Bedankt mannen! Waarom deze moutstort? Dat was het compromis van recepten die ik op Duitse sites tegenkwam.
Dan de hele zwik eruit, en alleen een beetje zuurmout, voor 'corrigeren pH'.
Qua gist, gooi er wel 2 zakjes in, al zou ik het gevoelsmatig wel aandurven met 1 zakje..
En Ingo, je kent me, ik brouw toch waar ik zin in heb

. Maar wanneer ik om tips op- of aanmerkingen vraag, neem ik dat zeker mee!
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 067 |
Naam recept | Eine Stange |
Brouwdatum | 13-05-2020 |
Bierstijl | Kölsch |
Volume | 23,1 l |
Begin SG | 1,047 SG |
Eind SG | 1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,6% |
Alcoholgehalte | 4,8 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 6 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 31 IBU |
Brouwzaalrendement | 90,0 % |
Kooktijd | 60 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 20,00 l | Water uit Rossum 2020Q1 |
10,55 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 31 mg/l | 6 mg/l | 54 mg/l | 110 mg/l | 24 mg/l | 84 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,80 kg | Pilsmout Bio | Dingemans | 3 EBC | 95,0 % |
0,20 kg | Bio Zuurmout | Weyermann | 5 EBC | 5,0 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta-amylaserust | 63,0 °C | 1 min. | 45 min. | 5,0 l/kg |
Alfa-amylaserust | 72,0 °C | 15 min. | 15 min. | 5,0 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 5 min. | 5 min. | 5,0 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 25,0 g | Perle 7,2% (Braumarkt) | bellen | 7,2% | 60 min. | 19,5 IBU |
25,0 g | Hallertau Tradition 6,2% (Braumarkt) | bellen | 6,2% | 15 min. | 8,3 IBU |
25,0 g | Hallertau Tradition 6,2% (Braumarkt) | bellen | 6,2% | 5 min. | 3,3 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 22,0 g | Köln () | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 16,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 16,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 16,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,010 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,6% |
Temp. nagisting | 20,0 °C |
Temp. lagering | 4,0 °C |