Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Zoethout staat ervoor bekend schuimbevorderend te zijn, ik heb het al een paar keer gebruikt in een zure kriek. Dat waren zoethoutstaven (dus ingekookt hard extract) van Damhert. Meegekookt de laatste 5 minuten, dus geen kleine deeltjes.
Hoeveel zoethout voeg je toe op 10 liter?mercikes
DLB schrijft dat het bier de fles uit schuimt, gusherachtig (?). Dat doet mij in eerste instantie aan deeltjes denken en pas in tweede aan saponines. Saponines zijn wel duidelijk schuim verbeterend,
Glycyrrhizine, de zoetmaker in zoethout is een saponine Saponines opgelost in water geven een zeepachtig schuim.DLB schrijft dat het bier de fles uit schuimt, gusherachtig (?). Dat doet mij in eerste instantie aan deeltjes denken en pas in tweede aan saponines. Saponines zijn wel duidelijk schuim verbeterend,Ingo
Je kunt ook zelf zoethoutextract maken. Koop een bij een snoepwinkel zoethout, knip het met een snoeischaar in kleine stukjes. Doe de stukjes zoethout in een fles en giet er goedkope wodka overheen. Laat het een paar weken staan.
Hey Jacques, En dan net voor het bottelen toevoegen, of tijdens de nagisting al?
In Bamberg is het blijkbaar heel gebruikelijk, om zoethout aan donkere bieren toe te voegen. Brouwers daar gebruiken ca. 1 g per liter wort. Overigens is er ook een discussie over zoethout in de Duitse hobbybrauerforum. Daar hebben ze het niet over problemen met schuim.Trouwens lijkt het mij een prima idee! Ik ga het weekeind meteen eens bier met zoethout brouwen (heb ik nooit eerder geprobeerd)!
Ik vraag me af of je 1 g/L echt gaat opmerken. Wij hebben nu 2,5 g/L tijdens brouwen en 2,5 g/L ongeveer bij het bottelen gebruikt. Duidelijk aanwezig, maar overheerst niet te veel (waar ik eigenlijk bang voor was).
Of je het opmerkt ligt aan de bierstijl. Hoe lichter de kleur van het bier des te eerder je het zult proeven.
En wat als je een (sterke) getrokken zoethout thee (pickwick) voor het bottelen gaat toevoegen?
DLB schrijft dat het bier de fles uit schuimt, gusherachtig (?). Dat doet mij in eerste instantie aan deeltjes denken en pas in tweede aan saponines.
Ik heb intussen 2x met zoethout gebrouwen, 1x Altbier en 1x Rauchbier. Beiden heb ik bij het maischen zoethout in gedaan. 0,5 g/l bier. Ging prima, geen problemen met schuim en ontzettend lekker. Veel meer moet je volgens mij niet in doen, anders smaakt het gauw te veel naar zout (Lakritze).
3 gram zoethoutstaven per 20 liter. Eerst crushen in een vijzel want ze zijn keihard en lossen anders niet op tijdens het koken.https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/51448/Zoethout-Damhert-64-gram