Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA poging  (gelezen 22446 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline joe7292

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #350 Gepost op: 01-05-2021 21:35 u »
Brouwers,

Graag jullie mening bijgevoegd NEIPA recept dat ik wil gaan brouwen.
Met name de dry hop twijfel ik over of ik misschien teveel doe. Ik hoor wel eens berichen van 8 g/l voor een NEIPA.
hier ga ik met ca. 17 g/l ruim overheen.

Heeft iemand ervaring met deze hoeveelheden en wat het toevoegt?



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.462
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #351 Gepost op: 01-05-2021 22:22 u »
Neipa's gaan tot 30 g/L dus gewoon lekker doen!

Offline joe7292

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #352 Gepost op: 02-05-2021 08:45 u »
Neipa's gaan tot 30 g/L dus gewoon lekker doen!!
Top!
Ik zit er inderdaad ook niet om te springen zuinig te zijn met de hop en dan binnen no-time die aroma alweer kwijt te zijn

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #353 Gepost op: 02-05-2021 21:58 u »
Neipa's gaan tot 30 g/L dus gewoon lekker doen!

Volgens Thomas Shellhammer (een autoriteit op het gebied van hop) heeft het toevoegen van meer dan 8 g koudhop per liter niet zo veel zin... Je krijgt er volgens hem geen meer hoparoma door...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #354 Gepost op: 02-05-2021 22:01 u »
Brouwers,

Graag jullie mening bijgevoegd NEIPA recept dat ik wil gaan brouwen.
Met name de dry hop twijfel ik over of ik misschien teveel doe. Ik hoor wel eens berichen van 8 g/l voor een NEIPA.
hier ga ik met ca. 17 g/l ruim overheen.

Heeft iemand ervaring met deze hoeveelheden en wat het toevoegt?



Topic samengevoegd met het bestaande topic over het brouwen van NEIPA. Zo staan alle wetenswaardigheden over het brouwen van deze bierstijl bij elkaar.

Offline joe7292

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #355 Gepost op: 03-05-2021 18:44 u »
Volgens Thomas Shellhammer (een autoriteit op het gebied van hop) heeft het toevoegen van meer dan 8 g koudhop per liter niet zo veel zin... Je krijgt er volgens hem geen meer hoparoma door...

Interessant. Ben eigenlijk wel benieuwd of dit ook op gaat voor de zogenoemde 'Biotransformation' die plaatsvind bij dry hoppen op high krausen.
Ik ga het stukje van Thomas Shellhammer eens opzoeken. Wellicht interessant om de eerste hopgift te laten staan en de tweede echter te verlagen.
Natuurlijk zonde om die dure Amerikaanse hop ergens voor de gebruiken als het niks toevoegt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dry hop hoeveelheid Juicy NEIPA
« Reactie #356 Gepost op: 03-05-2021 22:19 u »
Interessant. Ben eigenlijk wel benieuwd of dit ook op gaat voor de zogenoemde 'Biotransformation' die plaatsvind bij dry hoppen op high krausen.

Ik sluit dat zeker niet uit.

Zie ook Impact of dry hopping at different stages of fermentation on the physical and organoleptic quality of beer waarin inzicht wordt gegeven in de smaakinvloed van verschillende momenten van het geven van koudhop.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 258
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: NEIPA poging
« Reactie #357 Gepost op: 04-05-2021 18:02 u »
Van het weekend ook eens een flesje open getrokken van de NEIPA, mooi van kleur en geur is tropisch, zit geen bitterheid in maar had zeker wel wat tropischer gemogen.
Wel tevreden met het resultaat en eens kijken hoe goed deze van kleur blijft. Dryhop toevoeging mogelijk wel iets te vroeg gedaan want na toevoegen toch nog redelijk wat activiteit in de blowoff. Dryhop ook weer toegevoegd als papje.


Offline tanteemmie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #358 Gepost op: 06-05-2021 10:11 u »
Vandaag mijn tweede neipa poging gebrouwen. Deze keer heb ik wat dingen gedaan/ga ik wat dingen doen om oxidatie te beperken:

- Water/wort zo min mogelijk laten kletteren
- Alle overhevelingen via slangetjes tot op de bodem
- En keer koudhoppen einde vergisting en deze niet verwijderen
- Bottelen met een afvulpijpje  ;D

Ik heb het afgekoelde wort wel gewoon in mijn gistvat op de gist gekletterd en ik ga ook overhevelen om een suikeroplossing te kunnen mengen voor het bottelen.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDusty Dusk
Brouwdatum11-04-2021
BierstijlNEIPA
Volume9,6 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,8%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)0 IBU
Brouwzaalrendement73,6 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
14,00 lWater uit Katwijk
1,20 mlFosforzuur
1,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l171 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC41,7 %
1,00 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC41,7 %
0,40 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsch67,0 C1 min.60 min.5,8 l/kg
Uitmaisch78,0 C10 min.5 min.5,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gAmarillopellets8,7%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,5%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gMosaicbellen11,2%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gAmarillopellets8,7%koudhop0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,5%koudhop0,0 IBU
25,0 gMosaicbellen11,2%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
8gVerdant IPAbovengist


Staat op een koele plek in huis op ongeveer 19 graden
Dit ziet er veel belovend uit, ik ga deze ook eens proberen te maken, maar ga wel wat andere hop gebruiken. Na dit hele topic te hebben gelezen en de test van Jacques twijfel ik nog even over de hopgift op 80 graden die jij hebt staan. Gaat deze echt voor smaak zorgen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #359 Gepost op: 06-05-2021 22:00 u »
Dit ziet er veel belovend uit, ik ga deze ook eens proberen te maken, maar ga wel wat andere hop gebruiken. Na dit hele topic te hebben gelezen en de test van Jacques twijfel ik nog even over de hopgift op 80 graden die jij hebt staan. Gaat deze echt voor smaak zorgen?

De test die ik gedaan heb was kijken naar het effect van het overgieten van koudhop om hopcreep te voorkomen. Dat verminderde de hopcreep wel maar zorgt er niet voor dat je er helemaal geen last van hebt.
Een hopgift na het koken bij 80 C draagt bij aan het hopkarakter maar het geeft een andere smaak dan koudhoppen. Het meest evenwichtige hoparoma krijg je als je meerdere hopgiften doet. Dat wil zeggen: een paar minuten voor einde koken, een hopgift bij 80 C en meerdere keren koudhoppen. De koudhop die je geeft tijdens de hoofdgisting geeft namelijk een ander aroma dan een koudhop op het einde van de nagisting. Dit komt door biotranformatie van hoparomastoffen door de gist.
Overigens is tegenwoordig ook een enzympreparaat te koop dat er ook voor zorgt dat je hoparoma intenser wordt. Zie ook https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/blog/enzymes-in-biotransformation/

Offline tanteemmie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #360 Gepost op: 07-05-2021 11:00 u »
Het wordt een "Nieuw Loons IPA"  :)  Een NEIPA met een eigen twist.
De hopsoorten zijn Ekuanot en Mandarina Bavaria.
Het is niet mijn bedoeling om te gaan koudhoppen. In plaats daarvan heb ik een flinke vlamuit hopgift gedaan bij 80 C gedurende 7 minuten. Daarna doorgegaan met koelen terwijl de zak met hop nog in de ketel hing.

Ik bedoelde deze test Jaqcues, niet die met water overgieten tegen hopcreep. Je had gebrouwen en hoopte niet te hoeven dryhoppen, echter bleek er weinig smaak aan te zitten en heb je alsnog gedryphopt. Vandaar dat ik twijfel over de 80 graden hop. Ik dacht ik voeg het toe tijdens hoofdvergisting en daarna navergisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #361 Gepost op: 07-05-2021 23:03 u »
Ik bedoelde deze test Jaqcues, niet die met water overgieten tegen hopcreep. Je had gebrouwen en hoopte niet te hoeven dryhoppen, echter bleek er weinig smaak aan te zitten en heb je alsnog gedryphopt. Vandaar dat ik twijfel over de 80 graden hop. Ik dacht ik voeg het toe tijdens hoofdvergisting en daarna navergisting.

Grappig. Ik ben net dit bier aan het drinken.
Ik ben blij dat ik koudhop toegevoegd heb voor meer hoparoma. Wel heeft het bier last van hopcreep. Het komt nog niet uit de fles maar het laat zich wel moeilijk inschenken door de overvloedige schuimvorming. Het is overigens een mooi bier geworden.

Gelet op mijn ervaring met dit bier denk ik niet dat je een zeer intens hoparoma krijgt met alleen een vlamuit hopgift bij 80 C. Mogelijk lukt dat wel als je Lallemand Aromazyme gebruikt. Zelf heb ik daarmee nog geen ervaring. Wel ben ik van plan dit enzym binnenkort te bestellen.

Offline tanteemmie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #362 Gepost op: 07-05-2021 23:56 u »
Grappig. Ik ben net dit bier aan het drinken.
Ik ben blij dat ik koudhop toegevoegd heb voor meer hoparoma. Wel heeft het bier last van hopcreep. Het komt nog niet uit de fles maar het laat zich wel moeilijk inschenken door de overvloedige schuimvorming. Het is overigens een mooi bier geworden.

Gelet op mijn ervaring met dit bier denk ik niet dat je een zeer intens hoparoma krijgt met alleen een vlamuit hopgift bij 80 C. Mogelijk lukt dat wel als je Lallemand Aromazyme gebruikt. Zelf heb ik daarmee nog geen ervaring. Wel ben ik van plan dit enzym binnenkort te bestellen.
Haha wat toevallig! Ik ga een proefbrouwsel brouwen zonder 80 graden hop en voeg een groot deel met hoofdvergisting toe en dan een kleiner deel met navergisting. En dan hopen dan snel drinken. Hopelijk blijft het dan vers en de hopcreep niet te vervelend

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #363 Gepost op: 08-05-2021 00:07 u »
Haha wat toevallig! Ik ga een proefbrouwsel brouwen zonder 80 graden hop en voeg een groot deel met hoofdvergisting toe en dan een kleiner deel met navergisting. En dan hopen dan snel drinken. Hopelijk blijft het dan vers en de hopcreep niet te vervelend

Uit onderzoek is gebleken dat een harmonischer hoparoma krijgt als je op meerdere momenten hop toevoegt.
Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,41261
en https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,7056.msg80220.html#msg80220

Online Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 796
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #364 Gepost op: 10-05-2021 21:14 u »
Dit ziet er veel belovend uit, ik ga deze ook eens proberen te maken, maar ga wel wat andere hop gebruiken. Na dit hele topic te hebben gelezen en de test van Jacques twijfel ik nog even over de hopgift op 80 graden die jij hebt staan. Gaat deze echt voor smaak zorgen?

Hee Emmie wat leuk dat je mijn recept als uitgangspunt wilt nemen! Mijn gedachte was om de eerste koudhopgift bij aanvang vergisting te vervangen door een flinke hopstand gift in de hoop dat de gist daaruit nog lekker wat hopolin kan gebruiken voor biotransformatie en ik daardoor n keer minder mijn gistvat hoef te openen (ivm oxidatiebeperking). De koudhop heb ik einde vergisting toegevoegd. Hij zit nu bijna drie weken op fles, dus zal binnenkort weer verslag uitbrengen!

Tags: