Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kölsch  (gelezen 1065 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.495
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Kölsch
« Gepost op: 14-05-2020 13:22 u »
Voor aanstaande woensdag staat onderstaand recept op de planning. Voor mij qua brouwen een nieuwe stijl, heb het wel meermaals gedronken. Voor mij is het een goed alternatief voor een pilsje. Recept samengesteld op basis van recepten die ik van Duitse hobbybrouwers heb kunnen vinden. Zit aan de bovenkant qua bitterheid, maar dat is wel bewust.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk067
Naam receptEine Stange
Brouwdatum13-05-2020
BierstijlKölsch
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum 2020Q1
10,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l110 mg/l24 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,25 kgPilsmout BioDingemans3 EBC81,3 %
0,25 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC6,3 %
0,25 kgGoldSwaen HellThe Swaen20 EBC6,3 %
0,25 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC6,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gPerle 7,2% (Braumarkt)bellen7,2%60 min.19,5 IBU
25,0 gHallertau Tradition 6,2% (Braumarkt)bellen6,2%15 min.8,3 IBU
25,0 gHallertau Tradition 6,2% (Braumarkt)bellen6,2%5 min.3,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gKöln ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering4,0 °C


Gisteren ook maar eens de aangepaste watergegevens ingevoerd in BrouwHulp. Val nu onder een ander pompstation, scheelt wel in de berekening qua grammen zuurmout voor een juiste pH.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.174
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Kölsch
« Reactie #1 Gepost op: 15-05-2020 12:24 u »
Hallo Teun, heb je wel genoeg gist? Het is wellicht een bovengist maar je zit wel tegen ondergisttemperatuur aan.
En qua bitterheid: Gaffel kölsch zit ook wat hoger in de IBU. Voor mij is dit de lekkerste Kölsch!


Succes met brouwen!


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.503
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Kölsch
« Reactie #2 Gepost op: 15-05-2020 21:44 u »
Waarom zuurmout ?  :weetniet:

Het is wellicht een bovengist maar je zit wel tegen ondergisttemperatuur aan.

Kölsch gist is een hybride gist en zit in het midden gebied.... ;) :brouwen:

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kölsch
« Reactie #3 Gepost op: 15-05-2020 23:55 u »
Een beetje meer gist mag wel denk ik. Maar, waarom zoveel cara? Waarom tarwe? Koelsch is een nep Pils, boven gistend. Gewoon uit nieuwsgierigheid, waarom voldoet 100% pilsmout niet?
(gewoon brouwen waar je zin in hebt, maar dat hoef ik je niet te vertellen ;) )

Ingo

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kölsch
« Reactie #4 Gepost op: 16-05-2020 00:08 u »
Zo´n uitgebreide moutstort van TS herken ik niet voor een Kölsch, ik dacht dat Kölsch altijd wel wat tarwemout bevatte. Maar volgens mij zijn de grote jongens daar allang van af, volgens mij brouwt Frueh ook alleen maar met pilsmout. Zelf neem ik altijd pilsmout en 15% lichte tarwemout, de moutstort van TS is echt veel te complex.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.975
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Kölsch
« Reactie #5 Gepost op: 16-05-2020 00:16 u »
Zo´n uitgebreide moutstort van TS herken ik niet voor een Kölsch, ik dacht dat Kölsch altijd wel wat tarwemout bevatte.

Er zijn dacht ik wat Kölsch brouwers bij gekomen, houdt het niet zo bij. In het niet zo verre verleden was er maar een brouwer die een beetje tarwe gebruikte. Dat is door de BJCP overgenomen als tarwemout is optioneel. Hetgeen door de goegemeente der Amerikaanse hobbybrouwers weer geïnterpreteerd is al er moet een handje tarwemout in. Vervolgens is "de Amerikaanse brouwer" erg vocaal en neemt de Europese brouwer, zelfs de Duitse dit zomaar over. Soortgelijke verhalen zijn er over te veel Europese bieren. Geen Engelsman die het verschil tussen Southern en Northern Brown Ale begrijpt, b.v.

Ingo (maar brouw waar je zin in hebt)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.495
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Kölsch
« Reactie #6 Gepost op: 18-05-2020 08:09 u »
Bedankt mannen! Waarom deze moutstort? Dat was het compromis van recepten die ik op Duitse sites tegenkwam.

Dan de hele zwik eruit, en alleen een beetje zuurmout, voor 'corrigeren pH'.

Qua gist, gooi er wel 2 zakjes in, al zou ik het gevoelsmatig wel aandurven met 1 zakje..

En Ingo, je kent me, ik brouw toch waar ik zin in heb ;). Maar wanneer ik om tips op- of aanmerkingen vraag, neem ik dat zeker mee!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk067
Naam receptEine Stange
Brouwdatum13-05-2020
BierstijlKölsch
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)31 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum 2020Q1
10,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l110 mg/l24 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,80 kgPilsmout BioDingemans3 EBC95,0 %
0,20 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gPerle 7,2% (Braumarkt)bellen7,2%60 min.19,5 IBU
25,0 gHallertau Tradition 6,2% (Braumarkt)bellen6,2%15 min.8,3 IBU
25,0 gHallertau Tradition 6,2% (Braumarkt)bellen6,2%5 min.3,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gKöln ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering4,0 °C


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.495
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Kölsch
« Reactie #7 Gepost op: 27-05-2020 13:46 u »
Recept nog iets aangepast, onderstaand zit nu in de ketel. Spalt Select gekozen om een restje op te maken, Tradition verschoven naar bitterhop, aangezien die al reeds geopend was.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk067
Naam receptEine Stange
Brouwdatum27-5-2020
BierstijlKölsch
Volume23,1 l
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Alcoholgehalte4,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement90,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Rossum 2020Q1
10,55 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l6 mg/l54 mg/l110 mg/l24 mg/l84 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,80 kgPilsmout BioDingemans3 EBC95,0 %
0,20 kgBio ZuurmoutWeyermann5 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.45 min.5,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.5,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gHallertau Tradition 6,2% (Braumarkt)bellen6,2%first wort hop18,4 IBU
25,0 gSpalt Select 4,9% (Braumarkt)bellen4,9%15 min.6,6 IBU
25,0 gSpalt Select 4,9% (Braumarkt)bellen4,9%5 min.2,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gKöln ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting16,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,6%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering4,0 °C




Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.040
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kölsch
« Reactie #8 Gepost op: 27-05-2020 15:14 u »
Welke gist heb je gebruikt? Misschien heb ik het gemist maar ik zie alleen 2 zakjes

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.495
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Kölsch
« Reactie #9 Gepost op: 27-05-2020 15:59 u »
Koln van Lallemand, staat een beetje brak in BrouwHulp

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.040
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kölsch
« Reactie #10 Gepost op: 28-05-2020 08:57 u »
Koln van Lallemand, staat een beetje brak in BrouwHulp
Dank je!

Offline brewkeet

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kölsch
« Reactie #11 Gepost op: 28-05-2020 10:07 u »
Voor dit recept heb ik ook zitten kijken naar de K-97 van Fermentis. https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-K-97.pdf

Is dat ook een mogelijkheid? Ik wil dezelfde stijl ook gaan brouwen binnenkort maar zit te twijfelen over de gistsoort.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Kölsch
« Reactie #12 Gepost op: 28-05-2020 11:06 u »
Voor dit recept heb ik ook zitten kijken naar de K-97 van Fermentis. https://fermentis.com/wp-content/uploads/2017/10/SafAle-K-97.pdf

Is dat ook een mogelijkheid? Ik wil dezelfde stijl ook gaan brouwen binnenkort maar zit te twijfelen over de gistsoort.

Jazeker. Zeer geschikt, net als de vloeibare variant WY1007. Wel op 16 graden Celsius beginnen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.495
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Kölsch
« Reactie #13 Gepost op: 28-05-2020 11:19 u »
Kan prima inderdaad, of een Nottingham bijvoorbeeld, gebruiken Duitse hobbybrouwers ook wel geregeld voor een Kölsch.

Tags: