Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Chouffe Soleil kloon  (gelezen 1594 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
La Chouffe Soleil kloon
« Gepost op: 03-04-2020 20:54 u »
Hallo,

Ik ben bezig met een recept voor een La Chouffe Soleil kloon recept te maken met BrouwHulp.
Als basis heb ik het standaard La Chouffe recept gebruikt en de hoppen aangepast (suggestie hiervoor stond elders op het forum).
Ook heb ik wat tarwemout en sinaasappel schil toegevoegd aan het recept.
Aangezien dit mijn eerste eigen aangepaste recept is vroeg ik me af wat jullie hier van vinden.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLa Chouffe soleil kloon
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
6,89 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,40 kgPilsmoutWeyermann3 EBC76,6 %
0,40 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC9,0 %
0,64 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-Amylaserust60,0 įC10 min.45 min.5,3 l/kg
Alfa-Amylasestap70,0 įC10 min.30 min.5,3 l/kg
Uitmaischen I75,0 įC5 min.5 min.5,3 l/kg
Uitmaischen II78,0 įC5 min.5 min.5,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,0 gColumbusbellen18,3%20 min.14,8 IBU
30,0 gAmarillobellen8,9%10 min.8,0 IBU
13,0 gCitrapellets12,0%10 min.5,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Alvast bedankt,

Groet Wouter


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #1 Gepost op: 03-04-2020 22:10 u »
Leuk. Deze ga ik volgen. Ik vind het een lekker zomerbier.

Volgens mij zit er CuraÁaoschil in dit bier i.p.v. zoete sinaasappel.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #2 Gepost op: 03-04-2020 22:47 u »
Leuk. Deze ga ik volgen.

+1  :biersmile:

Je beta-amylase zit alleen op een te lage temperatuur. En tweemaal uitmaischen, waarom? Ik zie ook dat je beslag nogal dun is. Specifieke reden voor?

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #3 Gepost op: 04-04-2020 08:00 u »
Waarom doe je geen hopgift op 60 min?

Offline Marco Aal

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Alles komt met tijd en temperatuur
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #4 Gepost op: 04-04-2020 08:23 u »
Waarom columbus op 20 minuten ???

Amarillo en citra is lekker maar denk dat Citra meer naar voren komt zonde van de Amerillo

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #5 Gepost op: 04-04-2020 09:45 u »
Bedankt voor alle reacties.
Betreft de sinaasappelschil, dit had ik al besteld. Ik kon niet zo een twee drie een recept vinden voor de Soleil.

Het maischschema heb ik overgenomen van een bestaand recept, ik weet ook nog niet zo goed hoe dit allemaal in elkaar steekt.
Suggesties zijn meer dan welkom.
Omdat ik het alcohol percentage gelijk wou krijgen aan het origineel (6%) heb ik de hoeveelheid pilsmout verminderd.
Ik denk dat daarom het beslag dunner is. Is het beter om dat de hoeveelheid suiker te verminderen in plaats van de hoeveelheid mout?

De hoppen daar kwam ik niet uit, er stond in een post dat je de hoppen van de normale La Chouffe kon vervangen door de 3 hoppen die ik nu in het recept gedaan heb.
Omdat de bitterheid van de Soleil volgens een website op 30 IBU staat, heb ik geprobeerd met BrouwHulp dit aan te passen d.m.v. de kooktijd en hoeveelheid van de hoppen.
Weet iemand misschien een bestaand recept voor La Chouffe Soleil zodat ik een en ander kan vergelijken.
Zou het handig zijn een kleine hoeveelheid hop 60 minuten te laten koken en een deel van de hoppen 5 minuten te laten meekoken?

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #6 Gepost op: 04-04-2020 09:56 u »
Ik heb wat aanpassingen gedaan aan de hand van jullie suggesties.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLa Chouffe soleil kloon
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
8,10 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC75,5 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC18,9 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-Amylaserust62,0 įC10 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-Amylasestap70,0 įC10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen I75,0 įC5 min.5 min.4,0 l/kg
Uitmaischen II78,0 įC5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gCitrapellets12,0%60 min.19,8 IBU
16,0 gColumbusbellen18,3%5 min.7,3 IBU
13,0 gCitrapellets12,0%5 min.4,3 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist



Online Natlip

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 93
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #7 Gepost op: 04-04-2020 13:14 u »
Ik volg.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.518
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #8 Gepost op: 04-04-2020 21:41 u »
Choufkes zijn niet erg hop-bitter.
Je gaat in je 2e recept naar boven maar je hebt geen erg hoog start sg.
Ik zou eerder de IBU's laten dalen en de koreander wat verhogen.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 999
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #9 Gepost op: 04-04-2020 22:01 u »
Volgens de website van de brouwerij zit er ook rogge in:

https://chouffe.com/nl/biers/chouffe-soleil/

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #10 Gepost op: 04-04-2020 22:35 u »
Je kan ook je maischwater verlagen ten opzichte van je spoelwater om je beslag dikker te krijgen. Maar je begin SG lijkt ook wat aan de lage kant, kom je wel uit met je alcoholpercentage zo? Lijkt me dat die 3522 gist wat restsuikers achterlaat. Qua maischtemperaturen zou ik 65-73-78 aanhouden

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #11 Gepost op: 05-04-2020 09:15 u »
Bedankt weer voor de alle tips.
Ik heb de link van la chouffe bekeken en rogge toegevoegd aan het recept.
Nu is het begin sg en beslagdikte ook gelijk omhoog gegaan, dus dat komt mooi uit.

Verder heb ik curacao schil in het recept opgenomen, evengoed de sinaasappelschil laten staan om de tonen van mandarijn te benaderen.
De curacao schil kook ik deels 30 min en deels voeg ik toe aan het eind van de kook, dit stond in de gebruiksaanwijzing van de leverancier.
Aan de hand van de tips van Neetje heb ik de IBU laten zakken en de koriander verhoogd.

Wat ik me wel nog afvroeg was hoe ik de tonen van vanille en peper erin krijg.
Is het een kwestie van een klein vanillestokje en een paar peperkorrels toevoegen aan de vergisting?
Dit las ik ergens op het forum, las alleen ook dat de vanillesmaak nogal snel kan overheersen en ook snel verminderd met de tijd.

@Takkie 83, bedankt voor de maischtemperaturen, hoe lang zouden deze stappen moeten zijn, 30 min 65, 30 min 73 en 5 min 78?
Dan kom ik ongeveer hetzelfde uit qua totale maischtijd als het oorspronkelijke schema.

Hieronder een uitdraai van BrouwHulp met de laatste aanpassingen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLa Chouffe soleil kloon
Brouwdatum
BierstijlBlond
Volume20,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Andijk
8,60 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
33 mg/l13 mg/l115 mg/l126 mg/l158 mg/l73 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC69,0 %
1,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC17,2 %
0,50 kgRoggemoutWeyermann6 EBC8,6 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,2 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-Amylasestap62,0 įC10 min.30 min.3,6 l/kg
Alfa-Amylasestap70,0 įC10 min.30 min.3,6 l/kg
Uitmaischen I75,0 įC5 min.5 min.3,6 l/kg
Uitmaischen II78,0 įC5 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,0 gCitrapellets13,6%60 min.15,4 IBU
16,0 gColumbuspellets16,2%5 min.7,0 IBU
15,0 gAmarillobellen7,8%5 min.2,9 IBU
10,0 gCitrapellets13,6%5 min.3,7 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gCuracaoschilspecerijkoken
5,00 gCuracaoschilspecerijkoken
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Het geschatte alcohol percentage volgens BrouwHulp is nu 6,9&

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #12 Gepost op: 05-04-2020 13:33 u »
Ik zou geen vanille en peper gebruiken in dit bier. Je gist gaat ook al veel smaak geven. Ik zou de eerste 3 dagen op 19 graden vergisten en dan per dag de temp iets op laten lopen tot ca 23 graden. Deze gist zorgt voor een groot deel voor de karakteristieke chouffe smaak.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 124
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #13 Gepost op: 05-04-2020 15:50 u »
Ik zou denk ik de Columbus als eerste hop gebruiken en nog 1x Citra laten vervallen.
Ik zou voor een soleil-kloon de hoppen gebruiken die ook in de La Chouffe Blonde zitten. En alleen de Citra als aromahop extra toevoegen. Ik denk zelf dat de Soleil niet uit alleen maar Amerikaanse hoppen bestaat.
Maar als je bovenstaand recept brouwt krijg je vast een lekker bier.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #14 Gepost op: 06-04-2020 19:20 u »
Ik heb hem nog maar eens in huis gehaald die Soleil om echt iets zinnigs te kunnen zeggen over het smaakprofiel, maar als ie 6% is terwijl je in je recept op 6,9 uitkomt zou ik toch wat terugschroeven. En wat betreft die rusttijden is het gewoon een kwestie van experimenteren. Denk dat jouw aanvankelijke schema prima is om mee te starten, dus 65 graden @ 45min en 73 @ 15 minuten. Paar minuten uitmaischen op 78 en spoelen maar. Wat het nut is van een extra 5 minuten op 75 kan iemand anders misschien uitleggen  :weetniet:

Een langere beta-amylase zorgt voor meer vergistbare suikers en dus een droger bier, mits andere factoren constant blijven. Wil je dus een bier met meer restsuikers; korter maischen rond de 65, langer rond de 73. Eventueel kun je ook eenstapsmaischen, bijvoorbeeld 60 minuten op 68 graden.

Maar ga vooral gewoon brouwen zou ik zeggen. Wat GVB al zegt; lekker wordt Ďie vast wel. Pas als je hem naast het origineel hebt geproefd weet je wat er aangepast moet worden  :biersmile:

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #15 Gepost op: 07-04-2020 18:38 u »
Bedankt voor de laatste reacties, ik heb het hopschema nog iets aangepast en de kristalsuiker iets omlaag gedaan vanwege het alcohol percentage.
Het uitmaischschema laat ik zoals hij nu is.
Met de paas ga ik dit bier brouwen, ik laat nog wel weten hoe de smaak is ten opzichte van een echte soleil.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #16 Gepost op: 07-04-2020 20:44 u »
Die extra paar minuten maakt ook echt niet uit. Je krijgt misschien een iets hoger rendement. Ik zou gewoon een zetmeeltestje doen om te kijken of er nog wat te verstijfselen in zit. Zo niet kun je uitmaischen.

Hou ons op de hoogte!  :biersmile:

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #17 Gepost op: 17-05-2020 19:04 u »
Zijn er al updates?  :)

Heb de Soleil trouwens nog eens in huis gehaald maar ik vind hem niet beter dan de gewone Chouffe hoor  ???  Makkelijker doordrinkbaar ja maar de smaak is voor mij wat te dun. Leffe en Affligem hebben betere zomervarianten van hun blondbiertjes gebrouwen als je het mij vraagt.

Overigens vind ik dat veel meer brouwerijen in deze tijd een lekkere saison in de schappen zouden moeten zetten, maar goed dat is weer een ander onderwerp  ;D

Offline WouterVisser

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #18 Gepost op: 17-05-2020 21:17 u »
Hallo allemaal,

Hier een update over de soleil kloon.
Het is niet echt een succes geworden omdat ik de verkeerde roggemout had gekregen.
Ik had pale rye malt besteld maar iets met gebrande rogge gekregen.
Aangezien ik niet wist hoe lichte roggemout eruit hoorde te zien heb ik dit gewoon geschroot en gebruikt.

Het is behoorlijk schrikken toen er uit het pompje van de brouwketel zwarte vloeistof begon te stromen!
Aangezien toen toch al de meeste ingrediŽnten erin zaten en het gist al gestart was zijn we maar gewoon doorgegaan.
Het eindresultaat was iets wat meer op een stout lijkt dan op de soleil.
Na een paar weken op fles heb ik er een geproefd en het smaakt niet eens verkeerd, het is een soort fruitige stout geworden.

Uiteraard heb ik dit probleem bij de leverancier gemeld met foto van het restant van de mout en aangegeven dat ik het fijn zou vinden om in ieder geval de gebruikte mouten kosteloos te mogen ontvangen.
Dit is al enkele weken geleden en na ook nog een keer telefonisch contact te hebben gehad hoor ik nog steeds niks.
In ieder geval twee 2 dingen geleerd: pale roggemout is niet zwart en er is een website waar ik niks meer hoef te bestellen aangezien ze toch geen service bieden.

Al met al een lekkere stout gecreŽerd maar we gaan volgende week opnieuw proberen een soleil kloon te maken.
Wordt vervolgd.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #19 Gepost op: 17-05-2020 21:56 u »
Joh wat zuur. Op deze wijze krijg je misschien interessante recepten maar niet wat je voor ogen had. ďPaleĒ zegt het eigenlijk al, licht van kleur dus, en zeker niet geroosterd  :o Maar dat zal je nu nooit meer vergeten. Slechte service ook inderdaad en erg slordig dat je een heel ander product krijgt. Je mag hier rustig zeggen om welke zaak het gaat hoor. Anderen kunnen daar dan ook weer hun conclusies uit trekken en je hoeft een zaak met slechte service online niet te sparen. Sterker nog; misschien gaan ze er dan wťl wat aan veranderen.

En wij wachten gewoon rustig af  :biersmile:

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.880
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #20 Gepost op: 18-05-2020 22:32 u »
Overigens vind ik dat veel meer brouwerijen in deze tijd een lekkere saison in de schappen zouden moeten zetten, maar goed dat is weer een ander onderwerp  ;D

Heb je de Grolsch Saison al gedronken? Dat was voor mij een verrassing.

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #21 Gepost op: 18-05-2020 22:41 u »
Heb je de Grolsch Saison al gedronken? Dat was voor mij een verrassing.

Zeker! Vind hem niet verkeerd, maar naar mijn subjectieve mening smaken mín eigen saisons toch beter  ;D Binnenkort maar eens een testje met vrienden doen  :proost: Jammer dat Brand zín saison heeft vervangen door blond. Staat me bij dat die goed te pruimen was.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.880
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #22 Gepost op: 18-05-2020 22:44 u »
Zeker! Vind hem niet verkeerd, maar naar mijn subjectieve mening smaken mín eigen saisons toch beter  ;D Binnenkort maar eens een testje met vrienden doen  :proost: Jammer dat Brand zín saison heeft vervangen door blond. Staat me bij dat die goed te pruimen was.

De Saison is gekomen na de Blond...

Offline Takkie83

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: La Chouffe Soleil kloon
« Reactie #23 Gepost op: 18-05-2020 22:47 u »
Ik zie hem anders nergens meer  :-\

Tags: