Oma's proeme

Gestart door Heuvinger brouwerij, 10-10-2021 23:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heuvinger brouwerij

Geïnspireerd door de naamgeving van Baxbier Oma's pruim, morgen beginnen aan een saison met mirabelles.
De mirabelles oogst was dit jaar geweldig, zo heeft opa een hele lade van de vriezer vol met mirabelles geraapt.

OmschrijvingWaarde
Kenmerk53
Naam receptOma's proeme
BierstijlSaison
Volume30,0 l
Begin SG1,053 SG
Berekende kleur (Morey)23 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Oranjebond
4,50 gCaCl2
4,90 gCaSO4
1,60 mlMelkzuur
23,47 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
149 mg/l7 mg/l17 mg/l172 mg/l71 mg/l125 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC23,3 %
2,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC18,6 %
1,00 kgKaramelmalz dunkelAvangard Malz60 EBC9,3 %
1,00 kgMünchener malz dunkelAvangard Malz30 EBC9,3 %
0,50 kgWeizen malzAvangard Malz5 EBC4,7 %
3,00 kgMirabelleEigen tuin0 EBC27,9 %
0,75 kgRietsuikerSupermarkt6 EBC7,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen42,0 °C1 min.5 min.3,1 l/kg
Eiwitrust50,0 °C8 min.5 min.3,1 l/kg
Beta-amylase67,0 °C17 min.60 min.3,1 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C5 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C6 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gTarget 2020pellets8,8%60 min.43,6 IBU
45,0 gHallertau Mittelfrüh 2020pellets3,4%5 min.2,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
slurrieSaison Dupontbovengist


Jacques

Heb je nog iets met de mirabelles gedaan? Ik bedoel: heb je ze een behandeling gegeven of moeten ze nog bij het bier?

Heuvinger brouwerij

Nee, de mirabelles zijn geraapt, daarna afgespoeld en toen heel de vriezer in.
Het plan is om na het ontdooien, ze licht te kneuzen en dan in het bier te doen.
Helaas bleek mijn gistslurrie niet meer actief en ben ik nu bezig om een nieuwe giststarter te maken van Saison Dupont.

Gerb

Pruimen hebben een vrij hoog pectinegehalte wat kan leiden tot een hardnekkige waas. Probeer na ontdooien het fruit nog te behandelen met pectinase.

Heuvinger brouwerij

Ik heb begrepen dat die waas van pruimen onstaat, zodra ze gekookt worden.
Mijn mirabelles gaar rauw het bier in.
Bovendien heb ik geen pectinase en heb ook geen zin om naar Jubbega te rijden.
Als ik naar Jubbega ga, dan kom ik daar altijd weg met meer spullen dan ik van plan was te kopen.
Ach, zo'n drama is bier met een waas niet, als het maar goed smaakt.

edensan

Is een half uurtje totale maischtijd niet heel erg weinig? (Ik tel de tijd voor  55 graden niet mee omdat in mijn beleving dit echt niet meer nodig is...)

Jacques

Citaat van: edensan op 16-10-2021  19:56 uIs een half uurtje totale maischtijd niet heel erg weinig? (Ik tel de tijd voor  55 graden niet mee omdat in mijn beleving dit echt niet meer nodig is...)

Ik zie 60 minuten bij 67 ºC en 30 minuten bij 30 ºC en geen stap bij 55 ºC...

edensan

Citaat van: Jacques op 16-10-2021  20:50 uIk zie 60 minuten bij 67 ºC en 30 minuten bij 30 ºC en geen stap bij 55 ºC...

Ahh ik zag staptijd.... :nut:

Jacques

Citaat van: edensan op 16-10-2021  21:18 uAhh ik zag staptijd.... :nut:

Die tijden komen bovenop de rusttijden...  :)
De enzymen hebben meer dan genoeg tijd om hun werk te doen...

Heuvinger brouwerij

Heden avond de mirabelles toegevoegd.
Het gist weer als de ziekte!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.