Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: India Pale Lager ala Ur-Hop  (gelezen 400 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arelse Krijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Doe mij maar een Tarwe Smootie
    • Arelse Krijs
India Pale Lager ala Ur-Hop
« Gepost op: 01-04-2020 17:48 u »
Ik wil een India Pale Lager gaan brouwen, ala de Gulpener Ur-hop.
Niet per se een kloon (daar heb ik denk ik nog niet genoeg ervaring voor), maar een redelijke benadering zal hier in huis zeker gewaardeerd gaan worden  ;)

Dit wordt mijn eerste lager en mijn eerste dry-hop ervaring  8)
Nu heb ik van diverse bronnen wat bij elkaar geraapt en heb deze parameters gevonden:
Mout: pils en tarwe (staat op de fles)
Hop: Hellentauer Tradition, Smaragd, Cascade (op diverse sites en artikelen)
6%, 32 IBU
Gist: ondergistend ...

Uit deze informatie heb ik onderstaande recept samengesteld:

Kan iemand me vertellen of de hopgiften zo reel zijn? (inc hoeveelheid dry-hop)
Zal de verhouding tarwe/pils zo goed zijn?
Is dit het juiste gist / wat zou het vergistingsprofiel moeten zijn?
Hoelang kan ik het beste koudhoppen?
Doe ik er goed aan om een 52 graden stap in de maisch te hebben  :weetniet:
En heb ik hem onder de juiste bierstijl geplaatst in BrouwHulp? (waar valt een IPL eigenlijk onder)


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAK
Naam receptOerHop
Brouwdatum01-04-2020
BierstijlPilsener (Urtyp)
Volume10.0 l
Begin SG1.056 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)32 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
10.00 lWater uit Arelse Krij
3.78 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l8 mg/l70 mg/l196 mg/l99 mg/l19 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.25 kgPilsmoutDingemans3 EBC90.0 %
0.25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52.0 C1 min.5 min.4.0 l/kg
65.0 C1 min.40 min.4.0 l/kg
73.0 C1 min.20 min.4.0 l/kg
78.0 C1 min.5 min.5.1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16.5 gHallertau Traditionpellets6.0%60 min.27.1 IBU
5.0 gSmaragdpellets5.0%10 min.2.5 IBU
5.0 gCascadepellets5.5%10 min.2.7 IBU
10.0 gCascadepellets5.5%koudhop0.0 IBU
10.0 gSmaragdpellets5.0%koudhop0.0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting11.0 C
Max. temp. hoofdvergisting11.0 C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 C
Eind SG hoofdvergisting1.000 SG
Temp. nagisting7.0 C
Temp. lagering7.0 C



Uiteindelijk heb ik deze nog gevonden https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27239


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.029
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: India Pale Lager ala Ur-Hop
« Reactie #1 Gepost op: 02-04-2020 17:07 u »
Uit deze informatie heb ik onderstaande recept samengesteld:

Kan iemand me vertellen of de hopgiften zo reel zijn? (inc hoeveelheid dry-hop)
Zal de verhouding tarwe/pils zo goed zijn?
Is dit het juiste gist / wat zou het vergistingsprofiel moeten zijn?
Hoelang kan ik het beste koudhoppen?
Doe ik er goed aan om een 52 graden stap in de maisch te hebben  :weetniet:
En heb ik hem onder de juiste bierstijl geplaatst in BrouwHulp? (waar valt een IPL eigenlijk onder)


Gewoon brouwen en kijken waar je uitkomt.
Wel zou ik het begin SG naar beneden brengen naar zo'n 1050 en de 52 C stap weglaten.


Wat ga je doen om het effect van hop creep zo klein mogelijk te maken? Cascade staat bekend als een hop die veel hop creep veroorzaakt. Het is niet voor niets dat ik deze hop gebruik bij mijn tests.

Offline Arelse Krijs

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Doe mij maar een Tarwe Smootie
    • Arelse Krijs
Re: India Pale Lager ala Ur-Hop
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2020 17:24 u »
Merci voor de feedback Jacques, de 52 graden stap eruit halen.

Wel zou ik het begin SG naar beneden brengen naar zo'n 1050
Zou je me kunnen toelichten waarom naar 1.050?

Verder zie ik net in de resultaten van de dutch beer challenge dat de ur-hop er ook bij staat https://www.dutchbeerchallenge.nl/resultaten/2020/5586-gulpener-ur-hop/
hier staat vermeld:
Alcohol by volume 6    
Original gravity (Plato) 14.7   
Final gravity (Plato) 3.5   
Bitterness (IBU)   40
Bottle content (cl) 30
         
Als deze waarde kloppen is het begin sg 1.060 en eind sg 1.014

Wat ga je doen om het effect van hop creep zo klein mogelijk te maken? Cascade staat bekend als een hop die veel hop creep veroorzaakt. Het is niet voor niets dat ik deze hop gebruik bij mijn tests.
Wat zou je adviseren dat ik hier aan doe, zoals aangegeven wordt dit mijn eerste dry-hop ervaring.
Kan ik de Cascade beter weglaten en dan alleen dry-hoppen met de smaragd?

Groet,
Arel

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.029
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: India Pale Lager ala Ur-Hop
« Reactie #3 Gepost op: 02-04-2020 21:17 u »
Merci voor de feedback Jacques, de 52 graden stap eruit halen.
Zou je me kunnen toelichten waarom naar 1.050?

Verder zie ik net in de resultaten van de dutch beer challenge dat de ur-hop er ook bij staat https://www.dutchbeerchallenge.nl/resultaten/2020/5586-gulpener-ur-hop/
hier staat vermeld:
Alcohol by volume 6    
Original gravity (Plato) 14.7   
Final gravity (Plato) 3.5   
Bitterness (IBU)   40
Bottle content (cl) 30
         
Als deze waarde kloppen is het begin sg 1.060 en eind sg 1.014
Wat zou je adviseren dat ik hier aan doe, zoals aangegeven wordt dit mijn eerste dry-hop ervaring.
Kan ik de Cascade beter weglaten en dan alleen dry-hoppen met de smaragd?

Groet,
Arel

De technische fiche van Gulpener IPL was mij niet bekend.
Mijn advies was gebaseerd op het feit een pilsnerachtig bier vaak wat frisser van smaak is als het begin SG lager is. De doordrinkbaarheid wordt er ook door verhoogd.

Tags: