Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Recept Tafelbier  (gelezen 260 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GekkeGwuido

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: be
  • There are no points for second place!
    • Brouwerij "VanneSmied"
Recept Tafelbier
« Gepost op: 11-04-2020 16:11 u »

Voor mijn goed helpende knechten (4 en 7 jaar) wil ik samen met hun een zeer laag alcoholisch tafelbiertje (bruin) brouwen.
Vroeger bij de grootmoeder mochten we daar ook al eens een glaasje van drinken, stukje nostalgie dus...

Heb het forum afgezocht op de term Tafelbier, maar heel veel receptuur niet direct tegengekomen.
Wel rekening gehouden met de reeds gemelde zaken:
- moutstort: veel munchener en een 10% Aroma (120-150EBC) en 10% Carapils
- stevige body, dus eenstapsmaisch op 72C voor een volle zoete smaak
- begin SG van om en bij de 1.025-1.030 voor een laag alcoholpercentage (+-1,5%)
- simpele hop
- gist met een niet al te hoog vergistingspercentage

Hierbij het recept, met 'opkuisen' van restjes mout
Advies en tips welkom!!

VanneSmied Tafelbier - 1,8%
Type: All Grain
IBU : 17 (Tinseth)
Kleur : 35 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.021 / 5.3 P
Original Gravity : 1.025 / 6.2 P
Final Gravity : 1.011 / 2.8 P

Brew Monk 30l
Batch Size : 25 L
Boil Size : 30.53 L
Boil Time : 70 min

Water
Maischwater : 22.18 L
Spoelwater: 10.87 L
Totaal Water : 33.05 L

Ingredinten:
Fermentables (2.53 kg)
1.5 kg - Munich 15 EBC (59.3%)
0.5 kg - Carapils/Carafoam 4,5 EBC (19.8%)
0.3 kg - Aroma 150 EBC (11.9%)
0.13 kg - Carafa Special I 900 EBC (5.1%)
0.1 kg - CaraAroma 400 EBC (4%)

Hops (70 g)
20 min - 60 g - Saaz - 3.1% (15.6 IBU)
5 min - 10 g - Saaz - 3.1% (1.1 IBU)

Yeast
1 pkg - Lallemand Kolsch (75%)

Maischschema
72C - 60 min
78C - 10 min

Vergistingsprofiel
15C - 7 dagen - Hoofdgisting
17C - 14 dagen - Nagisting
19C - 5 dagen - Nagisting
2.5C - 5 dagen - ColdCrash

Laat maar horen...

Tags: