Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BrouwVisie: splitsen voor het koken  (gelezen 824 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
BrouwVisie: splitsen voor het koken
« Gepost op: 02-05-2020 08:27 u »
Hoi Oscar, Ik wil een quadrupel brouwen zonder spoelen. Ik laat het wort gewoon af naar een tijdelijk vat.  De bostel die overblijft spoel ik vervolgens naar een ander vat. begin sg bostelwater 1054,  eind sg  1020. Van dit laatste brouw ik een licht blond biertje. hoop op een sg van 1040. Zeg maar een beetje zoals de paters hun tafelbier brouwen.

Mijn vraag is: hoe verwerk ik dit in BrouwVisie. De quadrupel zonder spoelen is niet zo'n probleem. Maar het lichte blondje? Een nieuwe grondstof aanmaken en een 2e recept invoeren, of is er een betere oplossing? Zie hieronder.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 Geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw.

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 5-5-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 29,77 liter
Spoelwater                            : 0,00 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC   toevoegen bij de kook                                                                         
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                               

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg     berekende sg na de maisch 1057 

Opmerkingen: Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. Vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.829
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: BrouwVisie: splitsen voor het koken
« Reactie #1 Gepost op: 02-05-2020 21:32 u »
hoe verwerk ik dit in BrouwVisie.

Als 2 afzonderlijke brouwsels... :)

Tags: