Giststarter: gaat dit goed?

Gestart door Richard3, 18-03-2020 16:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Richard3

Ik ben van plan vrijdag of zaterdag een strong ale te brouwen. Hiervoor heb ik gistslurry bewaard in de koelkast in 2 potjes, en afgetopt met gedemineraliseerd water. dit heeft een maand of 2 a 3 in de koelkast gestaan.
1 potje heb ik begin januari al gebruikt.
het 2e potje heb ik gisteren (17/03 20 uur) in de erlenmeyer op de magneetroerder gezet en 300 milliliter wort van 1040 erbij gedaan.
Vandaag (18/03, 12 uur) heb ik de magneetroerder uitgezet om te laten bezinken.
Vandaag (18/03, 16 uur) heb ik deze foto ervan gemaakt, ziet dit er gezond uit, en zal ik er mee verder gaan?


seed7

Hoeveel gist zat er in het potje?

Eigenlijk wil je een potje slurry alleen heel vers gebruiken < 1 a 2 weken. Anders maak je een starter met een minimale hoeveelheid gist als uitgangspunt. Dit geeft je meer fitte jonge cellen. Veel gist uit een oud potje levert je juist relatief veel oude cellen en minder groei.

Ingo

Richard3

Citaat van: seed7 op 18-03-2020 &nbsp;17:04 uHoeveel gist zat er in het potje?


200 ml slurry in het potje. Er zat 300 ml water bovenop, totale inhoud van 500 ml.

Neetje

Beter om een beetje gist (enkele ml of half koffielepeltje) opnieuw, in twee stappen, op te kweken, zoal Ingo al aangeeft.
Gezien dat het kort dag is voor je gaat brouwen,zal je binnendoor moeten werken.
Heb je wel bekeken hoe groot je starter moet zijn? Veel oude halfdode gist met 300ml wort is wat weinig voor een zwaar bier.

Richard3

Het zit nu in een 1 liter erlenmeyer. Nadat ik geconstateerd had dat de 1040 wort vergist was wou ik m afgieten, en over gieten in een 2 liter erlenmeyer, en dan 2*300 ml 1040 wort erbij gooien, of eventueel 3*300 ml 1040 wort.

Neetje

Hoeveelheid gist is afhankelijk van de hoeveelheid wort die moet worden vergist en de hoogte start sg.
Voor 20 liter zit je al snel op 1,5 liter starter.

Richard3

Zou het beter zijn om bijvoorbeeld 90% weg te gieten en opnieuw beginnen met 100 ml en een klein pakje appelsap?

brouwerwaldonk

Ik brouw al 30 jaar bier tot 7,5 vol% en vanaf dag 1 maak ik enkele dagen vóór het brouwen 1,7 L starter met wort van 1040, die ik niet afgiet, (dat is een persoonlijke keuze).
Een starter maken begint met 1 ml in een proefbuisje met één oogje gist uit de gistbank, die bestaat uit een 8 tal authentieke brouwerijgisten.
https://myalbum.com/photo/phQZGrN3a2Sy/540.jpg

De dag van het brouwen heb ik vele miljarden jonge actieve gistcellen in mijn starter.
https://myalbum.com/photo/hNoNdiv2JSce/540.jpg

https://myalbum.com/photo/Dja2IbGg28VQ/540.jpg

Een starter gemaakt volgens de regels van de kunst levert altijd meer dan genoeg vitale gistcellen om het bier op een normale tijd van 1 week uit te gisten.

Mijn brouwsels zijn 44 L per keer en de vergisting, in een menno pan van 70 L, duurt altijd 5 à 7 dagen.
https://myalbum.com/photo/kWTzqFCeEwIf/540.jpg

Daarna lager ik op de keldervloer in volle mandflessen van 20 L met 4 tot 6 g/L dry hop. 



 

Richard3


Neetje

Citaat van: Richard3 op 19-03-2020 &nbsp;07:56 uZou het beter zijn om bijvoorbeeld 90% weg te gieten en opnieuw beginnen met 100ml en een klein pakje appelsap?

Appelsap doe je alleen omdat je weinig gistcellen hebt tijdens opkweken uit bv residu flesje, en vooral omdat dit een steriele toevoeging is.

Het beste kun je volgende keer beter bv 5 ml slurry opkweken in bv 2 stappen.
1e stap met 250 ml wort op roerder (24 tot 36 uur) - 2e stap aanvullen tot 1,5 of 2 liter op roerder (24 tot 36 uur), afhankelijk van hoeveel gist je wilt toevoegen.
Daarna compleet toevoegen of koelen en nadat gist is uitgezakt, afgieten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.