Kloon prijswinnende Spicy Mango IPA

Gestart door Luiaard, 25-04-2020 19:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Luiaard

Citaat van: ramon86 op 04-10-2019  15:18 uBij deze het recept voor de Spicy Mango IPA waarmee mijn vrouw en ik dit jaar werden geëerd met de eerste prijs in de vrije klasse tijdens het ONK. Erg onverwacht, dus extra leuk :)

Dit recept hebben we de afgelopen jaren relatief vaak gemaakt met telkens wat variaties, waaronder een keer als cadeau voor de gasten van onze bruiloft. Daarvan heb ik onderaan het label toegevoegd dat is ontworpen door een goede vriend van ons, meer daarover in dit topic.

De voorgaande keren hebben we habaneropepers gebruikt, maar deze keer werd het madame jeanette. Ook daar proberen we variaties uit als wel of niet met zaadlijst, deze keer hebben we de zaadlijst weggelaten en in stukken gesneden madame jeanettes in hopzakjes gedaan i.p.v. los in de ketel.

Commentaar van de jury:
  • Bitter en zoet zijn mooi in balans.
  • Smaakt als een Brut IPA met een aangename bite van de peper.
  • Mooie balans tussen mondklevend en samentrekkend van de peper.
  • Licht moutig / karamel, fruitig uit de hop gevolgd door het aroma van de peper zonder dat het scherp wordt.
  • Goedgemaakte Brut IPA waarbij de peper een aangename aanvulling is. In die zin voldoe je twee keer aan de Vrije Klasse doelstelling.
  • Mag meer koolzuur hebben en de zwevende deeltjes mogen achterwege blijven.
  • 90 punten

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk50
Naam receptMango Unchained (2019-03)
Brouwdatum10-03-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,5 l
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad84,7%
Alcoholgehalte7,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)84 IBU
Brouwzaalrendement60,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,90 lWater uit Zeeland (NB)
13,67 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,00 kgBrewferm Gerstemout PaleBrewferm9 EBC85,7 %
0,70 kgBrewferm Gerstemout MünchenerBrewferm15 EBC10,0 %
0,30 kgBrewferm Gerstemout Cara-120Brewferm120 EBC4,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60,0 gNorthern Brewer 7,0%pellets7,0%75 min.58,2 IBU
30,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%10 min.10,9 IBU
32,0 gAmarillo 8,7%pellets8,7%5 min.6,4 IBU
10,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%5 min.3,0 IBU
20,0 gCitra 12,9%bellen12,9%vlamuit5,4 IBU
26,0 gSimcoe 13,1%pellets13,1%koudhop0,0 IBU
26,0 gCascade 6,5%pellets6,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gCitra 12,9%bellen12,9%koudhop0,0 IBU
16,0 gAmarillo 8,7%pellets8,7%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5 stuksPeper (Madame Jeanette)specerijkoken
2,5 kgGepureerde mangoandersnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad84,7%



Ik ben van plan dit recept te gaan brouwen (met enkele kleine vervangingen) maar ik ben benieuwd wat de SG van het wort is na het koken. Is dit de 1.072 SG, of is dit inclusief de mango?

Ook ben ik benieuwd hoe de vergisting verliep? Ik ga de zelfde gist gebruiken maar ben nog niet zeker of ik ga overhevelen dit keer (mijn mandfles is nog 2 maanden in gebruik en ik heb alleen een emmer als optie).

Ik ben van plan bevroren mango te pureren of fijn te stampen, dan weer in te vriezen en deze bevroren in de nagisting toe te voegen. Helaas heb ik niet alle hopsoorten, ik ga Cascade en Perle gebruiken. Dit zal de smaak beïnvloeden, maar ik hoop dat de mangosmaak nog aanwezig zal zijn.

Luiaard

Geïnspireerd door dit recept heb ik zelf een IPA met een SG van 1.065 in het vat zitten. Nu na 3 dagen in de vergisting heb ik op 14 liter, 4 mango's dus ongeveer een kilo vruchtvlees (gepureerd, gepasteuriseerd en vervolgens ingevroren) bevroren toegevoegd en het vat even gezwenkt. Het gist heeft nog een goede schuimkraag en is nog goed bezig, het lijkt me dat de suikers uit de mango's ook zo op zijn. Ik laat het even een dag of 4 staan en dan ga ik overhevelen en koudhoppen.

Ik ben benieuwd of ik de mango nog terug proef in het bier.

jnoord

Whow.... 5 peper met deze scherpte, wordt dat niet veel te scherp?

ramon86

Oeps, sorry, ik had je post gemist! Maar superleuk dat je erdoor geïnspireerd bent :)

De begin-SG is zonder de mango aangezien ik die pas bij de nagisting toevoeg, maar ik heb het ook in het begin een paar keer met het koken al erbij gedaan. De SG wordt er niet veel hoger van, zou me daar niet zo veel zorgen over maken.

Laat het maar weten als je nog meer vragen hebt, ik ben heel benieuwd naar je resultaat!

@jnoord: het is inderdaad een lastige balans, ook omdat peper heel subjectief is qua effect. Met 5 pepers zonder zaadlijst proef ik een heel klein beetje pittigheid in het bier, terwijl het voor mijn vrouw dan al redelijk veel is.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.