Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Botersmaak, diacetyl of wat anders...  (gelezen 1996 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Gepost op: 03-05-2020 00:27 u »
Vandaag proef ik in mijn quadrupel een smaak, of misschien is het eerder een gevoel op de tong, wat mij aan boter of `Werters Original' doet denken. Een zacht en vol gevoel op de tong. Dit herken ik ook in andere zware bieren die ik zelf brouw, maar ook ik bijvoorbeeld de Kasteel Donker en de Schneider Weizenbock.

Nu vraag ik mij af of dit diacetyl is wat ik proef of iets anders.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #1 Gepost op: 03-05-2020 16:43 u »
Gelet op jouw smaakomschrijving mag je aannemen dat het gaat om diacetyl.

Is dit een bier dat je nog niet zo lang geleden gebotteld hebt?
Als dat het geval is raad ik je aan het bier een week of twee bij 25 ║C te bewaren. De botersmaak zal langzaam minder worden op voorwaarde dat er nog voldoende actieve gist aanwezig is in de flessen.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #2 Gepost op: 03-05-2020 17:06 u »
Gelet op jouw smaakomschrijving mag je aannemen dat het gaat om diacetyl.

Is dit een bier dat je nog niet zo lang geleden gebotteld hebt?
Als dat het geval is raad ik je aan het bier een week of twee bij 25 ║C te bewaren. De botersmaak zal langzaam minder worden op voorwaarde dat er nog voldoende actieve gist aanwezig is in de flessen.

Het bier zit nog geen twee weken op de fles, en het lijkt me dat er nog activiteit in de fles is. Het is gelukkig geen onaangename smaak maar ik ben nog niet in staat diacetyl met zekerheid te kunnen herkennen. Over een week of twee probeer ik nog eens een flesje en ga ik er goed op letten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #3 Gepost op: 03-05-2020 17:14 u »
Het bier zit nog geen twee weken op de fles, en het lijkt me dat er nog activiteit in de fles is. Het is gelukkig geen onaangename smaak maar ik ben nog niet in staat diacetyl met zekerheid te kunnen herkennen. Over een week of twee probeer ik nog eens een flesje en ga ik er goed op letten.

Vaak zie je dat diacetyl waarneembaar is 1 tot 2 weken na het bottelen. Een goede reden om al in een vroeg stadium je bier te proeven. Wanneer je het waarneemt kun je er namelijk voor kiezen om het bier warm weg te zetten. Doe je dat niet dan gaat de afbraak veel langzamer en in het slechtste geval blijft er diacetyl in het bier. Als dat net boven de smaakdrempel is hoeft dat niet slecht te zijn. Diacetyl geeft dan een volle smaak aan je bier.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #4 Gepost op: 04-05-2020 13:03 u »
Vaak zie je dat diacetyl waarneembaar is 1 tot 2 weken na het bottelen. Een goede reden om al in een vroeg stadium je bier te proeven. Wanneer je het waarneemt kun je er namelijk voor kiezen om het bier warm weg te zetten. Doe je dat niet dan gaat de afbraak veel langzamer en in het slechtste geval blijft er diacetyl in het bier. Als dat net boven de smaakdrempel is hoeft dat niet slecht te zijn. Diacetyl geeft dan een volle smaak aan je bier.

Bedankt voor dit helder antwoord. Ik weet dat het beter is om in een clubje dergelijke zaken te proeven en te bespreken maar dat gaat op dit moment niet  :weetniet:

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #5 Gepost op: 20-05-2020 19:48 u »
Nu, weer twee weken verder, is het mondgevoel dat ik beschreef bijna helemaal weg. Het is echt bijzonder hoe snel het bier van smaak kan veranderen in de eerste weken.

Ik ben in ieder geval erg tevreden met deze quadruple. Ben benieuwd hoe hij over te tijd nog verandert.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #6 Gepost op: 20-05-2020 22:32 u »
Nu, weer twee weken verder, is het mondgevoel dat ik beschreef bijna helemaal weg. Het is echt bijzonder hoe snel het bier van smaak kan veranderen in de eerste weken.

Ik ben in ieder geval erg tevreden met deze quadruple. Ben benieuwd hoe hij over te tijd nog verandert.

Goed om te lezen dat de diacetyl verdwenen is. Zoals ik schreef verandert de smaak van je bier de eerste weken in een rap tempo. Daarna gaat het langzamer met de veranderingen. De bitterheid zwakt wat af en de volheid van de smaak wordt groter. Na langere bewaring gaat het bier oxideren. Dat kan bij een zwaar donker bier mooie smaken opleveren, maar meestal niet...  ;) Ook dat is interessant om te volgen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #7 Gepost op: 21-05-2020 11:36 u »

De bitterheid zwakt wat af en de volheid van de smaak wordt groter. Na langere bewaring gaat het bier oxideren. Dat kan bij een zwaar donker bier mooie smaken opleveren, maar meestal niet...  ;) Ook dat is interessant om te volgen.

Zou je " maar meestal niet.." niet beter kunnen omschrijven als " ik vind van niet"

Hele volksstammen vinden een Quadrupel van 15 jaar geweldig.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #8 Gepost op: 21-05-2020 17:33 u »
Zou je " maar meestal niet.." niet beter kunnen omschrijven als " ik vind van niet"

Hele volksstammen vinden een Quadrupel van 15 jaar geweldig.

Ik heb heel veel oude bieren in mijn leven gedronken. Slechts een enkel bier veroudert mooi. De meeste andere bieren zijn niet te drinken. Dit is geen persoonlijke opvatting. Bijna alle ervaren drinkers zijn het met mij eens. Bewaar maar eens een aantal willekeurige bieren gedurende een jaar of 5. En dan niet alleen quadrupels maar ook een pilsener, k÷lsch en IPA.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #9 Gepost op: 22-05-2020 09:19 u »
De 'vintage' bieren van Struise Brouwers vind ik wel erg bijzonder en lekker, maar ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen zo is. Bij de meeste bieren kan ik mij wel voorstellen dat het niet te lang moet staan.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #10 Gepost op: 22-05-2020 20:29 u »

Bewaar maar eens een aantal willekeurige bieren gedurende een jaar of 5. En dan niet alleen quadrupels maar ook een pilsener, k÷lsch en IPA.

Alleen donkere en zwaar alcoholische bieren kunnen goed bewaard worden

 - pils? Tja heeft geen nut
 - Ipa? Zelfde reden je verliest het hoparoma waarvoor het gemaakt is.

Zojuist een vlierbessen witbier gehad 14 maand over datum en nog steeds prima.

Komt natuurlijk weer jouw "argument" dat ik niet kan proeven... Tja

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #11 Gepost op: 22-05-2020 22:34 u »
Zojuist een vlierbessen witbier gehad 14 maand over datum en nog steeds prima.

Witbier wil vaak goed bewaren, net als andere wat zure bieren. Maar ik heb ook wel oude witbieren gehad die door het verouderen er echt niet beter op waren geworden.

Bieren die op een aangename manier verouderen zijn echt uitzonderingen. Sommige bierliefhebbers zweren bij oud bier. Ik niet, de oxidatiesmaak staat mij tegen. Vers (een aantal maanden oud) is bijna altijd beter... Ligt ook aan de zwaarte van het bier. Zwaarder bieren (Belgische bierstijlen) hebben wat meer tijd nodig. Deze bieren ontlenen hun smaakprofiel aan gistingsnevenproducten.
Bier met een moutig of hop karakter verouderen slecht.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.015
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #12 Gepost op: 22-05-2020 22:51 u »
de oxidatiesmaak staat mij tegen.

Welke? Er zijn er een heel aantal, niet allemaal even negatief en sommigen worden als positief beschouwd. Oxidatie in welke stap van het proces? Maischen, koken, overhevelen etc. Korte termijn oxidatie vs. lange termijn?

Ben benieuwd naar de nuance.

Persoonlijk, ik hou wel van een beetje "Engelse" oxidatie, maar zeker niet van ouwe meuk.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #13 Gepost op: 22-05-2020 22:59 u »
Welke? Er zijn er een heel aantal, niet allemaal even negatief en sommigen worden als positief beschouwd. Oxidatie in welke stap van het proces? Maischen, koken, overhevelen etc. Korte termijn oxidatie vs. lange termijn?

Ben benieuwd naar de nuance.

Persoonlijk, ik hou wel van een beetje "Engelse" oxidatie, maar zeker niet van ouwe meuk.

Ingo

Er zijn maar weinig oxidatiesmaken die mij kunnen bekoren. Echte verouderingssmaken in de vorm van papier, karton en leer zijn voor mij taboe. Dergelijke maken worden algemeen als smaakafwijkingen beschouwd. Ze zijn niet aangenaam.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.015
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #14 Gepost op: 22-05-2020 23:23 u »
Er zijn maar weinig oxidatiesmaken die mij kunnen bekoren. Echte verouderingssmaken in de vorm van papier, karton en leer zijn voor mij taboe. Dergelijke maken worden algemeen als smaakafwijkingen beschouwd. Ze zijn niet aangenaam.

Die voor mij ook niet, sherry en port ook niet.

Met Engelse oxidatie bedoel ik meer het "vleugje zoet" dat als karamel ge´nterpreteerd wordt.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Botersmaak, diacetyl of wat anders...
« Reactie #15 Gepost op: 22-05-2020 23:28 u »
Die voor mij ook niet, sherry en port ook niet.

Met Engelse oxidatie bedoel ik meer het "vleugje zoet" dat als karamel ge´nterpreteerd wordt.

Ingo

Je bedoelt waarschijnlijk de typische smaak van Old Speckled Hen? Op zich een lekker bier maar een goede IPA waardeer ik veel meer. Ik ben een echte hopliefhebber en hop en oxidatie gaan niet samen...

Tags: