Recepten > Discussie over recepten

Witbier

(1/22) > >>

tdp:
Onderstaand recept recentelijk gebrouwen, nu net 14 dagen op fles. Maar omdat het zo lekker is, wou ik graag dit recept met jullie delen! De schil van de citroen heb ik met een dunschiller eraf gehaald, zoveel mogelijk het witte van de schil niet meenemen. 15 gram was het resultaat van 1 biologische citroen. De koriander proef je niet/amper, de citroen is op een mooie manier aanwezig!

Gebotteld met 1 borrellepeltje suiker per flesje, zal zo'n 4,5 / 5 gram per liter zijn.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk063Naam receptWitjeBrouwdatum6-3-2020BierstijlWitbierVolume19,0Begin SG1,058 SGEind SG1,017 SGSchijnbare vergistingsgraad70,7%Alcoholgehalte5,3 vol.%Berekende kleur (Morey)8 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)17 IBUBrouwzaalrendement89,2 %Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt20,00 lWater uit Rossum (Ov.)2,20 mlFosforzuur11,56 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO494 mg/l9 mg/l21 mg/l203 mg/l44 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,00 kgPilsmout BioDingemans3 EBC60,0 %2,00 kgBio Pale WheatWeyermann4 EBC40,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.4,0 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kgUitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU30,0 gEast Kent Goldings (Unibrew)bellen4,0%60 min.11,8 IBU30,0 gStyrian Goldings (Unibrew)bellen3,7%15 min.5,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik15,00 gCitroenschilspecerijkoken5,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType1,5 l starterAntwerp Ale Yeast (WLP515)bovengist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting19,0 °CMax. temp. hoofdvergisting19,0 °CEind temp. hoofdvergisting19,0 °CEind SG hoofdvergisting1,017 SGSchijnbare vergistingsgraad70,7%Start nagisting10-3-2020Temp. nagisting19,0 °CStart lagering13-3-2020Temp. lagering19,0 °C

Richard3:
Toppie.
Is de koriander gekneusd?

seed7:
Als je op zoek bent naar een citrus toets, probeer eens grapefruitschil.

Koriander is altijd problematisch, te veel verschillende soorten en kwaliteiten,

Ingo

Kiekeboe:
Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?

Koen S:

--- Citaat van: Kiekeboe op 06-04-2020  17:44 u ---Ziet er lekker en eenvoudig  uit. Dit ga ik ook eens proberen.

Kan je die citroenschil niet vervangen door een gedroogde variant? Curacao of iets dergelijks?

--- Einde van citaat ---
Dat is sinaasappelschil. Een combi van citroen en sinaasappel is een leuke, eventueel nog een tikkeltje komijn. Volgens Michael Jackson was dat het geheime ingrediënt in de originele Hoegaarden van Pierre Celis.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie