Herfstbock

Gestart door Brouwerij KOR, 30-09-2021 20:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EvdBroek

Citaat van: Brouwerij KOR op 02-10-2021  11:43 uMisschien toch maar een weekje later brouwen en een 5 liter erlenmeyer bestellen...
Je kunt natuurlijk ook een starter maken in je gistvat.

Brouwerij KOR

Inmiddels zijn we een week verder, de vergisting van beide gistvaten van splitbatch Wyeast 2206 en fermentis 34/70 vergist op 12 graden vertonen geen tot weinig activiteit meer.

Ik heb het gist van de cct afgetapt en sg meting gedaan.
Wyeast 2206: 1,024
Fermentis 34/70: 1,028

Het eind sg zou 1,020 moeten worden.

Aangezien ik nog geen ervaring heb met lagergisten graag jullie advies. Op welke temperatuur en hoelang kan ik het beste de diacetylrust uitvoeren? Kan ik de temperatuur nu al verhogen?

Om een van mijn gistkasten weer beschikbaar te maken ben ik van plan beide bieren te lageren in een 20 liter keg. Deze passen beide in een gistkast. Op welk moment zou ik de bieren over kunnen pompen naar keg en op welke temperatuur/tijd zou ik deze moeten lageren? Kan het lageren ook in fles?

Alvast bedankt.

Gr Ruud

Snelbier

Citaat van: Brouwerij KOR op 10-10-2021  10:18 u.. Ik heb het gist van de cct afgetapt en sg meting gedaan.
Wyeast 2206: 1,024
Fermentis 34/70: 1,028
Het eind sg zou 1,020 moeten worden.
Aangezien ik nog geen ervaring heb met lagergisten graag jullie advies. Op welke temperatuur en hoelang kan ik het beste de diacetylrust uitvoeren? Kan ik de temperatuur nu al verhogen?
Om een van mijn gistkasten weer beschikbaar te maken ben ik van plan beide bieren te lageren in een 20 liter keg. Deze passen beide in een gistkast. Op welk moment zou ik de bieren over kunnen pompen naar keg en op welke temperatuur/tijd zou ik deze moeten lageren? Kan het lageren ook in fles?
Temperatuur verhogen gist sneller uit, en je hebt meteen een diacetylrust (indien nodig). 17'C moet voldoende zijn.
Fermentis verhoogt zelf in haar tests de temp na 4 dagen naar 14'C..
In deze afbeelding van Fermentis blijkt hoeveel sneller warm uitgisten gaat..https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/7fad8fbd107388280c691a7527fbc4d9.jpg
  Smaak-verschil bij warmere vergisting temp heb ik geen screenshot meer van, maar bleek minimaal.
Komt een beetje overeen met de gevonden ervaringen bij 'quick-lager-methode' zoals beschreven door velen, niét alleen Brülosophy..
Lageren?  Koude lagering heb ik geen ervaring mee.  Na volledig uitgisten gaat het in de fles, en na warme hergisting (~20'C) op een koel plekje (12-18'C) in de garage..
Oppassen dat het bier volledig is uitvergist, bij koele vergisting (lagers) duurt het allemaal wat langer..
Succes,  Snelbier.

Toevoeging: Temperatuur verhogen als het bier minimaal 50% is vergist, lijkt de norm om smaakafwijkingen te voorkomen.

Brouwerij KOR

Bedankt snelbier,
Heb het 2 dagen op 17 graden gehad.

Beide waren al volledig uitvergist dus gisteren afgevuld op fles. Heb de kratten bier nu op 12 graden gezet voor de hergisting op fles. Is het raadzaam dit op wat hogere temperatuur te doen?

tdp

Citaat van: Brouwerij KOR op 14-10-2021  12:17 uBedankt snelbier,
Heb het 2 dagen op 17 graden gehad.

Beide waren al volledig uitvergist dus gisteren afgevuld op fles. Heb de kratten bier nu op 12 graden gezet voor de hergisting op fles. Is het raadzaam dit op wat hogere temperatuur te doen?

Gewoon op kamertemperatuur, je maakt het de gist en je bier onnodig lastig nu.

Brouwerij KOR

Ok ga ik ze inderdaad op kamertemperatuur zetten.

Ik vind het erg opvallend dat mijn vergisting al zo snel is verlopen (12 dagen na brouwdag afgevuld) ik had verwacht dat de vergisting langer zou duren met lagergist.

Ik heb uiteindelijk de batch gesplitst in 2x 20 liter waarbij ik in het ene vat 3 liter starter Wyeast 2206 heb gebruikt en in het andere vat 4 zakjes Fermentis 34/70. Begin sg was 1,073 en heb de gist toegevoegd toen het wort was afgekoeld naar 11 graden, daarna vergist op 12 graden.

Vinden jullie het verloop van deze vergisting ook erg snel?

Gr Ruud

Jacques

Citaat van: Brouwerij KOR op 14-10-2021  14:52 uOk ga ik ze inderdaad op kamertemperatuur zetten.

Ik vind het erg opvallend dat mijn vergisting al zo snel is verlopen (12 dagen na brouwdag afgevuld) ik had verwacht dat de vergisting langer zou duren met lagergist.

Ik heb uiteindelijk de batch gesplitst in 2x 20 liter waarbij ik in het ene vat 3 liter starter Wyeast 2206 heb gebruikt en in het andere vat 4 zakjes Fermentis 34/70. Begin sg was 1,073 en heb de gist toegevoegd toen het wort was afgekoeld naar 11 graden, daarna vergist op 12 graden.

Vinden jullie het verloop van deze vergisting ook erg snel?

Je hebt vrij veel gist toegevoegd...

De hoeveelheid vitale gist bepaalt voor een groot deel de duur van de vergisting. Vergelijk het eens met een bedrijfsfeest waar veel eten aanwezig is. De snelheid waarmee het eten op is, is sterk afhankelijk van het aantal personeelsleden (en de leeftijd van de personeelsleden).

Snelbier

Citaat van: Jacques op 14-10-2021  22:19 uJe hebt vrij veel gist toegevoegd...
De hoeveelheid vitale gist bepaalt voor een groot deel de duur van de vergisting. Vergelijk het eens met een bedrijfsfeest waar veel eten aanwezig is. De snelheid waarmee het eten op is, is sterk afhankelijk van het aantal personeelsleden (en de leeftijd van de personeelsleden).
Ook dat blijkt uit het Fermentis-grafiekje van

Tabel en grafiek leest wat moeilijk, maar de data zijn duidelijk.  Komt eigenlijk overeen met wat we allemaal al een beetje wisten of vermoedden..
- Meer gist geeft snellere vergisting...
- Hogere temperatuur geeft snellere vergisting..
- Zwaarder wort vergist trager...
Het hele onderzoek (naar W34/70-gist) heeft tot 2020 op de Fermentis-site gestaan, helaas verdwenen of verwijderd..
Wat me is bijgebleven (helaas géén screenshots gemaakt) is dat de smaak nauwelijks varieerde bij de grote verschillen in temperatuur en gist-dosering..
Proost,  Snelbier

Toevoeging: Kijk in de Fermentis-graph eens naar het zware bier, de 20-Plato-reeks.. Is het duidelijkst.
- C4 vergist op 12'C, met 100g gist / 100 liter.  Weinig gist voor deze temperatuur, volgens meeste reken-programma's.. Trage vergisting, bijna slepend?..
- C5 Vergist op 16'C, met zelfde hoeveelheid gist.  Verloopt een pak sneller, voor mijn gevoel 'normaler'..
- C5* (met sterretje) ook op 16'C, maar met dubbele hoeveelheid gist. Vergist sneller dan C5, maar eind-SG identiek.

Johan_vL

Citaat van: Snelbier op 14-10-2021  23:43 uOok dat blijkt uit het Fermentis-grafiekje

Dat is allemaal hartstikke mooi, maar KOR wil met wyeast2206 zijn Bock vergisten en die gedraagt zich heel anders dan de W34/70. Natuurlijk blijft overeind dat temperatuur en pitch rates uitmaken, maar mijn ervaring met Bavarian Lager is dat je echt niet hoger dan 12 Celsius moet gaan de eerste paar dagen (±5 dagen in ieder geval). Juist om die reden dus heel veel vitale gist enten is het devies.

PS, als je nooit lagers hebt gebrouwen is het sowieso handiger om dat te leren met minder sterke wort (misschien eerst een dunkel), maar iedereen z'n eigen uitdaging :-) :proost:

Jacques

Citaat van: Johan_vL op 15-10-2021  15:13 uDat is allemaal hartstikke mooi, maar KOR wil met wyeast2206 zijn Bock vergisten en die gedraagt zich heel anders dan de W34/70. Natuurlijk blijft overeind dat temperatuur en pitch rates uitmaken, maar mijn ervaring met Bavarian Lager is dat je echt niet hoger dan 12 Celsius moet gaan de eerste paar dagen (±5 dagen in ieder geval). Juist om die reden dus heel veel vitale gist enten is het devies.

Mijn ervaring met meerdere ondergisters is dat de vergistingstemperatuur veel minder kritisch is dan bij bovengisters.
Vergisten op hele lage temperaturen is vaak niet nodig voor het smaakprofiel. Het scheelt je heel veel in je portemonnee: je hebt minder gist nodig en minder energie voor het koelen...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.