Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: NEIPA poging  (gelezen 28731 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: NEIPA poging
« Reactie #325 Gepost op: 31-03-2021 19:39 u »
De pellets nemen veel vocht op, heb laatst een 200 g hopgift gedaan en hier is uiteindelijk 1,5l water bij gegaan voor het toevoegen. Kan dus een deel van je verlies verklaren


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #326 Gepost op: 31-03-2021 22:39 u »
Ik heb de vorige keer ook gewoon (een deel) bloemen gebruikt hoor en dat ga ik nu (weliswaar noodgedwongen) weer doen. Het leidt misschien tot meer oxidatie en minder contactoppervlak, maar smaak afgeven doet het.

Smaak afgeven doen bloemen zeker.
Het grootste probleem bij bloemen is dat deze op je bier blijven drijven en maar mondjesmaat bezinken...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #327 Gepost op: 31-03-2021 22:47 u »
Alternatief zou zijn om de bloemen in een hopsok te doen maar dan moet het vat open. Kan ik daarna wel spoelen met CO2 maar is er dus wel zuurstof contact geweest. Terwijl ik nu echt compleet zonder zuurstof straks kan overhevelen naar de keg.

Zeer kortstondig contact met de buitenlucht is geen probleem. Zeker niet als je voor het afsluiten nog even spoelt met CO2.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #328 Gepost op: 31-03-2021 22:50 u »
Kortom: blijven bloemen drijven of zakken ze uit  :)

Ze blijven drijven. Bij tests die ik heb uitgevoerd was dat na 2 maanden nog steeds het geval...

Offline tieskewieske

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Eerste NEIPA
« Reactie #329 Gepost op: 01-04-2021 15:08 u »
Goedemiddag iedereen,

Bij deze mijn eerste poging tot het brouwen van een bier met 'wet' hops uit blik. Ik doel op de 'grassige' verse smaak van hop die ik in dit bier wil brengen. Ik wil werken met een hopstand. Tot welke temperatuur moet ik terugkoelen en hoe lang moet ik de verse hop laten zitten? Iemand nog tips voor dit recept?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMelon Ale
Kenmerk
Brouwdatum28-3-2021
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,1 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater24,4 liter
Spoelwater11,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Ray Daniels)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)30,6 %1,654 kg3 EBC
Pale tarwemout30,6 %1,654 kg4 EBC
Havermout (TF)12,5 %0,678 kg4 EBC
Havervlokken11,1 %0,600 kg4 EBC
Pale crystal mout6,0 %0,327 kg69 EBC
Pale Caramalt9,2 %0,500 kg12 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hull Melon6,7 %15 gr30 minuten8 EBU
Hull Melon6,7 %15 gr20 minuten6 EBU
Hull Melon6,7 %15 gr10 minuten4 EBU
Hull Melon1,3 %600 gr0 minuten6 EBU
Hull Melon6,7 %145 grKoud hop0 EBU
Hull Melon6,7 %145 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168C60 minuten4,5 l/kg
278C5 minuten4,5 l/kg



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eerste NEIPA
« Reactie #330 Gepost op: 01-04-2021 21:46 u »
Goedemiddag iedereen,

Bij deze mijn eerste poging tot het brouwen van een bier met 'wet' hops uit blik. Ik doel op de 'grassige' verse smaak van hop die ik in dit bier wil brengen. Ik wil werken met een hopstand. Tot welke temperatuur moet ik terugkoelen en hoe lang moet ik de verse hop laten zitten? Iemand nog tips voor dit recept?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMelon Ale
Kenmerk
Brouwdatum28-3-2021
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,1 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater24,4 liter
Spoelwater11,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Ray Daniels)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (TS)30,6 %1,654 kg3 EBC
Pale tarwemout30,6 %1,654 kg4 EBC
Havermout (TF)12,5 %0,678 kg4 EBC
Havervlokken11,1 %0,600 kg4 EBC
Pale crystal mout6,0 %0,327 kg69 EBC
Pale Caramalt9,2 %0,500 kg12 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hull Melon6,7 %15 gr30 minuten8 EBU
Hull Melon6,7 %15 gr20 minuten6 EBU
Hull Melon6,7 %15 gr10 minuten4 EBU
Hull Melon1,3 %600 gr0 minuten6 EBU
Hull Melon6,7 %145 grKoud hop0 EBU
Hull Melon6,7 %145 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter18C


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168C60 minuten4,5 l/kg
278C5 minuten4,5 l/kg

Ik heb het topic samengevoegd met het bestaande topic met NEIPA pogingen. Zo staat alles bij elkaar en kun in n topic alles lezen over het brouwen van een NEIPA.

Ervaring met "wet" hop uit een blik heb ik niet. Wel heb ik een aantal keren gebrouwen met verse hop zo van de hopplant. Een hopstand wordt vaak uitgevoerd bij 80 C gedurende 20 tot 30 minuten.

Offline D.R.K.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 282
  • Land: nl
  • Als de kat van huis is brouwen we bier
Re: NEIPA poging
« Reactie #331 Gepost op: 05-04-2021 21:23 u »
Vandaag de Neipa op de fles gegaan, toch nog een eind SG van 1012 kunnen halen dus een bijna 8% is het geworden.
Ongeveer 19,5 L het gistvat in gegaan en 17 L op fles gegaan.

Omdat er toch altijd wat hop meekomt het bottelvat in, leg ik de transfer slang altijd in een hopzak waardoor ik alles kan tegenhouden (hopzak destijds na een tip van Jacques gekocht, top ding! :biersmile:)

Kleur en troebelheid is weer mooi geworden, geur en smaak zijn tropisch dus ben benieuwd hoe die gaat worden op de fles.
ongeveer 6 g/L bottel suiker gebruikt.

Nu even wachten en op naar het volgende brouwsel :)

 :proost:


Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA poging
« Reactie #332 Gepost op: 06-04-2021 08:10 u »
...  Zijn er proefjes om bv alleen met deze moutsoort eens te kijken wat voor suikers je eruit kan halen? ..
Extractie-proefje met div mouten kan in een thermosfles.  Forumbeheerder Jaques heeft er het een en ander over geschreven..
Beetje geschrote mout in de thermos met 2-3 delen heet water, moet +/- 65'C worden..
Dop er op, uur laten staan.   Uitgieten, filteren, en SG meten.  Zo simpel is het, kost alleen een handje mout en wat tijd.
Note: Ongemoute granen (havervlokken etc) bevatten NIET de noodzakelijke suikervormende enzymen.
Moeten altijd met een 50% pilsmout (of andere basismout) worden gemengd om voldoende enzymen in het wort te krijgen.
Klinkt nu weer moeilijker dan het is, maar probeer het gewoon.
Proost, Snelbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #333 Gepost op: 06-04-2021 17:32 u »
Extractie-proefje met div mouten kan in een thermosfles.  Forumbeheerder Jacques heeft er het een en ander over geschreven..
Beetje geschrote mout in de thermos met 2-3 delen heet water,  moet +/- 65'C worden ..
Dop er op, uur laten staan.   Uitgieten, filteren, en SG meten.  Zo simpel is het, kost alleen een handje mout en wat tijd.
...
Klinkt nu weer moeilijker dan het is, maar probeer het gewoon.

Om op 65 C uit te komen moet het water ongeveer 70 C zijn.
Voor een goede omzetting is het beste een verhouding 1 deel mout op 3,5 delen heet water.

Voor een goede bepaling is het belangrijk zo nauwkeurig mogelijk te meten. Door de kleine hoeveelheid krijg je snel een afwijkende waarde. Een lastig punt is het spoelen van een kleine hoeveelheid bostel. Dat kun je het beste doen in een kleine zeef. Roer door de zeef om alle vloeistof te winnen en laat alles goed uitlekken .

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #334 Gepost op: 11-04-2021 21:34 u »
Vandaag mijn tweede neipa poging gebrouwen. Deze keer heb ik wat dingen gedaan/ga ik wat dingen doen om oxidatie te beperken:

- Water/wort zo min mogelijk laten kletteren
- Alle overhevelingen via slangetjes tot op de bodem
- En keer koudhoppen einde vergisting en deze niet verwijderen
- Bottelen met een afvulpijpje  ;D

Ik heb het afgekoelde wort wel gewoon in mijn gistvat op de gist gekletterd en ik ga ook overhevelen om een suikeroplossing te kunnen mengen voor het bottelen.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDusty Dusk
Brouwdatum11-04-2021
BierstijlNEIPA
Volume9,6 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,8%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)0 IBU
Brouwzaalrendement73,6 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
14,00 lWater uit Katwijk
1,20 mlFosforzuur
1,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l171 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC41,7 %
1,00 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC41,7 %
0,40 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC16,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsch67,0 C1 min.60 min.5,8 l/kg
Uitmaisch78,0 C10 min.5 min.5,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gAmarillopellets8,7%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,5%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gMosaicbellen11,2%1/2 uur @ 80 graden0,0 IBU
25,0 gAmarillopellets8,7%koudhop0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,5%koudhop0,0 IBU
25,0 gMosaicbellen11,2%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
8gVerdant IPAbovengist


Staat op een koele plek in huis op ongeveer 19 graden

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #335 Gepost op: 11-04-2021 22:18 u »
Ik ben benieuwd...
Ziet er goed uit op het scherm.  :)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #336 Gepost op: 17-04-2021 23:15 u »
Vandaag na zes dagen gisten mn koudhop toegevoegd. Had het liever eerder willen doen want na drie dagen stond mn waterslot al stil, ondanks (of dankzij?) zn relatief koele omgeving. Maar ik lees in een ander topic dat de Verdant IPA gist aardig gas geeft dus volgens mij zit het wel snor. Meten doe ik wel met het restje prut in het gistvat na bottelen  ;D Nu eerst een paar dagen hopolin weken en kijken hoeveel hopcreep we in het gistvat kunnen afhandelen  :)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #337 Gepost op: 21-04-2021 16:46 u »
Zojuist maar gewoon gebotteld, vier dagen na toevoegen koudhop, elf dagen na brouwen. Waterslot heeft geen enkele activiteit meer laten zien sinds ik de koudhop heb toegevoegd en om en rond het gistvat was niets te ruiken van het tropische geweld, maar hoe anders was dat toen ik na bottelen het vat opende  :elifant:

Doel om hem lekker licht van kleur te maken is gelukt, eind SG = 1,014 en ik heb hem gebotteld met 6 g/l bottelsuiker en zuurstofabsorberende kroonkurken, via een bottelpijpje. Werkt eigenlijk best prima  ;D Kan nu al niet wachten op het eerste testflesje  :proost:


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #338 Gepost op: 21-04-2021 21:19 u »
Ik ben benieuwd of het bier na zo'n 4 5 weken nog zo troebel is...

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #339 Gepost op: 21-04-2021 22:52 u »
Ik ben benieuwd of het bier na zo'n 4 5 weken nog zo troebel is...

Ik ook!  ;D

Maar ik ben nog meer benieuwd naar de smaak  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #340 Gepost op: 22-04-2021 21:57 u »
Ik ook!  ;D

Maar ik ben nog meer benieuwd naar de smaak  :proost:

Natuurlijk maar dat kan ik via het scherm niet proeven. De helderheid kan ik wel zien als jij en foto plaatst...

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #341 Gepost op: 24-04-2021 08:22 u »
Hoe voegen jullie meestal de koudhop toe? Ik doe dit met een hoptube welke ik met een visdraadje langs mijn deksel vastmaak. Ik verdeel 300 gram koudhop over 2 tubes. Zelfs met deze tube heb ik last van verstoppingen van hop bij het aftappen van gist. Hoe is jullie ervaring?

Gr Ruud


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.963
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #342 Gepost op: 24-04-2021 22:14 u »
Tap vaker gist af. Hierdoor voorkom je propvorming van afgezette gist.

Verder gebruik ik een nylon hopsok die is fijnmazig en laat geen hopgruis door. Na gebruik kun je die uitwassen.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #343 Gepost op: 24-04-2021 22:43 u »
Hoe voegen jullie meestal de koudhop toe?

Ik gebruik ook een hopsok, verzwaard met uitgekookte whiskycubes. Geen problemen met aftappen

Offline Rootsman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: nl
Re: NEIPA poging
« Reactie #344 Gepost op: 25-04-2021 07:54 u »
Bedankt, die tube laat toch veel gruis door. Ga de volgende keer ook met sok proberen.

Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 390
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA poging
« Reactie #345 Gepost op: 25-04-2021 10:46 u »
Doel om hem lekker licht van kleur te maken is gelukt, eind SG = 1,014 en ik heb hem gebotteld met 6 g/l bottelsuiker en zuurstofabsorberende kroonkurken, via een bottelpijpje. Werkt eigenlijk best prima  ;D Kan nu al niet wachten op het eerste testflesje  :proost:

Erg benieuwd naar hoe ie uiteindelijk uit de fles komt en smaakt. De kleur spreekt me op je foto wat minder aan, beetje 'ziekelijk' bij gebrek aan een beter woord. Mooi vol geel of oranje zou me meer dorst geven denk ik  ;D Beetje zoals de lichtblauwe Fanta die je weer in de supermarkt ziet. Het smaakt vast hetzelfde, maar onze hersenen verwachten een bepaalde kleur of zo.

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #346 Gepost op: 25-04-2021 16:05 u »
beetje 'ziekelijk'

 :lol:

Ik snap wat je bedoelt hoor  ;D Ik moet wel zeggen dat de zon er hier vol op staat en dat 'ie in werkelijkheid iets geler is dan op de foto  ;)

Ik zal zeker updates met foto's plaatsen!  :)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #347 Gepost op: 26-04-2021 21:31 u »
Ik was ongeduldig en heb vandaag na vijf dagen hergisten een eerste flesje opengetrokken  ;D

Ruikt en smaakt al goed! Meer aroma dan mijn vorige poging. Nog wel teveel hopburn, maar eea zakt nog wel uit als de hergisting compleet is. Ben uiterst tevreden met zn looks  8)


Offline Hopfenfox

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 390
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: NEIPA poging
« Reactie #348 Gepost op: 27-04-2021 17:39 u »
Ben uiterst tevreden met zn looks  8)

En terecht, deze ziet er smakelijk uit!

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: NEIPA poging
« Reactie #349 Gepost op: 27-04-2021 20:52 u »
En terecht, deze ziet er smakelijk uit!

Dank u dank u! Toch gaat er volgende keer weer gewoon pilsmout in i.p.v. premium pils  :) Maar misschien ga ik nog wel een keer stoeien met de vlokken (tarwe of gerst). Of een keer Vienna erin.. Ideen genoeg!

Tags: