Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een eerste bruin biertje  (gelezen 390 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Larsje40

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een eerste bruin biertje
« Gepost op: 13-05-2020 21:33 u »
Hallo allemaal.

Ik wil een dezer dagen een bruin biertje gaan brouwen. Nu heb ik onderstaand recept bedacht. Ben benieuwd naar jullie opmerkingen!

Gr. Lars

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDonkere Henny
Brouwdatum
BierstijlOud Bruin (NL)
Volume8,1 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)52 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)20 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
8,00 lWater uit Horst aan de Maas
3,49 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
56 mg/l7 mg/l27 mg/l174 mg/l45 mg/l33 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,96 kgPilsmoutDingemans3 EBC49,0 %
0,79 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC40,0 %
0,16 kgSpecial BDingemans350 EBC8,0 %
0,06 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.30 min.4,1 l/kg
72,0 °C4 min.25 min.4,1 l/kg
78,0 °C2 min.5 min.4,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gHallertau Traditionpellets4,2%60 min.13,8 IBU
5,0 gSaazpellets2,2%30 min.2,8 IBU
4,0 gCascadepellets5,5%15 min.3,6 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.924
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Een eerste bruin biertje
« Reactie #1 Gepost op: 14-05-2020 09:30 u »
Het is een beetje een recept met van alles. Kun je aangeven wat voor soort bier je voor ogen hebt? Een Westmalle/Afflligem dubbel of een weizenbock?

De moutstort heeft wel veel tarwemout. Dit is zeker niet standaard voor een Belgische dubbel, eerder voor een tarwebock. Verder is de hoeveelheid SpecialB aan de hoge kant. Deze kun je halveren. En met 3% ontbitterde chocolademout zal het bier vrij donkerbruin worden.

De hop is prima. Ik neem aan dat de Cascade een restje is. Met  4 gram ga je dit niet proeven, dus dat kan je er uit laten.

De koriander kan in een dubbel of bruin fantasiebier. In een dubbel is het niet gebruikelijk.

De gist heeft een vrij lage vergistingsgraad. Je zult een zoetig bier krijgen. Bij deze gist is het belangrijk om niet te hoog in temperatuur te gaan tijdens de vergisting. Houd hem onder de 20°C om een kauwgomballensmaak te voorkomen.

Succes met brouwen!

Offline Larsje40

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een eerste bruin biertje
« Reactie #2 Gepost op: 14-05-2020 11:50 u »
Hallo Gerb.

Ik had niet echt wat voor ogen meer out of the box fantasiebiertje maar wel een donker biertje.

Welk gist zou ik dan beter kunnen gebruiken? Want ik heb geen klimaatkast dus ben afhankelijk van de huistemperatuur. (Staat wel op mijn lijstje een vergistingskast).

Nee Cascade is geen restje, dus zou ik misschien nog 2 gram meer kunnen nemen om ook die nog (samen met de overige Cascade) 15 minuten op het einde mee te laten koken. Of zou ik hiervoor beter Hallertauer Perle kunnen gebruiken.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 429
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een eerste bruin biertje
« Reactie #3 Gepost op: 14-05-2020 11:54 u »
Maar Lars in het recept staat onder bierstijl: Oud Bruin (NL).

Je bedoelt dus eigenlijk gewoon een dubbel, als het maar donker is.

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.166
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Een eerste bruin biertje
« Reactie #4 Gepost op: 14-05-2020 11:58 u »
Hallo Gerb.

Ik had niet echt wat voor ogen meer out of the box fantasiebiertje maar wel een donker biertje.

Welk gist zou ik dan beter kunnen gebruiken? want heb geen klimaatkast dus ben afhankelijk van de huistemperatuur. (staat wel op mijn lijstje een vergistingskast).
Danstar Nottingham, een vrij neutrale gist, 75% svg dus je bier zal niet te zoet worden. Werkt goed tussen 10 en 22°C, je hebt wat ruimte.

Offline Larsje40

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een eerste bruin biertje
« Reactie #5 Gepost op: 14-05-2020 12:57 u »
Klopt dat er oud bruin staat, daar viel hij het beste binnen de grenzen.

Ik wist ook zelf niet zo goed hoe ik het noemen moest hahaha.

THNX voor de adviezen ga eens wat proberen.


Tags: