Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Procedures for bottling  (gelezen 251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Swedishbrewer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Procedures for bottling
« Gepost op: 14-02-2020 10:38 u »
When Iam going to bottling my beer then I usually add the sugarsolution mixed with new yeast in my Grainfather cylinderconical fermenter.
The sugarsolution dissolves quite well, but a lot of the yeast flocks and sinks to the cone. As a result, alcoholstronger beers have less carbondioxide.
To get a better mix I think I can transfer the beer to a cornykeg or bottling bucket and then shake it sometimes during the bottle process. The advantage with the cornykeg is that I can get it basically oxygen free.
Another way is to add the new yeast directly to the bottle, but it seems hard.

What do you think is the best solution?
How do you usually do yourself when bottling?
How do the breweries get such a good mix in their bottles?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 210
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Procedures for bottling
« Reactie #1 Gepost op: 14-02-2020 14:28 u »
First of all, I never add any yeast before botteling. There should be plenty of viable yeast cells normally.
It is not clear to me if the yeast collecting on the bottom is old or new!

Firstly you should get rid of the old yeast.
Add the sugar solution (and fresh yeast) and bottle immediately.

Sometimes yeast may flocculate and collect at the bottom. To overcome this problem many homebrewers shake the bottles up side down to keep the yeast in the  suspension once or twice a week. Try it and you may be surprised.
 :degroeten:

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.109
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Procedures for bottling
« Reactie #2 Gepost op: 14-02-2020 17:56 u »
Everyone have another procedure to bottle his beer.
I use a SS Brewtech Chronical 7 to ferment the beer. After the mainfermenting I dump the yeast from the bottom with the bottom valve, and let go the secundary fermenting. When the beer gets clear I start the bottle procedure. I put the unsolved sugar with the same dose in the cleaned and satinized bottles. Then I fill the bottles strait from the fermenter using the upper valve and crone it. I have never add yeast for bottling.

Tags: