Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste blond  (gelezen 372 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esselte

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste blond
« Gepost op: 14-05-2020 16:59 u »
Hey hallo hobbybrouwers en brouwressen!

ik heb afgelopen maand een eigen receptje in elkaar gezet om toch eens een blond te proberen.

Helaas gister geproefd na 2 weken op fles, en ben er nog niet helemaal.
Recept nu wat om gegooid en zou wel eens willen horen wat jullie denken dat nodig is om te vinden wat ik zoek!

Het idee is een licht (6%) blond biertje. Fruitig, niet te zoet met een hintje rookerigheid.

Veranderingen die ik al heb door gevoerd:
Andere gist.
meer Rooktarwe, meer pilsmout en geen suiker meer als start.

Is ook de eerste keer dat ik BrouwHulp gebruik dus is vallen en opstaan voor mij!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptBlondine
Brouwdatum14-05-2020
BierstijlDortmunder (strong)
Volume3,7 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)20 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,75 kgPilsmoutWeyermann3 EBC69,4 %
0,25 kgRookmoutWeyermann6 EBC23,1 %
0,08 kgAroma 50Dingemans50 EBC7,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.4,1 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.4,1 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.4,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,6 gSaphirbellen3,5%60 min.20,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,3 gBelgian Abbey (M47)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste blond
« Reactie #1 Gepost op: 14-05-2020 17:26 u »
Gooi je oude recept er ook even op, waar je niet zo tevreden over bent. Dan kunnen we zien wat je veranderd hebt.
Ik neem niet aan dat je vergist met hop. Graag je gist noemen.

Je bent wel erg haastig. 14 dagen op fles is erg kort en de smaken, vooral rookmout heeft tijd nodig om in balans te komen. Beheers je even en proef over 2 weken weer eens.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Eerste blond
« Reactie #2 Gepost op: 14-05-2020 17:56 u »
Hoeveel rooksmaak wil je? Proef eens Bravoure van Dochter van de Korenaar, die heeft 20% rookmout. Ik heb in een blonde 40% gebruikt, stevige rooksmaak maar niet extreem.

Offline Esselte

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste blond
« Reactie #3 Gepost op: 14-05-2020 19:22 u »
Hier het oude recept : BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptBlondine
Brouwdatum16-04-2020
BierstijlDortmunder (strong)
Volume3,7
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,62 kgPilsmoutWeyermann3 EBC68,9 %
0,10 kgRookmoutWeyermann6 EBC11,1 %
0,08 kgAroma 50Dingemans50 EBC8,9 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,6 gSaphirpellets3,5%60 min.25,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ale Yeast (1214)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 234
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste blond
« Reactie #4 Gepost op: 14-05-2020 19:39 u »
Bedankt voor het delen van je eerste recept.
Het klopt inderdaad dat er niet te veel rookmout in zat. 20 tot 30% komt eerder.
Maar nogmaals smaken moeten door wat tijd evalueren. Het kan best zijn dat over 2 weken je bier veel beter uitgebalanceerd is. Geduld is het kenmerk van een goede brouwer.
Dan kan je ook beter bepalen hoeveel rookmout in je tweede batch zou moeten. Smaken verschillen en dat kan ik moeilijk bepalen.

Offline Esselte

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste blond
« Reactie #5 Gepost op: 14-05-2020 19:47 u »
klopt! denk dat de andere gist zoizo andere smaken laat komen. door de verhouding hoop ik dat hij ook een klein beetje zoeter wordt. maar tips zijn zeker welkom.

De volume is op dit moment afgesteld op 1 gal. wat ik thuis kan brouwen in mijn kleine flatje. zodra ik iets gevonden heb wat werkt kan ik gezellig gaan brouwen in een 30l ketel haha

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.347
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste blond
« Reactie #6 Gepost op: 15-05-2020 00:09 u »
Gooi je oude recept er ook even op, waar je niet zo tevreden over bent. Dan kunnen we zien wat je veranderd hebt.
Ik neem niet aan dat je vergist met hop. Graag je gist noemen.

Je bent wel erg haastig. 14 dagen op fles is erg kort en de smaken, vooral rookmout heeft tijd nodig om in balans te komen. Beheers je even en proef over 2 weken weer eens.

Zeker kort na het bottelen is de smaak van je bier een rollercoaster. Het is zeer leerzaam om dat te volgen. Regelmatig een flesje openmaken kort na het bottelen is daarom een goed idee. Je kunt zo de smaakontwikkeling goed volgen. En als je bier snel op is heb je goed excuus om een opnieuw te brouwen.  :brouwen: :proost:

Tags: