Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12  (gelezen 11472 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #25 Gepost op: 08-07-2018 20:43 u »
8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.176
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #26 Gepost op: 08-07-2018 22:05 u »
8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan

Ik zou niet meer suiker dan 5 gram toevoegen per liter. Een heel zwaar bier met veel esters heeft niet zo veel koolzuur nodig. Het aroma komt je toch wel tegemoet.
Daarnaast loop je het risico dat het bier nog niet helemaal uitgegist was bij het bottelen. Zware bieren hebben een tijd nodig om helemaal uit te gisten. Het is beter wat minder koolzuur te hebben dan bierbommen.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #27 Gepost op: 08-07-2018 23:31 u »
Bedankt voor de reacties,
Bier heeft inderdaad niet veel koolzuur nodig maar is al wel een eindje verder uitgegist dan verwacht.
In BrouwHulp was de voorspelling 1103 naar 1025, het is geworden 1103 naar 1014, lang leve een gezonde starter.

Dacht aan een CO2 gehalte van ca 2,5 en dan zit ik niet ver van de 5 g/liter dat gaat hem een dan ook worden.

Cheers,

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #28 Gepost op: 08-07-2018 23:32 u »
ps volgende week langs Westvleteren om 2 kratten Westvleteren 12 dus over een half jaartje wordt ook hier een vergelijkend warenonderzoek gedaan :proost:

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #29 Gepost op: 16-09-2018 15:14 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #30 Gepost op: 16-09-2018 22:13 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Well done :biersmile:

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #31 Gepost op: 18-09-2018 15:38 u »
Die Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Ik heb mijn Westvleteren 12 benadering naast een echte gezet. Mijn brouwsel was ongeveer volgens bovenstaand recept. Ik vond de benadering een hogere suikerstort hebben dan de echte. De echte was moutiger. Dus volgende keer doe ik er een paar procent minder candisyrup bij.

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #32 Gepost op: 18-09-2018 15:49 u »
Die Bernardus gist is zeker en vast op te kweken. Maar neem dan de minst alcoholische versie.
Ik heb die nog in mijn diepvries zitten van mijn vorige Abbé Wiet. (Te vinden hier op forum.)

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #33 Gepost op: 18-09-2018 17:51 u »
Die Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

Ik heb het geluk dat ik nog gist kon bemachtigen van de Zeeuwse gistbank. Helaas is de Zeeuwse gistbank niet meer actief. :( Of de gist in de flessen de goede gist is en geen bottelgist weet ik niet  :weetniet:

Maar ik ben het volledig met jou eens dat de Bernardus abt12 gist interessanter is.  :brouwen:

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #34 Gepost op: 18-09-2018 19:07 u »
Volgens de wiki wel lees ik net. Dat zou echt te gek zijn als dat nog een beetje actueel is.
Gaan we de volgende keer de batch ook maar splitsen 👍

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #35 Gepost op: 09-11-2018 23:55 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Vandaag gedronken na ruim 5 maanden op fles  naast een even oude (jonge) Westvleteren 12. Hij komt heel dicht in de buurt! Kleur fractie donkerder, iets minder koolzuur en iets minder bitter. Complexiteit gelijk. Ik vond het origineel net iets lekkerder. Binnenkort ga ik hem weer brouwen. Niet helemaal een kloon, want ik wil hem complexer en meer body. Een paar aanpassingen: ibu 36 ipv 31, bottelsuiker 9gr/liter, 33% pilsmout, 33% palemout, 10% donkere tarwemout, 10% carahell, 14% Candysirup D180. Wat me opviel bij het origineel is dat de bitterheid en het hoge koolzuurgehalte het gebrek aan complexiteit maskeert. Ik denk dat ik met bovenstaande aanpassing de complexiteit erin krijg. Als iemand een betere suggestie heeft, dan hoor ik het graag. Anders gaat dit hem worden. Groet Sjoerd

Offline Traploper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #36 Gepost op: 10-11-2018 06:55 u »
Je verhoogt de hoeveelheid suiker omdat je nog steeds bang bent voor een gebrek aan complexiteit? Ook met de nieuwe moutstort?

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #37 Gepost op: 10-11-2018 08:20 u »
Ik had even snel afgerond, ik hou hem gelijk aan die 13,4%

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #38 Gepost op: 11-11-2018 12:59 u »
Het blijft een Top recept... nu 9 maanden op fles.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.689
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #39 Gepost op: 11-11-2018 16:53 u »
Is het ook die van mij is van einde januari en is echt super lekker.
Scheelt ook dat er een warme lange zomer tussen zat en ik er goed van af kon blijven omdat ik in de zomer van lichtere fruitige biertjes hou.
Laat maar komen die koude donkere avonden :proost:

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #40 Gepost op: 12-11-2018 22:30 u »
De volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #41 Gepost op: 14-11-2018 22:23 u »
De volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

Lijkt mij aan de krappe kant, maar check met mr malty.
Ik zou een starter maken

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #42 Gepost op: 02-12-2018 17:48 u »
Ik heb hem gisteren gebrouwen zoals eerder beschreven. Begin SG was me met 1082 net wat te laag, maar heb ruim voldoende gist toegevoegd, met een beetje geluk gist ie ver door. Ik laat jullie het resultaat weten! Gr Sjoerd

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vóór het net
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #43 Gepost op: 03-12-2018 21:40 u »
Is er nu iemand die een Abt12 of Westvleteren gebrouwen heeft met opgekweekte gist uit een Abt12-fles? Ik heb hier nu 2x 2liter starter gereed staan om mijn eigen kloon (recept nog nader te besluiten) te gaan maken, maar twijfel nog gezien de gist<->bottelgist discussie. Die bottelgist moet in ieder geval wel flink wat alcohol kunnen verdragen. Gaat me dan ook eerder om de smaak.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #44 Gepost op: 18-01-2019 22:16 u »
Nu een week of 4 op fles, smaakt niet slecht, maar nog wel heel jong. Ik hoop dat ik een beetje geduld op kan brengen (niet mijn beste kwaliteit) zodat ik na een half jaar, of nog beter, na een jaar nog wat flessen over heb  ;)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #45 Gepost op: 01-02-2019 18:36 u »
Ik heb hem net zo uit de kelder gedronken. Jongens jongens wat een lekker bier! Ik ben benieuwd naar het vergelijk met het origineel, ik denk niet dat ie er voor onder doet.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #46 Gepost op: 27-04-2019 09:39 u »
Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best wel donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of gebrande gerst in?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #47 Gepost op: 27-04-2019 09:44 u »
Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best we donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of Gebrande gerst in??

Alleen de siroop zorgt voor de kleur trappistenbieren zijn wat betreft de ingrediënten niet zo complex, de kunst zit hem in het brouwen.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #48 Gepost op: 27-04-2019 09:57 u »
Dank voor je snelle antwoord. Ik ga het morgen proberen te brouwen en dan wil ik het brouwsel in drie gelijke delen splitsen en vergisten met opkweek uit een flesje Westvleteren, een flesje St Bernardus en ook nog le Trappe Quadrupel. De canysiroop heb ik ook zelf gemaakt. Ben zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat maar dat horen jullie t.z.t. wel.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 958
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #49 Gepost op: 27-04-2019 10:10 u »
Succes, ik heb hem gebrouwen volgens bovenstaand recept, heerlijk.

Tags: