Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Teveel gist op bodem na hergisting op fles  (gelezen 393 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rubus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Teveel gist op bodem na hergisting op fles
« Gepost op: 15-05-2020 20:02 u »
Hi,

Kan iemand mij uitleggen hoe ik zoveel mogelijk gist kan reduceren wat na hergisting op de fles blijft liggen? Ik heb al diverse malen meegemaakt wanneer ik na weken de fles open de gist losgeweekt wordt door het CO2 wat zorgt voor een minder fris bier.

Groeten,
Ruben


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Teveel gist op bodem na hergisting op fles
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2020 20:08 u »
Bottelen na een week of 3 na enting als de bier helder is. En proberen geen depot mee te bottelen.

Offline rubus

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Teveel gist op bodem na hergisting op fles
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2020 20:18 u »
Dankjewel Cees! Is het ook raadzaam om standaard te lageren na hoofdgisting? Ik werk zelf met spullen van Grainfather waarmee ik kan koelen. Ik heb ooit eens een pils gebrouwen die perfect was na 4 weken lageren op 10 graden Celsius. Is zoiets voor ieder type bier geschikt?

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.218
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Teveel gist op bodem na hergisting op fles
« Reactie #3 Gepost op: 15-05-2020 23:58 u »
Ik gist ook in een CCT. Ik dump ook een paar keer de gistdepot en binnen 3 weken is mijn bier helder genoeg om te bottelen. Na hergisting is het bier in de fles kraakhelder met op de bodem een flinderdun gistdepot. Ik heb het dan over bovengistende bieren en is het ook niet nodig om te coldcrashen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.354
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Teveel gist op bodem na hergisting op fles
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2020 06:38 u »
Rubus,
Hevel over na de hoofdgisting met een droesemkapje onderaan de hevelbuis, zo neem je geen gist mee tijdens het hevelen.



Lager 1 of 2 weken voor de nagisting, een mandfles is daar uitermate voor geschikt die kan je vullen tot in de nek, in verband met geen kopruimte hebben. Hier wordt je bier mooi helder.
Vr het bottelen hevel je nogmaals met die hevelbuis met droesemkapje naar de bottelemmer het heldere bier. Daarin doe je de bottelsuiker die je eerst opkookt in een minimum aan water (ik neem 30 ml water op 55 g suiker en giet het kokend in de bottelemmer. Dan heel voorzichtig omroeren en je kan beginnen met bottelen.
Altijd zachtjes hevelen en bottelen met de slang op de bodem om geen zuurstof op te laten nemen.

Wat ook een oorzaak is van een dikke laag op de bodem van de flessen is, dat er teveel trub naar het gistvat gaat na het wort koken met hop. Ook daar kan je met een hevelbuis met droesemkapje helder wort bekomen en de trub in de kookketel achterlaten.

Tags: