Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vraag nav prijswinnend Grodziskie recept  (gelezen 233 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rick de Waard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • H, kom je bier vaker?
Vraag nav prijswinnend Grodziskie recept
« Gepost op: 03-05-2020 21:19 u »
Piwo Grodziskie
3e prijs in klasse V op ONK2019
3e prijs NHC (American Homebrew Association) voorronde in categorie 26 (smoke flavored beers); helaas geen prijs in de finaleronde

De Piwo Grodziskie is een antiek Pools 100% tarwebier met een laag alcoholgehalte uit (de streek rondom) Grodzisk, in het Duits bekend als Grtzer Bier. Het komt niet voor in de BKG biertypengids, wel in de Amerikaanse BJCP biertypenlijst. Volgens deze typebeschrijving zou er geen zuur in de smaak mogen zitten, maar een beetje zurigheid van de tarwe heb je altijd. Weyermann geeft als productinformatie bij zijn eikenhout gerookte tarwemout aan, dat de storting tot 100% mag zijn. Ik heb het iets bescheidener gedaan. Het moet hoog in de CO2 zitten en moet kristalhelder zijn. Amerikanen gebruiken hiervoor altijd een klaringsmiddel. Dit heb ik bewust niet gedaan. Op de website van BYO is veel over dit leuke biertype te vinden. Overigens is de hop die bij uitstek bij dit biertype past de Lubelski. Deze was lang niet of slecht te verkrijgen, maar recent is dit door de inzet van het Hollands Hophuis veranderd. Geen Weizengist.


Het recept voor 20 liter:

MOUT:
Tarwemout -eikenhout rook- (Weyermann) - 4 EBC 2700 gram
Lichte tarwemout (Dingemans) - 3 EBC 670 gram
Rice hulls (The Homebrewe Shop UK) 1 EBC 400 gram

MAISCHEN:
23 liter maischwater ( 1 op 6,5)
50,0C         64,0C         78,0C
30 minuten      60 minuten      5 minuten
Aangezuurd met 80% H3PO4, 10 ml, tot een pH van 5,3

SPOELEN:
met 7 liter water op 78C

HOP:
Spalt Select (2,5% alfa) 75 gram 60 minuten meekoken en 50 gram 10 minuten meekoken

KOKEN: 60 minuten
Einde koken is het SG 1035

GIST:
Giststarter van 1 liter van de K-97 (German Ale) van Fermentis

BOTTELEN:
Na 14 dagen gebotteld met ruim bottelsuiker (weet niet meer precies hoeveel) bij een SG van 1007
Alcohol%= 3,6% vol alc; Kleur 6 EBC (Morey); Bitterheid 28 IBU(Tinseth)


Hoi, ik wil dit bier graag gaan brouwen. Ik kan alleen geen Spalt Select van 2,5% alfazuur vinden. Kan dit kloppen? Ik heb nu met brouw hulp berekend om minder toe te voegen dan aangegeven in het recept om alsnog op het juiste EBU uit te komen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.971
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vraag nav prijswinnend Grodziskie recept
« Reactie #1 Gepost op: 04-05-2020 08:39 u »
Ik heb nu met brouw hulp berekend om minder toe te voegen dan aangegeven in het recept om alsnog op het juiste EBU uit te komen.

Dat is de juiste methode,

ingo

Offline Rick de Waard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • H, kom je bier vaker?
Re: Vraag nav prijswinnend Grodziskie recept
« Reactie #2 Gepost op: 04-05-2020 13:05 u »
Top, hartstikke bedankt voor het bericht! Ik was even mijn reactie kwijt hoor maar goed dat hij nog bestaat!

Tags: