 graden zomer of winter. In dezelfde week bij vergelijkbaar weer scheelt dat hooguit een graad of zo. Natuurlijk verwarmt de vergisting je bier ook, maar ik denk dat je redelijke resultaten daar kunt halen. In mijn garage is de fluctuatie veel groter, daar is het in de winter 7 graden en in de zomer 22 of zo.

Ik vergist overigens ook in een oude koelkast ,heeft met hooguit een paar tientjes gekost, een Chinese temperatuur controller, en een verwarmingselement uit de afvalcontainer op het werk.
Het is ook weer geen gigantische aanschaf waar je het over hebt.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.537
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #35 Gepost op: 19-05-2020 14:07 u »
Het mooie van een vergistingskast is dat je veel vrijheid hebt qua bierstijlen.

Even een greep bierstijlen die zonder een vergistingskast behoorlijk lastig zijn:
- Alle ondergisters, pils, bok etcetra.
- Saison

Ik vergist wel vaker zonder gistkast omdat ik soms een 2e bier uit hetzelfde bostel. Je moet dan echt uitkijken welke gist je pakt. Ik waag me niet aan gisten die snel fenolische smaken geven. Probeer gisten te pakken die tot redelijk hoog neutraal blijven. Heb goede ervaringen met ongecontroleerd vergisten met Kölsch gist en met steam lager gist.

De enige reden die ik kan bedenken om geen vergistingskast te hebben maar wel andere dure apparatuur is ruimtegebrek. Ik zou zo'n ding ook niet in mijn huis gooien als ik geen berging had.

En juist dat beeld blijft hangen. Dat ervaar ik al sinds ik me heb aangemeld. Dat bier wat ongecontroleerd is vergist niet te zuipen is, je het maar beter weg kan gooien en dat een vergistingskast het allereerste is wat een beginnende brouwer moet aanschaffen. Dat je dan ineens fantastische bieren brouwt.

Daar zit ook een kern van waarheid in als je niet zorgvoldig omgaat met welke gisten je gebruikt. Als je een IPA probeert te brouwen zonder vergistingskast bij 25 graden dan proef je dat gewoon. Als je heel zorgvuldig het seizoen en je gisten uitkiest, zoals ze dat traditioneel ook doen ;), dan gaat het goed.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #36 Gepost op: 19-05-2020 18:12 u »
En juist dat beeld blijft hangen. Dat ervaar ik al sinds ik me heb aangemeld. Dat bier wat ongecontroleerd is vergist niet te zuipen is, je het maar beter weg kan gooien en dat een vergistingskast het allereerste is wat een beginnende brouwer moet aanschaffen. Dat je dan ineens fantastische bieren brouwt.
Ik geef een voorbeeld van een Belgische gist die bij hogere temperaturen veel fenolische smaakjes produceert. Het was toen ca 25 graden en door de vergisting wordt het wort/jongbier makkelijk 30 graden. Ik vond het bier toen echt niet lekker. Doe je datzelfde in maart, zal het waarschijnlijk een stuk beter gaan.

Maar ik blijf het bijzonder vinden, dat mensen wel investeren in dure rvs vaten, maar niet in gecontroleerde vergisting.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #37 Gepost op: 19-05-2020 18:18 u »
Die blingbling oogt natuurlijk veel fraaier dan een oude frigo. 🆒

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #38 Gepost op: 19-05-2020 20:02 u »
Een koelkast is belangrijker dan een brouwautomaat.

Gelukkig dan maar dat ik die koelkast eerder had dan mijn automaat.. :P

Offline Rob.Erto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #39 Gepost op: 19-05-2020 22:44 u »
Citaat van: Sander van Dijk
Maar ik blijf het bijzonder vinden, dat mensen wel investeren in dure rvs vaten, maar niet in gecontroleerde vergisting.

Enigszins offtopic, maar ik ben het met je eens. Mensen die nog nooit gebrouwen hebben en dan direct honderden euros gaan uitgeven aan een automatische brouwketel  :o

Mijn bieren vergisten altijd in de kruipruimte, ben nu bezig met het maken van een vergistingskast.

Offline Duuuf

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #40 Gepost op: 20-05-2020 08:17 u »
Enigszins offtopic, maar ik ben het met je eens. Mensen die nog nooit gebrouwen hebben en dan direct honderden euros gaan uitgeven aan een automatische brouwketel  :o

Mijn bieren vergisten altijd in de kruipruimte, ben nu bezig met het maken van een vergistingskast.

Tja, je moet ergens beginnen. Zonder ketel valt er niets te vergisten en zonder gistvat heb je niets om in de vergistingskast te zetten. Een simpele soeppan in brouwformaat kost ook serieus geld en dan moet je dat ding ook nog kunnen verwarmen.

Ik heb serieus overwogen om met 10 liter pannen te beginnen op het fornuis om te kijken of dat werkt. Uiteindelijk toch maar die stap overgeslagen en een Grainfather gekocht. Kost inderdaad geld. Een vergistingskast zal er ook nog wel komen, kost vooral ruimte.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
Re: Wat ging er mis?
« Reactie #41 Gepost op: 20-05-2020 11:40 u »
In een goed geïsoleerde omgeving, waar de temperatuur niet schommelt is prima te vergisten. Ik heb geen ruimte voor een extra koelkast en doe het altijd al zo. Het is echter wel zo dat het onmogelijk is om bepaalde zaken te realiseren (bepaalde bierstijlen of vergisting schema's).

Ik heb een kelder op 18/19 graden en een woonruimte op 20/22 graden (m.u.v. aanhoudende hittegolven). Voor veel bieren kom ik hier prima mee uit de voeten.