Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Gelet op jouw smaakomschrijving mag je aannemen dat het gaat om diacetyl.Is dit een bier dat je nog niet zo lang geleden gebotteld hebt?Als dat het geval is raad ik je aan het bier een week of twee bij 25 ºC te bewaren. De botersmaak zal langzaam minder worden op voorwaarde dat er nog voldoende actieve gist aanwezig is in de flessen.
Het bier zit nog geen twee weken op de fles, en het lijkt me dat er nog activiteit in de fles is. Het is gelukkig geen onaangename smaak maar ik ben nog niet in staat diacetyl met zekerheid te kunnen herkennen. Over een week of twee probeer ik nog eens een flesje en ga ik er goed op letten.
Vaak zie je dat diacetyl waarneembaar is 1 tot 2 weken na het bottelen. Een goede reden om al in een vroeg stadium je bier te proeven. Wanneer je het waarneemt kun je er namelijk voor kiezen om het bier warm weg te zetten. Doe je dat niet dan gaat de afbraak veel langzamer en in het slechtste geval blijft er diacetyl in het bier. Als dat net boven de smaakdrempel is hoeft dat niet slecht te zijn. Diacetyl geeft dan een volle smaak aan je bier.
Nu, weer twee weken verder, is het mondgevoel dat ik beschreef bijna helemaal weg. Het is echt bijzonder hoe snel het bier van smaak kan veranderen in de eerste weken.Ik ben in ieder geval erg tevreden met deze quadruple. Ben benieuwd hoe hij over te tijd nog verandert.
De bitterheid zwakt wat af en de volheid van de smaak wordt groter. Na langere bewaring gaat het bier oxideren. Dat kan bij een zwaar donker bier mooie smaken opleveren, maar meestal niet... Ook dat is interessant om te volgen.
Zou je " maar meestal niet.." niet beter kunnen omschrijven als " ik vind van niet"Hele volksstammen vinden een Quadrupel van 15 jaar geweldig.
Bewaar maar eens een aantal willekeurige bieren gedurende een jaar of 5. En dan niet alleen quadrupels maar ook een pilsener, kölsch en IPA.
Zojuist een vlierbessen witbier gehad 14 maand over datum en nog steeds prima.
de oxidatiesmaak staat mij tegen.
Welke? Er zijn er een heel aantal, niet allemaal even negatief en sommigen worden als positief beschouwd. Oxidatie in welke stap van het proces? Maischen, koken, overhevelen etc. Korte termijn oxidatie vs. lange termijn?Ben benieuwd naar de nuance.Persoonlijk, ik hou wel van een beetje "Engelse" oxidatie, maar zeker niet van ouwe meuk.Ingo
Er zijn maar weinig oxidatiesmaken die mij kunnen bekoren. Echte verouderingssmaken in de vorm van papier, karton en leer zijn voor mij taboe. Dergelijke maken worden algemeen als smaakafwijkingen beschouwd. Ze zijn niet aangenaam.
Die voor mij ook niet, sherry en port ook niet.Met Engelse oxidatie bedoel ik meer het "vleugje zoet" dat als karamel geïnterpreteerd wordt.Ingo