Zelf D-180 van Candi Syrup maken

Gestart door JoepH, 03-04-2020 08:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JoepH

Ik ben bezig met het maken van mijn eigen kandijsiroop en kandijbrokken. Ik moet zeggen dat dit aardig lukt. Op het Belgische forum lees ik dat Westvleteren een combinatie van kandij gemaakt van kristalsuiker (suikerbiet) en dadelsuiker gebruikt.
Kan iemand dit bevestigen en heeft hier iemand ervaring mee?
Zo ja, in welke verhouding gebruik je suiker en dadelsuiker voor het maken van deze kandij?
Veel hobbybrouwers gebruiken D-180 van Candi Syrup in hun Westvleteren 12 kloon.
Is hierin ook sprake van dadelsuiker?

hobbybob

Ja de D-180 bevat ook dadelsuiker staat alleen niet op hoeveel:

Contens: Beet suger, Date sugar and water.

Om het zo donker te krijgen gebruiken ze ook kleurstoffen, clarimalt 9000?

chthon

En waarschijnlijk ook een beetje melasse. Ik heb de D-180 eens puur geproefd en ik smaakte een toon van melasse, niet veel, en na het brouwen zal je het niet meer merken. En wanneer je wil weten hoe siroop met melasse smaakt: Van Gilse Schenkstroop, de originele. Daar is het wel goed uitgebalanceerd met de rest van de ingrediƫnten.

Neetje

Citaat van: JoepH op 03-04-2020  08:36 uIk ben bezig met het maken van mijn eigen kandijsiroop en kandijbrokken. Ik moet zeggen dat dit aardig lukt. Op het Belgische forum lees ik dat Westvleteren een combinatie van kandij gemaakt van kristalsuiker (suikerbiet) en dadelsuiker gebruikt.

Wat is de  ideale manier voor jou om de siroop te maken?

Ik vraag me af of het verschil tussen verschillende suikers merkbaar is na het donker kleuren.

hobbybob

Zelf siroop maken staat hier wel op het forum van licht tot donker, alleen hoe donker je het ook maakt het kleurt niet (of nauwelijks) je biertje.

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Ehobbybrouwen%2Enl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D12561%2E0&share_tid=12561&share_fid=47738&share_type=t&link_source=app

Zie in de bijlage mijn quadrupel met alleen pilsmout en D-180 (13%). Die kleur redt je echt niet met alleen donkere zelfgemaakte siroop.

Neetje

Ik kleur mijn gekarameliseerde suikers altijd met Ca(OH)2. Dit geeft m.i. de meest donkere kleur.
Maar zo donker als jou foto zal 13% na toevoegen bij het wort niet worden. (Heb dit nog niet geprobeerd met zo'n grote stort op alleen pilsmout)

Heb hier ook 1x een gedeelte van het wort opgekookt en gekleurd. Dit duurt erg lang en ga ik niet meer doen.

Hopfenfox

Afgelopen week zelf volgens recept van Adrie een donkere plaat kandij geprobeerd te maken. Hoewel de kleuring redelijk verliep en er echt wel wat fijne smaakjes en geuren vrijkomen, haalt het het niet bij het niet verkrijgbare origineel. Ik stuitte op deze, met daarbij in de comments een fijne verwijzing naar dit forum. Vast al eens eerder geplaatst, maar hierbij toch nog een keer voor iedereen die binnenkort met een Westvleteren 12 aan de slag wil.

https://suigenerisbrewing.blogspot.com/2016/03/belgian-candi-sugar-part-iii.html

En hier iemand die min of meer dezelfde methode volgt.



Valt nog niet mee om in dit land voedselveilige NaOH of CaOH te krijgen, maar het is me gelukt. Volgende week eens opnieuw proberen en kijken of ik qua kleur en vooral smaak en geur wat indrukwekkenders kan produceren.

BBD

Citaat van: Hopfenfox op 26-05-2021  13:49 uValt nog niet mee om in dit land voedselveilige NaOH of CaOH te krijgen, maar het is me gelukt. Volgende week eens opnieuw proberen en kijken of ik qua kleur en vooral smaak en geur wat indrukwekkenders kan produceren.

Denk dat je gewoon niet de juiste shops/ route hebt geprobeerd.
Wij hebben hier nog wel wat hoeveelheden staan ( werk gerelateerd )

Het is best goed te verkrijgen, echter misschien niet in zakjes van 100 gram.

Echter snap ik nog niet helemaal waarom consumenten zelf Kandij gaan maken....
Goedkoper is het zeker niet, vooral niet als je je eigen tijd mee rekend.

Jacques

Citaat van: BBD op 14-12-2021  17:43 uEchter snap ik nog niet helemaal waarom consumenten zelf Kandij gaan maken....
Goedkoper is het zeker niet, vooral niet als je je eigen tijd mee rekend.

De voornaamste reden is denk ik dat hele donkere kandijsuiker niet te koop was.

Ik zie dat het bij Brouwmaatje wel te koop is. https://www.brouwmaatje.nl/vergistbare-en-onvergistbare-suikers/974-candi-syrup-d-180-premium-extra-dark-460-ml-609613914317.html

BrewBird

Citaat van: hobbybob op 03-04-2020  14:18 uZelf siroop maken staat hier wel op het forum van licht tot donker, alleen hoe donker je het ook maakt het kleurt niet (of nauwelijks) je biertje.

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Ehobbybrouwen%2Enl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D12561%2E0&share_tid=12561&share_fid=47738&share_type=t&link_source=app

Zie in de bijlage mijn quadrupel met alleen pilsmout en D-180 (13%). Die kleur redt je echt niet met alleen donkere zelfgemaakte siroop.



Dat ben ik niet met je eens. Ik heb al verschillende keren siroop gemaakt zoals Adrie Otten beschrijft  en dit heb ik vervolgens gebruikt in het recept van Orangeloo zijn Abt 12 en dit wordt echt goed donker hoor.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.