Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12  (gelezen 11645 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #100 Gepost op: 02-04-2021 18:12 u »
Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-) .. Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Reacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #101 Gepost op: 02-04-2021 19:44 u »
Reacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier

Beste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #102 Gepost op: 02-04-2021 21:57 u »
Beste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Beste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #103 Gepost op: 02-04-2021 22:03 u »
Beste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

En dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon....  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.
 


Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #104 Gepost op: 02-04-2021 22:03 u »
Je zou ook stroop nog donkerder kunnen inkoken

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.229
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #105 Gepost op: 02-04-2021 22:51 u »
En dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon...  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. Ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.

Ja dit draagt bij het zoeken naar een goed alternatief.
Het is namelijk geen uitgemaakte zaak dat de trappistenbrouwers D 180 gebruiken in hun bieren...
Veel waarschijnlijker is dat zij een bierkleurstof gebruiken zoals karamel 9500. Dit soort producten geven heel veel kleur en weinig smaak.
Verder is Sinamar van Weyermann een bekende kleurstof voor bier. De kleur is vergelijkbaar 8100 tot 8600 EBC.

Overigens kunnen siropen die relatief licht zijn van kleur wel zorgen voor een donkere kleur. Je hebt er wel meer van nodig dan van karamel 9500 en Sinamar. Hierdoor hebben ze meer invloed op de smaak van je bier.

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #106 Gepost op: 03-04-2021 09:03 u »
D180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.
Anderen maken zelf karamel of invertsuiker, maar het blijft een gokje hoe dat qua smaak en kleur zal uitpakken.
Westmalle  Westvleteren gebruikt (volgens hun site) zowel karamelstroop als invertstroop.. Dus kleur (karamel) en smaak (invertsuiker) apart?
Dan denk ik dat die D180 niet absoluut nodig is, maar dan moet misschien het hele recept weer op de schop. Niet handig als er al een goed recept ligt..
=======
Smaak-omschrijving van de D180 lijkt me meer 'invertsuiker' dan alleen karamel. En ook nog dadelsuiker naast de bietensuiker, bijzonder goedje?
Qua kleur kan je met bruine kandij-brokken https://www.braumarkt.com/kandijsuiker-brokken-bruin-1-kg uitkomen, maar of de smaak ook goed is?
 Kan zo gauw geen ervaringen vinden daarmee in dit kloonbier.
========
Donkere karamelsiroop (E150) 9500 EBC heb ik staan.  Geeft zoals opgemerkt weinig smaak. Gebruikte het eenmaal om bij te kleuren, meer doet het niet.
Ik ga het eens proberen met de kandijbrokken.  Met daarbij de opmerking dat ik gn perfecte kloon zoek, als het maar lekker is.
Proost,  Snelbier

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #107 Gepost op: 03-04-2021 18:54 u »
D180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.

Niet alleen bij Orangeloo....

Gisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.122
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #108 Gepost op: 06-04-2021 07:51 u »
Niet alleen bij Orangeloo....

Maar lag dat aan de D-180? ;). Staar je niet (compleet) blind op de D-180, de geboden alternatieven hoeven echt niet slechter te zijn.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #109 Gepost op: 06-04-2021 20:49 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.122
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #110 Gepost op: 06-04-2021 20:59 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #111 Gepost op: 06-04-2021 22:42 u »
Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

Dat is hem

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #112 Gepost op: 07-04-2021 08:08 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.
Lier, zou je je brouwsel hier willen delen?  Indien niet, gewoon niet reageren  ;) Even goede vrienden, hoewel we mekaar niet kennen.
- Hoeveel % Zeeuwse gebruik je in de stort?
- Is Zeeuwse genoeg voor de juiste kleur, of moet je nog 'bijkleuren'.
Groet,  Snelbier

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.349
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #113 Gepost op: 07-04-2021 12:46 u »
Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))
https://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.122
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #114 Gepost op: 07-04-2021 13:17 u »
https://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

Haha, mag dan wel uit het uiterste Oosten komen, maar wij hadden echt de Zeeuwse variant.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #115 Gepost op: 07-04-2021 22:06 u »
Hierbij mijn recept, gebrouwen in de Grainfather.
Giststarter van ca 2,5 liter gemaakt volgens mij.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #116 Gepost op: 07-04-2021 22:10 u »
Kleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #117 Gepost op: 08-04-2021 18:01 u »
Kleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is
Lier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 959
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #118 Gepost op: 08-04-2021 21:23 u »
Lier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

Succes ermee, ik hoor graag hoe het geworden is

Tags: