Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizen onderpitchen  (gelezen 434 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
Weizen onderpitchen
« Gepost op: 25-03-2020 14:39 u »
Ik wil dit weekend een weizen gaan brouwen volgens dit recept: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23164.0.html
Nu lees ik overal dat je een meer uitgesproken bananensmaak kan verkrijgen door de temperatuur tijdens vergisting, en het gebruik van minder gist dan aanbevolen. Ik ga gebruik maken van de danstar munich classic, omdat ik daar benieuwd naar ben. Nu komt de vraag, hoeveel minder gist is aanbevolen. Ik brouw 5 liter en BrouwHulp geeft 4 gram aan.

Of kan ik wellicht met bijvoorbeeld maar 1 gram beginnen, en als dat te weinig is, 1 gram erbij gooien?

Hopelijk kan iemand mij helpen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 98
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizen onderpitchen
« Reactie #1 Gepost op: 25-03-2020 16:27 u »
Probeer eens 2,5 gram, dan zit je nog redelijk veilig.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: nl
Re: Weizen onderpitchen
« Reactie #2 Gepost op: 25-03-2020 21:12 u »
Ik zou gewoon aanhouden wat BrouwHulp aangeeft.
Deze gist produceert behoorlijk wat banaan. Zeker boven de 20 graden.
En houd er rekening mee dat deze gist tijdens de hoofdgisting flink wat schuim produceert.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.815
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
Re: Weizen onderpitchen
« Reactie #4 Gepost op: 26-03-2020 15:41 u »
Bedankt voor jullie reactie, ik heb overal al gelezen dat hij behoorlijk heftig is de vergisting, maar dat had ik eerder al meegemaakt met de Wyeast. Ik heb een kopruimte van 6 liter op 5 liter, en ik ga een blowoff aanleggen gelijk vanaf het begin. Ik zat te denken om te beginnen met 18 graden en dan te verhogen naar 20 graden. Maar ik begrijp van Juindorper dat ik beter gewoon op 20 graden kan vergisten.
Qua hoeveelheid ga ik denk ik 2,5 aanhouden. Want de link van seed7 daar wordt alleen gesproken van vloeibare gist, en ik heb korrelgist.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 470
  • Land: nl
Re: Weizen onderpitchen
« Reactie #5 Gepost op: 26-03-2020 20:13 u »
Ik zat te denken om te beginnen met 18 graden en dan te verhogen naar 20 graden. Maar ik begrijp van Juindorper dat ik beter gewoon op 20 graden kan vergisten.
Als je veel banaan wilt wel. Maar zelf zou ik dat niet doen.
Ik start bij een Weizen ook altijd op 17-18 graden en vervolgens verhogen naar 20-21.

Offline tanteemmie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
Re: Weizen onderpitchen
« Reactie #6 Gepost op: Gisteren om 13:27 »
Als je veel banaan wilt wel. Maar zelf zou ik dat niet doen.
Ik start bij een Weizen ook altijd op 17-18 graden en vervolgens verhogen naar 20-21.

Bedankt, hij mag als het mee zit over een uurtje in het vat, dan begin ik inderdaad op 17-18 graden. Ben erg benieuwd!

Tags: