Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Frambozen radler  (gelezen 572 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Filosovincent

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Maak fouten, en leer er van
Frambozen radler
« Gepost op: 30-08-2021 14:13 u »
Ik ben nu bezig met een recept schrijven voor een frambozenradler. Ik richt op ongeveer een 3% biertje die lichtzoet is (want de radlers uit de winkel zijn vaak te zoet).
Nu is dit het recept wat ik tot nu toe heb staan:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFrambozen radler
Brouwdatum29-08-2021
BierstijlOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,026 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Zutphen
4,21 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC53,3 %
0,25 kgGoldSwaen ClassicDe Swaen120 EBC6,7 %
1,50 kgFrambozenGroentenboer5 EBC40,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
72,0 °C1 min.60 min.8,9 l/kg
72,0 °C5 min.5 min.8,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gHallertau Traditionpellets6,0%60 min.12,9 IBU


Gist
starter[/data][data]Bavarian Lager (M76)[/data][data]ondergist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]13,0 gHallertau Traditionpellets6,0%60 min.12,9 IBU


Nu ben ik niet zo zeker van mijn recept, ik ben beginnend brouwer, en vraag me dus het volgende af.
-Ik ben bang om te weinig ingredienten te gebruiken waardoor het bier te waterig word.
-Gebruik ik genoeg frambozen om de smaak voldoende naar voren te laten komen.
-Volgens BrouwHulp blijft er niet zon hoog eind SG over waardoor het geheel niet erg zoet word, hoe kan ik die verhogen naar een redelijk level zonder het alcohol percentage te verhogen.

Alle tips zijn welkom.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Frambozen radler
« Reactie #1 Gepost op: 30-08-2021 17:58 u »
Ik heb zelf nog nooit een frambozenbier gebrouwen, wel een aardbeienbier. Hiervoor had ik 3,5 kg aardbeien gebruikt op 30 L

In het boek Thuis Bierbrouwen van Gregh Hughes staat een recept voor Frambozentarwebier. Hiervoor gebruikt hij 2,5 kg frambozen op 23 L bier. Deze voegt die toe na 2 dagen hoofdgisting en een week in het vat laat.

Overigens had ik trouwens gemerkt dat bij mijn aardbeienbier de aardbeien het bier geen zoete tonen gaf maar een mooie fris zuurtje waarin je de aardbei wel proefde. Mocht ik hem nog een keer brouwen dan zal ik hem zoeter maken met wat Münich mout

Offline vanderhoeve

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
Re: Frambozen radler
« Reactie #2 Gepost op: 30-08-2021 18:37 u »
Misschien iets aanzoeten met lactose?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 465
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Frambozen radler
« Reactie #3 Gepost op: 30-08-2021 19:42 u »
Vincent, ge zult een gist moeten gebruiken die ver uitvergist, want volgens mijn
berekening moet je op ca. 1.005 eindigen wil je op 3% alc. geraken incl. bottelsuiker.
Ik kan niet inschatten of en hoeveel suikers uit het fruit in alc. omgezet worden.

Het is verstandig om 2,5 tot 3 kg frambozen te gebruiken voor een goede smaak.
Het bier wordt erg zuur, dus ik adviseer minstens 500 gram lactose te gebruiken.

Offline Filosovincent

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Maak fouten, en leer er van
Re: Frambozen radler
« Reactie #4 Gepost op: 30-08-2021 21:42 u »
Ik heb zelf nog nooit een frambozenbier gemaakt, wel een aardbeienbier. Hiervoor had ik 3,5 kg aardbeien gebruikt op 30L

In het boek Thuis Bierbrouwen van Gregh Hughes staat een recept voor Frambozentarwebier. Hiervoor gebruikt hij 2,5 kg frambozen op 23L bier. Deze voegt die toe na 2 dagen hoofdgisting en een week in het vat laat.

Overigens had ik trouwens gemerkt dat bij mijn aardbeienbier de aardbeien het bier geen zoete tonen gaf maar een mooie fris zuurtje waarin je de aardbei wel proefde. Mocht ik hem nog een keer brouwen dan zal ik hem zoeter maken met wat Münich mout

Dan word 2,5 kilo waarschijnlijk iets beter. Het is de bedoeling dat de frambozen smaak naar voren komt. Ik was er inderdaad vanuit gegaan dat er niet veel zoetigheid van de frambozen over zou blijven, en dat wou ik graag opvangen door de mouten wat meer onvergistbare suikers over te laten houden. Is dat wat Munich mout doet, want dan zou dat een goede optie kunnen zijn. Lactose zou ook een optie zijn, daar had ik nog niet aan gedacht.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.160
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Frambozen radler
« Reactie #5 Gepost op: 30-08-2021 23:03 u »
...
Overigens had ik trouwens gemerkt dat bij mijn aardbeienbier de aardbeien het bier geen zoete tonen gaf maar een mooie fris zuurtje waarin je de aardbei wel proefde. Mocht ik hem nog een keer brouwen dan zal ik hem zoeter maken met wat Münich mout

De suikers uit de aardbeien (en frambozen) worden vergist. Daardoor krijg je geen zoete tonen in je bier.
Dat krijg je ook niet met munichmout. Voor een wat zoetere smaak kun je beter meer caramouten toevoegen. Verder helpt een lage bitterheid (gebruik weinig hop).

Offline Filosovincent

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Maak fouten, en leer er van
Re: Frambozen radler
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2021 23:08 u »
Ik merk dat in BrouwHulp het toevoegen van frambozen de hele berekening sowieso in de war gooit. Om de een of andere reden denk BrouwHulp dat de gist maar kan vergisten tot 1,007 zonder de frambozen erin maar als je de frambozen toevoegd dat de gist dan wel tot 1,000 kan vergisten. Is er iets wat ik niet over de magische krachten van frambozen weet of kan ik er van uit gaan dat de vergisting bij 1,007 op houd volgens de huidige berekening.

Offline Johan_vL

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 465
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Frambozen radler
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2021 08:07 u »
De eerste Radler ooit gemaakt in München, is Helles gemengd met citroen limonade  :biersmile:

Offline bastiaandalen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Frambozen radler
« Reactie #8 Gepost op: 01-09-2021 16:08 u »
Jacques, Munich mout maakt toch wel zoeter? Met mijn lentebockjes had ik namelijk bij hoger percentage munich mout een steeds zoeter bier?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.160
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Frambozen radler
« Reactie #9 Gepost op: 01-09-2021 21:25 u »
Jacques, Munich mout maakt toch wel zoeter? Met mijn lentebockjes had ik namelijk bij hoger percentage munich mout een steeds zoeter bier?

Munichmout geeft vooral meer moutige smaken. Het kan zijn dat jij dit associeert met zoeter...

Caramouten geven wel veel suikers die niet vergistbaar zijn. Caramouten is een verzamelnaam. Je hebt ze van vrij licht tot heel donker. In een delicaat bier als een frambozen radler doe je er goed aan licht gekleurde caramouten te gebruiken.

Tags: