Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256  (gelezen 4466 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Sláinte Prosit Cheers
Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Gepost op: 05-02-2019 19:42 u »
Hoi,

Ik was van plan aanstaande vrijdag een smackpack Wyeast 3787 op 20 liter wort te enten, maar zag wat draadjes dat dit waarschijnlijk te krap is voor een Tripel Westmalle (recept Adrie) met een begin SG van 1.071 (?) De smackpack productiedatum is 9 januari 2019, dat is wel lekker vers lijkt me.

Paar vragen: toch gewoon erop wagen en de smackpack aan 20 liter wort toevoegen?
Zal ik de smackpack donderdag alvast activeren? De bedoeling is vrijdagmiddag de gist toe te voegen. NB Het is voor het eerst dat ik met een smackpack ga werken, omdat het recept aangaf dat deze gist onontbeerlijk is voor een Westmalle-karakter.

Als back-up heb ik alvast wel wat korrelgist Fermentis Safbrew Abbaye BE 256 besteld. Wat ik ook kan doen is mijn wort straks verdelen over 2 gistvaten met elk 10 liter. Aan 1 voeg ik dan de smackpack toe en aan de ander een zakje korrelgist. Leek me wel een mooi experiment (dit is vast al eens gedaan, kon het alleen niet zo snel vinden).

Groet Paul


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 738
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #1 Gepost op: 05-02-2019 20:16 u »
Een smackpack is te weinig, eigenlijk heb je er twee voor nodig. Maar als je eigenwijs wilt zijn, kun je eventueel de suiker (meeste tripels hebben suiker) later in het vergistingsproces toevoegen, dan maak je het voor de gistcellen toch wat makkelijker.

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 511
  • Land: nl
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #2 Gepost op: 05-02-2019 21:04 u »
Als je vrijdag al wilt brouwen is het kort dag om nog een starter te maken dus doe het laatste maar. Lekker verdelen en het verschil ontdekken tussen beide gisten.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 561
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #3 Gepost op: 05-02-2019 21:27 u »
De batch delen in 2 is het meest verstandig en nog leuk ook. Volgende keer gewoon een starter maken.

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Sláinte Prosit Cheers
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2019 08:39 u »
Bedankt allen, ik ga voor het splitsen van de batch. Ik heb voor de zekerheid genoeg korrelgist gekocht, voor het geval de smackpack me helemaal in de steek laat, ook daar zag ik best veel discussies over.

Offline Barmosa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 65
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2019 09:24 u »
Wat het experiment betreft, let goed op de vergistingstemperatuur voor de BE-256 op 20 graden was voor mij qua rioollucht niet te harden al met al is dat biertje niet meer bijgedraaid, een tweede poging en beginnen op 17 en in 6 dagen opbouwen naar 20 graden geeft voor nu al een beter resultaat(pas twee weken op de fles maar nu al beter te drinken).

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #6 Gepost op: 01-07-2020 15:52 u »
Wat het experiment betreft, let goed op de vergistingstemperatuur voor de BE-256 op 20 graden was voor mij qua rioollucht niet te harden al met al is dat biertje niet meer bijgedraaid, een tweede poging en beginnen op 17 en in 6 dagen opbouwen naar 20 graden geeft voor nu al een beter resultaat(pas twee weken op de fles maar nu al beter te drinken).

Zijn er meer brouwers met bovenstaande ervaring met de BE-256 gist? Volgens de fabrikant: Vergistingstemperatuur: 15-25°C

Ik heb anderhalve week geleden gebrouwen, wanneer ik nu aan het gistvat ruik, is de rioollucht nog erg waarneembaar. De vergisting heb ik overigens uitgevoerd bij 19 graden voor de eerste dag, daarna naar 20 graden voor twee dagen en toen de vergisting al erg ver voorbij was de temperatuur nog iets verhoogd naar 22 graden voor een dag of 4-5.

Ik vraag me af of de geur van riool / zwavel nog minder wordt...  :weetniet:

Offline Snelbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #7 Gepost op: 01-07-2020 16:56 u »
Zijn er meer brouwers met bovenstaande ervaring met de BE-256 gist? Volgens de fabrikant: Vergistingstemperatuur: 15-25°C..
Ik vraag me af of de geur van riool / zwavel nog minder wordt...  :weetniet:
Enkele brouwsels gedaan met BE256, vergist rond 21'C (foutjes, te warm omdat ik warmte-ontwikkeling had onderschat, te laat gekoeld).  Tijdens vergisting stonk het de pan uit.
Ook met andere gisten kan op gegeven moment de zwavel-rioollucht hevig zijn..
Bij geen enkel bier heb ik het teruggeproefd.. Ik denk maar zo: wat nu het gistvat uitgaat komt niet in de fles.
Warm vergiste BE256 gaf na bottelen vooral de beruchte Velpon-geur, zwakte na enkele weken af.
Nogmaals: géén H2S (riool / zwavel) geproefd in mijn bieren..
Eigenlijk zelfde verhaal met 'neutrale' gisten als Danstar-Nottingham en Safale-US05: tijdens vergisting lijkt het de Betuwe wel qua fruiten. Na bottelen weinig terug te vinden.
Zover mijn ervaringen.  Proost, Snelbier.

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #8 Gepost op: 01-07-2020 17:00 u »
Enkele brouwsels gedaan met BE256, vergist rond 21'C (foutjes, te warm omdat ik warmte-ontwikkeling had onderschat, te laat gekoeld).  Tijdens vergisting stonk het de pan uit.
Ook met andere gisten kan op gegeven moment de zwavel-rioollucht hevig zijn..
Bij geen enkel bier heb ik het teruggeproefd.. Ik denk maar zo: wat nu het gistvat uitgaat komt niet in de fles.
Warm vergiste BE256 gaf na bottelen vooral de beruchte Velpon-geur, zwakte na enkele weken af.
Nogmaals: géén H2S (riool / zwavel) geproefd in mijn bieren..
Eigenlijk zelfde verhaal met 'neutrale' gisten als Danstar-Nottingham en Safale-US05: tijdens vergisting lijkt het de Betuwe wel qua fruiten. Na bottelen weinig terug te vinden.
Zover mijn ervaringen.  Proost, Snelbier.

Kijk, dat ziet er hoopvol uit! Ik laat voor nu gistvat nog enkele dagen staan bij een koelere temperatuur om zo het restant gist te laten bezinken. Zal komend weekend eens een monstertje afnemen en ruiken / proeven.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.497
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #9 Gepost op: 02-07-2020 22:32 u »
Zijn er meer brouwers met bovenstaande ervaring met de BE-256 gist? Volgens de fabrikant: Vergistingstemperatuur: 15-25°C

Ik heb anderhalve week geleden gebrouwen, wanneer ik nu aan het gistvat ruik, is de rioollucht nog erg waarneembaar. De vergisting heb ik overigens uitgevoerd bij 19 graden voor de eerste dag, daarna naar 20 graden voor twee dagen en toen de vergisting al erg ver voorbij was de temperatuur nog iets verhoogd naar 22 graden voor een dag of 4-5.

Ik vraag me af of de geur van riool / zwavel nog minder wordt...  :weetniet:

Ook de Wyeast 3787 (West-Malle) geeft een intense zwavelgeur tijdens de vergisting. Het ruikt sterk naar rotte eieren. Desondanks krijg je heerlijke bieren bij gebruik van deze gist. Voorwaarde is wel dat het H2S-gas het gistvat uit kan.

Offline DenMaarten

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #10 Gepost op: 06-07-2020 10:54 u »
Ook de Wyeast 3787 (West-Malle) geeft een intense zwavelgeur tijdens de vergisting. Het ruikt sterk naar rotte eieren. Desondanks krijg je heerlijke bieren bij gebruik van deze gist. Voorwaarde is wel dat het H2S-gas het gistvat uit kan.

Het jong bier had een kleine week in een fust gezeten om te lageren. Om de dag heb ik er CO2 druk opgezet om vervolgens de druk via het open zetten van het overdruk ventiel weer weg te laten zodat er geen CO2 opgenomen kan worden door overdruk.

De eerste keer kwam er nog een behoorlijke zwavelgeur vrij maar die werd wel steeds minder. Gisteren het bier gebotteld, de zwavelgeur was weg en de smaak van het jong bier was al hoopvol.

Nu het moeilijkste gedeelte: geduld hebben  :proost:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.729
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #11 Gepost op: 06-07-2020 11:07 u »
Bedankt allen, ik ga voor het splitsen van de batch. Ik heb voor de zekerheid genoeg korrelgist gekocht, voor het geval de smackpack me helemaal in de steek laat, ook daar zag ik best veel discussies over.
Ben wel benieuwd wat hier is uitgekomen. Daar kan iedereen weer van leren.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #12 Gepost op: 12-11-2020 12:25 u »
Bedankt allen, ik ga voor het splitsen van de batch. Ik heb voor de zekerheid genoeg korrelgist gekocht, voor het geval de smackpack me helemaal in de steek laat, ook daar zag ik best veel discussies over.

Ik sluit me graag aan bij de vorige reactie... 😉

Offline brouwer_paul

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Sláinte Prosit Cheers
Re: Wyeast 3787 versus Fermentis Safbrew Abbaye BE-256
« Reactie #13 Gepost op: 06-01-2021 13:16 u »
Met een 100-maal excuus voor mijn late reactie (vergeten notificatie aan te zetten) heb ik mijn logboek er bijgepakt om alsnog even verslag uit te brengen van het experiment:

Start SG was 1070 van Tripel (Westmalle) ofwel Nostalgia tripel volgens recept Adrie. Wort gesplitst in twee vaten en deze gecontroleerd vergist op 19 graden (nagisting op 22 graden). Brouwdatum: 8/2/2019

De vergisting met Smartpack Wyeast 3787 - geen starter van gemaakt, gewoon gesmackt, laten bollen en na terugkoelen tot 20 graden toegevoegd - gaf eerder activiteit op het waterslot dan het vat dat ik met BE 256 heb vergist. Uiteindelijk zijn beide batches netjes uitvergist tot 1010. Botteldatum 26/2/2019.

De veelgenoemde putlucht tijdens vergisten met BE 256 kan ik niet beamen/ontkennen. Ik had beide vaten in dezelfde vergistingskast en kan het me niet herinneren (ook geen notitie van gemaakt helaas, daaruit maak ik op dat het mij in ieder geval niet is opgevallen).

Smaak: de batch met de Wyeast 3787 vond ik fruitiger ruiken en wat zachter van smaak. De batch met de BE 256 vond ik iets alcoholischer.

Voor deze (smaak)test heb ik een voorkeur voor de batch met Wyeast 3787. Ik ben overigens over het algemeen wel 'fan' van korrelgist, omdat ik het pitchen makkelijker vind dan op het juiste moment een smackpack gereed hebben.


Tot slot wens ik iedereen een gezond brouwjaar toe!

Groet Paul

Tags: