Hallo
Bedankt voor de tip Jan-Willem!!
Ben nog eens op internet gaan neuzen.
Onderstaande tekstfragmentjes gevonden.
http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/sonnema1.htmlDe gistcel heeft zelf in de cel een pH van 6 en handhaaft deze pH ook gedurende zijn groei/leven. Bij pH 6 tot pH 4 voelt de gistcel zich het beste thuis. Door de uitstoot van waterstof-ionen (H+ ) door de gist zelf daalt de pH tijdens het vergistingproces. Hierdoor maakt hij zijn omgeving steeds onaangenamer en wordt zijn groei/leven afgeremd. In combinatie met de alcohol die de gist uitstoot wordt dit extra nadelig. De koude wort pH ligt normaal op 5,2 tot 5,4. Deze pH geeft goede omstandigheden voor gistvermeerdering. Bij deze pH en een iets lagere pH vermeerdert de gist zich 3 tot 4 keer wat voldoende is voor een goede doorgisting van de hoofdvergisting
http://utopia.knoware.nl/users/hompe/brouwtechniek/pH.htmlDe ideale pH voor het uitvlokken van de eiwitten tijdens het koken is 5,2. Alfazuren lossen het beste op bij een hogere pH van 5,9, maar de verhoging van de bitterheid weegt niet op tegen de nadelen van de hoge pH.
In jong bier zal de pH van een Ale zakken tot onder de 4,4 na de toevoeging van de gist. De eind pH van een bovengistend bier zal uitkomen tussen de 4,0 en 4,4.
Bij ondergistende bieren zal de daling van de pH geleidelijker verlopen, maar aan het eind van de hoofdvergisting zal de pH tussen de 4,4 en 4,6 bedragen. De pH van een gerijpt ondergistend bier ligt gewoonlijk tussen de 4,3 en 4,8.
Ik veronderstel dus:
-Meerdere keren pH meten tijdens het brouwproces is belangrijk.
- Ook een juiste pH-waarde (5,0 / 5,4) van het wort , na het koken, is belangrijk voor een goede vergisting?!?
dommel