Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Altbier, Horst D. Dornbush. Classic Beer Style Series, nr. 12.  (gelezen 5799 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard

Altbier
Horst D. Dornbusch

Klik op het plaatje om het boek te bestellen.


Horst D. Dornbush
Altbier. History, brewing, techniques, recipes.
Uit de serie: Classic Beer Style. Nummer 12.

1e druk, 1998.
Brewers Publications, Boulder, USA
ISBN nr.: 0-937381-59-4

Aantal pagina's: 171

Kostprijs: €14,15

Onderwerp boek: hoe brouw je een Altbier?

Op het forum is de laatste tijd veel te doen geweest over het brouwen van een echte Alt. Niet meer dan logisch dus om dit boek aan te schaffen en te lezen. Het boek behandelt eerst uitgebreid de historie van het bierbrouwen in Duitsland en de streken rond Düsseldorf en Keulen in het bijzonder. Vervolgens komen  hoofdstukken aan bod met het smaak-, geur- en visuele profiel van de alt, de ingrediënten, apparatuur, brouwmethoden en natuurlijk recept richtlijnen. Na het lezen van dit boek weet je heel wat meer over de alt dan toen je eraan begon. Je weet bijvoorbeeld ook dat er verschillende soorten alt zijn met elk hun eigen karakteristieken en dat er vele recepten mogelijk zijn die allemaal alt opleveren. Een paar dingen zijn echter verplicht of juist verboden: gebruik altijd een alt gist (volgens dit boek is de Wyeast 1007 dé te gebruiken gist), vergist altijd bij lage temperaturen (13 - 18 graden) en lager enkele weken bij minder dan 7 graden, omdat de gist bij deze temperaturen enkele stoffen weer opneemt zodat het bier zijn cleane smaak krijgt. Gebruik geen of heel weinig speciale mouten (caramouten, geroosterde mouten), maar vooral pilsmout, Viennamout en Münichmout. Ik zal niet alles verklappen, want dat weer houd je ervan om dit zeer aardige boek aan te schaffen.

Pluspunten: veel inzichten over altbieren, goede richtlijnen om een goede alt te kunnen brouwen. Redelijk wat inzicht in hoe de echte alt brouwerijen het aanpakken.

Minpunten: wel weer erg Amerikaans gericht, zoals bijna alle boeken uit deze serie. Maar dit is een klein minpunt, want ook Europese brouwers kunnen er goed mee uit de voeten. Ander minpunt: de receptrichtlijnen zijn soms wel erg vaag. Helaas geen leuke receptwetenswaardigheden uit de bekende alt-brouwerijen.

Voor wie is het boek bedoeld? beginners en gevorderden

Eindcijfer boek (een rapportcijfer van 1 tot en met 10): 8

Tags: alt