Meting watersamenstelling laten doen. Waar?

Gestart door IONOX, 17-03-2020 21:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: EBC op 19-03-2020  22:58 uJaja, natuurlijk , slip of the pen, lockdown maakt me gek  ;).

Maar wat de watermaatschappijen zeggen, ga daar maar niet vanuit. Ofwel, vergeet watermanagement gewoon.

Gelukkig maar, lekker gewoon brouwen, en wat pH regelen.

Hoe jij over waterbehandeling denkt is genoegzaam bekend...

Jacques

Citaat van: Ansius op 20-03-2020  18:11 uIk ben best met water bezig.
Probeer uit, constateer en probeer conclusies te trekken en te leren.
Daarnaast schroom ik niet om zaken na te vragen.

Eerlijk gezegd, ik kom er niet doorheen.
pH controleren en beetje bijsturen lukt weliswaar.
Maar wat het brengt kan ik niet aangeven.

Vooralsnog zijn mijn beste bieren bieren waarbij ik niets deed behalve soms spoelwater licht aanzuren.

Mijn water lijkt wel constant aangaande de dosis melkzuur die ik moet toevoegen om resultaat te bekomen bij mijn spoelwater.
Is wel andere dosering dan brouwsoftware aangeeft.

Misschien is mijn waterprofiel niet juist ingevuld.

Voor een paar tientjes zou ik dat wel eens willen.

Er zijn twee aspecten van belang:
a. goede werking enzymen tijdens het koken maischen;
b. beïnvloeding smaak.

Vaak hoef je niet veel te doen om op een goede pH uit te komen tijdens het maischen. Dat is natuurlijk makkelijk.

Voor het beïnvloeden van de smaak kun je chloriden en sulfaten gebruiken. Het gebruik van brouwzouten heeft weliswaar invloed op de pH, maar het effect op de smaak van je bier is van grotere betekenis.

Ansius

Citaat van: Jacques op 20-03-2020  21:32 uEr zijn twee aspecten van belang:
a. goede werking enzymen tijdens het koken;
b. beïnvloeding smaak.

a) Geeft een optimale werking van enzymen tijdens het koken maischen een beter eindprodukt?
    Kan ik niet zeggen op eigen ervaring.
    Wel is het zo dat mijn eind sg zonder aanpassen vaak iets hoger is dan wat hoor en lees bij andere brouwers.
    Of dat aan een te hoge pH waarde te wijten is denk ik wel.
    Aan de smaak doet het geen afbreuk.
   
b) Eens.
    Als ik dat al zou overwegen om te beïnvloeden dan gaat mijn voorkeur er naar uit om dat na de vergisting te doen.
 

Wat ik me ook altijd afvraag is hoe nauwkeurig ik/we werkelijk meten tijdens het maischen en koken.
Ik koel mijn monsters af, welk verschil zou dat geven?

Neetje

Citaat van: Jacques op 20-03-2020  21:32 u...
a. goede werking enzymen tijdens het koken;
...

Tijdens het koken?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.