Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Even voorstellen: Patrick  (gelezen 5132 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Even voorstellen: Patrick
« Gepost op: 30-04-2020 07:56 u »
Hallo bierbrouwers,

Graag wil ik me bij deze gaan voorstellen.
Ik ben Patrick de wit 26 jaar een kom uit jisp, na x aantal jaar speciaal biertjes te drinken werd het wel eens tijd om zelf te beginnen.
Wilde dit al paar jaar terug doen, helaas is er toen nooit wat van gekomen maar is nu de knoop doorgehakt.

Gezien deze tak van sport nog nieuw is wat het zoeken wat moet ik nou halen.
je wilt niet te veel halen want stel je voor dat het tegenvalt.
Uiteindelijk heb ik het volgende aangeschaft: https://www.braumarkt.com/startset-bierbrouwen-pro-5013396
Later begon ik pas te lezen en was misschien de plus handiger maar goed, dan kopen we later toch nog een beter vergistingsvat.

Alle vaktermen zal ik nog moeten leren maar zag al een mooie wiki dus dat zal wel goed moeten komen.

Heb bij het startset wel al wat brouwsel besteld, ben zelf zeer fan van IPA dus wil daar ook me aandacht naar leggen dus vandaar de keuze: Arsegan Special I.P.A. voor 15 liter
Ook op advies ooit in verleden toen ik wilde starten een boek gehaald: Thuis Bier brouwen | Greg Hughes

Hopelijk komt het één deze dagen binnen en kunnen we meteen beginnen.

Voor ik aan de slag ga heb ik nog even een paar korte vragen.
- Extra benodigheden? enkel nog een pan toch?
- is het handig om dan eerst in een aparte pan het wort te maken en dan overgieten mbv een zeef in de grote pan?
- Ik hoef toch niet meteen 15L te maken kan ook beginnen met 7.5 bijvoorbeeld?
- zat te denken aan een 10l pan en anders 15l
- zal een wokbrander voldoende vermogen hebben om dit allemaal op de juiste tempertuur te brengen?
- gemiddelde kamertemperatuur hier 20gr, volgens mij moet dat goed zijn.
- lees heel veel mensen praten over een aparte bottelemmer maar met de emmer waar ik in zal gisten kan ik toch ook meteen bottelen?

Tot slot, hopelijk word het wat en zal ik nog veel gaan brouwen gezien het feit dat ik en mijn vrouw van speciaalbier houden dus dan is het onwijs leuk als je het ook gewoon voor jezelf kan maken.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #1 Gepost op: 30-04-2020 21:03 u »
Ik weet niet wat er allemaal in zo'n set zit.

Voor ik aan de slag ga heb ik nog even een paar korte vragen.
- Extra benodigheden? enkel nog een pan toch?
     sg meter - temperatuurmeter - hevelslang/slang bottelpijpje - moutpakket met hop en gist
- is het handig om dan eerst in een aparte pan het wort te maken en dan overgieten mbv een zeef in de grote pan?
     mss een zak gebruiken om bostel te scheiden of twee mayo emmers waarvan 1 met gaatjes om beter te filteren, zeef loopt te snel
     door maar kan voor de eerste keer
- Ik hoef toch niet meteen 15L te maken kan ook beginnen met 7.5 bijvoorbeeld?
     kan maar je hebt altijd verliezen en als je zelf zomaar wat doet met splitsen zal het niet lekerder worden
- zat te denken aan een 10l pan en anders 15l
     Niet met minder dan 15 liter beginnen indien mogelijk (veel brouwers gebruiken 27 liter pan voor 20 liter bier)
- zal een wokbrander voldoende vermogen hebben om dit allemaal op de juiste tempertuur te brengen?
     Kleine volumes kun je gewoon op de gasstel of kookplaat doen
- gemiddelde kamertemperatuur hier 20gr, volgens mij moet dat goed zijn.
     Prima voor een beginbiertje, kies wel een juiste gist
- lees heel veel mensen praten over een aparte bottelemmer maar met de emmer waar ik in zal gisten kan ik toch ook meteen bottelen?
     Je kan overhevelen naar een gewone (schone) huishoudemmer om de gist te scheiden, maar je kan ook aanzuigen vanuit je
     vergistings emmer.

Mijn tip : wel leerzaam om eens bij een gevorderde brouwer mee te kijken om teleurstelling te voorkomen.

Voor mijn proefbrouwsels gebruik ik een 10 liter maisch ketel, 14 liter kookketel, waterkoker of gewone pan voor spoelen, 15 liter gistvat voor zo'n 10 liter bier.
Je hebt verliezen volume door achterblijven in bostel (1 L/kg) - kookverlies - restant in kookketel en in hop - laag in gistvat.

Offline hetjagertje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #2 Gepost op: 30-04-2020 21:17 u »
Welkom op het forum Patrick.

Op de vragen geef ik geen antwoord ben zelf ook een starter dus er zijn hier heel veel leden die je wel advies willen geven.

Wel kan ik je aanraden om boeken te lezen zoals: zelf brouwen doe je zo. En Verander water in bier.
Voor de rest is het gewoon doen en lekker bier drinken 😁

Groeten Jasper

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.950
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #3 Gepost op: 01-05-2020 00:00 u »
Wel kan ik je aanraden om boeken te lezen zoals: zelf brouwen doe je zo. En Verander water in bier.
Voor de rest is het gewoon doen en lekker bier drinken 😁

Je vergeet Bierbrouwen voor dummies. Het boek dat is voortgekomen uit dit forum... :)

Offline hetjagertje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #4 Gepost op: 01-05-2020 00:10 u »
Mijn welgemeende excuus 😉

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #5 Gepost op: 01-05-2020 08:08 u »
Ik weet niet wat er allemaal in zo'n set zit.

Voor ik aan de slag ga heb ik nog even een paar korte vragen.
- Extra benodigheden? enkel nog een pan toch?
     sg meter - temperatuurmeter - hevelslang/slang bottelpijpje - moutpakket met hop en gist
- is het handig om dan eerst in een aparte pan het wort te maken en dan overgieten mbv een zeef in de grote pan?
     mss een zak gebruiken om bostel te scheiden of twee mayo emmers waarvan 1 met gaatjes om beter te filteren, zeef loopt te snel
     door maar kan voor de eerste keer
- Ik hoef toch niet meteen 15L te maken kan ook beginnen met 7.5 bijvoorbeeld?
     kan maar je hebt altijd verliezen en als je zelf zomaar wat doet met splitsen zal het niet lekerder worden
- zat te denken aan een 10l pan en anders 15l
     Niet met minder dan 15 liter beginnen indien mogelijk (veel brouwers gebruiken 27 liter pan voor 20 liter bier)
- zal een wokbrander voldoende vermogen hebben om dit allemaal op de juiste tempertuur te brengen?
     Kleine volumes kun je gewoon op de gasstel of kookplaat doen
- gemiddelde kamertemperatuur hier 20gr, volgens mij moet dat goed zijn.
     Prima voor een beginbiertje, kies wel een juiste gist
- lees heel veel mensen praten over een aparte bottelemmer maar met de emmer waar ik in zal gisten kan ik toch ook meteen bottelen?
     Je kan overhevelen naar een gewone (schone) huishoudemmer om de gist te scheiden, maar je kan ook aanzuigen vanuit je
     vergistings emmer.

Mijn tip : wel leerzaam om eens bij een gevorderde brouwer mee te kijken om teleurstelling te voorkomen.

Voor mijn proefbrouwsels gebruik ik een 10 liter maisch ketel, 14 liter kookketel, waterkoker of gewone pan voor spoelen, 15 liter gistvat voor zo'n 10 liter bier.
Je hebt verliezen volume door achterblijven in bostel (1 L/kg) - kookverlies - restant in kookketel en in hop - laag in gistvat.
Thanks, voor de duidelijke antwoorden.
Ondertussen zijn vele antwoorden ook door veel lezen en filmpjes kijken beantwoord.

tevens de volgende artikelen zitten bij de start set:
Startset bierbrouwen pro. Alle basismaterialen voor de vergisting van bier tot 20 liter. Bevat volgende zaken:

Brouwemmer 25 L met deksel en maatverdeling.
100% Siliconenplug voor waterslot.
Waterslot voor de brouwemmer.
Hittebestendige kraan.
Kroonkurkapparaat 26 mm.
100 kroonkurken.
Kunststof roerspaan.
Puro Oxi reinigingsmiddel 100 gram.
Flessenborstel.
Speciaal afvulpijpje.
10 Exclusieve bierviltjes


Extra t.o.v. basic

Hydrometer
Testglas voor de hydrometer
Thermometer -10 t/m 110 graden celcius

Dan zal ik gaan voor de volgende pan https://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan21liter


Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #6 Gepost op: 01-05-2020 08:09 u »
Ik heb nu het boek: thuis bier brouwen van Greg hughes op aanraden van een kennis. Maar die andere ga ik ook bekijken.

Voor nu begin ik met het brouwen van de IPA die ik bij de set apart heb gekocht en dan zien ik wel.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #7 Gepost op: 01-05-2020 17:37 u »
Zojuist er achter gekomen dat ik een moutextract pakket heb aangeschaft.
Als ik zo las sla ik daarmee het maischen over en dus volg ik niet alle stappen van het brouwen?

Betekent dit dat ik opzoek moet naar een pakket met geschroot mout?

En waar halen jullie vaak je pakketten.

Offline hetjagertje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #8 Gepost op: 01-05-2020 17:59 u »
Ik zelf haal geen pakketten. Ik koop de ingrediënten gewoon los. Tot nu toe nog niks extra op voorraad behalve de hop. Gewoon een lekker recept opzoeken naar de ingrediënten kijken en die bestellen bij Unibrew of Braumarkt.

Je kan ook altijd een winkel bezoeken en kijken wat er allemaal te krijgen is. Let dan wel op dat je geen pin pas mee neemt voordat je zo’n hele winkel leegkoopt 😂😂

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #9 Gepost op: 01-05-2020 18:04 u »
Zo juist nadat ik erachter dat het om extract ging meteen braumarkt gebeld.
Fijn geholpen ze konden het nog annuleren dus kan rustig opzoek naar wat anders.
Schijnen het erg druk te hebben, hoop Corona Brouwers denk.

Nu maar opzoek naar de juiste spullen.

Een pakket leek mee voor een eerste keer wel handig laat nou net alle geschrote mout op zijn en alle molens ook.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #10 Gepost op: 01-05-2020 19:35 u »
Misschien heeft iemand op het forum nog een gebruikt schijvenmolentje omdat hij bv is overgaan naar walsenmolen.
Kun je iets makkelijker bewezen recepten kopiëren/brouwen.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #11 Gepost op: 01-05-2020 19:37 u »
Zie nu alleen door de bomen het bos niet meer. Voor me eerste brouwsel wil ik gewoon de stappen van maischen tot bottelen doen.
Dus zoek een pakket waar alles in zit daarvoor
Geschroot mout, hop, suiker, gist. Want dat is naar mijne weten correct me if i am wrong de ingrediënten die ik moet hebben.
Zie nu veel pakketten de ene wel geschroot andere niet en dan weer dat ik zelf gist moet maken.

Me hoofs ontploft nu van de info.

Zat ook al te struinen tussen de recepten maar dat is denk stap te ver gezien het feit ik nog niet het gehele proces ken. En ik voor de eerste keer gewoon even stap voor stap wil doen.

Wie zou mij willen helpen of kan me adviseren.

Als ik lastig ben dan hoor ik het ook graag

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #12 Gepost op: 01-05-2020 19:38 u »
Misschien heeft iemand op het forum nog een gebruikt schijvenmolentje omdat hij bv is overgaan naar walsenmolen.
Kun je iets makkelijker bewezen recepten kopiëren/brouwen.
Ondertussen kleine connectie opgebouwd bij Braumarkt en kan denk wel aan een molen komen maar moet bij dat pakket zelf gist maken en dan gaan me hersenen even kraken.

Offline hetjagertje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #13 Gepost op: 01-05-2020 20:48 u »
Als je alle stappen hebt gelezen dan kan je ook een recept lezen. De termen die men gebruikt komen ook terug in een recept.

Als je alleen nog geen schrootmolen hebt zou ik voor geschroot mout gaan.
Zelf gist maken hoeft niet. Je kan ook korrelgist in je gistvat doen zonder iets aan te maken.

Ik heb de basis vooral uit zelf bier brouwen die je zo. Als je wilt kan ik wel een aantal foto’s van het boek doormailen.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #14 Gepost op: 01-05-2020 20:59 u »
Als je alle stappen hebt gelezen dan kan je ook een recept lezen. De termen die men gebruikt komen ook terug in een recept.

Als je alleen nog geen schrootmolen hebt zou ik voor geschroot mout gaan.
Zelf gist maken hoeft niet. Je kan ook korreligst in je gistvat doen zonder iets aan te maken.

Ik heb de basis vooral uit zelf bier brouwen die je zo. Als je wilt kan ik wel een aantal foto’s van het boek doormailen.

Nu ik weer verder lees bij bewezen recepten en ik zoek bij "Braumarkt zien ik inderdaad dat er ook gewoon vaak kant en klare gist wordt gekocht, en ook daar zit weer hoop keuze.
Misschien ben ik op verkeerd spoor gezet hoor tijdens mijn telefonisch gesprek met "webshop" want in de manual die werd voorgelezen en doorgestuurd die bij het pakket zit geven ze dus aan dat je zelf gist moet maken en als leek ben ik dan simpel oke dan moet dat...
Er was nog 1 schrootmolen beschikbaar: https://www.braumarkt.com/arsegan-moutmolen-premium-gietijzer

Terugkomende op de bewezen recepten, vele zijn voor mij duidelijk beschreven, op zich is het proces niet moeilijk enkel zodra er over pH waarde en andere gevorderde termen praten wil ik dat meteen ook weten en kunnen.
Terwijl ik gewoon me eerste biertje moet gaan brouwen.

Qua boek je mag best screenshots sturen zelf heb ik dus ook een boek besteld:  Thuis Bier brouwen | Greg Hughes.

Offline hetjagertje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #15 Gepost op: 01-05-2020 21:03 u »
Stuur me maar een mail, stuur ik je wat foto’s

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #16 Gepost op: 01-05-2020 21:07 u »
Zie nu alleen door de bomen het bos niet meer.
...

Wie zou mij willen helpen of kan me adviseren.
Als ik lastig ben dan hoor ik het ook graag

Daarom mijn opmerking om eens mee te kijken bij een brouwer in je buurt.
Je bent niet lastig maar zit vol vragen. Daar is dit forum voor.

Als je minder stappen tegelijkertijd wilt begin dan met een bierkit.
Op deze site https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/brouwpakketten/Brewferm-bierkits/d/Brewferm-bierkit-strong-blond kun je meteen ook de handleiding downloaden en er is een veel gestelde vragen FAQ.
Hiermee kun je de vergisting en botteling uitproberen.

Offline Erny

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 148
  • Land: nl
  • Zoals het tapje thuis tapt, tapt het nergens
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #17 Gepost op: 01-05-2020 21:10 u »
Je hoeft zelf geen gist te maken. Bij het pakket zit korrelgist.
Het klopt inderdaad dat er in de beschrijving staat dat je gist moet maken. Dit is ook erg vreemd en valt mij ook altijd op.

Nog een punt om op te letten. Er staat dat er hop bij zit in hopzakjes.
Ik bemerk dat laatste 2 keer dat dit niet zo was en dat er los, weliswaar verpakt, korrelgist bij zit.
Hopzakjes erbij kopen is dan geen overbodige luxe.
Dr zijn DIY oplossingen: schone sok/panty, waszak ed.


Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #18 Gepost op: 01-05-2020 21:20 u »
Daarom mijn opmerking om eens mee te kijken bij een brouwer in je buurt.
Je bent niet lastig maar zit vol vragen. Daar is dit forum voor.

Als je minder stappen tegelijkertijd wilt begin dan met een bierkit.
Op deze site https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/brouwpakketten/Brewferm-bierkits/d/Brewferm-bierkit-strong-blond kun je meteen ook de handleiding downloaden en er is een veel gestelde vragen FAQ.
Hiermee kun je de vergisting en botteling uitproberen.

Thanks voor het snel een goede meedenken.

Het is niet zo zeer dat ik minder stappen wil, want wat je in de link aangeeft zoiets had ik ook in 1e instantie besteld. Echter wil ik wel gewoon het gehele proces volgen.
In de bijlage heb ik een handleiding die mij ondertussen toch wel weer aanspreekt gezien ik dus gewoon kant en klare gist kan kopen enkel even kijken welke dan.
Als ik de handleiding zo lees doorloop ik de alle stappen van het brouwen op een makkelijke wijze en kan ik de volgende keer wel dieper op in gaan.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #19 Gepost op: 01-05-2020 21:42 u »
...
In de bijlage heb ik een handleiding die mij ondertussen toch wel weer aanspreekt gezien ik dus gewoon kant en klare gist kan kopen enkel even kijken welke dan.
...

Als beginner een makkelijke gist kiezen. bv TOP van Brewferm of S33 en ruim voldoende toevoegen.
Als je een keus hebt gemaakt, even rondkijken wat erover geschreven wordt voor je besteld. Sommige gisten geven problemen als je er niet juist mee om gaat en kunnen minder  goed tegen temperatuur schommelingen.
De Voss Kveik gaat altijd goed. Zoek hiet maar eens op. Groot temperatuur bereik en hoeveelheid gist komt minder nauw.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #20 Gepost op: 01-05-2020 21:50 u »
Als beginner een makkelijke gist kiezen. bv TOP van Brewferm of S33 en ruim voldoende toevoegen.
Als je een keus hebt gemaakt, even rondkijken wat erover geschreven wordt voor je besteld. Sommige gisten geven problemen als je er niet juist mee om gaat en kunnen minder  goed tegen temperatuur schommelingen.
De Voss Kveik gaat altijd goed. Zoek hiet maar eens op. Groot temperatuur bereik en hoeveelheid gist komt minder nauw.

Na nogmaals lezen ook na wat Erny vertelde zien ik veel dubbelingen in de tekst op de site
Wat er volgens webshop zit er dus Fermentis SafAle US-05 bij en later zeggen ze dat je zelf moet maken  :weetniet:

En mocht dit dan dus toch voor een 1e bier de juiste zijn dan moet ik dus nog schrotten en is deze molen dan voor mij goed?
https://www.braumarkt.com/arsegan-moutmolen-premium-gietijzer


Een lekker stevig gehopt bier en razend populair. I.P.A-bieren moet je leren waarderen omdat de gebruikte hopsoorten een lekkere bittere, maar frisse afdronk geven. Minstens vier tot zes weken laten rijpen.

Ingrediënten:*

Pilsmout
Palemout
CaraMunich® type I
Special-B
Gebruikte Hopsoorten:

Citra
Cascade
Amarillo
Extra Ingrediënten:

UltraMoss®
Type biergist:

Fermentis SafAle US-05
Begindichtheid: 1067
Einddichtheid:   1013
Alcoholgehalte:  7,1%
Kleur: 25 EBC
Bitterheid: 49 IBU

*Let op: Bevat gluten

Dit moutpakket is samengesteld uit de beste moutsoorten van The Swaen®, Weyermann® en Dingemans of Thomas Fawcett.  Voor gebruikt moet de mout nog geschroot worden. De hop bevindt zich in speciale hopkookzakjes, klaar voor gebruik. Het juiste type biergist is met zorg gekozen. Deze moutpakketten zijn ook uitstekend geschikt voor het brouwen met de Speidel Braumeister®, Grainfather en Brew25.

Let op, u moet minimaal een dag van tevoren een giststarter maken, mocht u niet weten wat u daarvoor nodig heeft en hoe dit moet download dan de onderstaande gebruiksaanwijzing; 'Giststarter maken'.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #21 Gepost op: 01-05-2020 22:21 u »
Zo'n molentje werkt prima.

De gist US-05 kun je gewoon kopen in een zakje korrelgist) en zodra je wort in het gistvat zit en op de juiste temperatuur is erover strooien. Binnen 8 tot 24 uur is je vergisting op gang en zal je waterslotje borrelen.
Kijk eens op de site van Fermentis en dan lees je dat de US-05 gehydrateerd kan worden moet dit hoeft niet - gewoon strooien

Een IPA is voor mij geen simpele start maar met zo'n pakket zal het wel lukken.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #22 Gepost op: 01-05-2020 22:25 u »
Zo'n molentje werkt prima.

De gist US-05 kun je gewoon kopen in een zakje korrelgist) en zodra je wort in het gistvat zit en op de juiste temperatuur is erover strooien. Binnen 8 tot 24 uur is je vergisting op gang en zal je waterslotje borrelen.
Kijk eens op de site van Fermentis en dan lees je dat de US-05 gehydrateerd kan worden moet dit hoeft niet - gewoon strooien

Een IPA is voor mij geen simpele start maar met zo'n pakket zal het wel lukken.

Ja ik kies eigenlijk puur IPA omdat ik daar fan van ben, want voorkeur is eerder blond of tripel dan??

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #23 Gepost op: 01-05-2020 22:33 u »
Als je IPA niet goed lukt, ben je dan teleurgesteld?

Als je een pakket pakt of zelf iets in elkaar flanst, dan is het voor de eerste keer beter om het simpel te houden.
SMASH : single mout and single hop. Hiermee leer je de mouten en hoppen kennen.
Een eenvoudige blond of tripel is makkelijker en lukt sneller.

Offline patrickwit

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Even voorstellen: Patrick
« Reactie #24 Gepost op: 01-05-2020 22:42 u »
Als je IPA niet goed lukt, ben je dan teleurgesteld?

Als je een pakket pakt of zelf iets in elkaar flanst, dan is het voor de eerste keer beter om het simpel te houden.
SMASH : single mout and single hop. Hiermee leer je de mouten en hoppen kennen.
Een eenvoudige blond of tripel is makkelijker en lukt sneller.

Teleurgesteld? Weet ik eigenlijk niet, ligt er aan hoe het procce denk ik gegaan is.
Heb ik het gevoel tijdens het brouwen dat ik fouten heb gemaakt, dan denk ik eerder dat ik zal zeggen oke smaak kan tegenvallen volgende keer beter.
Ik verwacht sowieso geen smaak zoals een IPA die ik op untapped 4 sterren geef of zo.

Vind het lastige vraag dus of ik teleurgesteld zal zijn of niet.

Je geeft aan begin met smash, hier bedoel je denk 1 soort mout en 1 soort hop zodat je niet te veel van 1 of ander erin doet of te vroeg of laat de hop toevoegt?

Tags: