Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12  (gelezen 10407 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Gepost op: 15-11-2017 11:30 u »
Dit is een afgesplitst topic



Vanavond een bijzondere bierproeverij... Westvleteren 13 mnd vs st Bernardus 13 mnd vs Westvleteren eigenbrouw kloon 11 mnd vs st Bernardus eigenbrouw kloon 11mnd.



En ik moet zeggen het resultaat is verbluffend goed.
De St Bernarduskloon is iets voller dan het origineel maar verder zeer gelijkend.
De Westvleteren kloon is nog beter gelukt. Het origineel heeft in de afdronk net een iets scherper randje.

Ik wil deze recepten dus graag met jullie delen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange Abt 12
Kenmerknr 119 16/12
Brouwdatum16-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1090 (9,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,2%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater50,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater32,1 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur71 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid31 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)50,0 %6,227 kg3 EBC
Palemout (TS)25,0 %3,113 kg7 EBC
viennamout (WM)11,0 %1,370 kg8 EBC
Candi Syrup D-18014,0 %1,743 kg355 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewer's Gold5,8 %60 gr60 minuten23 EBU
Hallertau Mittelfrüh2,1 %50 gr30 minuten5 EBU
Styrian Goldings2,2 %60 gr15 minuten4 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd48 uur
Temperatuur giststarter24°C
OpmerkingenGiststarter 2 x 3 liter.


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten3,0 l/kg
278°C10 minuten3,0 l/kg


De batch is opgesplitst.
De ene helft is vergist met Westmalle gist, en dus een Westvleteren kloon.
De andere helft is vergist met Westvleteren gist (van de Zeeuwse gistbank) en dus een St Bernarduskloon.

Om onduidelijkheden te voorkomen. St Bernardus gebruikt een eigen giststam, omdat deze vroeger voor Westvleteren brouwde noem ik die de Westvleteren gist maar is dus nu eigenlijk St Bernardus gist.Toen Westvleteren zelf ging brouwen zijn zij gist van Westmalle gaan gebruiken. Snapt u het nog  ;D


Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2017 12:45 u »
Afgelopen maandag eindelijk dit recept gebrouwen. Met een mooi SG tegen de 1090 in de vergistingsvat gedaan (circa 15 liter in een 30 liter vat). Kleur en zo ver dat nu al te beoordelen is de geur is al lekker.
Wat wel een probleem was, is dat de gist (Wyeast High Gravity 3787 Activator XL) in het smackpack niet echt "bol" stond. Toch maar er bij gedaan en op 21 graden in de gistkast gezet. Vanochtend stond het te gisten (aardig rustig nog). Nu twijfel ik wel of ik toch niet meer gist had moeten toevoegen. Uit de beschrijving van de gist meende ik te begrijpen dat de XL genoeg was voor circa 20 liter. Maar als ik in BrouwHulp bij de gist kijk zou ik zeker twee pakken nodig hebben?
Gaat dit met 1 pak goed komen? Of kan ik nog een tweede toevoegen vandaag? En zo ja is daar nog een speciale manier voor of gewoon de zak leeg gieten in het gist vat?



1 pak is goed voor zo'n 20 liter, van een SG zo rond de 1.050, waarbij je ook rekening moet houden met de datum. Hoe ouder, hoe minder vitale gist je hebt. Je hebt inderdaad te weinig gist toegevoegd. Zelf zou ik de 2e verpakking inderdaad toevoegen. Beter nog maak je in het vervolg een starter, maar dat is aan jezelf.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2017 15:06 u »
Ok bedankt. Tot wanneer kan ik de gist nog toevoegen? Heb die nog niet met de post ontvangen vandaag :(

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2017 16:15 u »
Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2017 21:43 u »
De meesten Westvleteren kloon recepten hebben pils en pale mout 50/50 en geen vienna mout op staan, waarom heb je er voor gekozen om dit aan te passen?
Ik wil ook graag een westvleterenkloon gaan brouwen en heb helemaal geen ervaring met vienna mout.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #5 Gepost op: 17-11-2017 09:03 u »
Ik raad je aan om een starter te maken en die toe te voegen. Dat kan nog makkelijk.
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #6 Gepost op: 17-11-2017 10:25 u »
De starter is gisteren s'middags gemaakt en staat nu te gisten. Heb helaas (nog) geen erlenmeyer en roerder dus maar een alternatief geprobeerd (wort 1040 in een fles en goed schudden dan de gebolde smackpack er bij en nog meer schudden, afgedekt met alufolie en warm weg gezet). Lijkt goed te komen. Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Ik zou hem toevoegen op het moment dat deze vol aan gisten is, dan is deze het meest actief!

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #7 Gepost op: 17-11-2017 20:33 u »
Citaat
Tot wanneer kan ik de starter nog toevoegen?

Na 18 tot 24 uur.

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #8 Gepost op: 10-12-2017 10:18 u »
Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #9 Gepost op: 10-12-2017 10:29 u »
Mijn brouwsel zit inmiddels iets meer dan een week in de fles. Met een eind SG van 1011 (brix 10,4). Suiker toegevoegd 6,9 gram per liter (in heet water opgelost en door het wort geroerd). Vervolgens het bier op ongeveer 20 graden (naast de voerverwarming) een week laten staan. Ik vul altijd een klein pet-flesje met het laatste wort uit de emmer om de nagisting te volgen. Die leek na een week al aardig goed te zijn. Dus alles naar de kelder verhuisd om op lage temperatuur te lageren.
Echter toen ik een van de flesjes na een aantal uur in de koelkast open maakte en in het glas schonk, was er nauwelijks CO2 en al helemaal geen schuim kraag. De smaak was al wel goed en beloofd zeker wat te worden maar zonder de CO2 nu nog niet echt wat je verwacht.
Komt dat nog goed als ik de flessen gewoon in de kelder laat staan (na een paar weken al beter misschien)? Of is het beter de flessen weer warm weg te zetten om alsnog de vergisting op gang te krijgen? Kan dat nog wel na een aantal dagen in de koudere kelder? Graag jullie advies.

Ja dat kan wel... Een week op de fles is ook wel kort om het daarna al koud te zetten. Soms kan het wel maar ik zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 671
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #10 Gepost op: 10-12-2017 11:24 u »
Ik zou hem nog 2 a 3 weken warm weg zetten.

Ik ook, ik merk hier ook dat ik ze warm moet zetten nu het buiten kouder is... In de zomermaanden ging de hergisting gewoon in de trapkast maar daar gaat het nu erg traag dus zijn ze warmer weggezet  :biersmile:

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #11 Gepost op: 10-12-2017 12:54 u »
OK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.

Offline volleybaltrainer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #12 Gepost op: 10-12-2017 13:02 u »
OK, ga ik op zoek naar een warm plekje :) Bedankt.
Ik zet mijn biertjes altijd in de ruimte waar de CV ketel hangt, dat gaat dan prima. Soortgelijk biertje was binnen een week op druk.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2018 23:18 u »
Ingrediënten besteld, 4 mei ga ik hem brouwen, iets andere moutsamenstelling (43% pils, 43% pale ale), iets ander maischschema, maar verder helemaal het zelfde. Ben benieuwd!

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #14 Gepost op: 03-05-2018 22:48 u »
Vandaag mijn Westvleteren 12 kloon gebrouwen, geinspireerd door Angelo en Adrie. Ik heb het volgende recept gebrouwen:

25L/31IBU
Begin SG 1086

31,5 L maisch
10 L spoel

Pilsmout 4315 gr         43,3%
Pale alemout 4315 gr   43,3%
Candy syrup 1340 gr   13,4%

Maischschema
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Hop
90 min koken (30 min inkoken)
Br Gold            3,8 alfa 60 min 88 gr 22 IBU
H Mittelfruh.     2,9 alfa 30 min 35 gr 5 IBU
35 St Goldings  3,4 alfa 15 min 35 gr 4 IBU

Gist
W 3787
Getrapte starter 2,3 L afgegoten

start gisting 19 C

Ik ben benieuwd naar het resultaat, ik laat het jullie weten!

Groet Sjoerd

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #15 Gepost op: 27-05-2018 23:33 u »
Gisting perfect verlopen, temp oplaten lopen tot 24 graden, na 6 dagen geheveld naar mandfles, temp terug gebracht naar 20 graden (14 dagen),  2 dagen voor bottelen naar 15 graden gebracht. Eind SG van 1012. Vanmorgen gebotteld, ben heel benieuwd!

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #16 Gepost op: 22-06-2018 23:00 u »
Nu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Offline Hans007

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #17 Gepost op: 23-06-2018 18:56 u »
Goed bezig Sjoerd!
Handen jeuken al om het uit te proberen

Offline wh_birra

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #18 Gepost op: 26-06-2018 17:31 u »
Heb mijn Westvleteren 12 kloon nu vanaf december op de fles zitten. En hij wordt steeds beter. Wat ik wel apart vind, in het begin was er nauwelijks CO2 in de fles ook na enkele weken nog niet. Afgelopen keren dat ik een fles openmaakte schuimde het bier er gelijk uit! Zal dat nog minder worden na verloop van tijd of heeft dit een andere oorzaak dan alleen de CO2?
Of gewoon eerst koel zetten en dan openen?

Met de bewaarde slurry van dit brouwsel, heb met een starter van de slurry inmiddels een dubbel gemaakt en daarna  van de slurry van de dubbel, een Westmalle tripel kloon.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #19 Gepost op: 27-06-2018 22:03 u »
Gisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.


orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #20 Gepost op: 27-06-2018 22:31 u »
Gisteren ook een poging gedaan om dit bier te klonen met mijn Grainfather, 2 stapsmaischschema, ging allemaal super beoogd eind SG gemakkelijk gehaald.
Maar pfff dit brouwsel gist echt als een speer zelfs de blow-off houdt het eigenlijk niet bij.
Waterslot begon al na 3 uur te borrelen en is nu na ca 30 uur gisten al gezakt van sg 1104 naar sg 1041  :weetniet: zou hem bijna overhevelen en terugkoelen naar 19 ºC om de rest van de vergisting rustiger te laten verlopen.
Nog ff paar dagen wachten kijken hoe het vordert.

Heb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnen met de vergisting?

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #21 Gepost op: 27-06-2018 22:34 u »
Nu vier weken op fles en het resultaat is waanzinnig! Nog niet eerder meegemaakt dat een zo jonge quadrupel al zo goed smaakt! Ik heb nog een paar flesjes originele Westvleteren in de kelder staan. Ik wacht nog een maand of 2 met het naast elkaar drinken ter vergelijk, maar voor zover ik nu kan beoordelen denk ik inderdaad dat ze heel dicht bij elkaar liggen.

Ben benieuwd of jou versie ook zo lijkt op het origineel.
Trouwens leuk om jou te ontmoeten op het ONK. Altijd leuk om een gezicht te zien bij een forumnaam.  8)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #22 Gepost op: 27-06-2018 23:27 u »
Zeker erg leuk om elkaar gesproken te hebben en de passie voor het brouwen te delen! Ik laat jullie tzt weten hoe dicht hij bij het origineel gekomen is! Gr Sjoerd

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #23 Gepost op: 28-06-2018 07:55 u »
Heb je hetzelfde recept gebruikt als in de eerste post of die van Sjoerd?
En nee niet overhevelen nu... 1041 is veel te vroeg, dan haal je veel te veel gist eraf en hou je te weinig over voor de rest.
Je moet daarna ook nog bottelen.  :brouwen:

Op hoeveel graden ben je dan begonnnen met de vergisting?

Recept:
Pilsmout   5300   gram
Pale mout   3800 gram
Candy syrup 1360 gram

Maischen 90 min op 65 ºC, 10 min op 78.

Starter gemaakt van 2,5 liter en afgegoten.

Vergisting begonnen op 18 graden,  uit zichzelf op laten lopen tot 27graden en daar gehouden.

Planning was om na een dag of 5 terug te koelen naar 19 graden en dan na een dag of 4 beetje afhankelijk van het sg overhevelen.
Gist zal wel niet gebruikt kunnen worden  :huilen:

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #24 Gepost op: 07-07-2018 21:59 u »
Hoeveel bottelsuiker zouden jullie hiervoor gebruiken? En raden jullie aan om wat gist uit de hoofdvergisting toe te voegen tijdens het bottelen?

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #25 Gepost op: 08-07-2018 20:43 u »
8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #26 Gepost op: 08-07-2018 22:05 u »
8 gram/liter, geen extra gisttoevoegen, ik bottel rechtstreeks uit lagervat, altijd nog goed gegaan

Ik zou niet meer suiker dan 5 gram toevoegen per liter. Een heel zwaar bier met veel esters heeft niet zo veel koolzuur nodig. Het aroma komt je toch wel tegemoet.
Daarnaast loop je het risico dat het bier nog niet helemaal uitgegist was bij het bottelen. Zware bieren hebben een tijd nodig om helemaal uit te gisten. Het is beter wat minder koolzuur te hebben dan bierbommen.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #27 Gepost op: 08-07-2018 23:31 u »
Bedankt voor de reacties,
Bier heeft inderdaad niet veel koolzuur nodig maar is al wel een eindje verder uitgegist dan verwacht.
In BrouwHulp was de voorspelling 1103 naar 1025, het is geworden 1103 naar 1014, lang leve een gezonde starter.

Dacht aan een CO2 gehalte van ca 2,5 en dan zit ik niet ver van de 5 g/liter dat gaat hem een dan ook worden.

Cheers,

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #28 Gepost op: 08-07-2018 23:32 u »
ps volgende week langs Westvleteren om 2 kratten Westvleteren 12 dus over een half jaartje wordt ook hier een vergelijkend warenonderzoek gedaan :proost:

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #29 Gepost op: 16-09-2018 15:14 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #30 Gepost op: 16-09-2018 22:13 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Well done :biersmile:

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #31 Gepost op: 18-09-2018 15:38 u »
Die Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Ik heb mijn Westvleteren 12 benadering naast een echte gezet. Mijn brouwsel was ongeveer volgens bovenstaand recept. Ik vond de benadering een hogere suikerstort hebben dan de echte. De echte was moutiger. Dus volgende keer doe ik er een paar procent minder candisyrup bij.

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.553
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #32 Gepost op: 18-09-2018 15:49 u »
Die Bernardus gist is zeker en vast op te kweken. Maar neem dan de minst alcoholische versie.
Ik heb die nog in mijn diepvries zitten van mijn vorige Abbé Wiet. (Te vinden hier op forum.)

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #33 Gepost op: 18-09-2018 17:51 u »
Die Sint Sixtus / dus Abt12 gist, is die op te kweken uit een commercieel flesje van St Bernardus?

Daarna nog een Abt12 geproefd en stiekem vind ik dat gistprofiel toch een stuk interessanter  :-[ ;D

Ik heb het geluk dat ik nog gist kon bemachtigen van de Zeeuwse gistbank. Helaas is de Zeeuwse gistbank niet meer actief. :( Of de gist in de flessen de goede gist is en geen bottelgist weet ik niet  :weetniet:

Maar ik ben het volledig met jou eens dat de Bernardus abt12 gist interessanter is.  :brouwen:

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #34 Gepost op: 18-09-2018 19:07 u »
Volgens de wiki wel lees ik net. Dat zou echt te gek zijn als dat nog een beetje actueel is.
Gaan we de volgende keer de batch ook maar splitsen 👍

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #35 Gepost op: 09-11-2018 23:55 u »
Mijn Westvleteren 12 kloon die ik in dit topic gepost heb, had gisteren 81 punten op het OBBK. Commentaar was erg lekker bier, miste wat complexiteit en moutigheid en was net iets te zoet. Hij zit nu ruim 3,5 mnd op fles, wat nog altijd erg jong is voor een quadrupel. Ben benieuwd of hij zich nog ontwikkeld

Vandaag gedronken na ruim 5 maanden op fles  naast een even oude (jonge) Westvleteren 12. Hij komt heel dicht in de buurt! Kleur fractie donkerder, iets minder koolzuur en iets minder bitter. Complexiteit gelijk. Ik vond het origineel net iets lekkerder. Binnenkort ga ik hem weer brouwen. Niet helemaal een kloon, want ik wil hem complexer en meer body. Een paar aanpassingen: ibu 36 ipv 31, bottelsuiker 9gr/liter, 33% pilsmout, 33% palemout, 10% donkere tarwemout, 10% carahell, 14% Candysirup D180. Wat me opviel bij het origineel is dat de bitterheid en het hoge koolzuurgehalte het gebrek aan complexiteit maskeert. Ik denk dat ik met bovenstaande aanpassing de complexiteit erin krijg. Als iemand een betere suggestie heeft, dan hoor ik het graag. Anders gaat dit hem worden. Groet Sjoerd

Offline Traploper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #36 Gepost op: 10-11-2018 06:55 u »
Je verhoogt de hoeveelheid suiker omdat je nog steeds bang bent voor een gebrek aan complexiteit? Ook met de nieuwe moutstort?

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #37 Gepost op: 10-11-2018 08:20 u »
Ik had even snel afgerond, ik hou hem gelijk aan die 13,4%

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #38 Gepost op: 11-11-2018 12:59 u »
Het blijft een Top recept... nu 9 maanden op fles.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.687
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #39 Gepost op: 11-11-2018 16:53 u »
Is het ook die van mij is van einde januari en is echt super lekker.
Scheelt ook dat er een warme lange zomer tussen zat en ik er goed van af kon blijven omdat ik in de zomer van lichtere fruitige biertjes hou.
Laat maar komen die koude donkere avonden :proost:

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #40 Gepost op: 12-11-2018 22:30 u »
De volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #41 Gepost op: 14-11-2018 22:23 u »
De volgende versie ga ik een beetje lui brouwen met een 27 l elektrische ketel met brouwzak. Ik wil voor 18 l met een begin SG van 1086 2 smackpacks gebruiken zonder starter. Denken jullie dat ik dan voldoende gist heb?

Lijkt mij aan de krappe kant, maar check met mr malty.
Ik zou een starter maken

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #42 Gepost op: 02-12-2018 17:48 u »
Ik heb hem gisteren gebrouwen zoals eerder beschreven. Begin SG was me met 1082 net wat te laag, maar heb ruim voldoende gist toegevoegd, met een beetje geluk gist ie ver door. Ik laat jullie het resultaat weten! Gr Sjoerd

Offline HansvV

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 241
  • Land: nl
  • Vis ook eens vóór het net
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #43 Gepost op: 03-12-2018 21:40 u »
Is er nu iemand die een Abt12 of Westvleteren gebrouwen heeft met opgekweekte gist uit een Abt12-fles? Ik heb hier nu 2x 2liter starter gereed staan om mijn eigen kloon (recept nog nader te besluiten) te gaan maken, maar twijfel nog gezien de gist<->bottelgist discussie. Die bottelgist moet in ieder geval wel flink wat alcohol kunnen verdragen. Gaat me dan ook eerder om de smaak.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #44 Gepost op: 18-01-2019 22:16 u »
Nu een week of 4 op fles, smaakt niet slecht, maar nog wel heel jong. Ik hoop dat ik een beetje geduld op kan brengen (niet mijn beste kwaliteit) zodat ik na een half jaar, of nog beter, na een jaar nog wat flessen over heb  ;)

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #45 Gepost op: 01-02-2019 18:36 u »
Ik heb hem net zo uit de kelder gedronken. Jongens jongens wat een lekker bier! Ik ben benieuwd naar het vergelijk met het origineel, ik denk niet dat ie er voor onder doet.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #46 Gepost op: 27-04-2019 09:39 u »
Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best wel donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of gebrande gerst in?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #47 Gepost op: 27-04-2019 09:44 u »
Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best we donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of Gebrande gerst in??

Alleen de siroop zorgt voor de kleur trappistenbieren zijn wat betreft de ingrediënten niet zo complex, de kunst zit hem in het brouwen.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #48 Gepost op: 27-04-2019 09:57 u »
Dank voor je snelle antwoord. Ik ga het morgen proberen te brouwen en dan wil ik het brouwsel in drie gelijke delen splitsen en vergisten met opkweek uit een flesje Westvleteren, een flesje St Bernardus en ook nog le Trappe Quadrupel. De canysiroop heb ik ook zelf gemaakt. Ben zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat maar dat horen jullie t.z.t. wel.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #49 Gepost op: 27-04-2019 10:10 u »
Succes, ik heb hem gebrouwen volgens bovenstaand recept, heerlijk.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #50 Gepost op: 27-04-2019 11:37 u »
En heb je de smaak toen ook vergeleken met een Westvleteren/Bernardus?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.530
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #51 Gepost op: 27-04-2019 11:42 u »
Nog een vraagje aan jullie. Zowel de Westvleteren als de Bernardus zijn best wel donker van kleur. Komt dit door de candysiroop of zit er misschien een heel klein beetje chocolademout of gebrande gerst in?
Die brouwerijen beschikken over heel heel donker caramelstroop bijna zwart, vandaar die donkere kleur bier.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #52 Gepost op: 27-04-2019 14:06 u »
Het komt in de buurt maar is niet hetzelfde.

Offline brouwerij de Stier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #53 Gepost op: 27-04-2019 20:50 u »
Als het lekker bier is dan is het toch prima. In ieder geval bedankt voor je reactie

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #54 Gepost op: 21-07-2019 14:38 u »
Gisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #55 Gepost op: 21-07-2019 23:01 u »
Gisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

Klopt zeker... lekker een jaar weg leggen. Goed receptje.

Offline Malleko

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Dorstig kun je worden!
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #56 Gepost op: 10-01-2020 20:53 u »
Hey,

Als jonge brouwer dank ik Orangeloo voor het prachtige recept dat ik ook heb gebruikt om mijn #3 bier te maken.

Begin SG 1,083 (wat lager dan 1,090)
Eveneens met onderzoek hoeveel de Grainfather qua liters aankon, ofwel tot de rand gevuld.
Experimenteren geeft mooie leerlessen.

Eind SG van 1,024, dat viel mij ietwat tegen, had daarbij 2x Wyeast gebruikt.
Ietwat zoetig, maar toch nu al lekker

14 december gebrouwen en vandaag op 10-01, bijna een maand later de temperatuur laten zakken tot 8 graden celcius.
Vandaag kreeg ik mijn bestelling binnen van een aantal 19 Liter Kegs.
Klaar om van de Fermzilla over te pompen naar een Keg.
Kortom klaar voor opslag om kerst 2020 te gaan genieten.

Wat een mooi forum, zeer leerzaam en wil jullie bedanken voor de berichten.
Ben redelijk nieuw dus wil graag leren en ook graag delen.

Morgen nog even proefen bij een goede temperatuur en het koolzuurgehalte voordat die in opslag gaat.
Het warme bier smaakte al heel rijk!

Als ik de post zo in dit topic lees, moet heb ik ook de neiging om door de drive tru te gaan bij die monniken :groots:



Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 456
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #57 Gepost op: 11-01-2020 00:03 u »
Kortom klaar voor opslag om kerst 2020 te gaan genieten.
Daar geraak je nooit zonder het opnieuw te brouwen...  ;D :brouwen: :biersmile:

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #58 Gepost op: 11-01-2020 11:36 u »
Als jonge brouwer dank ik Orangeloo voor het prachtige recept

Graag gedaan.  :brouwen:

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #59 Gepost op: 03-04-2020 19:28 u »
Ik ben van plan een vergelijkbaar recept te brouwen, maar ik heb geen kandijsiroop. Wel heb ik vaste kandijsuiker brokken van 425 EBC (aldus verkoper). Heeft iemand tips voor mij welke verhouding ik kan aanhouden met deze droge/vaste kandijsuiker t.o.v. de siroop in het recept in de topicstart?


Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #60 Gepost op: 03-04-2020 22:45 u »
Gewoon 14% aanhouden. Vraag me wel of of je er qua karamelsmaak er dan helemaal komt. Siroop geeft iets meer een caramout smaak. Je zou kunnen kiezen voor 40% pilsmout, 40% palemout, 5% cara120, 15% kandijsuiker als alternatief.

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #61 Gepost op: 05-04-2020 14:31 u »
Bedankt voor de tip. Ik vrees echter dat ik geen Cara B heb op het moment. De voorraad bestaat uit wat resten die al over de houdbaarheidsdatum zijn, ze zijn echter wel droog bewaard en ruiken/proeven nog prima. Zo heb ik nog wat Crystal Malt (t.h.t 26-6-2019). Misschien moet ik het hier maar meer proberen.

De Vienna Malt is helaas ook wat ouder (t.h.t. 16-1-2019). De overige ingrediënten (pilsmout, gist en hop) zijn nieuw besteld.

Zou dit 'vergane' mout een negatieve invloed op het recept hebben?

Al met al zou ik met mijn huidige voorraad het volgende kunnen brouwen (voor zo'n 15l), niet geheel uw recept maar wél geïnspireerd door:

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgGerstemout (Pils) 3 EBCBrewferm3 EBC66,7 %
1,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC16,7 %
0,25 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4,2 %
0,75 kgkandijsuiker bruin brokkenSupermarkt425 EBC12,5 %


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gPerlebellen6,1%60 min.25,1 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen1,7%30 min.3,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


Water
HoeveelheidNaam
18 l Maischwater
8 l Spoelwater


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #62 Gepost op: 05-04-2020 16:12 u »
.... De voorraad bestaat uit wat resten die al over de houdbaarheidsdatum zijn, ze zijn echter wel droog bewaard en ruiken/proeven nog prima. Zo heb ik nog wat Crystal Malt (t.h.t 26-6-2019). Misschien moet ik het hier maar meer proberen.

De Vienna Malt is helaas ook wat ouder (t.h.t. 16-1-2019). De overige ingrediënten (pilsmout, gist en hop) zijn nieuw besteld.

Zou dit 'vergane' mout een negatieve invloed op het recept hebben?

...

Gewoon gebruiken. Als de mouten goed droog en niet te warm bewaard zijn zijn ze lang te gebruiken, langer dan de datum die op de verpakking staat.

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #63 Gepost op: 05-04-2020 18:07 u »
Gewoon gebruiken. Als de mouten goed droog en niet te warm bewaard zijn zijn ze lang te gebruiken, langer dan de datum die op de verpakking staat.

Dank, ik ga ermee aan de slag!  :brouwen:

Een beetje off-topic, over houdbaarheid en mouten. Ik vind veel informatie hierover, maar ook heel veel tegenstrijdige info. op dit forum. Ik heb verschillende mouten, ook donkere mouten (Chocolade en (ongemoute) geroosterde gerst), die allen een t.h.t. datum van 2018 - 2019 hadden. Zijn hier nadelen te verwachten, zelfs als ze droog bewaard zijn en goed ogen/ruiken/proeven?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #64 Gepost op: 05-04-2020 20:45 u »
Dank, ik ga ermee aan de slag!  :brouwen:

Een beetje off-topic, over houdbaarheid en mouten. Ik vind veel informatie hierover, maar ook heel veel tegenstrijdige info. op dit forum. Ik heb verschillende mouten, ook donkere mouten (Chocolade en (ongemoute) geroosterde gerst), die allen een t.h.t. datum van 2018 - 2019 hadden. Zijn hier nadelen te verwachten, zelfs als ze droog bewaard zijn en goed ogen/ruiken/proeven?

Net als bij koffie heb je verlies van aroma als geroosterde mouten en granen langer bewaard worden. Zelf vacumeer ik deze mouten. Je hebt hiervoor stevige vacuümzakken voor nodig. De scherpe punten van moutkorrels kunnen er voor zorgen dat de zak doorgeprikt wordt.

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #65 Gepost op: 05-04-2020 21:57 u »
Zelf vacumeer ik deze mouten. Je hebt hiervoor stevige vacuümzakken voor nodig.

Goeie tip! Vooral handig met zakjes speciaal mouten die lastig opgaan. Bedankt!

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #66 Gepost op: 11-04-2020 21:25 u »
Ik ben uitgekomen op een SG van 1.100 en zo'n 16,8 liter. Ik heb het zo gelaten aangezien ik mijn starter heb doorgezet tot 2 liter. Na een uur in het gistvat begon het gist al activiteit te vertonen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #67 Gepost op: 11-04-2020 23:11 u »
Ik ben uitgekomen op een SG van 1.100 en zo'n 16,8 liter. Ik heb het zo gelaten aangezien ik mijn starter heb doorgezet tot 2 liter. Na een uur in het gistvat begon het gist al activiteit te vertonen.

Dan heb je eigenlijk te veel gist geënt...
Dat kan leiden tot autolyse.

lag phase

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #68 Gepost op: 12-04-2020 01:07 u »
Dan heb je eigenlijk te veel gist geënt...
Dat kan leiden tot autolyse.

lag phase

Volgens BrouwHulp zou ik qua gist goed moeten zitten. De starter was als volgt: Stap 1: 0,7l 1.025 SG c.a. 24 uur. Dan stap 2, zo'n 1,3 liter 1.040 SG bijgegoten. Nadat de gist activiteit tot stilstand kwam heb ik het c.a. 24 uur in de koelkast gezet, afgegoten en aan het gistvat toegevoegd.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe ver het uit zal gisten. Als het de beoogde 1.017 haalt ben ik meer dan tevreden.

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #69 Gepost op: 12-04-2020 11:11 u »
Ik vind het lastig om (buiten BrouwHulp) in te schatten hoe veel gist ik nou heb in mijn starter. Wat is een betere manier om dit te doen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #70 Gepost op: 12-04-2020 21:16 u »
Volgens BrouwHulp zou ik qua gist goed moeten zitten. De starter was als volgt: Stap 1: 0,7l 1.025 SG c.a. 24 uur. Dan stap 2, zo'n 1,3 liter 1.040 SG bijgegoten. Nadat de gist activiteit tot stilstand kwam heb ik het c.a. 24 uur in de koelkast gezet, afgegoten en aan het gistvat toegevoegd.

Ik ben in ieder geval benieuwd hoe ver het uit zal gisten. Als het de beoogde 1.017 haalt ben ik meer dan tevreden.

Ik vind het lastig om (buiten BrouwHulp) in te schatten hoe veel gist ik nou heb in mijn starter. Wat is een betere manier om dit te doen?

Ook met BouwHulp is het lastig in te schatten hoeveel vitale gistcellen je hebt...  ;)

De vergisting hoort ergens tussen de 3 en 15 uur aan de gang gaan. Als het korter is dan 3 uur heb je te veel gist geënt. Duurt het langer dan was de hoeveelheid te weinig.

Het ligt heel erg aan de conditie van de gist. Wanner de gist geen voeding heeft gaat de kwaliteit van de gist snel achteruit. De gist teert dan in op zijn reservestoffen. Je kunt dit beperken door de gist te bewaren rond de 2 à 4 ºC. Je legt dan de stofwisseling nagenoeg stil.

Anders gezegd: het gaat niet alleen om de aantallen maar ook om de conditie van de gist. En dat is iets waarmee brouwsoftware geen rekening mee houdt.

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #71 Gepost op: 13-04-2020 16:00 u »
Ook met BouwHulp is het lastig in te schatten hoeveel vitale gistcellen je hebt...  ;)

De vergisting hoort ergens tussen de 3 en 15 uur aan de gang gaan. Als het korter is dan 3 uur heb je te veel gist geënt. Duurt het langer dan was de hoeveelheid te weinig.

Het ligt heel erg aan de conditie van de gist. Wanner de gist geen voeding heeft gaat de kwaliteit van de gist snel achteruit. De gist teert dan in op zijn reservestoffen. Je kunt dit beperken door de gist te bewaren rond de 2 à 4 ºC. Je legt dan de stofwisseling nagenoeg stil.

Anders gezegd: het gaat niet alleen om de aantallen maar ook om de conditie van de gist. En dat is iets waarmee brouwsoftware geen rekening mee houdt.

In ieder geval weer wat geleerd. Het blijft lastig als je weer eens wat nieuws doet, om het gelijk goed te doen. Normaal zijn mijn bieren nooit zwaarder of meer dan wat de Smack Pack, korrelgist of een 0,5 l starter aankan. Dit keer heb ik mijn best gedaan om zo veel mogelijk, vitale gist, te kweken. Iets te veel dus, ik ben benieuwd of ik het terug ga proeven.

orangeloo

  • Gast
Re: Westvleteren kloon 12 nav Orange Abt 12
« Reactie #72 Gepost op: 22-04-2020 11:49 u »
Ik ben van plan een vergelijkbaar recept te brouwen, maar ik heb geen kandijsiroop. Wel heb ik vaste kandijsuiker brokken van 425 EBC (aldus verkoper). Heeft iemand tips voor mij welke verhouding ik kan aanhouden met deze droge/vaste kandijsuiker t.o.v. de siroop in het recept in de topicstart?

Dan gaat het natuurlijk nooit een goede kloon worden zonder siroop. En daar is dit topic nu net voor bedoeld.
Maar kan natuurlijk wel een lekker bier worden.  :proost: Ik stel dan ook voor om dit recept af te splitsen  :brouwen:

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #73 Gepost op: 22-04-2020 22:29 u »
Dan gaat het natuurlijk nooit een goede kloon worden zonder siroop. En daar is dit topic nu net voor bedoeld.
Maar kan natuurlijk wel een lekker bier worden.  :proost: Ik stel dan ook voor om dit recept af te splitsen  :brouwen:

Qua kleur lijkt het inderdaad meer op een La Trappe Quadrupel. Aankomend weekend ga ik het bottelen en bij na proeven (over 1 maand) zal ik mogelijk een nieuw topic maken. Toch bedankt voor uw recept, dit ga ik zeker nog eens maken (indien ik die siroop kan krijgen).

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #74 Gepost op: 01-05-2020 15:25 u »
Na de Westvleteren 12 geproefd te hebben, kwam ik dit topic tegen en raakte ook geïnspireerd. Ik heb het eerste recept (van Orangeloo) als leidraad genomen omdat dit er erg dicht bij zou komen hoewel de moutstort blijkbaar afwijkt.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw. 

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP 
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 17-8-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 30,25 liter
Spoelwater                            : 0,05 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC                                                                           
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg

Opmerkingen     : Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Iemand nog opmerkingen, aanvullingen??

PS ik probeer een foto te plaatsen, maar dat lukt nog niet.




Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #75 Gepost op: 01-05-2020 15:59 u »
Hey gelukt.  :groots:  links de starter op een roerder met beluchting (dit is eerste stap, dinsdag brouwdag, rechts de zelfgemaakte karamelsiroop.



Offline André de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 985
  • Land: nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #76 Gepost op: 01-05-2020 16:16 u »
Na de Westvleteren 12 geproefd te hebben, kwam ik dit topic tegen en raakte ook geïnspireerd. Ik heb het eerste recept (van Orangeloo) als leidraad genomen omdat dit er erg dicht bij zou komen hoewel de moutstort blijkbaar afwijkt.

Ik maisch zo dun mogelijk en dit bier brouw ik zonder spoelen om de eind sg te halen. Na het maischen laat ik het wort af in een vat. Dan ga ik spoelen tot 1020 met de korf (Arsegan 30) naar beneden en laat dit aflopen in een ander vat. Ik hoop op een sg van +/- 1040. Hoeveel?
 geen idee hoe ik dit in BrouwVisie kan berekenen.
De quadrupel vervolgens weer terug in de ketel. Van het spoelwater brouw ik een lichte enkele blond. Voor mij helemaal nieuw. 

Ik heb zelf karamelsiroop gemaakt volgens een recept van volgens mij Adrie Otten:

1 kg suiker + 10 gram DAP 
stap 1     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 2     260 ml water     verwarmen naar 143 graden
stap 3     390 ml water     verwarmen tot 116 graden, af laten koelen.

Het resultaat: een heel donkere siroop, gaat erbij tijdens de kook.

Ik maak een 2 staps giststarter van Westmalle dubbel volgens recept brewersfriend
 
-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Zwarte schaap quadrupel
Kenmerk                       : stijl: Westvleteren 12
Brouwdatum                  : 17-8-2020
Biertype                        : Quadrupel
Aantal liters                   : 18
Gewenst begin SG          : 1095 (9,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 65.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 29,77 liter
Maischdikte                           : 4,13 l/kg
Maischwater                          : 30,25 liter
Spoelwater                            : 0,05 liter
Kooktijd                                : 90 minuten
Berekende kleur                    : 82 EBC(Dan A. Morey)
Berekende bitterheid             : 39 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout (HM)                  50,0 %         4,259 kg       4 EBC                                                                     
SWAEN©ALE                    25,0 %         2,130 kg       7 EBC                                                                 
Glucosestroop donker        14,0 %         1,193 kg       360 EBC                                                                           
Swaen@vienna                 11,0 %         0,937 kg       11 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Northern Brewer              6,0 %     36 gr          75 Min.        27 EBU                                                               
Hallertau Hersbruker        2,1 %     18 gr          30 Min.        4 EBU                                                                     
Styrian Goldings               5,0 %     25 gr          15 Min.        7 EBU                                                                 

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Westmalle depot opkweek
Gist toegevoegd als     : Giststarter
Volume                      : 2000 ml
Beluchtingstijd            : 0 uur
Temperatuur               : 18°C
Gistvoeding                : ja
Hoeveelheid               : 1 theelepel

Opmerkingen     : Zie blad giststarter. 320 Billion cells or 3200 ml stir-plate starter seeded with Westmalle depot. gist in koelkast en afgieten voor gebruik.

gemikt op:  eind sg 1013 alcohol 10,2%

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 67°C      75 Min.      4,1 l/kg
Stap 2: 78°C        5 Min.      4,1 l/kg

Opmerkingen     : Korf  naar beneden laten, alle wort aflaten tbv quadrupel. vervolgens spoelen naar een ander vat om een licht bier te brouwen.


Iemand nog opmerkingen, aanvullingen??

PS ik probeer een foto te plaatsen, maar dat lukt nog niet.

Knap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #77 Gepost op: 01-05-2020 16:20 u »
Knap! Een toekomstbrouwsel? :) ;) (Brouwdatum                  : 17-8-2020)
En een beetje erg weinig spoelwater :) ;) (Spoelwater                            : 0,05 liter)

Datum zet ik naar de toekomst om orde in mijn receptenlijst te houden.
over hoe en wat spoelen staat in de tekst, BrouwVisie accepteert blijkbaar geen 0 liter spoelen. ;D

Offline Luiaard

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #78 Gepost op: 01-05-2020 19:39 u »
Ik ben benieuwd naar het resultaat Jos, ik kon niet aan de beruchte siroop komen maar wil dit recept wel graag brouwen. Zelf maken is dus een prima optie!

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #79 Gepost op: 01-05-2020 20:41 u »
De siroop maken is heel simpel. Hier op het forum staat de werkwijze ook wel ergens. Een tip: maak het als je vrouw/vriendin weg is. Ik werd de keuken uitgeschopt vanwege de ammoniaklucht.  >:D  Een lekker gelijkend  bier zou voor de eerste keer al mooi zijn. Ik ben zelf ook jeel benieuwd naar het resultaat. :biersmile:

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #80 Gepost op: 01-05-2020 21:19 u »
Karameliseer mijn suiker hier met loog, niet met zuur. Niet op Na. basis maar Ca.
Met loog meer kleur op lagere temperatuur.
Bij de maximaal donkere kleur in Adri's recept zit je kort bij verbranding/bijsmaakjes.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #81 Gepost op: 01-05-2020 22:28 u »
Je gebruikt calciumhydroxide?  Hoe werkt die methode? Ik heb gemerkt dat bij de zuur methode de hoeveelheid dap (di ammonium phosphate) nauw komt. Iets teveel en je hebt inderdaad een meer bittere branderige smaak. Qua kleur is de hoeveelheid dap veel minder kritisch

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.529
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #82 Gepost op: 01-05-2020 23:10 u »
Karameliseren van suiker met toevoeging van wort. Schuimt lekker (Kan ook met DME.)
Je kan dit doen zoals Adri voorschrijft.
Zodra mijn mengsel op 145 graden is voeg ik de CaOH2 toe. De kleur slaat dan meteen om.
Ik maak een verzadigd mengsel en voeg druppelsgewijs wat vloeistof toe. Zo'n 20 tot 100 ml verzadigde vloeistof per kg suiker.

Verzadigde vloeistof,
De loog oplossen in water 40 tot 80 gram /liter. (4 tot 8 gram per 0,1 liter) Goed roeren en de klontjes/deeltjes die niet oplossen, ivm verzadiging, niet toevoegen, maar wel de verzadigde vloeistof.

Wel voorzichtig met CaOH2. Dit is tenslotte een loog.
Heb consumptie geschikte loog gebruikt.

Heb nog wat proefjes op mijn to do list staan maar ben daar nog niet aan toe gekomen. Zoals inverteren met zuur zodra de temperatuur tussen 125 en 135 graden is. En nadien op 145 graden de loog toevoegen.

Offline Leo P

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #83 Gepost op: 08-06-2020 22:14 u »
Ik heb met bewondering dit onderwerp gelezen. Leuke reacties en fijne suggesties. Krijg zin het te proberen. TOP!

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #84 Gepost op: 22-11-2020 13:26 u »
Even een update. Ik heb de Westvleteren kloon geproefd. Er zit een licht branderige smaak aan (niet heel vervelend). Ik denk van de zelfgemaakte siroop. Kleur is ook wat te donker, daar is dus wel wat te winnen.  Op iets lagere temperatuur met wat minder dap karameliseren. Bier is ook iets te zoetig, eind sg 1018. Nog eens kijken naar mijn maischschema en vergistingstemperaturen. Heeft niet op de fles gehergist maar geforceerd gecarboneerd in een keg. Daar kan ook wel wat verschil van komen. CO2 en schuim was top.
Nog maar eens brouwen met aanpassingen. :biersmile:

Offline Akoester

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #85 Gepost op: 24-01-2021 15:23 u »
Hallo iedereen,
Ik ben van plan dit volgend weekend te brouwen.
Nu ben ik nog op zoek naar het vergistings schema, meer bepaald, eens uitgegist en ik hevel over, hoelang en op welke temperatuur houd ik deze dan best? En moet ik deze nadien dan nog cold crashen voor het bottelen?



Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 560
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #86 Gepost op: 24-01-2021 19:53 u »
Ik heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Offline Akoester

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #87 Gepost op: 25-01-2021 10:01 u »
Ik heb hem destijds als volgt gemaischt:
63 C 60 min
73 C 25 min
78 C 1 min

Angelo heeft hem 90 min op 65 gedaan, kan ook. Hoofdvergisting op 19 of 20 graden, daarna graad per dag op laten lopen tot 24 graden. Lekker laten staan. Westmalle heeft wel even nodig. Meestal ongeveer 3 weken. Daarna gewoon meteen bottelen, niet hevelen. Komt goed!

Bedankt! Ik ga hiermee zaterdag aan de slag!

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #88 Gepost op: 29-03-2021 17:35 u »
De "Candi Syrup D-180" lijkt nergens op voorraad te zijn.

Is er een alternatief? (Behalve zelf maken :-)

Groeten!
DJ

Offline Pieter1954

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #89 Gepost op: 29-03-2021 18:02 u »
Ja, zelf maken.

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #90 Gepost op: 29-03-2021 19:25 u »
Ja, zelf maken.
Dat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 446
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #91 Gepost op: 29-03-2021 19:51 u »
Dat is voor mij geen alternatief. Heb te weinig tijd om zoiets te maken voor de brouwdag.
Gewoon van te voren maken, kost je 1,5 uur en bewaren in glazen potten (grote augurkenpotten werken prima)

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #92 Gepost op: 29-03-2021 22:34 u »
Probeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #93 Gepost op: 30-03-2021 09:19 u »
En deze "Kandijsiroop 225 EBC" - is minder donker dan de 'candi syrup D180' met 355 EBC
https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-medium-225-ebc-1-l

Zou de 'Candi Syrup D-240' bruikbaar zijn in een andere verhouding? Of is het karakter/smaak dusdanig anders dat het geen alternatief is.

DJ

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #94 Gepost op: 30-03-2021 17:49 u »
Het wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes? Of toch niet...
Uit eerdere jaren: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41033.msg592635.html#msg592635 Lijkt er voor mij op dat de paters niet te kieskeurig waren..
Ik zou er een pak suiker aan wagen (en een dag werk), ondanks tijdgebrek.
En bekijk vooral Adrie Ottes kandij-blog op http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php/artikelen/25-kandijsiroop-maken..
Wil dit bier zelf graag (na-)maken, maar.. Wat een werk om alleen al die donkere stroop te maken/vinden.
ALS het al nodig is...  En daar haak ik even af...
Proost, Snelbier

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #95 Gepost op: 01-04-2021 21:45 u »
Het wordt bijna religie, welke kandijstroop of Candysyrup te gebruiken.  :weetniet:
Zo'n flut-detail op een lekker bier.. Moet toch kunnen ZONDER stroopjes?

Ik heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #96 Gepost op: 02-04-2021 11:31 u »
Ik heb bij Lidl schenkstroop gehaald werkt(voor mij) prima...  :proost2:

Probeer eens keukenstroop, heeft een wat ander smaakprofiel maar ook heel lekker

Hebben we het hier nog steeds over een Westvleteren kloon  :weetniet:

Als iemand een alternatief zoek voor D180 om te gebruiken in een Westvleteren kloon zijn dit volgens mij geen goede alternatieven.  :brouwen:

Offline DJF3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • www.brouwblog.nl
    • Brouwblog.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #97 Gepost op: 02-04-2021 11:35 u »
Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #98 Gepost op: 02-04-2021 13:40 u »
Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet

Zelf maken is heel goed te doen tijdens de brouwdag. Bijvoorbeeld tijdens het koken van het wort.  :brouwen:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #99 Gepost op: 02-04-2021 17:52 u »
Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-)
Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Misschien is Zeeuwse- of Friese keukenstroop een optie. Daar heb ik ook een aantal keer mee gebrouwen. Iets minder donker. Ik heb deze toegevoegd na de hoofdgisting. Dan heb je ook nog Candico siroop. Die heb ik twee maanden geleden in een Rochefort 10 clone gebruikt. Deze is erg lekker geworden als ik de reacties mag geloven.

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #100 Gepost op: 02-04-2021 18:12 u »
Helaas lijkt het er op dat er geen (bekende en leverbare) alternatieven zijn voor de D-180 siroop.
Dat is jammer voor de brouwdag zaterdag a.s. :-) .. Maar goed, misschien is er nog iemand die iets weet
Reacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #101 Gepost op: 02-04-2021 19:44 u »
Reacties blijven komen. Helaas weinig ervaringen met de D180..
Ik zou een willekeurig alternatief (van Gilze-panekoekenstroop tot Candido) een kans geven, lekker bier wordt het toch wel..
Doseren op kleur, niet te moeilijk mee doen.. Lekker makkelijk beslissen als het niet mijn bier is  >:D
- Zelf siroop maken tijdens brouwen/maischen? NIET voor mij.  Is een klus voor volle aandacht.
Succes, Snelbier

Beste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #102 Gepost op: 02-04-2021 21:57 u »
Beste Snelbier,

Geen ervaring met D 180 zeg je, en je reageert in een topic waar men probeert een zo goed mogelijke kloon te evenaarden.
Ik weet niet of je daar bewust van bent  :weetniet:
Maar volgens mij dragen jou adviezen daar niet aan bij.

Als je terug kijkt naar het begin zijn er een aantal mensen die een perfecte kloon hebben gebrouwen.
In hun recept hebben ze D 180 gebruikt. Helaas is deze niet (meer) te koop.
Er wordt gevraagd naar een goed alternatief. Ik kan je vertellen appelstroop, pannenkoekenstroop, schenkstroop of keukenstroop is dit niet.
Deze zijn namelijk allemaal te licht van kleur. En een Westvleteren krijgt zijn kleur nou juist van de kandijsiroop.

MVG Willie

Beste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #103 Gepost op: 02-04-2021 22:03 u »
Beste Willie,

Volgens mij wilt Snelbier je alleen helpen door suggesties te doen voor het kleuren van bier. Dat hij geen ervaring heeft met D 180 staat daar los van...

Zelf heb ik wel ervaring met D 180 en ook met donkere siropen. Ik ben het met je eens dat andere siropen lang niet zo intens kleuren dan D 180.

Wat je kunt doen is je bier kleuren met karamelkleurstof.


https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/winterbier/d/karamel-100-ml

Dit product kleurt sterk en geeft weinig smaak af.

En dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon....  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.
 


Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #104 Gepost op: 02-04-2021 22:03 u »
Je zou ook stroop nog donkerder kunnen inkoken

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #105 Gepost op: 02-04-2021 22:51 u »
En dit draagt wel bij aan een goed alternatief op een perfecte kloon te brouwen  :weetniet:
Nogmaals deze topic gaat over een Westvleteren kloon...  :brouwen:

PS De vraag was overigens niet van mij. Ja ik weet het lezen blijft lastig
En snelbier geeft geen enkele suggestie over het kleuren van bier. Enken adviezen over siropen die licht zijn van kleur.

Ja dit draagt bij het zoeken naar een goed alternatief.
Het is namelijk geen uitgemaakte zaak dat de trappistenbrouwers D 180 gebruiken in hun bieren...
Veel waarschijnlijker is dat zij een bierkleurstof gebruiken zoals karamel 9500. Dit soort producten geven heel veel kleur en weinig smaak.
Verder is Sinamar van Weyermann een bekende kleurstof voor bier. De kleur is vergelijkbaar 8100 tot 8600 EBC.

Overigens kunnen siropen die relatief licht zijn van kleur wel zorgen voor een donkere kleur. Je hebt er wel meer van nodig dan van karamel 9500 en Sinamar. Hierdoor hebben ze meer invloed op de smaak van je bier.

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #106 Gepost op: 03-04-2021 09:03 u »
D180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.
Anderen maken zelf karamel of invertsuiker, maar het blijft een gokje hoe dat qua smaak en kleur zal uitpakken.
Westmalle  Westvleteren gebruikt (volgens hun site) zowel karamelstroop als invertstroop.. Dus kleur (karamel) en smaak (invertsuiker) apart?
Dan denk ik dat die D180 niet absoluut nodig is, maar dan moet misschien het hele recept weer op de schop. Niet handig als er al een goed recept ligt..
=======
Smaak-omschrijving van de D180 lijkt me meer 'invertsuiker' dan alleen karamel. En ook nog dadelsuiker naast de bietensuiker, bijzonder goedje?
Qua kleur kan je met bruine kandij-brokken https://www.braumarkt.com/kandijsuiker-brokken-bruin-1-kg uitkomen, maar of de smaak ook goed is?
 Kan zo gauw geen ervaringen vinden daarmee in dit kloonbier.
========
Donkere karamelsiroop (E150) 9500 EBC heb ik staan.  Geeft zoals opgemerkt weinig smaak. Gebruikte het eenmaal om bij te kleuren, meer doet het niet.
Ik ga het eens proberen met de kandijbrokken.  Met daarbij de opmerking dat ik géén perfecte kloon zoek, als het maar lekker is.
Proost,  Snelbier

Offline BrewBird

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #107 Gepost op: 03-04-2021 18:54 u »
D180 blijkt in recept van Orangeloo goed te werken.  Helaas slecht leverbaar.

Niet alleen bij Orangeloo....

Gisteren sinds lange tijd weer eens een flesje open getrokken van het recept van mijn eerste post samen met een originele Westvleteren. Beiden ruim een jaar op fles. Tot mijn positieve verrassing was waren ze nagenoeg identiek. Mijn kloon had nu ook dat karakteristieke Westvleterensmaakje, heerlijk! Erg jammer dat ik altijd weer te weinig geduld heb, heb nog maar 2 flesjes. Op de Candysirup site had ik gelezen dat je hem een jaar weg moet zetten. Dat klopt dus.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #108 Gepost op: 06-04-2021 07:51 u »
Niet alleen bij Orangeloo....

Maar lag dat aan de D-180? ;). Staar je niet (compleet) blind op de D-180, de geboden alternatieven hoeven echt niet slechter te zijn.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #109 Gepost op: 06-04-2021 20:49 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #110 Gepost op: 06-04-2021 20:59 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.

Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #111 Gepost op: 06-04-2021 22:42 u »
Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))

Dat is hem

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #112 Gepost op: 07-04-2021 08:08 u »
Ik boek goede resultaten met Zeeuwse keukenstroop, het heeft wel even de tijd nodig om te rijpen, om nog dichter bij de Westvleteren te komen zou ik een deel van de Zeeuwse voor dadenstroop vervangen denk ik.
Lier, zou je je brouwsel hier willen delen?  Indien niet, gewoon niet reageren  ;) Even goede vrienden, hoewel we mekaar niet kennen.
- Hoeveel % Zeeuwse gebruik je in de stort?
- Is Zeeuwse genoeg voor de juiste kleur, of moet je nog 'bijkleuren'.
Groet,  Snelbier

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #113 Gepost op: 07-04-2021 12:46 u »
Deze? Echt jeugdsentiment, op de pannekoek (toen je het nog zonder een N in het midden schreef ;))
https://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.083
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #114 Gepost op: 07-04-2021 13:17 u »
https://frieschevlagkeukenstroop.nl/

Waar ken ik die tekst van...?  8)

Haha, mag dan wel uit het uiterste Oosten komen, maar wij hadden echt de Zeeuwse variant.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #115 Gepost op: 07-04-2021 22:06 u »
Hierbij mijn recept, gebrouwen in de Grainfather.
Giststarter van ca 2,5 liter gemaakt volgens mij.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #116 Gepost op: 07-04-2021 22:10 u »
Kleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is

Online Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #117 Gepost op: 08-04-2021 18:01 u »
Kleur niet bij maar exacte kloon is ook niet meer het doel lekker biertje wel uiteraard, voor de Westvleteren zou ik zoals gezegd ca 1/3 van de Zeeuwse vervangen door dadelstroop.
Ik laat hem ook 2 dagen vrij gisten voor ik hem terugkoel naar de 20 graden tot hij klaar is
Lier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 955
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Westvleteren 12 kloon nav Orange Abt 12
« Reactie #118 Gepost op: 08-04-2021 21:23 u »
Lier, bedankt voor het delen. Worden we allemaal wijzer van.
Eerste plan met alleen kandij-brokken laat ik varen, lijkt me meer karamel dan fruitjes op te leveren.
Ik geef de Zeeuwse/Friese een kans.  Met wat donkere siroop 1900 EBC om kleur te benaderen: https://www.braumarkt.com/kandijsiroop-donker-1900-ebc-250ml ..
Het lijkt me dat deze donkeresiroop nog wat smaak afgeeft, dus proberen.
Dadelstroop eventueel als bottelsuiker, om de puntjes op de i te zetten.
Lijkt qua suikers een bij mekaar geraapt zooitje, maar ik maak er het beste van. Volgens mij deden de monniken dat ook  :proost:
Groet, Snelbier.

Succes ermee, ik hoor graag hoe het geworden is

Tags: