NEIPA poging

Gestart door rutger1973, 02-04-2020 15:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Takkie83

Na me er nog wat meer in te hebben verdiept ben ik tot de conclusie gekomen dat ik misschien toch beter mijn S-33 kan gebruiken dan mijn S-04. En vooruit, ik gebruik havervlokken in plaats van tarwe- en gerstvlokken (hoewel ik nog steeds niet precies weet waarom maar als jullie zeggen dat het moet dan doe ik dat :P)

Dan moet dit hem gaan worden. Mee eens?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptNEIPA
Brouwdatum24-11-2020
BierstijlPale Ale (American)
Volume10,5 l
Begin SG1,060 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,0%
Alcoholgehalte5,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)0 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Katwijk
1,17 mlFosforzuur
4,46 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l171 mg/l53 mg/l48 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,83 kgPale Ale moutDingemans7 EBC64,7 %
0,70 kgPilsmoutDingemans3 EBC24,7 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsch67,0 °C1 min.60 min.4,2 l/kg
Uitmaisch78,0 °C10 min.5 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gSimcoebellen11,9%0 min.0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,8%koudhop0,0 IBU
25,0 gSimcoebellen11,9%koudhop0,0 IBU
25,0 gSimcoebellen11,9%koudhop0,0 IBU
25,0 gCitrapellets12,8%koudhop0,0 IBU
15,0 gColumbusbellen18,5%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
6,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Die gekke hoeveelheid pale is omdat 'ie op moet  ;)

Alexander_H

Zou persoonlijk die columbus weglaten, die vind ik zelf niet echt geschikt voor NEIPA. Ga je ook nog iets aan je water doen verder?
De 0 minuten zijn dat whirlpool / hopstand?

Takkie83

Citaat van: Alexander_H op 04-12-2020  07:28 uZou persoonlijk die columbus weglaten, die vind ik zelf niet echt geschikt voor NEIPA. Ga je ook nog iets aan je water doen verder?
De 0 minuten zijn dat whirlpool / hopstand?

Ik zie hem wel eens terugkomen hoor in NEIPA recepten. Centennial idem dito. En dan vaak als relatief vroege gift, denk voor een beetje kruidigheid in de balans. Maar jij vindt dat geen goed idee dus?

Waterbehandeling heb ik nog geen kaas van gegeten. Het zal vast niet heel moeilijk zijn om wat toe te voegen maar ik ben er nog niet mee bezig geweest. Wel zuur ik de maisch aan. Is waterbehandeling cruciaal volgens jou?

Ja BrouwHulp weet niet zoveel raad met hopgiften na het koken, maar ik wil hem dubbel koudhoppen; de eerste helft 24u na toevoegen gist en de tweede helft na een aantal dagen als de gist rustig verder blubt. Dat doe ik puur op basis van activiteit in het waterslot. De 0 minuten hopgift is vlamuit en een kwartiertje whirlpoolen

Alexander_H

Ik denk dat ze Columbus vaak als bitterhop gebruiken, als aromahop denk ik dat hij nogal overheerst en niet het gewenste fruit / juicy van een neipa geeft, maar ik kan het natuurlijk mis hebben ;)
Waterbehandeling kan bij neipa's veel doen voor mondgevoel, maar is niet per se nodig, zie het als iets voor een latere brouw, dan kun je je daar eerst in verdiepen en het verschil proeven.
De koudhop schema's zoals je voorstelt lijken mij prima verder.

Takkie83

Vandaag gebrouwen als volgens het laatste recept. In de wortsample die ik heb gebruikt om het SG te meten zitten al lekkere smaakjes, en dan moet de koudhop er nog bovenop! Tot nu toe gaat 'ie lekker  :)

Takkie83

Wilde een dezer dagen gaan bottelen, maar dat zit er helaas niet in. Ik heb 24 uur na brouwen de eerste set koudhop toegevoegd, vier dagen daarna deze koudhop vervangen door de tweede set (SG 1,020), die vijf dagen laten zitten en toen verwijderd om alles nog even goed te laten uitgisten (SG 1,019).

Waterslot stond al bijna stil maar nu - twee weken na brouwen - wordt mijn waterslot steeds actiever. Nu weer een blubje iedere 3-5 seconden  :o Wilde weten of het allemaal goed gaat onder de deksel dus toch het vat maar weer opengemaakt. Ligt gewoon een lekker koolzuurlaagje te pruttelen. Ruikt allemaal prima verder. Iemand enig idee wat hier gebeurd is?  :weetniet:

oneman

Citaat van: Takkie83 op 21-12-2020  22:40 uWilde een dezer dagen gaan bottelen, maar dat zit er helaas niet in. Ik heb 24 uur na brouwen de eerste set koudhop toegevoegd, vier dagen daarna deze koudhop vervangen door de tweede set (SG 1,020), die vijf dagen laten zitten en toen verwijderd om alles nog even goed te laten uitgisten (SG 1,019).

Waterslot stond al bijna stil maar nu - twee weken na brouwen - wordt mijn waterslot steeds actiever. Nu weer een blubje iedere 3-5 seconden  :o Wilde weten of het allemaal goed gaat onder de deksel dus toch het vat maar weer opengemaakt. Ligt gewoon een lekker koolzuurlaagje te pruttelen. Ruikt allemaal prima verder. Iemand enig idee wat hier gebeurd is?  :weetniet:

Dit zou hop creep kunnen zijn. Dan gaan de enzymen uit de hop de onvergistbare suikers omzetten in vergistbare en start de vergisting weer. Maar of dat effect sterk genoeg kan zijn voor de mate van activiteit die jij nu ziet weet ik niet.

Takkie83

Dacht ik ook al aan, maar zo snel al?   :-\

Nu een blubje per seconde  :pan:

oneman

Citaat van: Takkie83 op 21-12-2020  23:06 uDacht ik ook al aan, maar zo snel al?   :-\

Nu een blubje per seconde  :pan:

Je eind SG leek eerst 1.019, dat is nog genoeg suiker om te vergisten.... kan zijn dat je gewoon nog niet uitgegist bent. Gewoon nog een beetje geduld misschien?  :weetniet:

Takkie83

Geduld heb ik op zich wel, zolang het maar geen infectie is. Berekende eind SG met de s-33 gist is 1,017 dus zo heel veel verder zou die niet moeten gaan zou je zeggen, maar niemand die je hopcreep vermoeden tegenspreekt dus ik hou het daar maar op dan. Blij dat dit niet op de fles gebeurt zeg..   :-\

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 21-12-2020  23:06 uDacht ik ook al aan, maar zo snel al?   :-\

Nu een blubje per seconde  :pan:

Na toevoegen van koudhop krijg je eerst een snelle daling van het SG en daarna gaat het langzamer.

Het volgende plaatje laat dit zien. (Het plaatje komt uit een presentatie van de Amerikaanse hopprofessor Shellhammer.)

Takkie83

Mijn SG daalde inderdaad snel nadat ik op dag één ook koudhop had toegevoegd, al weet ik natuurlijk niet hoe hard het was gegaan zonder koudhop. Maar dit grafiekje verklaart niet waarom twee dagen na het verwijderen van m'n tweede koudhop de vergisting ineens weer in activiteit toenam.

Inmiddels is de activiteit weer afgenomen naar een blubje per 10 seconden. Hoop niet dat m'n eind SG te laag uit gaat vallen..

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 23-12-2020  19:00 uMijn SG daalde inderdaad snel nadat ik op dag één ook koudhop had toegevoegd, al weet ik natuurlijk niet hoe hard het was gegaan zonder koudhop. Maar dit grafiekje verklaart niet waarom twee dagen na het verwijderen van m'n tweede koudhop de vergisting ineens weer in activiteit toenam.

Inmiddels is de activiteit weer afgenomen naar een blubje per 10 seconden. Hoop niet dat m'n eind SG te laag uit gaat vallen..

Door het verwijderen van de koudhop ben je niet de enzymen kwijt die zijn opgelost in het bier.
Mogelijk is door het verwijderen wat meer beweging geweest in het bier.

Takkie83

Citaat van: Jacques op 23-12-2020  21:38 uDoor het verwijderen van de koudhop ben je niet de enzymen kwijt die zijn opgelost in het bier.
Mogelijk is door het verwijderen wat meer beweging geweest in het bier.

Ja dat sowieso. Heb het vat daarna nog gezwenkt om de boel goed te laten uitgisten. Met succes kennelijk  ;D

De activiteit is inmiddels nog verder teruggezakt naar een blubje per minuut..

Takkie83

Zojuist gemeten. SG is nu 1,015 en het waterslot staat zo goed als stil.

In het sample proef ik geen afwijkingen. Wel lijkt de fruitigheid iets afgenomen en smaakt het wat peperig, denk door wat hopresten.

Denk dat ik hem morgen bottel met 6 g bottelsuiker/liter. Hij heeft dan drie weken gegist en ik vind het mooi geweest voor een S-33  ;D


Takkie83

Vandaag gebotteld met 5,5 g/l bottelsuiker. Sample uit het bottelvat ziet er goed uit maar smaakt wederom peperig, naar hopresten?  ??? Die zouden toch in het gistvat achtergebleven moeten zijn zou je zeggen.. En ook vandaag weer valt de fruitigheid tegen. Hij heeft veel meer fruitaroma's gehad vlak na het koudhoppen  :-\ Zouden die met het koolzuur verdwenen zijn? Ben in ieder geval benieuwd wat 'ie op de fles gaat doen.


Jacques

Citaat van: Takkie83 op 27-12-2020  17:41 uVandaag gebotteld met 5,5 g/l bottelsuiker. Sample uit het bottelvat ziet er goed uit maar smaakt wederom peperig, naar hopresten?

Een peperig aroma kan een gevolg zijn van Columbus als koudhop.

Wat was je vergistingstemperatuur?

Takkie83

Citaat van: Jacques op 27-12-2020  22:37 uEen peperig aroma kan een gevolg zijn van Columbus als koudhop.

Wat was je vergistingstemperatuur?

Ik heb Columbus alleen bij de vlamuit gebruikt en 20 minuten laten staan. Tweemaal gekoudhopt met een 50/50 mengsel van Simcoe en Citra.

Vergisting heb ik bewust niet temperatuurgecontroleerd gedaan omdat ik daar fijne esterige ervaringen mee heb met S-33  ;D Maar die heeft niet voor dat pepertje gezorgd denk ik.

Voor de duidelijkheid; het gaat om een peperige smaak, geen aroma...

LeonRodenburg

Citaat van: Takkie83 op 27-12-2020  22:46 uIk heb Columbus alleen bij de vlamuit gebruikt en 20 minuten laten staan. Tweemaal gekoudhopt met een 50/50 mengsel van Simcoe en Citra.

Vergisting heb ik bewust niet temperatuurgecontroleerd gedaan omdat ik daar fijne esterige ervaringen mee heb met S-33  ;D Maar die heeft niet voor dat pepertje gezorgd denk ik.

Voor de duidelijkheid; het gaat om een peperige smaak, geen aroma...

Is het niet hop burn? Dat is een soort stroeve, scherpe sensatie als er nog hopdeeltjes rondzweven in het bier. Vooral bij korrels kan er nog wel eens wat rond blijven zweven. Bij het goed koud wegzetten van het gistingsvat voor het bottelen (cold crash) of van de flesjes ná de hergisting trekt het weg.

Voor wat betreft aroma's: die kunnen met de CO2 het vat verlaten ja, als je vroeg koudhopt en er nog veel activiteit is. Maar als je na de vergisting pas gaat koudhoppen moet je dan wel weer zorgen dat je met CO2 de kopruimte van je vat kunt flushen, anders trek je veel zuurstof naar binnen die niet meer door de gist opgepakt wordt.

Takkie83

Citaat van: LeonRodenburg op 28-12-2020  12:03 uIs het niet hop burn? Dat is een soort stroeve, scherpe sensatie als er nog hopdeeltjes rondzweven in het bier. Vooral bij korrels kan er nog wel eens wat rond blijven zweven. Bij het goed koud wegzetten van het gistingsvat voor het bottelen (cold crash) of van de flesjes ná de hergisting trekt het weg.

Voor wat betreft aroma's: die kunnen met de CO2 het vat verlaten ja, als je vroeg koudhopt en er nog veel activiteit is. Maar als je na de vergisting pas gaat koudhoppen moet je dan wel weer zorgen dat je met CO2 de kopruimte van je vat kunt flushen, anders trek je veel zuurstof naar binnen die niet meer door de gist opgepakt wordt.

Je slaat tweemaal de spijker op z'n kop denk ik. Ik dacht ook al dat het hopresten waren, maar dacht dat die wel in de conus verdwenen zouden zijn. Misschien toch niet dus..

Wat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde. Omdat de vergisting dan nog gaande is maak ik me om die zuurstof niet zoveel zorgen, wél als ik dat na de nagisting zou doen. Dan hou je misschien meer aroma's ja, maar ook meer zuurstof in je vat. En ik begrijp dat zuurstof bij NEIPA's nogal een dingetje is. Dus ja wat is verstandig?

LeonRodenburg

Citaat van: Takkie83 op 28-12-2020  17:29 uJe slaat tweemaal de spijker op z'n kop denk ik. Ik dacht ook al dat het hopresten waren, maar dacht dat die wel in de conus verdwenen zouden zijn. Misschien toch niet dus..

Wat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde. Omdat de vergisting dan nog gaande is maak ik me om die zuurstof niet zoveel zorgen, wél als ik dat na de nagisting zou doen. Dan hou je misschien meer aroma's ja, maar ook meer zuurstof in je vat. En ik begrijp dat zuurstof bij NEIPA's nogal een dingetje is. Dus ja wat is verstandig?

Als je nog ruimte hebt in de koelkast zou ik de flesjes koud wegzetten nadat ze op druk zijn gekomen, dan zakken de hoprestjes er met een week of wat weer uit.

Denk dat de volgende keer een cold crash wel handig is, als je het vat goed luchtdicht kunt afsluiten (anders zuigt het daar ook zuurstof aan vanwege de onderdruk). Ik zet bij een cold crash standaard een klein beetje druk op mijn CCT, zodat er koolzuur wordt aangezogen om de onderdruk op te heffen in plaats van zuurstof / Starsan uit de blowoff. Je kunt het ook doen met een ballonnetje die je vult met CO2 en dan op het vat zet, daar is ook al wel eens e.e.a. over geschreven.

De koudhop is een duivels dilemma, en zeker bij NEIPAs maakt ieder beetje verschil. Als je snel werkt zou je volgende keer kunnen proberen om iets later te koudhoppen, om te kijken of dat meer hoparoma oplevert (en dus potentieel ook meer oxidatie, maar dat zul je moeten uitproberen). Uiteindelijk ben ik met CO2 en fusten gaan werken omdat mijn NEIPA's snel hoparoma verloren en ik het niet anders opgelost kreeg. Met fusten is het echt een wereld van verschil. Dan brouw je opeens zonder veel moeite een zeer hoppige NEIPA die weken vers blijft en niet verkleurt. En dan kun je prima aan het einde van de vergisting, +- 3 dagen voor de cold crash nog koudhoppen. Maar goed, daar heb je misschien (nog) niks aan op dit moment.

Takkie83

Bedankt voor je tips Leon! Ik heb een koude zolder die ik als opslag gebruik, dus daar gaan de flessen straks heen als ze op druk zijn. Het is de eerste keer dat ik een neipa gebrouwen heb dus ik ben benieuwd naar de houdbaarheid. Als jij een paar weken al lang vindt dan wordt het doordrinken in mijn geval  :o

Ik was eerlijk gezegd nogal verrast door de toename van activiteit in mijn waterslot na bijna twee weken gisten en verwijderen van de tweede koudhop, anders had ik hem veel eerder gebotteld. SG stond toen al op 1,019 maar vervolgens liep hij verder tot 1,015 waardoor ik hem pas na drie weken heb kunnen bottelen. Weet niet in hoeverre dat nog te maken kan hebben met m'n gebruikte gist (s-33). De Verdant IPA ligt na alle lovende woorden hier op het forum in ieder geval alvast te wachten in m'n koelkast, net als een Kveik. En Lallemand New-England is ook onderweg dus het experimenteren is nog maar net begonnen  :brouwen:

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 28-12-2020  17:29 uWat betreft het koudhoppen was dat ook precies mijn dilemma. Ik heb recepten voorbij zien komen waarbij mensen pas koudhoppen als ook de nagisting voorbij is. Ik heb mijn tweede koudhop al op dag 5 toegevoegd, toen ik de eerste koudhop (dag 1) verwijderde.

Meerdere keren koudhop toevoegen is prima. Je krijgt hierdoor een complexer hoparoma.
Door een koudhopgift kort na het begin van de vergisting krijg je meer biotransformatie. Dat geeft meer bloemige en citrusachtige aroma's. Bij latere koudhopgiften heb je minder biotransformatie en komt het oorspronkelijke aroma van de hop meer naar voren.


Takkie83

Citaat van: Jacques op 28-12-2020  22:08 uMeerdere keren koudhop toevoegen is prima. Je krijgt hierdoor een complexer hoparoma.
Door een koudhopgift kort na het begin van de vergisting krijg je meer biotransformatie. Dat geeft meer bloemige en citrusachtige aroma's. Bij latere koudhopgiften heb je minder biotransformatie en komt het oorspronkelijke aroma van de hop meer naar voren.

DDH is echt zooo 2020. In 2021 kom ik met een TDH  8)

Of ik koudhop vier keer en dan noem ik het tetrahopped IPA  >:D

LeonRodenburg

Hou ons op de hoogte Takkie! Ik heb net een batch klaar met de Verdant IPA, die is goed uitgepakt. Super hazy en de (tropische) fruittonen worden extra benadrukt naar mijn idee. 1 x 7,5 g/L koudhop bij einde vergisting met Citra, Mosaic & Galaxy, als klassieke combinatie.

Citaat van: Takkie83 op 28-12-2020  20:38 uBedankt voor je tips Leon! Ik heb een koude zolder die ik als opslag gebruik, dus daar gaan de flessen straks heen als ze op druk zijn. Het is de eerste keer dat ik een neipa gebrouwen heb dus ik ben benieuwd naar de houdbaarheid. Als jij een paar weken al lang vindt dan wordt het doordrinken in mijn geval  :o

Snel drinken is zeker het devies bij NEIPA! Je wilt de hoppigste periode van het bier niet missen, dat zou zonde zijn van de hop. Dat wordt goed doordrinken met de nieuwjaarsborrel dus  voor je ;D Mijn ervaring is dat ik, als ik direct uit de CCT bottelde en flessen voorspoelde met CO2, het bier een week of 6-8 goed kon houden qua fruitigheid / hoppigheid, maar daarna neemt het af. Zonder CO2 en via een bottelvat ging dat nog sneller, maar goed, dat kan ook mijn brouwkunsten liggen  :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.