Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nederlandse Brouwopleiding  (gelezen 1326 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.494
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Nederlandse Brouwopleiding
« Gepost op: 08-02-2020 13:19 u »
In buurlanden BelgiŽ en Duitsland hadden ze ze al jaren: brouwopleidingen. Tot vandaag was het in Nederland niet mogelijk om op hoger niveau onderwijs hierin te krijgen.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/vanaf-nu-kan-iedereen-bier-brouwen-enjoying-beer-academy-komt-met-speciale-opleiding~a5386164

Persoonlijk stoor ik mij aan het bericht, want je kan tegenwoordig overal een HBO voor halen.




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2020 20:35 u »
Klein detail: het is HBO niveau... wat dat ook mag zijn.
Je hebt daarna geen HBO (of universitair) papiertje.
Dit zelfde heb je met een heleboel opleiding, grote mond, geen accreditatie en dus nutteloze papieren.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.237
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #2 Gepost op: 08-02-2020 21:07 u »
Het lijkt erg veel op de "Beer Experiance" van Braumarkt, maar met een duurdere naam en duurdere lesgelden. Op HBO niveau?
Met "Bierbrouwen voor Dummy's" kom je ook een heel end. ;)

Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 759
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #4 Gepost op: 09-02-2020 00:19 u »
Even op de website gekeken. Er zijn vier cursussen van drie dagen, en een cursus van een dag. Mogelijk leuk en interessant.

Maar heeft dus niks met hbo of universiteit te maken. En kun je niet niet vergelijken met universitaire opleidingen in Duitsland en BelgiŽ waar bierbrouwen een specialisatie is binnen een studie levensmiddelentechnologie.

Een beetje misplaatste marketing in mijn ogen.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2020 00:38 u »

Offline SVB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #6 Gepost op: 09-02-2020 12:09 u »
Sowieso, is 3 dagen een opleiding, of zullen we het maar gewoon een cursus noemen?

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #7 Gepost op: 09-02-2020 13:35 u »
Een reactie uit de brouwwereld is ook al gegeven.
Hieronder de reactie van Peter Rouwen (vanuit facebook gekopieerd).
Peter is de brouwer van Brouwerij Noordt te Rotterdam.

Beste Fiona de Lange.
Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van jouw berichten. Ik had van jou veel beter verwacht. Het niet vermelden van de huidige MBO opleiding is natuurlijk jammer maar ook een gemiste kans. Zo kweek je weinig sympathie en wek je de suggestie dat je commercieel gewin in gedachte hebt. Iets waar ik overigens samen met Henri Reuchlin, Fer Kok en Constant Keinemans over mee kunnen praten. Wij hebben met zijn allen deze opleiding geheel belangeloos opgezet. De smoes dat een journalist dit is vergeten te melden gaat dan ook niet op. Je had dit direct kunnen rectificeren. Ik schrijf zelf ook wel eens wat en je krijgt altijd het stukje ter inzage. De manier waarop jij pers aandacht krijgt verraad ook dat je best wel weet hoe het werkt. Daar kom ik zo nog op terug. Je koketteerde met allerhande certificaten of dat je zelf afgestudeerd bent in het bier maar dat is natuurlijk niet waar. Het zijn allemaal cursussen die je hebt gevolgd. Ik zelf heb Brouwerijtechnologie gedaan op de Hoge School Gent. Omdat ik de exacte vakken niet heb gedaan zoals; Debiet en Wetgeving, is dit ook niet geldig, ook al heb ik een deel certificaat en diploma. Inmiddels kan ik ook muren behangen met diplomaís en certificaten maar ook voor mij geldt: op papier behaalde resultaten bieden geen garantie voor je brouwtoekomst. Henri is wel afgestudeerd misschien is deze vakman wat voor jouw opleiding? Qua niveau zal niemand aan hem twijfelen.Het neemt niet weg dat elk goed onderzocht en onderbouwt initiatief toegejuicht moet worden. Alleen onderzoeken blijkt niet je sterkste punt. 1 Telefoontje ( die van Rick Kempen doet het ook altijd) leert dat het nog maar de vraag is of er behoefte is aan zo een opleiding. Rick (dat is die man die al Amerikaanse IPA s dronk toen wij BelgiŽ nog een exotisch ver land vonden ) had je kunnen vertellen dat wij de grootste moeite hebben stage plekken te vinden. Als dat op MBO niveau niet lukt zal HBO wellicht nog moeilijker zijn. Afgezien van het salaris wat een afgestudeerde zal moeten verdienen. Daar hebben die slechte brouwers helemaal geen geld voor. Dan is er het probleem van de leerkrachten. Die zijn er bijna niet en wat er is geeft les bij de, volgens jou, niet bestaande MBO opleiding. Mensen zoals Jan Willem den Hartog zijn dun gezaaid. Nu ga je beginnen met een masterclass in smaak afwijkingen. Ook niet makkelijk, lijkt mij! Ga je dan 30 brouwsels maken met afwijkingen? Dat is zo mogelijk nog moeilijker dan goed brouwen. Overigens is er naar mijn idee maar 1 in Nederland die hier erg goed in is en dat is Derek Walsh. Laat die nou ook op ons niveautje zitten. Ja, ja, die Derek! Overigens het boek van Adrie Otten brengt je er ook.
Kwaliteit is ook een onderwerp in je artikel. De kwaliteit van de Nederlandse brouwers zou veelal niet goed zijn. Bijzonder...want als jurylid in wedstrijden heb je toch inmiddels wel wat medailles toegekend. Dan moeten we toch ook eens kijken naar die capaciteiten. Wat je, volgens mij, ook had kunnen doen, is luisteren naar de podcast van Ronald VandeStreek. Dit heerschap heeft daar een makkelijk luisterbaar zeer goed item over gemaakt. Kwaliteit is controle en dat vraagt om hele dure apparatuur en daar moet voor gespaard worden. De marges op bier zijn namelijk flinterdun. Iets waar je ook geen onderzoek naar gedaan hebt, kennelijk. Je zegt dat bier brouwen vaak mis gaat. Opnieuw een bewering die ook met de klepel en de bel te maken heeft. Twee keer het zelfde brouwen, daarin zit de kneep. Brouwen was huisvlijt, dat weet je nog van Stibon niveau 1.
Het feit dat je naar buiten komt met een HBO opleiding, die naar eigen zeggen er wel al is maar nog niet bevestigt kan worden, is voor mij de aanleiding voor dit kritische stukje. We hebben eerder persberichten van je gehad waar we ook niks meer van hoorden. Of de bunker moet reeds uitverkocht zijn met bewaarde bieren? Is ook al het bar personeel afgetraind in Nederland? Overigens koop ik wel al jouw boeken want steunen, dat doen wij elkaar toch?
Waarschijnlijk denk je dat ik boos ben, Fiona niets is minder waar. Ik wil je alleen maar beschermen voor ellende die wij meegemaakt hebben door een opleiding te beginnen die niets oplevert.
Ik heb inmiddels heel veel geld in ons personeel gestoken om hen betere brouwers te maken. Nee, ik wil je behoeden voor een ramp. Blijf vooral Fiona de Lange. En wordt in Godsnaam niet Fiasco de Korte.
Sterkte!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.274
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #8 Gepost op: 09-02-2020 15:59 u »
Een reactie uit de brouwwereld is ook al gegeven.
Hieronder de reactie van Peter Rouwen (vanuit facebook gekopieerd).
Peter is de brouwer van Brouwerij Noordt te Rotterdam.

Beste Fiona de Lange.
Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van jouw berichten. Ik had van jou veel beter verwacht. Het niet vermelden van de huidige MBO opleiding is natuurlijk jammer maar ook een gemiste kans. Zo kweek je weinig sympathie en wek je de suggestie dat je commercieel gewin in gedachte hebt. Iets waar ik overigens samen met Henri Reuchlin, Fer Kok en Constant Keinemans over mee kunnen praten. Wij hebben met zijn allen deze opleiding geheel belangeloos opgezet. De smoes dat een journalist dit is vergeten te melden gaat dan ook niet op. Je had dit direct kunnen rectificeren. Ik schrijf zelf ook wel eens wat en je krijgt altijd het stukje ter inzage. De manier waarop jij pers aandacht krijgt verraad ook dat je best wel weet hoe het werkt. Daar kom ik zo nog op terug. Je koketteerde met allerhande certificaten of dat je zelf afgestudeerd bent in het bier maar dat is natuurlijk niet waar. Het zijn allemaal cursussen die je hebt gevolgd. Ik zelf heb Brouwerijtechnologie gedaan op de Hoge School Gent. Omdat ik de exacte vakken niet heb gedaan zoals; Debiet en Wetgeving, is dit ook niet geldig, ook al heb ik een deel certificaat en diploma. Inmiddels kan ik ook muren behangen met diplomaís en certificaten maar ook voor mij geldt: op papier behaalde resultaten bieden geen garantie voor je brouwtoekomst. Henri is wel afgestudeerd misschien is deze vakman wat voor jouw opleiding? Qua niveau zal niemand aan hem twijfelen.Het neemt niet weg dat elk goed onderzocht en onderbouwt initiatief toegejuicht moet worden. Alleen onderzoeken blijkt niet je sterkste punt. 1 Telefoontje ( die van Rick Kempen doet het ook altijd) leert dat het nog maar de vraag is of er behoefte is aan zo een opleiding. Rick (dat is die man die al Amerikaanse IPA s dronk toen wij BelgiŽ nog een exotisch ver land vonden ) had je kunnen vertellen dat wij de grootste moeite hebben stage plekken te vinden. Als dat op MBO niveau niet lukt zal HBO wellicht nog moeilijker zijn. Afgezien van het salaris wat een afgestudeerde zal moeten verdienen. Daar hebben die slechte brouwers helemaal geen geld voor. Dan is er het probleem van de leerkrachten. Die zijn er bijna niet en wat er is geeft les bij de, volgens jou, niet bestaande MBO opleiding. Mensen zoals Jan Willem den Hartog zijn dun gezaaid. Nu ga je beginnen met een masterclass in smaak afwijkingen. Ook niet makkelijk, lijkt mij! Ga je dan 30 brouwsels maken met afwijkingen? Dat is zo mogelijk nog moeilijker dan goed brouwen. Overigens is er naar mijn idee maar 1 in Nederland die hier erg goed in is en dat is Derek Walsh. Laat die nou ook op ons niveautje zitten. Ja, ja, die Derek! Overigens het boek van Adrie Otten brengt je er ook.
Kwaliteit is ook een onderwerp in je artikel. De kwaliteit van de Nederlandse brouwers zou veelal niet goed zijn. Bijzonder...want als jurylid in wedstrijden heb je toch inmiddels wel wat medailles toegekend. Dan moeten we toch ook eens kijken naar die capaciteiten. Wat je, volgens mij, ook had kunnen doen, is luisteren naar de podcast van Ronald VandeStreek. Dit heerschap heeft daar een makkelijk luisterbaar zeer goed item over gemaakt. Kwaliteit is controle en dat vraagt om hele dure apparatuur en daar moet voor gespaard worden. De marges op bier zijn namelijk flinterdun. Iets waar je ook geen onderzoek naar gedaan hebt, kennelijk. Je zegt dat bier brouwen vaak mis gaat. Opnieuw een bewering die ook met de klepel en de bel te maken heeft. Twee keer het zelfde brouwen, daarin zit de kneep. Brouwen was huisvlijt, dat weet je nog van Stibon niveau 1.
Het feit dat je naar buiten komt met een HBO opleiding, die naar eigen zeggen er wel al is maar nog niet bevestigt kan worden, is voor mij de aanleiding voor dit kritische stukje. We hebben eerder persberichten van je gehad waar we ook niks meer van hoorden. Of de bunker moet reeds uitverkocht zijn met bewaarde bieren? Is ook al het bar personeel afgetraind in Nederland? Overigens koop ik wel al jouw boeken want steunen, dat doen wij elkaar toch?
Waarschijnlijk denk je dat ik boos ben, Fiona niets is minder waar. Ik wil je alleen maar beschermen voor ellende die wij meegemaakt hebben door een opleiding te beginnen die niets oplevert.
Ik heb inmiddels heel veel geld in ons personeel gestoken om hen betere brouwers te maken. Nee, ik wil je behoeden voor een ramp. Blijf vooral Fiona de Lange. En wordt in Godsnaam niet Fiasco de Korte.
Sterkte!

Een heerlijke reactie van mijn vriend Peter Rouwen.

Ook ik was heel verbaasd door het bericht dat Fiona de Lange een brouwopleiding zou geven. Fiona is een prima biersommelier en weet hoe een bier moet smaken, maar dat maakt je nog niet een bierbrouwer. Laat staan dat je alle fijne kneepjes van het vak kunt bijbrengen op HBO niveau...

Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af...

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • drink gezond
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #9 Gepost op: 09-02-2020 17:05 u »
" Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af..."

Inderdaad!


Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.237
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #10 Gepost op: 09-02-2020 17:33 u »
Wat is HBO eigenlijk? Oja, Huishoudelijk Bijzonder Onderwijs. ;)

Offline Bennemans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 778
  • Land: nl
  • Bier hier..... dank u wel.
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #11 Gepost op: 09-02-2020 17:50 u »
Een heerlijke reactie van mijn vriend Peter Rouwen.

Ook ik was heel verbaasd door het bericht dat Fiona de Lange een brouwopleiding zou geven. Fiona is een prima biersommelier en weet hoe een bier moet smaken, maar dat maakt je nog niet een bierbrouwer. Laat staan dat je alle fijne kneepjes van het vak kunt bijbrengen op HBO niveau...

Biersommelier blijf bij je glas en blijf van de ketel af...

Ik ken Peet al ruim 40 jaar, het mooie van die vent is dat hij geen blad voor de mond neemt, zeker niet als het hem goed dwars zit.
En dat laat hij goed merken.
Een gouden vent.

Inmiddels lijkt de lucht alweer geklaard...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #12 Gepost op: 09-02-2020 23:01 u »

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.458
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nederlandse Brouwopleiding
« Reactie #13 Gepost op: 09-02-2020 23:03 u »
Inmiddels lijkt de lucht alweer geklaard...

De discussie is flink opgewaaid in Nederland bierland... En ik denk dat dat wel goed is... :brouwen: :biersmile:

Tags: