Beste brouwers,
Morgen ben ik van plan weer eens lekker te gaan brouwen

Idee is een Stoombier, beter bekend als Steam beer of California Common, te brouwen. Het biertype ken ik zelf nog niet. Ik probeer al een tijdje tevergeefs een paar flesjes Anchor California Steam Beer bij mijn vaste bierwinkel te scoren. Daarom is mijn kennis over dit type bier tot nu toe beperkt tot de omschrijving in de BKG biertypen pdf en wat ik er over kon vinden op internet.
Als basis heb ik dit
https://beerrecipes.org/Recipe/279/desert-storm-american-steam-beer.html vrij beperkte recept genomen en wat aangepast naar eigen voorraad. Zo heb ik bijvoorbeeld de Crystal mout vervangen door Cara 120.
Twee punten waar ik momenteel over twijfel, hopprofiel en de gekozen gist.
Volgens mij is een koudhop niet gebruikelijk in dit bier. Maar wat is aanbevolen voor een whirlpool hop? Doen of niet?
Als gist heb ik nu de Wyeast 2112 California lager gekozen en in huis maar ik zie nu pas dat deze een vergistingsgraad tot max 71 % heeft en volgens het type bier wat ik wil brouwen zou ik op 74 75 % moeten zitten. Zou ik beter een andere gist inzetten?
Dit is het voorlopige recept
-----------------------------------------------------------------------
¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
-----------------------------------------------------------------------
Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept : een nieuw bier
Kenmerk : 016
Brouwdatum : 02-Apr-20
Biertype : California Steam (USA)
Aantal liters : 15
Gewenst begin SG : 1048 (5.0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement : 70.0%
Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater : 23.24 liter
Maischdikte : 3.50 l/kg
Maischwater : 12.36 liter
Spoelwater : 10.91 liter
Kooktijd : 60 minuten
Berekende kleur : 25 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid : 33 EBU(Glenn Tinseth)
Mout storting----------------------------------------------------------
Lager, Swaen 50.0 % 1.766 kg 3 EBC
Palemout (WM) 43.0 % 1.519 kg 6 EBC
Caramelmout 120 (DM) 7.0 % 0.247 kg 120 EBC
Massa hop--------------------------------------------------------------
Nothern Brewer 8.4 % 22 gr 60 Min. 31 EBU
Hallertau Hersbrucker 2.2 % 12 gr 10 Min. 2 EBU
Hallertau Hersbrucker 2.2 % 24 gr 0 Min. 0 EBU
Opmerkingen : Eventueel Centennial hop bij de bitter. Samen met Hallertau ook een Backhop nog toevoegen.
Volgens BKG biertypen mag EBU tot 45.
Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort : 2112 California Lager
Gist toegevoegd als : Giststarter
Volume : 0 ml
Beluchtingstijd : 0 uur
Temperatuur : 0°C
Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 65°C 60 Min. 3.5 l/kg
Stap 2: 78°C 2 Min. 3.5 l/kg