Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pilswater  (gelezen 2129 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.150
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilswater
« Reactie #25 Gepost op: 13-02-2020 17:32 u »
...
Jupiler smaakt anders dan Cristal en anders dan Stella en anders dan Heineken en anders dan Warsteiner en anders dan Grolsch en anders dan Amstel en anders dan Bittburger en anders dan Maes en anders dan Hertog Jan en anders dan Bel en anders dan Pax en anders dan Alfa en anders dan ...

Waar zitten die verschillen in? In het water?

Geloof het maar niet.
...

Al deze brouwerijen hebben installaties om de waterkwaliteit naar hun hand te zetten...

De smaak van een bier is zeker van heel veel factoren afhankelijk en sommige factoren zoals de mout- en hopkeuze hebben er een hele grote invloed op.
Maar dat neemt niet weg dat ook het brouwwater zijn invloed heeft, meer zelfs dan vaak beweerd wordt...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #26 Gepost op: 13-02-2020 17:52 u »
Al deze brouwerijen hebben installaties om de waterkwaliteit naar hun hand te zetten...

De smaak van een bier is zeker van heel veel factoren afhankelijk en sommige factoren zoals de mout- en hopkeuze hebben er een hele grote invloed op.
Maar dat neemt niet weg dat ook het brouwwater zijn invloed heeft, meer zelfs dan vaak beweerd wordt...

Natuurlijk heeft water invloed. Weet jij hoe al die brouwerijen hun water instellen? Nee toch. En die lijstjes over standaard waters die zeggen ook niks.

Zacht water is geen garantie voor een lekkere hobbypils. (en het gaat niet over zacht, maar over pH)

Zoals elke keer weer. Eerst brouwen, daarna de puntjes op de i zetten. En het water zijn de allerlaatste puntjes.

Op dit forum doet men steeds of er keiharde wetten zijn waaraan je moet voldoen. Die wetten zijn er niet. En daarbij zijn ze voor iedereen anders want smaken verschillen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #27 Gepost op: 13-02-2020 17:57 u »
@EBC: Hoe dikwijls heb jij al pils gebrouwen? En als je het al gebrouwen hebt, wat was dan de samenstelling van jouw brouwwater/leidingwater?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.150
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilswater
« Reactie #28 Gepost op: 13-02-2020 17:59 u »
Zoals elke keer weer. Eerst brouwen, daarna de puntjes op de i zetten. En het water zijn de allerlaatste puntjes.

Daarin verschillen wij van mening.

Waterbehandeling is geen moeten maar het niet juist als je stelt dat het brouwwater en de pH van je besla niet van belang zijn. Met jouw reacties schep je wel dat beeld. Het doet geen recht aan de invloed van water en de daarin opgeloste zouten op je brouwproces.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #29 Gepost op: 13-02-2020 18:00 u »
@EBC: Hoe dikwijls heb jij al pils gebrouwen? En als je het al gebrouwen hebt, wat was dan de samenstelling van jouw brouwwater/leidingwater?

Een keer of 46, om precies te zijn.

Gewoon uit de kraan, (Zoutelande, Middelburg, Kattendijke en Gellik) en met osmosewater. Verhouding ongeveer 30:16. Geen noemenswaardig verschil gemerkt. Nou ja, behalve dan de ervaring die het bier steeds beter deden worden.

Het zal wel aan mijn mout, hop, gist en temperaturen gelegen hebben.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 826
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Pilswater
« Reactie #30 Gepost op: 13-02-2020 18:03 u »
Een beetje off-topic, maar toch....

Jupiler smaakt anders dan Cristal en anders dan Stella en anders dan Heineken en anders dan Warsteiner en anders dan Grolsch en anders dan Amstel en anders dan Bittburger en anders dan Maes en anders dan Hertog Jan en anders dan Bel en anders dan Pax en anders dan Alfa en anders dan ...

Volgens bierguru Derek Walsh zijn er nauwelijks nog waarneembare verschillen tussen de grote pilsmerken. De verschillen zitten hoofdzakelijk in  'de beleving' , oftewel de marketing bla bla is per merk verschillend.



Vroeger kocht ik meestal a-merk pils, sinds ik dit filmpje heb gezien niet meer.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #31 Gepost op: 13-02-2020 18:03 u »
Daarin verschillen wij van mening.

Waterbehandeling is geen moeten maar het niet juist als je stelt dat het brouwwater en de pH van je besla niet van belang zijn. Met jouw reacties schep je wel dat beeld. Het doet geen recht aan de invloed van water en de daarin opgeloste zouten op je brouwproces.

Nee het gaat in deze draad over zacht water voor pils. Niet over pH.

pH in dit verband is traditioneel. Blond bier met zacht water, donker bier met hard water. Burton, Plzn, en zo meer.

De SMAAK van het uiteindelijke bier, daar gaat het om.

En ik zeg toch steeds dat water van invloed is ... maar pas later en niet al vooraf.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #32 Gepost op: 13-02-2020 18:05 u »
Volgens bierguru Derek Walsh zijn er nauwelijks nog waarneembare verschillen tussen de grote pilsmerken. De verschillen zitten hoofdzakelijk in  'de beleving' , oftewel de marketing bla bla is per merk verschillend.

Vroeger kocht ik meestal a-merk pils, sinds ik dit filmpje heb gezien niet meer.

Ik geef lessen Zythologie/Biersommelier, en met mijn cursisten doe ik altijd een blindproeverij van 5 pilsbieren.

Allemaal nemen ze duidelijke verschillen waar.

Ik vraag ze de bieren in volgorde te zetten van wat ze de lekkerste vinden.

Bijna altijd dezelfde bieren die winnen en verliezen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #33 Gepost op: 13-02-2020 18:14 u »
Een keer of 46, om precies te zijn.

Gewoon uit de kraan, (Zoutelande, Middelburg, Kattendijke en Gellik) en met osmosewater. Verhouding ongeveer 30:16. Geen noemenswaardig verschil gemerkt. Nou ja, behalve dan de ervaring die het bier steeds beter deden worden.

Het zal wel aan mijn mout, hop, gist en temperaturen gelegen hebben.
Mijn leidingwater bevat 95 ppm natrium, probeer daar maar eens een cleane pils mee te brouwen. Maar misschien proef jij het verschil niet. Als je van moutige bieren houdt, zoals veel Duitse pils, is het ok. Wil je een droge, strakke pils, dan lukt dit niet.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #34 Gepost op: 13-02-2020 18:28 u »
Mijn leidingwater bevat 95 ppm natrium, probeer daar maar eens een cleane pils mee te brouwen. Maar misschien proef jij het verschil niet. Als je van moutige bieren houdt, zoals veel Duitse pils, is het ok. Wil je een droge, strakke pils, dan lukt dit niet.

Mijn water in Gellik is, wanneer ik de Watermaatschappij mag geloven, ongeveer 60 ppm.

Ik denk dat je aan filteren moet beginnen voor het echt strakke werk. Dat vervelende artisanale van onze hobbybieren maakt het al snel te vol (gistig) van smaak.
In Duitsland, en ook al in Nederland, hebben ze daar de ongefilterde pils voor uitgevonden.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #35 Gepost op: 13-02-2020 18:43 u »
Die 95 ppm natrium komt doordat de watermaatschappij het water zachter maakt/onthardt en zo natrium toevoegt. Maar een eenvoudige hobbybrouwer mag geen mineralen toevoegen? De wereld op zijn kop. Wanneer ik demiwater gebruik met de juiste mineralen, is dit omdat de watermaatschappij er drinkwater van maakt en ik heb brouwwater nodig.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #36 Gepost op: 13-02-2020 19:05 u »
Die 95 ppm natrium komt doordat de watermaatschappij het water zachter maakt/onthardt en zo natrium toevoegt. Maar een eenvoudige hobbybrouwer mag geen mineralen toevoegen? De wereld op zijn kop. Wanneer ik demiwater gebruik met de juiste mineralen, is dit omdat de watermaatschappij er drinkwater van maakt en ik heb brouwwater nodig.

Waarom mag je geen mineralen toevoegen? Je doet wat je wil, prima toch?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #37 Gepost op: 13-02-2020 19:29 u »
Waarom mag je geen mineralen toevoegen? Je doet wat je wil, prima toch?
Bedankt, je goedkeuring betekent heel veel voor me. 😁
Maar wat ik wil is niet het criterium, wel de smaak die ik wil bereiken.

Offline beun

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #38 Gepost op: 13-02-2020 21:36 u »
Ik heb laatst een pils gebrouwen welke  hoog gewaardeerd werd door de leden van onze brouwvereniging. Ik had een dolium ter beschikking gesteld voor de clubavond.
Deze pilsener was gebrouwen zonder aanpassing pH van zowel maisch als spoelwater! pH tijdens maischen is wel gemeten en was ok. Daarnaast niet geforceerd gekoeld maar gewoon af laten koelen. Toen bij 10 C de gist erbij en 5 weken in hetzelfde vat laten zitten bovenop de gistslurry. toen gebotteld en hergist.
Echt mooi pils geworden met standaard NL water! Mijn conclusie is dat pils prima met ons water gebrouwen kan worden. Natuurlijk kan het altijd beter maar de basis is goed!  :proost:
Mijn volgende batch is inmiddels gebrouwen en bij deze is het spoelwater wel aangepast.
zo probeer ik stap voor stap mijn pils steeds mooier te brouwen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #39 Gepost op: 13-02-2020 22:09 u »
Bedankt, je goedkeuring betekent heel veel voor me. 😁

Gottegot het blijft wel gevoelig h ... kunnen we daar nu niet van afstappen? Mijn mening jouw mening. We zijn toch geen vrouwen? Oud zeer, pint drinken, zand erover en verder gaan?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.425
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #40 Gepost op: 13-02-2020 22:41 u »


En de volgende dop deraf



Het beste bier brouw jezelf.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 972
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #41 Gepost op: 14-02-2020 06:20 u »
Gottegot het blijft wel gevoelig h ... kunnen we daar nu niet van afstappen? Mijn mening jouw mening. We zijn toch geen vrouwen? Oud zeer, pint drinken, zand erover en verder gaan?
Was gewoon een grapje hoor. 😉

Tags: