Recepten > Discussie over recepten

NEIPA poging

(1/79) > >>

rutger1973:
Hallo medebrouwers,

Ik wil binnenkort eens een poging wagen om een niet al te zware en bittere maar fruitige New England IPA te brouwen. Ik heb onderstaand recept voor uiteindelijk 10 liter bier bij elkaar gesprokkeld... IdeeŽn?

WATER
10,6   START         
5,7   SPOEL         
16,3   TOTAAL         
            
MOUTSOORTEN EN GRANEN            

1800   Pilsmout         3 EBC
200   Munich         13 EBC
250   Tarwevlokken           0
250   Havervlokken      0
200   Carapils         7 EBC
            
2700                    TOTAAL
            
HOPSOORTEN            
5 g     Magnum (pellet)          60 min                 11%
30 g   Cascade (pellet)          0 flame out          5,30%
30 g    Centennial (bloemen)       0 flame out          9%
15 g    Cascade (pellet)         Dryhop 5 dgn         5,30%
20 g    Centennial (bloemen)      Dryhop 5 dgn         9%            

100 g        TOTAAL            
            
            
GIST                  
11 g   Safale S-04         
            
MAISCHSCHEMA            
TEMPERATUUR   TIJDSDUUR      
66                   45         
72                   15         
78                   5         
               
TOTALE KOOKTIJD
60            


Dank, groet en veel brouwplezier!
Rogier

IONOX:
Hi Rutger,

NEIPA's hebben geen bittergifte op 60 minuten.
Maximaal vinden de hopgiftes vanaf 20 minuten einde kook plaats. Meestal rond vlamuit.
Dry hop mag omhoog naar 6 gram per liter en op verschillende momenten gedoseerd worden.
Onderzoek wijst uit dat in 1x 6 gram per liter minder bevorderlijk voor de extractie van de stoffen uit de hop is dan wanneer je dit in meerdere batches split.
Ook worden er stoffen in de hop omgezet tot andere aromatische componenten (biotransformation)
Ik heb er zelf nu net 1 in de fles die per 10 liter het volgende heeft:
15 gram op 20 minuten
15 gram op 10 minuten
37,5 gram bij vlamuit
30 gram dry-hop op dag 1
30 gram dry-hop op dag 5
Dag 10 in de fles gedaan na 5 dagen een SG van 1018. Uiteraard geproefd en was echt ontzettend fruitig. Mango + sinaasappelsap hinten in de geur en afdronk
Moet uiteraard nog wel matureren in de fles met koolzuur dus kan er nog niet te veel over zeggen.

emiel1:
Ik zou voor een goed fruitige NEIPA wel naar zo'n 8 g/l gaan. 4 tijdens de hoofdvergisting en 4 eind vergisting.

De combinatie Cascade Centennial lijkt me niet de beste keuze. Dat gaat geen fruitbom opleveren, maar veel meer richting de aardse, kruidige kant. Voor een gewone IPA heel lekker, maar voor een NEIPA denk ik niet wat je zoekt. Daarnaast is een NEIPA heel gevoelig voor oxidatie, het is dus af te raden hopbellen te gebruiken.

Munich zou ik weglaten, je wil hem meestal zo licht mogelijk toch?

rutger1973:
Dank voor de snelle reacties... dus meer hop toevoegen in de dryhop? Check!

De combi van de hop komt simpelweg omdat ik dit nog in de vriezer heb liggen :) Ik heb nog wat andere hop dus misschien een betere combi mogelijk..?



IONOX:
Chinook Amarillo Cascade zorgt wel voor een mooie fruitbom

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie