Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koelen met Grainfather  (gelezen 733 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.011
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Koelen met Grainfather
« Gepost op: 28-02-2020 16:47 u »
Ik heb eea zitten lezen maar heb nog niet de meest efficiente manier gevonden om zsm terug te koelen.

1. Na koken, whirlpoolen, bij stilstand via koeler naar gistvat
2. Na koken, wort door koeler en terug naar Grainfather tot acceptabele temp, whirlpoolen, bij stilstand door koeler naar gistvat
3. Niet whirlpoolen, direct via koeler naar gistvat
4. Niet whirlpoolen, direct na koken wort door koeler en terug naar Grainfather tot acceptabele temp, dan door koeler naar gistvat

Iemand een idee?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #1 Gepost op: 28-02-2020 18:25 u »
N koken kan je een paar dingen doen, het meest logische is zo vlug mogelijk alles in je gistvat krijgen, de gist erbij, deksel erop, ikzelf werk meestal met vlamuit hopgift en laat alles n de kook nog een half uurtje trkken voor ik overpomp, whirlpoolen met een Grainfather is in mijn ogen zinloos, terug de Grainfather inpompen heeft ook geen zin omdat je met je tegenstroomkoeler meteen de gewenste temp. bereikt, helder wort moet je met een Grainfather ook niet beogen, dus als je niks speciaals verlangt, optie drie.

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #2 Gepost op: 28-02-2020 19:22 u »
Optie 4.  Rap naar 80 C, DMS grens.

Offline Henkw

  • Walchers Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Zonder brouwen geen drinken
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #3 Gepost op: 28-02-2020 20:11 u »
Na koken whirlpoolen en enige tijd tot rust laten komen.
Tegenstroomkoeler aansluiten en de hete wort  tijd rondpompen van en naar de ketel zodat een en ander ook steriel wordt.
Koud water aanzetten en wort geleidelijk aan in gistvat laten kletteren. De temperatuur is dan wel afhankelijk van de koel watertemperatuur. In de winter koelt het sneller tot een lagere temperatuur dan in de zomer

Dat is hoe ik het zonder problemen al een keer of 60 gedaan heb.

@TeVeHa Ik heb altijd heel erg heldere wort sinds ik brouw met de Grainfather

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.011
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #4 Gepost op: 28-02-2020 23:01 u »
Was ik al bang voor: verschillende meningen...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #5 Gepost op: 29-02-2020 10:07 u »
Was ik al bang voor: verschillende meningen...
Kun je kiezen welke het meest bij jou past😏
Ik heb diverse methodes geprobeerd. Allen voor- en nadelen
Nu gekozen voor snel koelen met dompelkoeler, gist erbij en 2 uur laten bezinken en dan helder naar gistvat.
Niks filteren. Deze methode werkt voor mij het meest praktisch.

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #6 Gepost op: 29-02-2020 10:16 u »
Nu gekozen voor snel koelen met dompelkoeler, gist erbij en 2 uur laten bezinken en dan helder naar gistvat.
Ik ben ook voorstander van de spiraal dompelkoeler. Doe je de gist al in de brouwketel zodra het wort is afgekoeld? dat is nieuw voor mij.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.558
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #7 Gepost op: 29-02-2020 11:05 u »
Was ik al bang voor: verschillende meningen...
Meningen zeggen niets. Het gaat om de redenaties erachter.
Ik zou gaan voor optie 4. Grainfather heeft een mooie  bijgeleverde tegenstroomkoeler, zoals al gezegd. Snel naar 80 graden of lager ivm DMS en eerst even rondpompen zonder koelmiddel om koude deel koeler bacterievrij te krijgen. En helder is de Grainfather toch niet geschikt voor dus dat proberen heeft geen zin.
 

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.145
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #8 Gepost op: 29-02-2020 14:17 u »
Ik ben ook voorstander van de spiraal dompelkoeler. Doe je de gist al in de brouwketel zodra het wort is afgekoeld? dat is nieuw voor mij.
Ja want ik laat de ketel met afgekoeld wort een aantal uren staan en bezinken
Er gaat gedeeltelijk gist bij en doek erover en deksel er op. Het idee dat eventuele wilde gisten minder kans hebben. Bij weersomstandigheden beneden de 15 graden ben ik niet zo bang.
Ik heb een rims van een 25 liter elektrische koffieketel en tap aan de zijkant af met knietje en zodoende blijft alle trub mooi op de bodem na 2 uurtjes bezinken
Bovenstaande methode werkt voor mij prima zo

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 352
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #9 Gepost op: 29-02-2020 14:31 u »
Best weer iets geleerd van Beermenke, zit zeker iets in om zo wilde gist geen kans te geven.
Laten bezinken is ook wel een idee... Bedankt voor de toelichting!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.151
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #10 Gepost op: 29-02-2020 22:07 u »
2. Na koken, wort door koeler en terug naar Grainfather tot acceptabele temp, whirlpoolen, bij stilstand door koeler naar gistvat

Een acceptabele temperatuur lees ik als 80 C.
Op deze wijze heb je de minste kans op infectie terwijl je de vorming van DMS voorkomt. Door te whirlpoolen raak je de meeste warme trub kwijt. Dat is gunstig om niet te veel lipiden in je wort te krijgen.
Na het whirlpoolen zo snel mogelijk koelen en zorgen dat de vergisting op gang komt.

Eventueel kun je nog een hopgifte doen bij 80 C met een hopzakje. Laat het 10 minuten staan. Dat hopzakje verwijder je voor het whrilpoolen. 

Offline PaultjePils

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #11 Gepost op: 01-03-2020 22:26 u »
Ik vind whirlpoolen in de Grainfather ook redelijk zinloos. Tenzij je echt geduldig bent zodat alles tot rust komt en uitzakt komt er al gauw wat trub mee. Dus voor mij het volgende:

Einde koken, vlamuit hopgift, koeler rondpompen paar minuten (terwijl ik het water aansluit), afkoelen tot graad of 70 a 60 (het verwarmde koelwater vang ik op om mee schoon te maken, heb ook geen warm water in de schuur), dan naar het gistvat.

Voor een ondergister red ik het ook niet om in n keer te koelen naar het gistvat. Als ik de hete trub wil laten uitzakken doe ik dat ook rond de 70 a 60 graden Celsius. Dan maak ik ondertussen alles schoon etc.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.011
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Koelen met Grainfather
« Reactie #12 Gepost op: 26-03-2020 15:17 u »
Ik vind de aan- en afvoerslang van wort van de tegenstroomkoeler die bij de Grainfather wordt geleverd te kort; ik vind het rg onhandig om die op de deksel van het apparaat te zetten en wil die liever ernaast op het aanrecht plaatsen. Weet iemand of die te vervangen zijn en hoe? Ik ben bang dat als ik de koppeling losdraai die niet meer lekvrij (met een langere slang) vast krijg...

Iemand ervaring?

Tags: