Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sour  (gelezen 500 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Beuk zonder noot

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: 00
Sour
« Gepost op: 21-04-2020 15:29 u »
Ik wil een kettle sour gaan maken. Het idee is het volgende (de vraag onderaan)

Sg 1065
40 liter
9 kg pilsmout
0.8 kg tarwe
0.8 kristalsuiker
35 gram taurus 60 minuten
20 gram Saaz 15 minuten

Dit wil ik 40 minuten laten rusten op 62c
Dan 20 minuten op 72c
En dan uitmaichen en spoelen.

Dat geheel wil ik afkoelen tot 40c om er dan melkzuur 80% e270 bij te doen en dat wou ik dan 15 uur afgesloten laten staan.

Daarna ga ik het normaal koken met de hop en normaal terugkoelen tot 18c om vervolgens de mangove jack m41 giststarter er aan toe te voegen.

Mijn vraag is kan dit? En hoeveel melkzuur moet ik toevoegen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.347
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sour
« Reactie #1 Gepost op: 21-04-2020 22:47 u »
De verzuring dient plaats te vinden door micro-organismen...

Zie ook het topic Zuur bier - Kettle Souring
en het topic Wyeast 5335 lacto starter vraag

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 735
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Sour
« Reactie #2 Gepost op: 22-04-2020 07:30 u »
Na het maisschen inderdaad de temperatuur naar 40-45 graden brengen. Dan met melkzuur richting pH 4,5 aanzuren. Vervolgens een zak pilsmout erin hangen (ongeschroot ik doe meestal 1 kilo op 60 liter het moet wel een beetje opschieten ik ga ervoor dat de volgende dag de pH voldoende gezakt is). Folie op je bier zodat er geen zuurstof inslag is (of althans zo min mogelijk). Deksel erop en de volgende dag beginnen met meten met de pH meter. De verzuring kan ineens snel gaan. Als hij eenmaal begint te zakken kan je binnen een half uur ineens van 3.6 op 3.3 zitten. Dus tegen het einde van de verzuring moet je er goed bovenop blijven zitten.

Zodra je pH rond de 3.3 is heb je de sweetspot voor een Berliner te pakken.

Tags: