Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Poll

Je rendement valt tegen/mee en je bier wordt anderes dan verwacht. Wat doe je?

Ik corrigeer met water of suiker tot gewenst SG
Ik pas mijn hopstort aan en maak er het beste van
ik verander niets en leer ervan, het wordt toch wel bier

Auteur Topic: Je rendement valt tegen en je bier wordt anders dan verwacht. Wat doe je?  (gelezen 2494 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.439
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Wat doe jij als blijkt dat je bier anders gaat uitvallen dan dat je gepland had?  :brouwen:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jeroen D

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 164
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron ;-)
    • Jeroen Duijvestijn
Ik verander tijdens het brouwen en meten eigenlijk vrij weinig, tenzij er iets fout gaat. Ik volg de recepten die ik van te voren in 'BrouwHulp' heb gemaakt.
Achteraf pas ik het recept aan voor de volgende keer.

Tussendoor meten en proeven helpt wel om het verloop (van brouwen t/m bottelen) te volgen. In een enkel geval heb ik voor het bottelen nog een tinctuur van peper & citroengras toegevoegd omdat het echt niet te hachelen was. Uiteindelijk best een prima bier geworden.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik heb voor de eerste gekozen, maar het lazy F**k argument van de derde optie bevalt me eigenlijk beter  ;D

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 210
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Drie. 🤔

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.317
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Geen van de drie, altijd mijn verwacht rendement en liters, heb een goed werkend brouwblad en weet ondertussen hoeveel hop ik moet gebruiken. Bier lukt altijd en is nog altijd alsof een engeltje wat op mijn tong p**t 

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.928
  • Land: nl
    • Moaneschien
altijd mijn verwacht rendement en liters,

...en dat was meteen zo bij het eerste brouwsel ;)

Ingo

Online Snelbier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
3, weinig veranderen.  ik calculeer water voor bottelsuiker wat hoog in, dus kleine correcties mogelijk.
Als SG echt fout zit moet je ook hops veranderen, en dat doe ik niet meer.
Scheelt veel extra werk en stress, en bier wordt het toch wel.

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Overigens vind ik dat mensen die geen fouten maken moeten worden uitgesloten van peilingen, interviews, een quiz, spelletjes etc. Dit is ontmoedigend voor anderen die wel af en toe fouten maken en hiervan leren.

Ehh, nummer drie.

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Voor mij ook optie 3. Tegenwoordig mijn schrootmolen aan het afstellen. Volgens mij toch de tarwe niet goed geschroot, 14 % minder rendement. Gewoon laten gaan en zo ontdek je dus laag alcoholische bieren  ^-^

Offline StefanUT

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Toen ik net begon met brouwen kwam ik eigenlijk altijd te hoog uit met mijn SG omdat ik niet alle parameters van mijn thuisbrouwerij goed in de brouwsoftware had ingesteld.
In de gevallen dat ik het alcohol percentage belangrijk genoeg vond heb ik bijgestuurd door water toe te voegen (een Helles van 7% ipv 5% hoeft van mij niet, maar voor een Belgische blonde vind ik 7% ook wel goed).

Sinds ik alles goed heb ingesteld ben ik tot nu toe eigenlijk altijd op het bedoelde SG uitgekomen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.317
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
...en dat was meteen zo bij het eerste brouwsel ;)

Ingo
Ja hoor. De kwaliteit is intussen fel verbeterd, dat wel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.439
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Geen van de drie, altijd mijn verwacht rendement en liters,

Ja ik ook meestal... Maar gisteren gebrouwen slechts 45% basis mout en de rest spelt en rogge. Versuikering liep zeer traag. >:( Uiteindelijk, na 3,5 uur maischen was ik het zat en ben gaan filteren. In 30 minuten alles er door, een rendement van niets, wordt toch nog een mooi bier van 4%  :brouwen:  Maar dan moet je wel ff anticiperen op je proces... ;)

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Ja ik ook meestal... Maar gisteren gebrouwen slechts 45% basis mout en de rest spelt en rogge. Versuikering liep zeer traag. >:( Uiteindelijk, na 3,5 uur maischen was ik het zat en ben gaan filteren. In 30 minuten alles er door, een rendement van niets, wordt toch nog een mooi bier van 4%  :brouwen:  Maar dan moet je wel ff anticiperen op je proces... ;)


Nou en? ???
Leer maar eens brouwen!
En mijn favoriet: Spoelen tot gewenst volume!
  :lol: :lol: :lol:
:proost2: :proost:

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse brouwer.
.wordt toch nog een mooi bier van 4%
4% is een kinderbier! :groots:

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.317
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Je kan dat een kinderbier vinden, die straffe bieren van meer dan 8% hebben voor mij persoonlijk totaal geen meerwaarde.
Een biertje van 4% een fris zomerbiertje, bij de BBQ

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 377
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse brouwer.
Een biertje van 4% een fris zomerbiertje, bij de BBQ
Ik drink dan liever een bitter lemon met ijs.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.064
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
4: niks veranderen, vlak voor bottelen proeven en dan eventueel corrigeren. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit gecorrigeerd, nooit grote afwijkingen gehad. Eigenlijk 3 dus.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 320
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
5: eerst 3 en dan mn brouwzaalrendement aanpassen. Maar ligt er volledig aan waar ik in het brouwproces ben. Ik zou bijvoorbeeld langer kunnen koken (of water toevoegen). Suiker toevoegen bij de nagisting. Koudhoppen. Dat soort dingen. Als je denkt dat je bier anders gaat uitvallen zit je nog in het proces. Als hij echter reeds anders uitgevallen s kun je er weinig meer aan doen  :police:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.398
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij

Nou en? ???
Leer maar eens brouwen!

En mijn favoriet: Spoelen tot gewenst volume!!

Tik! Haha!

Offline Brouwdraakje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen geeft veel info en is een leuk forum
Ik had dat bij mijn eerste twee bieren: te laag rendement. Fors verschil ook (10+ SG punten).
Toen ben ik vanaf mijn derde brouwsel met een voelermaatje gaan werken bij schroten en had ik mijn rendement aangepast. Gevolg: te zwaar bier.
Rendement aangepast en mijn vierde brouwsel zat ik er 3 SG punten naast.

Kortom: goed blijven opletten en waar nodig bijsturen. Ik meet het SG voor koken en na koken, niet nog voor het spoelen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.439
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Ik meet het SG voor koken en na koken, niet nog voor het spoelen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

En tijdens maischen?  :weetniet:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.888
  • Land: nl
  • meten is weten
En tijdens maischen?  :weetniet:
Precies. Daarmee kun je je rendement van het extract meten. Anders weet je niet of een afwijkend rendement komt door slecht spoelen of schroten/maischen.

Offline Brouwdraakje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen geeft veel info en is een leuk forum
Precies. Daarmee kun je je rendement van het extract meten. Anders weet je niet of een afwijkend rendement komt door slecht spoelen of schroten/maischen.

Dat is een idee voor de volgende brouwdag! Ik spoel altijd vrij uitgebreid en op dezelfde wijze dus ik ga ervan uit dat dat wel goed zit. Maar meten is weten, thanks voor de tip  ;)
(ik was er bij mijn eerste twee brouwsels vrij zeker van dat het door schroten kwam, dat was namelijk een stuk grover dan bij het derde)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.888
  • Land: nl
  • meten is weten
Dat is een idee voor de volgende brouwdag! Ik spoel altijd vrij uitgebreid en op dezelfde wijze dus ik ga ervan uit dat dat wel goed zit. Maar meten is weten, thanks voor de tip  ;)
(ik was er bij mijn eerste twee brouwsels vrij zeker van dat het door schroten kwam, dat was namelijk een stuk grover dan bij het derde)
Daarvoor kun je deze Excel gebruiken:extractv2, zie http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/excel_rekensheets

Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Ik corrigeer af en toe nog wel met aangezuurd water. Komt omdat ik mijn installatie steeds beter leer kennen en het proces steeds verder optimaliseer. Eerst altijd rendementen van 60%, nu klim ik tot de 80% terwijl mijn recept nog op 70% ingeregeld is.
Uiteindelijk wil ik naar een recept brouwen en vanuit daar optimaliseren. Als ik besluit om het maar zo te laten, wat is dan het hele punt van "leren"? Dat je je proces niet op orde hebt? Hmm

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Land: nl
Ik heb in mijn brouwsels vrijwel altijd meevallers. Vermoedelijk heb ik BrouwHulp verkeerd ingesteld, ik kom nu telkens uit boven de 75% rendement met minimaal het beoogste SG. Als het SG te hoog uit komt voeg ik nog wel eens afgekookt (en gekoeld) water toe aan de ton, dan heb ik wat meer bier en toch het beoogte SG.

Offline Erwin Warners

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 314
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Het verschilt correctie water voeg ik soms toe maar suiker nooit.
Verder verander ik er niks aan het wordt wel bier en we leren er van.
Wel probeer ik de oorzaak te achterhalen.
Gelukkig is dit niet vaak nodig een enkele keer kom ik iets hoger uit maar meestal klopt het aardig.
Als ik merk dat het echt niet goed komt dan trek ik de stekker eruit en voeg ik geen hop meer toe en gebruiken we het wort wel voor andere doeleinden.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.213
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Mijn rendement is vaak hoger dan gepland, dus vaak hoger SG. Ik ga er geen water aan toe voegen, anders past het niet in mijn gistvat.
Ik neem genoegen met een procentje meer alcohol. ;)

Dus ik stemde op optie 3.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.844
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Mijn rendement is vaak hoger dan gepland, dus vaak hoger SG. Ik ga er geen water aan toe voegen, anders past het niet in mijn gistvat.

Je kunt natuurlijk ook het gemiddelde rendement in de brouwsoftware die je gebruikt hoger zetten...  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.888
  • Land: nl
  • meten is weten
Met goede brouwsoftware en berekeningen kom ik vrijwel altijd goed uit. Soms vind ik een precies resultaat minder belangrijk dus dan voer ik niet alles even secuur in in de software. Ook dan ga ik niet corrigeren. De software die ik gebruik (Bierpro) houdt ook nog qua spoelrendement rekening met de beslaghoogte, spoelsnelheid en beslagdikte versus spoelwater. Daarmee kom je dan nog iets beter op de vooraf berekende waarden dan met de meeste andere software denk ik die uitgaan van een vast ingesteld rendement.   

Offline Jaap W

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 257
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Ik heb op 3 gestemd.  :proost: :biersmile:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.439
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Met goede brouwsoftware en berekeningen kom ik vrijwel altijd goed uit.

Resultaat hangt niet af van berekeningen en brouwsoftware... Vaak ook van de kwaliteit van je grondstof en wat doe je dan?  ;)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.213
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Je kunt natuurlijk ook het gemiddelde rendement in de brouwsoftware die je gebruikt hoger zetten...  :)
Heb ik gedaan. Staat nu standaard op 85%. ;)

Tags: