Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?  (gelezen 704 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JanPieter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Lees al even mee, pas begonnen met brouwen
Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Gepost op: 08-05-2020 09:44 u »
Hi medebrouwers.

Even vooruitlopend op mijn bottelproces over een week of 2 a 4. Ik heb nu een blond in de hoofdvergisting, en over een paar dagen start de navergisting, ik ga denk ik niet overhevelen. Omdat ik best nog wat troebelheid verwacht wil ik na de navergisting, in hetzelfde vat gaan lageren. Temperatuur naar beneden, ik gok ergens tussen 2 ºC en 4 ºC. (Even opletten dat het waterslot niet leeggezogen wordt.)

Na het lageren ga ik bottelen, ik moet het dan overhevelen naar een bottelemmer, ik kan niet bottelen vanuit het vergistingsvat. Ga ik dan eerst de temperatuur weer naar 20 ºC brengen, voordat ik ga bottelen, of bottel ik op 2-4 ºC?

Of is dit geen lageren, maar coldcrash? Of is dat hetzelfde?

JP (Die toch maar verder gaat lezen in "Verander water in Bier")


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.071
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #1 Gepost op: 08-05-2020 10:41 u »
Bottelen op lagertemperatuur! Als je het jongbier eerst terug laat opwarmen, riskeer je dat de gist die neergeslagen is terug in suspensie komt.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #2 Gepost op: 08-05-2020 11:01 u »
Tevens voorkom je zuurstof inslag als je niet tussendoor opwarmt.

Offline Snelbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #3 Gepost op: 08-05-2020 17:05 u »
Als je echt koud bottelt zal er meer CO2 in bier-oplossing blijven, dus iets minder suiker per liter gebruiken..
Voordat je naar exacte data vraagt: BrouwHulp etc kunnen dat bereken, maar reken zeker 1 gram minder.
Proost,  Snelbier.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.972
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #4 Gepost op: 08-05-2020 19:44 u »
Nadeel van opwarmen is dat koolzuur oververzadigd raakt en dat elke handeling dan tot ongewenst schuim leidt.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #5 Gepost op: 08-05-2020 22:20 u »
Waarom koud lageren?
Sla het over. Je bier wordt toch wel helder. Tegenwoordig voer ik vooral een korte warme lagering uit. Het bier gist hierdoor beter uit. En ook bij een warme lagering zakt de gist uit.

Offline JanPieter

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Lees al even mee, pas begonnen met brouwen
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #6 Gepost op: 08-05-2020 22:44 u »
Wat is een warme lagering? Is dat een veel hogere temperatuur als de navergisting?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #7 Gepost op: 08-05-2020 23:09 u »
Wat is een warme lagering? Is dat een veel hogere temperatuur als de navergisting?

Een paar graden hoger dan de vergistingstemperatuur.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #8 Gepost op: 09-05-2020 03:02 u »
Een paar graden hoger dan de vergistingstemperatuur.

Je doet dus geen korte coldcrash?
Ik heb altijd het idee dat een paar dagen voor het bottelen koelen helpt met uit zakken gist.

Online André de Laat

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #9 Gepost op: 09-05-2020 05:41 u »
Waarom koud lageren?
Sla het over. Je bier wordt toch wel helder. Tegenwoordig voer ik vooral een korte warme lagering uit. Het bier gist hierdoor beter uit. En ook bij een warme lagering zakt de gist uit.

Ik ben nu sinds een paar maanden over gegaan van plastic/glas naar RVS. Brewbuckets, de uitgebreidere versie, de Brewmaster Edition waarvan ik er drie heb aangeschaft. Het lageren sla ik sindsdien over. Zie er het nut ook niet meer van in want met de racking arm voorkom ik eenvoudig dat er gist mee de keg in gaat. Na de hoofdvergisting wanneer het sg niet verder daalt wacht ik nog 3 dagen en gaat mijn bier de keg in. Ik carboniseer geforceerd en dat bevalt prima.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #10 Gepost op: 09-05-2020 16:38 u »
Je doet dus geen korte coldcrash?
Ik heb altijd het idee dat een paar dagen voor het bottelen koelen helpt met uit zakken gist.

Nee dat doe ik al een tijdje niet meer. De reden is dat ik een paar bieren heb gehad met te veel koolzuur. Ik laat nu het bier wat langer uitgisten bij een hogere temperatuur. Als er geen voedingstoffen meer voorhanden zijn flocculeert de gist ook.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #11 Gepost op: 10-05-2020 17:01 u »
Nee dat doe ik al een tijdje niet meer. De reden is dat ik een paar bieren heb gehad met te veel koolzuur. Ik laat nu het bier wat langer uitgisten bij een hogere temperatuur.

Met dry hop en max. Bottelsuiker?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botteltemperatuur na het lageren weer omhoog?
« Reactie #12 Gepost op: 10-05-2020 17:19 u »
Met dry hop en max. Bottelsuiker?

Ja ook met koudhop. Dat deed ik al wat langer. Laatst kreeg ik deze tip ook van een bevriende craftbrouwer. Door de hogere temperatuur verloopt de hop creep wat sneller. Bij mijn laatste bier hebt ik 2,75 g bottelsuiker per liter toegevoegd.

Tags: