Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Weizens smaken te dun/waterig  (gelezen 2682 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Weizens smaken te dun/waterig
« Gepost op: 17-03-2020 12:16 u »
Al sinds het begin van mijn hobbybrouwerij probeer ik een succesvolle Weizen te brouwen.
Voorbeelden waaraan ik dan denk zijn de Weihenstephaner, Paulaner of Franziskaner.
Dit jaar dacht ik eens tijdig te beginnen (had als goed voornemen een brouwjaarplan gemaakt) zodat ik met de eerste lentezon en zomer kon gaan genieten van de Weizen.
Nu de batch gemaakt is (b)lijkt het resultaat toch niet hetgeen ik gehoopt had.
Vorig jaar via omzwervingen van Safbrew WB-06, Danstar Munich Classic uiteindelijk bij de Wyeast 3068 uitgekomen en dat bleek toen wel de allergrootste stap vooruit.
Gecontroleerd vergisten geïmplementeerd wat weer de volgende verbetering was.
Maar nu wil ik graag de volgende stap zetten in dit biertype.
De meeste biertypen die ik regelmatig brouw (bijv. tripel, blond en quadrupel) daar zitten mooie bieren met een goede smaak bij maar met Weizen blijk ik toch mijn verwachting niet waar te kunnen maken vooralsnog.

Het bier smaakt me te dun en heeft niet dat volle, romige wat ik wel proef bij die van de commerciële brouwers.
Banaan en kruidnagelsmaak en geur in voldoende mate aanwezig, mooi schuim (fijn, dik en stabiel) maar dat laatste stukje naar de volheid zoek ik nu nog.
Aangezien ik de gist van onderstaand brouwsel heb bewaard kan ik daarmee nog een nieuwe poging wagen.
Graag lees ik daarom wat tips en feedback waar de grootste winst te behalen zou zijn om die volle smaak en mondgevoel te boosten.

Zelf zou ik inzetten op één van de volgende zaken (of allen in 1 big bang tegelijkertijd):
1: Meer carapils ten koste van normale pilsmout.
2: De maischstap van 63°C inkorten (van 30 naar 10 minuten) en die van 72°C uitbreiden (van 20 naar 40 minuten).
3: Vergisten bij een hogere temperatuur dan de 18-20°C

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk024
Naam receptWeizen vijfde brouwsel
Brouwdatum16-02-2020
BierstijlWeizen
Volume21,0
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Alcoholgehalte4,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)10 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Havelterberg
1,50 gCaCl2
1,00 gCaSO4
3,90 mlMelkzuur
12,94 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
80 mg/l5 mg/l26 mg/l63 mg/l40 mg/l50 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC55,0 %
1,82 kgPilsmoutDingemans3 EBC33,4 %
0,45 kgMünchenermoutDingemans17 EBC8,3 %
0,18 kgCara-pilsWeyermann4 EBC3,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
kruidnagelstap42,0 °C1 min.15 min.3,5 l/kg
Eiwitrust52,0 °C10 min.10 min.3,5 l/kg
Beta-amylase63,0 °C10 min.30 min.3,5 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,8 gHallertau Mittelfrühbellen3,9%60 min.10,3 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,50 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,9 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0%
Start nagisting22-02-2020
Temp. nagisting20,0 °C


Zoals gezegd lees ik graag jullie advies.

Groeten,
Mark
 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.072
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #1 Gepost op: 17-03-2020 12:45 u »
Wat mee goed bevalt is een deel pilsmout vervangen door vienna mout.
Bv 10% vienna zal al een vollere smaak geven.

Hij kan ook voller gaan smaken dan de door jou genoemde voorbeelden maar ik vind dat niet erg.
Ik heb zelf altijd 20 - 30 % Vienna gebruikt en dan is hij behoorlijk vol van smaak, teveel om op je voorbeelden te lijken.

Groet,
Hans

Offline timanrebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #2 Gepost op: 17-03-2020 13:23 u »
Ik volg deze graag. Al mijn bieren smaken goed, inclusief mijn dunkelweizen, maar een echte hele weizen krijg ik maar niet perfect voor elkaar.


Offline StefanUT

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #3 Gepost op: 17-03-2020 13:59 u »
Ik heb vorig jaar een hefeweizen gebrouwen die mij goed beviel met 70% tarwemout,10% vienna en 20 % pils.
Ik denk dat de extra tarwe misschien net voor die extra body kan zorgen waar je naar zoekt?

Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #4 Gepost op: 17-03-2020 16:56 u »
Al eens geprobeerd om een portie havervlokken toe te voegen? Merk echt een stevige verbetering in het mondgevoel van mijn nieuwste witbier (waar haver aan is toegevoegd).

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #5 Gepost op: 17-03-2020 17:23 u »
Ik heb vorig jaar een hefeweizen gebrouwen die mij goed beviel met 70% tarwemout,10% vienna en 20 % pils.
Ik denk dat de extra tarwe misschien net voor die extra body kan zorgen waar je naar zoekt?

Deel dan ook graag je recept, met temperaturen en tijden. En natuurlijk je gist keuze, hoeveelheid en temperaturen.
Een goede weizen is iets waar meer hobbybrouwers naar zoeken.

Offline Rob Q

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #6 Gepost op: 17-03-2020 17:32 u »
https://www.maischemalzundmehr.de

Hier vind je een hele hoop enthousiaste thuisbrouwers. Even zoeken op hefeweizen, leuk leesvoer en grote verschillen.
Net zo als smaken verschillen.


Offline StefanUT

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #7 Gepost op: 17-03-2020 18:46 u »
Deel dan ook graag je recept, met temperaturen en tijden. En natuurlijk je gist keuze, hoeveelheid en temperaturen.
Een goede weizen is iets waar meer hobbybrouwers naar zoeken.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam recepthefeweizen
Brouwdatum08-06-2019
BierstijlWeizen
Volume12,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)16 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,50 lWater uit Maarssen
5,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l4 mg/l11 mg/l172 mg/l10 mg/l1 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,76 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC70,0 %
0,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,0 %
0,25 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagel44,0 °C1 min.20 min.5,0 l/kg
Eiwitrust54,0 °C8 min.10 min.5,0 l/kg
Betaamlase63,0 °C7 min.45 min.5,0 l/kg
Alfaamlase71,0 °C6 min.30 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,5 gHallertau Mittelfrühpellets4,3%first wort hop9,9 IBU
5,5 gHallertau Mittelfrühpellets4,3%30 min.4,2 IBU
5,5 gHallertau Mittelfrühpellets4,3%10 min.2,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Bovenstaand heb ik vergist op ~21C en gebotteld met 6,5gr/liter bottelsuiker.

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #8 Gepost op: 17-03-2020 19:04 u »
Interessant die tips richting Vienna en haver. Beide heb ik op voorraad en zouden de kleur nog wat verlagen en meer body kunnen geven. Hier had ik nog niet aan gedacht. Was op het spoor van Münchenermout gaan zitten omdat die moutigheid zou geven maar wellicht was een Vienna een succesvollere keuze. Deze zou dan de Münchener kunnen vervangen.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #9 Gepost op: 17-03-2020 20:15 u »
Een deel havervlokken zoals eerder aangegeven doet ook een hoop voor mij qua een voller en romiger mondgevoel. Ik gebruik bij meerdere bieren maar voornamelijk blondes en ales op 25 liter zo’n 500 a 1000 gram en doet voor mijn gevoel een hoop.

Jelle

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 167
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #10 Gepost op: 17-03-2020 20:41 u »
Ik sluit mij ook aan bij het gebruik van vienna mout. Zoals je aangaf kan je ook wat warmer maischen om meer body te krijgen. Hoewel haver kan helpen met het mondgevoel, is het wel een vijand van goed stabiel schuim. Een dikke stabiele schuimkraag is voor een weizen noodzakelijk. Een eventuele haver stort kan je dus het beste laag houden.

Offline IONOX

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Mastering witbier production
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #11 Gepost op: 17-03-2020 21:02 u »
Ik sluit mij ook aan bij het gebruik van vienna mout. Zoals je aangaf kan je ook wat warmer maischen om meer body te krijgen. Hoewel haver kan helpen met het mondgevoel, is het wel een vijand van goed stabiel schuim. Een dikke stabiele schuimkraag is voor een weizen noodzakelijk. Een eventuele haver stort kan je dus het beste laag houden.

Met 55% tarwe in de stort lijkt me maximaal 10% haver geen nadelige impact te hebben in schuim. Hoewel ze een beetje vettig zijn, is de hoeveelheid eiwit p/100 gram relatief gezien hoog (13,5%). Maar ik ben 't er mee eens dat je er niet meer dan 10% in moet gooien.

Offline Juindorper

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 511
  • Land: nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #12 Gepost op: 17-03-2020 22:17 u »
Dit had ik dus ook bij mijn eerste Weizens. Totdat ik de tip kreeg om een beetje calciumchloride toe te voegen aan mijn brouwwater.
Ondanks dat sommigen onder ons dat afdoen als onzin kreeg ik wel degelijk een vollere smaak die kenmerkend is voor een Weizen.

Verder zou ik de eiwitrust achterwege laten en wat betreft haver in een weizen; brrrrrrr :-\

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #13 Gepost op: 17-03-2020 23:35 u »
In verband met de hogere verstijfselingstemperatuur van gerst door de hete droge zomers van de afgelopen jaren het het beter de maischtemperatuur van 63 ºC te verhogen naar 65 ºC. Je krijgt hierdoor een iets hoger rendement. Daarnaast is je bier wat voller van smaak. 

Offline Mike101

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #14 Gepost op: 12-10-2021 08:19 u »
Hé Mark,

Ik ben wel benieuwd. Is het je uiteindelijk nog gelukt een volle weizen te brouwen?
En wat heb je veranderd?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.164
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #15 Gepost op: 12-10-2021 09:56 u »
Zelf brouw ik tegenwoordig mijn Weizen met 60% tarwemout en 40% (Barke) Munchenermout.
Ik gebruik hopsoorten met een relatief laag alfazuurpercentage (Tettnanger, Spalter Select, etc)en ga voor zo'n 15 IBU's (10 IBU van de bitterhopgift en 5 IBU de laatste 10/15 minuten). Hop geeft ook een bepaalde 'body' aan het bier. Als gist gebruik ik de Lallemand Munich Classic op 19,5 graad.

Dit levert voor mij echt een lekkere weizen op!

Offline Markie Mark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #16 Gepost op: 12-10-2021 20:19 u »
@Mike101, ik heb na de Weizen 005 die aan het begin van dit topic staat nog twee weizenpogingen gedaan. Naar aanleiding van enkele tips die uit dit topic naar voren kwamen heb ik wat zaken gevarieerd. Helaas ben ik nog steeds van mening dat ik een Duitse weizen zoals ik hem graag drink (Weihenstephaner, Franziskaner, Paulaner, Erdinger) bij lange na niet benader. Het werden stuk voor stuk wel bananige en fruitige zomerbieren maar wat ik voor ogen had kwam er niet uit. Dat volle, dikke en romige mondgevoel ontbreekt en daarmee heb ik zelfs de conclusie getrokken dat een weizen misschien maar een bier moet zijn welke ik koop in plaats van zelf probeer te brouwen. Hieronder de 2 recepten die ik heb geprobeerd ter lering en vermaak.

Weizen 006: Testen van: 20% Viennamout i.p.v. Pilsmout, 5% Melanoidinmout toegepast, Beta-amylasestap op 65°C i.p.v. 63°C en start vergisting op 17°C - na 3 dagen op laten lopen met 1°C/dag naar 21°C en 1 week na brouwen overhevelen naar navergistingsvat en uit laten gisten bij 22,5°C.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk027
Naam receptWeizen 006
Brouwdatum05-05-2020
BierstijlWeizen
Volume22,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)10 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Havelterberg
1,40 gCaCl2
1,00 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
15,11 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
82 mg/l5 mg/l26 mg/l63 mg/l41 mg/l54 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,95 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC55,0 %
1,07 kgPilsmoutDingemans3 EBC20,0 %
1,07 kgVienna moutWeyermann7 EBC20,0 %
0,27 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
kruidnagelstap42,0 °C1 min.15 min.3,2 l/kg
Eiwitrust52,0 °C10 min.10 min.3,2 l/kg
Beta-amylase65,0 °C10 min.15 min.3,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,9%60 min.10,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,50 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 l starterWeihenstephan Weizen (3068)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,0 %
Temp. nagisting22,5 °C

Proefnotities: Schuim was ruim voldoende en stabiel. Geur was meer richting peer dan banaan/kruidnagel en de kleur vond ik wat te donker. Smaak is wel een mix van banaan, fris en zoetzuur met nog iets scherps aan het eind. De volheid ontbreekt die commerciële weizens wel hebben bereikt. Wel geconsumeerd maar niet met het beoogde resultaat.

April dit jaar heb ik Weizen 007 gebrouwen. De test was om qua recept weer meer terug te gaan naar Weizen 005 omdat ik daar toch meer de voorkeur aan gaf dan aan Weizen 006. Variaties: Wyeast 3638 Bavarian Wheat geprobeerd i.p.v. Wyeast 3068 en meer Münchener I gebruikt en Carapils in de moutstort. 4% Tarwevlokken i.p.v. Tarwemout en begin SG op 1056 getarget voor meer volheid en ook de hopgiften weer van 1 naar 2 gebracht.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk043
Naam receptWeizen 007
Brouwdatum05-04-2021
BierstijlWeizen
Volume14,0
Begin SG1,056 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,4%
Alcoholgehalte5,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,20 lWater uit Havelterberg
1,00 gCaCl2
0,70 gCaSO4
2,20 mlMelkzuur
11,04 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l5 mg/l26 mg/l63 mg/l39 mg/l51 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,08 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC51,0 %
0,82 kgMünchenermoutDingemans17 EBC20,0 %
0,82 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,0 %
0,20 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
0,16 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC3,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Kruidnagelrust42,0 °C1 min.15 min.3,2 l/kg
Eiwitrust53,0 °C1 min.10 min.3,2 l/kg
Beta-amylase65,0 °C10 min.15 min.3,2 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C10 min.30 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
21,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,9%60 min.13,3 IBU
12,1 gHallertau Mittelfrühbellen3,9%15 min.3,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
0,60 gWyeast gistvoedinggistvoedingkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Bavarian Wheat (3638)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,4%
Temp. nagisting22,0 °C
Start lagering17-04-2021

Proefnotities: Schuim was ruim voldoende en lang stabiel. Geur was honingzoetig, banaan en bubblegumachtig. De kleur vond ik stukken beter en was warmgeel en uiterlijk had een mooi waasje. Smaak was een mix van banaan en ook bubblegumachtig. De volheid ontbreekt helaas wederom die commerciële weizens wel hebben bereikt. Hiermee is de weizen toch wel echt een probleemjongen aan het worden voor mij als thuisbrouwer. Ik moet wel bekennen dat ik deze zomer ook weizens heb gedronken van craft brewers die ik dezelfde 'issues' meegaf als mijn versies wat deels weer een goed gevoel gaf.

De komende periode staat er geen weizen meer op het brouwprogramma maar dat zal volgend voorjaar weer opgepakt worden (opgeven zijn we nog niet van). Enkele zaken die ik voor mezelf genoteerd heb zijn:
  • terug naar Wyeast 3068 als gist
  • misschien eens 'fors' meer tarwemout in de stort >60% waar ik altijd op 55% tarwe heb gezeten
  • toepassen van glucose of de Hermann-methode
  • vergisting laag in temperatuur starten (17°C) en daarna laten oplopen tijdens vergisting
  • Havermout onderdeel maken van de moutstort voor meer volheid/mondgevoel
We zijn er dus nog niet. Mocht iemand wel de gouden tip hebben dan lees ik hem graag.






Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.217
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #17 Gepost op: 12-10-2021 22:44 u »
Zelf brouw ik tegenwoordig mijn Weizen met 60% tarwemout en 40% (Barke) Munchenermout.
Ik gebruik hopsoorten met een relatief laag alfazuurpercentage (Tettnanger, Spalter Select, etc)en ga voor zo'n 15 IBU's (10 IBU van de bitterhopgift en 5 IBU de laatste 10/15 minuten). Hop geeft ook een bepaalde 'body' aan het bier. Als gist gebruik ik de Lallemand Munich Classic op 19,5 graad.

Dit levert voor mij echt een lekkere weizen op!

Dank je voor de info, deze ga ik komend voorjaar eens proberen. Een goede Weizen brouwen blijft lastig.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.164
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #18 Gepost op: 12-10-2021 23:41 u »
Dank je voor de info, deze ga ik komend voorjaar eens proberen. Een goede Weizen brouwen blijft lastig.

Dat is sowieso waar!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.857
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #19 Gepost op: 13-10-2021 00:00 u »
Een goede Weizen brouwen blijft lastig.

En goede weizen brouwen is echt niet zo moeilijk.. maar door telkens hetzelfde recept te brouwen (en proberen te verbeteren)  leer je niet brouwen.. brouw telkens wat anders en met andere ingrediënten..dan leer je pas je ingrediënten kennen, en dus brouwen..  :brouwen:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.217
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #20 Gepost op: 13-10-2021 09:18 u »
Je kan op allerlei manieren leren Oscar.  Zoals je weet brouw ik ook al een tijdje en toch blijft mijn beeld dat een goede Weizen brouwen lastig is. Inmiddels heb ik meer dan 20 Weizens gebrouwen en deze waren zeker niet allemaal hetzelfde. Het ligt er misschien wel aan hoe hoog je de lat legt. Mijn voorbeelden zijn de Weizens zoals je ze in regio München kan proeven.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.164
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #21 Gepost op: 13-10-2021 10:35 u »
Ik denk dat ik ook op 10 tot 15 verschillende recepten zit ondertussen.

En goede weizen brouwen is echt niet zo moeilijk.. maar door telkens hetzelfde recept te Brouwen (en proberen te verbeteren)  leer je niet brouwen.. brouw telkens wat anders en met andere ingrediënten..dan leer je pas je ingrediënten kennen, en dus brouwen..  :brouwen:

Als het echt niet zo moeilijk is, waarom zijn er dan zoveel matige weizens op de markt in Nederland, en maar een paar goede? Is mijn ondergrens dan te hoog, of kunnen de Nederlandse brouwerijen geen fatsoenlijke weizen brouwen? Volgens mij is dat ook wat Herman bedoelt.

Offline biking rebel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 307
  • Land: nl
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #22 Gepost op: 13-10-2021 13:22 u »
Ik denk dat ik ook op 10 tot 15 verschillende recepten zit ondertussen.

Als het echt niet zo moeilijk is, waarom zijn er dan zoveel matige weizens op de markt in Nederland, en maar een paar goede? Is mijn ondergrens dan te hoog, of kunnen de Nederlandse brouwerijen geen fatsoenlijke weizen brouwen? Volgens mij is dat ook wat Herman bedoelt.

Ik denk dat er sowieso maar heel weinig echt goede brouwerijen zijn in Nederland en daarmee ook weinig goede bieren. Dat is op zich ook niet gek als je ziet dat een grote groep "brouwers" na enkele jaren thuisbrouwen al een brouwerij beginnen en, heel kort door de bocht, maar wat doen (bijvoorbeeld WB-06 gist gebruiken). Vergeet ook niet dat deze branche pas de laatste 20 jaar heel erg groeiende is (en dus eigenlijk nog jong) is.

Een vak goed leren kost tijd, dus ik verwacht dat de kwaliteit en smaak langzaam zal gaan verbeteren. Bovenstaande zou een verklaring kunnen zijn waarom er maar weinig goede weizens zijn.

Als ik het bij mezelf hou, en terug te komen op de opmerking van Oscar dat het niet zo moeilijk is: Na veel inlezen, het maken van een redelijk basic recept en gebruik van een goede gist (en dito maischschema en gisttemperatuur) was het bij poging 2 al raak. Waarbij ik moet opmerken dat ik erg kritisch ben over mijn eigen bieren en zelden tevreden ben over het resultaat. De mensen om me heen zijn sneller tevreden.

Offline NC92

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #23 Gepost op: 13-10-2021 13:53 u »
We zijn er dus nog niet. Mocht iemand wel de gouden tip hebben dan lees ik hem graag.

Ik volg dit topic even, want wil er ook aan beginnen deze lente dus alle tips zijn mooi meegenomen.

Een idee dat ik heb; Wat als je de eiwitrust weg laat/flink inkort? Die rust is voor zover ik weet bedoeld om eiwitten af te breken en daarmee een helderder/zachter bier te produceren (en de filtering wordt natuurlijk ook makkelijker). Als die weg gelaten wordt, eindig je dan niet met een bier met veel meer body? of zijn er andere problemen die je daarmee introduceert.

Offline Johan_vL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 539
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Weizens smaken te dun/waterig
« Reactie #24 Gepost op: 13-10-2021 19:57 u »
Een goede weizen brouwen is gewoon best wel lastig. Ayinger is van de commercielen mijn favoriet. Ik gebruik de Ayinger gist en de 3068 Wyeast (weihen stephaner).

Receptuur moet gewoon simpel zijn bijvoorbeeld 60-70% tarwemout de weizen dus en 40-30% munchener (geen carapils of andere snuisterijen).
De grootste verbetering die bij mij leidde tot een mooie weizen na tich keer proberen was allereerst open vergisting de eerste 3 dagen. Dus deksel eraf en vitrage eroverheen. vitrage ontsmet in starsan overigens. Als de schuimlaag van de gist begint in te storten deksel op het gistvat en rustig verder laten gisten.
De andere verbetering was bij lagere temperatuur vergisten 17 Celsius.

Deze methode veranderingen hebben voor een mooi vol schuimend bier gezorgd met veel banaan :-) Alle andere dingen zijn al wel genoemd denk ik.

Tags: