Nederlandse Brouwopleiding

Gestart door Biertje1985, 08-02-2020 13:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Biertje1985

In buurlanden België en Duitsland hadden ze ze al jaren: brouwopleidingen. Tot vandaag was het in Nederland niet mogelijk om op hoger niveau onderwijs hierin te krijgen.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/vanaf-nu-kan-iedereen-bier-brouwen-enjoying-beer-academy-komt-met-speciale-opleiding~a5386164

Persoonlijk stoor ik mij aan het bericht, want je kan tegenwoordig overal een HBO voor halen.



SVB

Klein detail: het is HBO niveau... wat dat ook mag zijn.
Je hebt daarna geen HBO (of universitair) papiertje.
Dit zelfde heb je met een heleboel opleiding, grote mond, geen accreditatie en dus nutteloze papieren.

CeesM

Het lijkt erg veel op de "Beer Experiance" van Braumarkt, maar met een duurdere naam en duurdere lesgelden. Op HBO niveau?
Met "Bierbrouwen voor Dummy's" kom je ook een heel end. ;)

McMelloW


middelaersch

Even op de website gekeken. Er zijn vier cursussen van drie dagen, en een cursus van een dag. Mogelijk leuk en interessant.

Maar heeft dus niks met hbo of universiteit te maken. En kun je niet niet vergelijken met universitaire opleidingen in Duitsland en België waar bierbrouwen een specialisatie is binnen een studie levensmiddelentechnologie.

Een beetje misplaatste marketing in mijn ogen.

middelaersch


SVB

Sowieso, is 3 dagen een opleiding, of zullen we het maar gewoon een cursus noemen?

Bennemans

Een reactie uit de brouwwereld is ook al gegeven.
Hieronder de reactie van Peter Rouwen (vanuit facebook gekopieerd).
Peter is de brouwer van Brouwerij Noordt te Rotterdam.

Beste Fiona de Lange.
Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van jouw berichten. Ik had van jou veel beter verwacht. Het niet vermelden van de huidige MBO opleiding is natuurlijk jammer maar ook een gemiste kans. Zo kweek je weinig sympathie en wek je de suggestie dat je commercieel gewin in gedachte hebt. Iets waar ik overigens samen met Henri Reuchlin, Fer Kok en Constant Keinemans over mee kunnen praten. Wij hebben met zijn allen deze opleiding geheel belangeloos opgezet. De smoes dat een journalist dit is vergeten te melden gaat dan ook niet op. Je had dit direct kunnen rectificeren. Ik schrijf zelf ook wel eens wat en je krijgt altijd het stukje ter inzage. De manier waarop jij pers aandacht krijgt verraad ook dat je best wel weet hoe het werkt. Daar kom ik zo nog op terug. Je koketteerde met allerhande certificaten of dat je zelf afgestudeerd bent in het bier maar dat is natuurlijk niet waar. Het zijn allemaal cursussen die je hebt gevolgd. Ik zelf heb Brouwerijtechnologie gedaan op de Hoge School Gent. Omdat ik de exacte vakken niet heb gedaan zoals; Debiet en Wetgeving, is dit ook niet geldig, ook al heb ik een deel certificaat en diploma. Inmiddels kan ik ook muren behangen met diploma's en certificaten maar ook voor mij geldt: op papier behaalde resultaten bieden geen garantie voor je brouwtoekomst. Henri is wel afgestudeerd misschien is deze vakman wat voor jouw opleiding? Qua niveau zal niemand aan hem twijfelen.Het neemt niet weg dat elk goed onderzocht en onderbouwt initiatief toegejuicht moet worden. Alleen onderzoeken blijkt niet je sterkste punt. 1 Telefoontje ( die van Rick Kempen doet het ook altijd) leert dat het nog maar de vraag is of er behoefte is aan zo een opleiding. Rick (dat is die man die al Amerikaanse IPA s dronk toen wij België nog een exotisch ver land vonden ) had je kunnen vertellen dat wij de grootste moeite hebben stage plekken te vinden. Als dat op MBO niveau niet lukt zal HBO wellicht nog moeilijker zijn. Afgezien van het salaris wat een afgestudeerde zal moeten verdienen. Daar hebben die slechte brouwers helemaal geen geld voor. Dan is er het probleem van de leerkrachten. Die zijn er bijna niet en wat er is geeft les bij de, volgens jou, niet bestaande MBO opleiding. Mensen zoals Jan Willem den Hartog zijn dun gezaaid. Nu ga je beginnen met een masterclass in smaak afwijkingen. Ook niet makkelijk, lijkt mij! Ga je dan 30 brouwsels maken met afwijkingen? Dat is zo mogelijk nog moeilijker dan goed brouwen. Overigens is er naar mijn idee maar 1 in Nederland die hier erg goed in is en dat is Derek Walsh. Laat die nou ook op ons niveautje zitten. Ja, ja, die Derek! Overigens het boek van Adrie Otten brengt je er ook.
Kwaliteit is ook een onderwerp in je artikel. De kwaliteit van de Nederlandse brouwers zou veelal niet goed zijn. Bijzonder...want als jurylid in wedstrijden heb je toch inmiddels wel wat medailles toegekend. Dan moeten we toch ook eens kijken naar die capaciteiten. Wat je, volgens mij, ook had kunnen doen, is luisteren naar de podcast van Ronald VandeStreek. Dit heerschap heeft daar een makkelijk luisterbaar zeer goed item over gemaakt. Kwaliteit is controle en dat vraagt om hele dure apparatuur en daar moet voor gespaard worden. De marges op bier zijn namelijk flinterdun. Iets waar je ook geen onderzoek naar gedaan hebt, kennelijk. Je zegt dat bier brouwen vaak mis gaat. Opnieuw een bewering die ook met de klepel en de bel te maken heeft. Twee keer het zelfde brouwen, daarin zit de kneep. Brouwen was huisvlijt, dat weet je nog van Stibon niveau 1.
Het feit dat je naar buiten komt met een HBO opleiding, die naar eigen zeggen er wel al is maar nog niet bevestigt kan worden, is voor mij de aanleiding voor dit kritische stukje. We hebben eerder persberichten van je gehad waar we ook niks meer van hoorden. Of de bunker moet reeds uitverkocht zijn met bewaarde bieren? Is ook al het bar personeel afgetraind in Nederland? Overigens koop ik wel al jouw boeken want steunen, dat doen wij elkaar toch?
Waarschijnlijk denk je dat ik boos ben, Fiona niets is minder waar. Ik wil je alleen maar beschermen voor ellende die wij meegemaakt hebben door een opleiding te beginnen die niets oplevert.
Ik heb inmiddels heel veel geld in ons personeel gestoken om hen betere brouwers te maken. Nee, ik wil je behoeden voor een ramp. Blijf vooral Fiona de Lange. En wordt in Godsnaam niet Fiasco de Korte.
Sterkte!

Jacques

Citaat van: Bennemans op 09-02-2020  13:35 uEen reactie uit de brouwwereld is ook al gegeven.
Hieronder de reactie van Peter Rouwen (vanuit facebook gekopieerd).
Peter is de brouwer van Brouwerij Noordt te Rotterdam.

Beste Fiona de Lange.
Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van jouw berichten. Ik had van jou veel beter verwacht. Het niet vermelden van de huidige MBO opleiding is natuurlijk jammer maar ook een gemiste kans. Zo kweek je weinig sympathie en wek je de suggestie dat je commercieel gewin in gedachte hebt. Iets waar ik overigens samen met Henri Reuchlin, Fer Kok en Constant Keinemans over mee kunnen praten. Wij hebben met zijn allen deze opleiding geheel belangeloos opgezet. De smoes dat een journalist dit is vergeten te melden gaat dan ook niet op. Je had dit direct kunnen rectificeren. Ik schrijf zelf ook wel eens wat en je krijgt altijd het stukje ter inzage. De manier waarop jij pers aandacht krijgt verraad ook dat je best wel weet hoe het werkt. Daar kom ik zo nog op terug. Je koketteerde met allerhande certificaten of dat je zelf afgestudeerd bent in het bier maar dat is natuurlijk niet waar. Het zijn allemaal cursussen die je hebt gevolgd. Ik zelf heb Brouwerijtechnologie gedaan op de Hoge School Gent. Omdat ik de exacte vakken niet heb gedaan zoals; Debiet en Wetgeving, is dit ook niet geldig, ook al heb ik een deel certificaat en diploma. Inmiddels kan ik ook muren behangen met diploma's en certificaten maar ook voor mij geldt: op papier behaalde resultaten bieden geen garantie voor je brouwtoekomst. Henri is wel afgestudeerd misschien is deze vakman wat voor jouw opleiding? Qua niveau zal niemand aan hem twijfelen.Het neemt niet weg dat elk goed onderzocht en onderbouwt initiatief toegejuicht moet worden. Alleen onderzoeken blijkt niet je sterkste punt. 1 Telefoontje ( die van Rick Kempen doet het ook altijd) leert dat het nog maar de vraag is of er behoefte is aan zo een opleiding. Rick (dat is die man die al Amerikaanse IPA s dronk toen wij België nog een exotisch ver land vonden ) had je kunnen vertellen dat wij de grootste moeite hebben stage plekken te vinden. Als dat op MBO niveau niet lukt zal HBO wellicht nog moeilijker zijn. Afgezien van het salaris wat een afgestudeerde zal moeten verdienen. Daar hebben die slechte brouwers helemaal geen geld voor. Dan is er het probleem van de leerkrachten. Die zijn er bijna niet en wat er is geeft les bij de, volgens jou, niet bestaande MBO opleiding. Mensen zoals Jan Willem den Hartog zijn dun gezaaid. Nu ga je beginnen met een masterclass in smaak afwijkingen. Ook niet makkelijk, lijkt mij! Ga je dan 30 brouwsels maken met afwijkingen? Dat is zo mogelijk nog moeilijker dan goed brouwen. Overigens is er naar mijn idee maar 1 in Nederland die hier erg goed in is en dat is Derek Walsh. Laat die nou ook op ons niveautje zitten. Ja, ja, die Derek! Overigens het boek van Adrie Otten brengt je er ook.
Kwaliteit is ook een onderwerp in je artikel. De kwaliteit van de Nederlandse brouwers zou veelal niet goed zijn. Bijzonder...want als jurylid in wedstrijden heb je toch inmiddels wel wat medailles toegekend. Dan moeten we toch ook eens kijken naar die capaciteiten. Wat je, volgens mij, ook had kunnen doen, is luisteren naar de podcast van Ronald VandeStreek. Dit heerschap heeft daar een makkelijk luisterbaar zeer goed item over gemaakt. Kwaliteit is controle en dat vraagt om hele dure apparatuur en daar moet voor gespaard worden. De marges op bier zijn namelijk flinterdun. Iets waar je ook geen onderzoek naar gedaan hebt, kennelijk. Je zegt dat bier brouwen vaak mis gaat. Opnieuw een bewering die ook met de klepel en de bel te maken heeft. Twee keer het zelfde brouwen, daarin zit de kneep. Brouwen was huisvlijt, dat weet je nog van Stibon niveau 1.
Het feit dat je naar buiten komt met een HBO opleiding, die naar eigen zeggen er wel al is maar nog niet bevestigt kan worden, is voor mij de aanleiding voor dit kritische stukje. We hebben eerder persberichten van je gehad waar we ook niks meer van hoorden. Of de bunker moet reeds uitverkocht zijn met bewaarde bieren? Is ook al het bar personeel afgetraind in Nederland? Overigens koop ik wel al jouw boeken want steunen, dat doen wij elkaar toch?
Waarschijnlijk denk je dat ik boos ben, Fiona niets is minder waar. Ik wil je alleen maar beschermen voor ellende die wij meegemaakt hebben door een opleiding te beginnen die niets oplevert.
Ik heb inmiddels heel veel geld in ons personeel gestoken om hen betere brouwers te maken. Nee, ik wil je behoeden voor een ramp. Blijf vooral Fiona de Lange. En wordt in Godsnaam niet Fiasco de Korte.
Sterkte!

Een heerlijke reactie van mijn vriend Peter Rouwen.

Ook ik was heel verbaasd door het bericht dat Fiona de Lange een brouwopleiding zou geven. Fiona is een prima biersommelier en weet hoe een bier moet smaken, maar dat maakt je nog niet een bierbrouwer. Laat staan dat je alle fijne kneepjes van het vak kunt bijbrengen op HBO niveau...

Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af...

pincopallino

" Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af..."

Inderdaad!


CeesM

Wat is HBO eigenlijk? Oja, Huishoudelijk Bijzonder Onderwijs. ;)

Bennemans

Citaat van: Jacques op 09-02-2020  15:59 uEen heerlijke reactie van mijn vriend Peter Rouwen.

Ook ik was heel verbaasd door het bericht dat Fiona de Lange een brouwopleiding zou geven. Fiona is een prima biersommelier en weet hoe een bier moet smaken, maar dat maakt je nog niet een bierbrouwer. Laat staan dat je alle fijne kneepjes van het vak kunt bijbrengen op HBO niveau...

Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af...

Ik ken Peet al ruim 40 jaar, het mooie van die vent is dat hij geen blad voor de mond neemt, zeker niet als het hem goed dwars zit.
En dat laat hij goed merken.
Een gouden vent.

Inmiddels lijkt de lucht alweer geklaard...

Oscar

Citaat van: CeesM op 09-02-2020  17:33 uWat is HBO eigenlijk?

Een filmkanaal toch

Oscar

Citaat van: Bennemans op 09-02-2020  17:50 uInmiddels lijkt de lucht alweer geklaard...

De discussie is flink opgewaaid in Nederland bierland... En ik denk dat dat wel goed is... :brouwen: :biersmile:

Ilanman

Ik heb ondertussen begrepen dat deze opleiding (vooralsnog) weer van de baan is. Fiona is zelf een niet-biergerelateerde opleiding gaan doen.

Maar is er een opleiding/uitgebreide cursus die enigszins ervaren hobbybrouwers bedient? Veel workshops zijn echt de eerste basics, de mbo-opleiding is fulltime en gericht op het grotere werk, volgens mij. Dat past niet naast mijn huidige werk.

Ik brouw inmiddels al een paar jaar, ben best tevreden over wat ik brouw, maar wil verder komen, zowel met praktijkervaring/feedback als meer (chemische) kennis. Daar zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden voor, zoals lezen, podcasts luisteren, etc. Dat doe ik al regelmatig, maar daarbij mist de praktische component. En het is wat solistisch. Aansluiten bij een bouwvereniging biedt wel een combinatie van praktijk en (mensen met) kennis, maar dan zit er niet echt lijn of structuur in je ontwikkeltraject.

Ik zou het top vinden om in een reeks van 8 of 10 avonden met lotgenoten een heleboel te leren over alle aspecten van het brouwen van mensen die echt verstand van zaken hebben! Als de coronasituatie het weer toelaat..

seed7

Citaat van: Ilanman op 06-01-2021  15:56 uIk zou het top vinden om in een reeks van 8 of 10 avonden met lotgenoten een heleboel te leren over alle aspecten van het brouwen van mensen die echt verstand van zaken hebben! Als de coronasituatie het weer toelaat..

Zelfstudie.

Stel dat je professioneel zou willen brouwen, dan kom je terecht bij proces operator opleidingen. Wil je meer de ontwikkelingsrichting in, proces technologie en/of levensmiddelen technologie.

Wat ik aan "brouwopleidingen" hier heb gezien is of "Zytholoog" of ...? Wat ik bij te veel opleidingen zie is dat men het alleen maar over dat ene onderwerp heeft. Je kunt heel veel over bier leren door wijn te maken, je groenten aan lactofermentatie te onderwerpen, brood bakken en daar je mouten bij inzetten. Technische kookboeken zijn ook zeer interessant.

Zelfstudie dus. De grap is dat er inmiddels een ongelofelijke hoeveelheid literatuur beschikbaar is. Je kun je in ieder aspect verdiepen tot je niet meer weet waar je mee bezig bent, bij wijze van spreken. Gist -> microbiologie -> enzymen. Graan -> mouten -> mout -> enzymen.

Smaak is iets dat je met proefsets je zelf kunt aanleren. Is wat prijzig maar voor de fanaat die verder wil best te doen.

Is er een brouwclub in je buurt. Zijn er daar medegeinteresserden? Kun je samen een onderwerp aanpakken. Desnoods open je hier een studie-topic over een bepaald onderwerp. Of je start een kleine mailinglist over een onderwerp.

Ik ben die vraag nu recent een aantal keer tegen gekomen. Misschien maak ik eens een literatuurlijst voor gevorderden. Of twee. "In de diepte", "In de breedte"

Ingo

Ilanman

Dag Ingo,

Dank voor de suggestie. En als je een mooie lijst weet samen te stellen, zou ik daar zeker graag uit putten!

Je noemt zelfstudie en bij een vereniging gaan als opties. Zoals ik al schreef, doe ik het één al en ken ik de andere optie. Maar mijn vraag was of er niet ergens een uitgebreidere cursus/opleiding voor niet-professionals is.

Als de vraag vaker is opgekomen, is het misschien een idee om te proberen die mensen bij elkaar te krijgen en, als er niet een standaardcursus bestaat, kijken of we iets op poten kunnen krijgen. Ik zal eens kijken of ik de berichten kan vinden, maar misschien kun je me helpen?

seed7

Citaat van: Ilanman op 07-01-2021  08:54 uJe noemt zelfstudie en bij een vereniging gaan als opties. Zoals ik al schreef, doe ik het één al en ken ik de andere optie. Maar mijn vraag was of er niet ergens een uitgebreidere cursus/opleiding voor niet-professionals is.

Het Stibon ken je. Daarbuiten is er m.i. niets. Is ook niet zo gek. Of het is MBO process operator, of meteen voedingstechnologie. In Duitsland kun je je noch specialiseren in de apparaten kant van het hele gebeuren. Ketelontwerp etc. Maar dan hebben we het meteen over mega brouwerijen. Bij alle studies, Leuven, Muenchen, Berlijn etc. zijn het onderafdelingen die zich met bier bezig houden en is het meteen heel erg specialistisch. Op het gebied van hop zijn er in de hele wereld maar een paar centra, Duitsland, Amerika en Engeland.

Leuven(?) heeft af en toe een langdurigere cursus, half jaar(?) eens in de week.

Het klinkt gek, maar brouwen is gewoon 'simpel'. Gewoon heel vaak doen in kleine volumes.


Ingo

Ilanman

Dat ben ik, meer in het algemeen, niet met je eens. Ook met zoiets simpels als hardlopen kun je baat hebben bij begeleiding (en zonder zijn er maar weinig mensen die het maximale eruit halen, maar dat terzijde). Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat iedereen die gaat hardlopen per sé een coach moet nemen. Maar dat het zonder kan, betekent niet dat het verkeerd zou zijn als sommigen wel voor begeleiding/een opleiding kiezen.

Mijn vraag is ook niet of mensen hier vinden dat een uitgebreide brouwcursus voor hobbyisten een goed idee is, maar of het bestaat en waar dan. Ik begrijp dat het er, voor zover je weet, niet is. Dat vind ik jammer!

PP

De (brouw)wereld is breder dan Nederland.

Onderstaand geef ik als mogelijkheid, heb er verder geen enkel belang bij.
Heb in het verleden al eens een open dag van deze organisatie bezocht.
Er zijn heel wat mogelijkheden, voor elk wat wils.

https://www.syntra.be/nl

groet, Paul

Ilanman

Citaat van: PP op 07-01-2021  20:07 uDe (brouw)wereld is breder dan Nederland.

Onderstaand geef ik als mogelijkheid, heb er verder geen enkel belang bij.
Heb in het verleden al eens een open dag van deze organisatie bezocht.
Er zijn heel wat mogelijkheden, voor elk wat wils.

https://www.syntra.be/nl

groet, Paul

Dank voor de suggestie. Ik woon zelf in Haarlem, dus logistiek is een 'live' cursus/opleiding in België niet ideaal, maar als er dichterbij niet echt opties zijn, ga ik er toch eens naar kijken!

Oscar

Citaat van: seed7 op 07-01-2021  18:14 uHet klinkt gek, maar brouwen is gewoon 'simpel'. Gewoon heel vaak doen in kleine volumes.

Juist en zo is het! Ik heb het ook zo geleerd... Veel lezen op dit forum (Ja echt!) en blijven nadenken en proberen te begrijpen wat er allemaal gebeurd tijdens het brouwen en waarom... ^-^  Echt je hersens moeten blijven werken om dit te begrijpen (en dat is niet lullig bedoeld)... Veel dingen snap je dmv logisch nadenken. Enige (basis)kennis van scheikunde en natuurkunde is daarbij soms weel gewenst... Op deze manier heb ik zo'n beetje alles geleerd en daarna ben ik vanuit mijn hobby in professionele brouwerijen gaan werken en heb ik op dezelfde manier veel meer kennis opgedaan...  :brouwen:

En op diezelfde manier doe ik nu heel veel kennis (en ervaring) op in mijn eigen brouwerij   :biersmile: :brouwen:




Kramer

Citaat van: SVB op 08-02-2020  20:35 uKlein detail: het is HBO niveau... wat dat ook mag zijn.
Je hebt daarna geen HBO (of universitair) papiertje.
Dit zelfde heb je met een heleboel opleiding, grote mond, geen accreditatie en dus nutteloze papieren.

Exact. De term 'HBO' is in Nederland niet beschermd. Daarom zie je ook veel reclame voor HBO-niveau opleidingen van minder dan 4 jaar (dat kan normaal enkel met vrijstellingen). Soms zetten ze er ook nog bij 'HBO-diploma'. Dat bestaat in het reguliere onderwijs namelijk niet. Je krijgt na een geaccrediteerde HBO een 'HBO getuigschrift'. Die laatste term is wel beschermt, dat wil zeggen dat ze die niet mogen gebruiken zonder accreditatie. Je kan in het CROHO vinden of een opleiding die accreditatie heeft. Zie hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/hoe-weet-ik-of-een-opleiding-in-het-hoger-onderwijs-erkend-en-kwalitatief-goed-is voor meer informatie.

Kanttekening is wel dat er natuurlijk niet geaccrediteerde opleidingen zijn die toch de moeite waard zijn. Binnen bepaalde vakgebieden zijn er 'post-HBO' (ook geen beschermde term) opleidingen die door werkgevers zeer goed gewaardeerd geworden. Dat zijn echter opleidingen van een jaar die je alleen vanuit een werkgever kan volgen en niet een cursus van 3/4 dagen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.