Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pilswater  (gelezen 1980 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boumatjuhh

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Pilswater
« Gepost op: 04-02-2020 19:35 u »
Even een vraagje... :biersmile: Laatst hebben we pils gebrouwen met spa blauw :weetniet:.. Maar wat is nu het beste water om pils te maken :weetniet:? En hebben jullie een adres waar dit te kopen is? :groots:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Pilswater
« Reactie #1 Gepost op: 04-02-2020 20:25 u »
Je hebt zacht water nodig.
Zoek eens onder waterbehandeling in de rechter bovenhoek.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Pilswater
« Reactie #2 Gepost op: 05-02-2020 11:14 u »
.. Maar wat is nu het beste water om pils te maken :weetniet:?

Het water wat er uit jou kraan stroomt... Probeer het maar eens.. :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.764
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pilswater
« Reactie #3 Gepost op: 05-02-2020 11:30 u »
Even een vraagje... :biersmile: Laatst heb ik pils gebrouwen met spa blauw :weetniet:.. Maar wat is nu het beste water om pils te maken :weetniet:? En hebben jullie een adres waar dit te kopen is? :groots:
Ons kraanwater is inderdaad goed brouwwater. Maar voor pils iets minder geschikt gezien de mineralen.
Ideaal water voor pils is zeer zacht. Het makkelijks is gewoon om demiwater te kopen (in kannen) en dan aan te zouten met brouw mineralen.

Dit zou ik alleen proberen als je alles wat brouwen betreft onder de knie hebt, want een goed pils brouwen is een van de lastigste biertypen om te brouwen.

Offline RuudB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 210
  • Land: nl
  • Zoals het waterslot thuis blubt, blubt het nergens
Re: Pilswater
« Reactie #4 Gepost op: 05-02-2020 13:39 u »
En hebben jullie een adres waar dit te kopen is? :groots:

http://www.osmosetanken.nl/

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 239
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #5 Gepost op: 05-02-2020 14:46 u »
http://www.osmosetanken.nl/

Gewoon bij de dichtstbijzijnde Hornbach. Jerrycans van 5 liter voor Ä 2,40: https://www.hornbach.nl/shop/Gedestilleerd-water-5-ltr/8848107/artikel.html

Of bij een lokale glazenwasser. Iedere zichzelf respecterende glazenwasser heeft inmiddels osmoseapparatuur.

Offline Walsingham

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: be
  • Elke dag is brouwdag.
Re: Pilswater
« Reactie #6 Gepost op: 05-02-2020 15:04 u »
In de supermarkt kan je ook bidons van 5 L gedemineraliseerd water kopen voor minder dan een euro.
Ik werk hiermee.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.764
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pilswater
« Reactie #7 Gepost op: 05-02-2020 15:17 u »
Houd er wel rekening mee dat de grote osmose tappunten vaak bij een carwash of iets dergelijks liggen. Ik heb daar een keer water getankt en dat rook me net iets teveel naar zeep om te gebruiken voor mij bier. Ik houd het gewoon bij gesloten jerrycans van 5 L. Ruiken nergens naar en zijn zeker vrij van onzuiverheden.

Bij de lokale Action zijn ze ook te koop voor 79 cent ;)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.493
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Pilswater
« Reactie #8 Gepost op: 05-02-2020 21:29 u »
Ons kraanwater is inderdaad goed brouwwater. Maar voor pils iets minder geschikt gezien de mineralen.
Ideaal water voor pils is zeer zacht. Het makkelijks is gewoon om demiwater te kopen (in kannen) en dan aan te zouten met brouw mineralen.

Dit zou ik alleen proberen als je alles wat brouwen betreft onder de knie hebt, want een goed pils brouwen is een van de lastigste biertypen om te brouwen.

Vandaar dat de pilsnerbrouwerijen kraanwater gebruiken :D.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Pilswater
« Reactie #9 Gepost op: 05-02-2020 21:36 u »
want een goed pils brouwen is een van de lastigste biertypen om te brouwen.

Valt wel mee, maar een kleine afwijking zal je in een pils al snel proeven. Doe er niet te moeilijk over. n brouw dit gewoon met je kraanwater.   :brouwen:  Je zult verbaasd staan wat daar uit komt... :biersmile:

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #10 Gepost op: 05-02-2020 22:22 u »
Vandaar dat de pilsnerbrouwerijen kraanwater gebruiken :D.
Geen enkele grote brouwer gebruikt kraanwater, zeker niet de producenten van fabriekspils.
Denk je dat de trappisten nog werken met bronwater? Wake up, ze doen allemaal aan waterbehandeling.
Ook de grote 'craft' brouwers trouwens.

Gebruik demi water en vul aan met brouwzouten tot je Ca, Cl en SO een waarde hebben van rond de 50, dan zit je goed voor een pils.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pilswater
« Reactie #11 Gepost op: 05-02-2020 22:46 u »
Reversed Osmoseapparaten, (met boosterpomp, zonder is rommel doorgaans) zijn tegenwoordig niet duur meer wel traag helaas. Echter kan je daar zelf bijna demiwater ofzelfs echt demiwater mee maken. Vanaf een 150 euro heb je een degelijk apparaat en vanaf 300 euro een direct flow apparaat die 1500 l per dag produceert. Eens je die hebt kan je ieder water maken middels toevoegingen die je wilt zonder ongewenste extra,s. Bovendien ook je ramen (zonder strepen) zemen en je brouwapparatuur heel goed mee reinigen. Wellicht is dat een optie.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pilswater
« Reactie #12 Gepost op: 05-02-2020 22:51 u »
Valt wel mee, maar een kleine afwijking zal je in een pils al snel proeven. Doe er niet te moeilijk over. n brouw dit gewoon met je kraanwater.   :brouwen:  Je zult verbaasd staan wat daar uit komt... :biersmile:
Ja komt prima.pils uit, echter een pils met RO water is wel degelijk cleaner en gaat meer richting de commerciŽle smaak (of het gebrek eraan).

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Pilswater
« Reactie #13 Gepost op: 05-02-2020 23:08 u »
echter een pils met RO water is weldegelijk cleaner en gaat meer richting de commerciŽle smaak (of het gebrek eraan)

Ik hoop toch echt dat je dat niet wilt bereiken... ??? :-[...Als hobbybrouwer kun je een veel smakelijkere pils brouwen... :brouwen:

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Pilswater
« Reactie #14 Gepost op: 05-02-2020 23:55 u »
Reversed Osmoseapparaten, (met boosterpomp, zonder is rommel doorgaans) zijn tegenwoordig niet duur meer wel traag helaas. Echter kan je daar zelf bijna demiwater ofzelfs echt demiwater mee maken. Vanaf een 150 euro heb je een degelijk apparaat en vanaf 300 euro een direct flow apparaat die 1500 l per dag produceert. Eens je die hebt kan je ieder water maken middels toevoegingen die je wilt zonder ongewenste extra,s. Bovendien ook je ramen (zonder strepen) zemen en je brouwapparatuur heel goed mee reinigen. Wellicht is dat een optie.

Gewoon een apparaat van osmoseapparaat.nl van 39,95 Euro https://www.osmoseapparaat.nl/osmopure/osmopure-50-ba.html kopen en 50% kraanwater met 50% osmosewater voor je pilsrecept gebruiken. Ideaal en makkelijk.
Osmosewater is ook te gebruiken om Star San oplossing mee te maken voor de plantenspuit, goed te bewaren.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 916
  • Land: nl
Re: Pilswater
« Reactie #15 Gepost op: 06-02-2020 10:13 u »
Denk maar niet dat elke (grote) commerciele brouwer een RO gebruikt om pils te kunnen brouwen.

Daarnaast vraag ik me af: als het verschil tussen RO-water en drinkwater (of een mix van beiden) niet te proeven is, zul je het dan wel proeven in het uiteindelijke bier? :weetniet:

Tenslotte, zouten (natrium, chloride, sulfaat) in water beinvloeden de smaak boven bepaalde concentraties. Ik heb wel eens een proefje gedaan met drinkwater en hetzelfde drinkwater met een snufje keukenzout erin. Het proefpanel gaf de voorkeur aan het drinkwater met wat zout erin.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pilswater
« Reactie #16 Gepost op: 06-02-2020 11:07 u »
Gewoon een apparaat van osmoseapparaat.nl van 39,95 Euro https://www.osmoseapparaat.nl/osmopure/osmopure-50-ba.html kopen en 50% kraanwater met 50% osmosewater voor je pilsrecept gebruiken. Ideaal en makkelijk.
Osmosewater is ook te gebruiken om Starsan oplossing mee te maken voor de plantenspuit, goed te bewaren.
Met zo, een apparaat krijg je geen goed resultaat, de druk van je waternet is doorgaans te laag. Eigenlijk wil je minstens 4 bar hebben.
De spoelverhouding kan bijvoorbeeld 1 op 6 zijn. ofwel 7 liter water voor 1 liter osmosewater. En dan ook nog bij een heel laag volume ofwel wellicht maar 40 liter per etmaal. Daarnaast is de kwaliteit van je water ook lager bij een te lage druk.

Iets meer uitgeven en je hebt een goed werkend apparaat met een boosterpomp en een fatsoenlijke waterverhouding en TDS waarde, zeker met een DI filter na de Osmose. Eventueel kan je de osmose vast opstellen met een kraantje en dan dus ook osmosewater gebruiken voor andere doeleinden, waarvan ik me er genoeg kan bedenken.

Ik heb nu dan ook een 500 GPD, direct flow osmose besteld, echter moet ik deze nog aansluiten in de keukenkast zodat we altijd osmosewater kunnen pakken.

Ik heb best wat ervaring met Reversed Osmose machines, omdat ik onderhoudsgever ben geweest van grotere installaties, deze werken vaak zelfs op 50 bar waterdruk!


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.533
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Pilswater
« Reactie #17 Gepost op: 06-02-2020 11:23 u »
Ik brouw al 4-5 jaar pils (topic Lager!Lager!) met 50/50 demiwater - kraantjeswater. Gaat perfect. Minstens even belangrijk is de kwaliteit van je basismout, de versheid van je hop, voldoende actieve gist en je temperatuurscontrole tijdens vergisting.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pilswater
« Reactie #18 Gepost op: 06-02-2020 13:40 u »
Ik brouw al 4-5 jaar pils (topic Lager!Lager!) met 50/50 demiwater - kraantjeswater. Gaat perfect. Minstens even belangrijk is de kwaliteit van je basismout, de versheid van je hop, voldoende actieve gist en je temperatuurscontrole tijdens vergisting.
Mee eens, zacht water, vloergemoute pilsmout (Weyerman), verse hop en voldoende ondergist! Lekker!
VariŽren is ook leuk, beetje koudhop of bijvoorbeeld komkommer erbij. of een IPL.

Goed water maakt echt een verschil met bieren met minder smaak en een lager start SG. Echter met alleen goed water ben je er niet.

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Pilswater
« Reactie #19 Gepost op: 06-02-2020 23:12 u »
Met zo, een apparaat krijg je geen goed resultaat, de druk van je waternet is doorgaans te laag. Eigenlijk wil je minstens 4 bar hebben.
De spoelverhouding kan bijvoorbeeld 1 op 6 zijn. ofwel 7 liter water voor 1 liter osmosewater. En dan ook nog bij een heel laag volume ofwel wellicht maar 40 liter per etmaal. Daarnaast is de kwaliteit van je water ook lager bij een te lage druk.

Iets meer uitgeven en je hebt een goed werkend apparaat met een boosterpomp en een fatsoenlijke waterverhouding en TDS waarde, zeker met een DI filter na de Osmose. Eventueel kan je de osmose vast opstellen met een kraantje en dan dus ook osmosewater gebruiken voor andere doeleinden, waarvan ik me er genoeg kan bedenken.

Ik heb nu dan ook een 500 GPD, direct flow osmose besteld, echter moet ik deze nog aansluiten in de keukenkast zodat we altijd osmosewater kunnen pakken.

Ik heb best wat ervaring met Reversed Osmose machines, omdat ik onderhoudsgever ben geweest van grotere installaties, deze werken vaak zelfs op 50 bar waterdruk!

Ben het met je eens dat het lang duurt voordat je een jerrycan vol hebt, en dat er pakweg 75% kraanwater (als afvalwater) door de gootsteen spoelt, maar dat het geen goede kwaliteit is heb ik nog niet gemerkt, zowel in thee als koffie is het verschil goed te merken, ook met ramen wassen, het nooit hoeven ontkalken van de koffiemachine en stoomstrijkijzer, en de smaak van zelfgebrouwen pils. Ik gebruik dit filter al meerdere jaren. Om 20 liter te krijgen zet ik hem 4 a 5 uur op de kraan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilswater
« Reactie #20 Gepost op: 08-02-2020 12:08 u »
Bij de lokale Action zijn ze ook te koop voor 79 cent ;)

Bedankt voor de tip. Ze zijn mij bij de Action nooit opgevallen. Ik kom er regelmatig want bij mijn werkgever om de hoek zit een filiaal.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.764
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Pilswater
« Reactie #21 Gepost op: 11-02-2020 14:16 u »
Bedankt voor de tip. Ze zijn mij bij de Action nooit opgevallen. Ik kom er regelmatig want bij mijn werkgever om de hoek zit een filiaal.
Zijn ook maar af en toe voorradig of gepubliceerd in de folder (meestal voorjaar ivm ramen wassen etc). Echter altijd bestelbaar.

Offline Boumatjuhh

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #22 Gepost op: 13-02-2020 12:30 u »
Dank voor de goede reacties!! :groots: :groots:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pilswater
« Reactie #23 Gepost op: 13-02-2020 15:32 u »
Ben het met je eens dat het lang duurt voordat je een jerrycan vol hebt, en dat er pakweg 75% kraanwater (als afvalwater) door de gootsteen spoelt, maar dat het geen goede kwaliteit is heb ik nog niet gemerkt, zowel in thee als koffie is het verschil goed te merken, ook met ramen wassen, het nooit hoeven ontkalken van de koffiemachine en stoomstrijkijzer, en de smaak van zelfgebrouwen pils. Ik gebruik dit filter al meerdere jaren. Om 20 liter te krijgen zet ik hem 4 a 5 uur op de kraan.
Ik kan niks zeggen over de specifieke situatie, echter de waterdruk is een belangrijke factor. En daarbij is een smaaktest niet representatief voor de kwaliteit van de werking van de osmose, TDS/EC meting met daarbij een pH en temperatuur wel.

Een RO met booster, en een hars post filter geeft (als het goed is) een met particuliere apparatuur een onmetbare TDS waarde. Dat haal je doorgaans niet met een goedkope RO zonder pomp en post filtratie. Daarbij wil ik wel vermelden dat het resultaat best ok kan zijn voor brouwwater.

Laat een RO filter nooit droog staan! Normaal wordt deze nat opgeslagen in een conserverende oplossing tegen o.a. microbiologische vervuiling.
Een goed alternatief is dagelijks een korte spoeling doen.

Ik heb meerdere jaren ervaring met commerciele RO installaties aan boord van schepen, en ik merk dat er weinig info te vinden is over het werken met een RO. Het bijbehorende onderhoud, water voor/na behandeling ect ect. Doorgaans vind ik alleen zaken over het proces Reversed osmose. Er zijn echter wel wat valkuilen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #24 Gepost op: 13-02-2020 17:14 u »
Spa Blauw is bijna gedemineraliseerd water. Er zit nauwelijks droogrest in. Heel zacht dus, en volgens velen perfect voor pils.

Maar jouw pils is jouw pils. Met welk water of je dit ook brouwt.

Jupiler smaakt anders dan Cristal en anders dan Stella en anders dan Heineken en anders dan Warsteiner en anders dan Grolsch en anders dan Amstel en anders dan Bittburger en anders dan Maes en anders dan Hertog Jan en anders dan Bel en anders dan Pax en anders dan Alfa en anders dan ...

Waar zitten die verschillen in? In het water?

Geloof het maar niet. Water is zeker niet, lees absoluut niet, de sleutel tot het succes voor een goede pils, diverse andere factoren zijn vele malen belangrijker. Mout, hop, gist.

Gewoon water uit de kraan, daarmee kan je een prima pils brouwen. Na minstens een keer of 10 een goede en reproduceerbare pils gebrouwen te hebben, probeer dan eens je water bij te stellen. Zachter, harder, meer van dit of van dat. Maar het blijft een nuance, zeker geen verschil tussen fris en strak of log.

Ik ben benieuwd wie op dit forum al eens 50x pils gebrouwen heeft met verschillende waters en een beetje gestaafd verschil kan claimen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilswater
« Reactie #25 Gepost op: 13-02-2020 17:32 u »
...
Jupiler smaakt anders dan Cristal en anders dan Stella en anders dan Heineken en anders dan Warsteiner en anders dan Grolsch en anders dan Amstel en anders dan Bittburger en anders dan Maes en anders dan Hertog Jan en anders dan Bel en anders dan Pax en anders dan Alfa en anders dan ...

Waar zitten die verschillen in? In het water?

Geloof het maar niet.
...

Al deze brouwerijen hebben installaties om de waterkwaliteit naar hun hand te zetten...

De smaak van een bier is zeker van heel veel factoren afhankelijk en sommige factoren zoals de mout- en hopkeuze hebben er een hele grote invloed op.
Maar dat neemt niet weg dat ook het brouwwater zijn invloed heeft, meer zelfs dan vaak beweerd wordt...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #26 Gepost op: 13-02-2020 17:52 u »
Al deze brouwerijen hebben installaties om de waterkwaliteit naar hun hand te zetten...

De smaak van een bier is zeker van heel veel factoren afhankelijk en sommige factoren zoals de mout- en hopkeuze hebben er een hele grote invloed op.
Maar dat neemt niet weg dat ook het brouwwater zijn invloed heeft, meer zelfs dan vaak beweerd wordt...

Natuurlijk heeft water invloed. Weet jij hoe al die brouwerijen hun water instellen? Nee toch. En die lijstjes over standaard waters die zeggen ook niks.

Zacht water is geen garantie voor een lekkere hobbypils. (en het gaat niet over zacht, maar over pH)

Zoals elke keer weer. Eerst brouwen, daarna de puntjes op de i zetten. En het water zijn de allerlaatste puntjes.

Op dit forum doet men steeds of er keiharde wetten zijn waaraan je moet voldoen. Die wetten zijn er niet. En daarbij zijn ze voor iedereen anders want smaken verschillen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #27 Gepost op: 13-02-2020 17:57 u »
@EBC: Hoe dikwijls heb jij al pils gebrouwen? En als je het al gebrouwen hebt, wat was dan de samenstelling van jouw brouwwater/leidingwater?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pilswater
« Reactie #28 Gepost op: 13-02-2020 17:59 u »
Zoals elke keer weer. Eerst brouwen, daarna de puntjes op de i zetten. En het water zijn de allerlaatste puntjes.

Daarin verschillen wij van mening.

Waterbehandeling is geen moeten maar het niet juist als je stelt dat het brouwwater en de pH van je besla niet van belang zijn. Met jouw reacties schep je wel dat beeld. Het doet geen recht aan de invloed van water en de daarin opgeloste zouten op je brouwproces.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #29 Gepost op: 13-02-2020 18:00 u »
@EBC: Hoe dikwijls heb jij al pils gebrouwen? En als je het al gebrouwen hebt, wat was dan de samenstelling van jouw brouwwater/leidingwater?

Een keer of 46, om precies te zijn.

Gewoon uit de kraan, (Zoutelande, Middelburg, Kattendijke en Gellik) en met osmosewater. Verhouding ongeveer 30:16. Geen noemenswaardig verschil gemerkt. Nou ja, behalve dan de ervaring die het bier steeds beter deden worden.

Het zal wel aan mijn mout, hop, gist en temperaturen gelegen hebben.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 748
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Pilswater
« Reactie #30 Gepost op: 13-02-2020 18:03 u »
Een beetje off-topic, maar toch....

Jupiler smaakt anders dan Cristal en anders dan Stella en anders dan Heineken en anders dan Warsteiner en anders dan Grolsch en anders dan Amstel en anders dan Bittburger en anders dan Maes en anders dan Hertog Jan en anders dan Bel en anders dan Pax en anders dan Alfa en anders dan ...

Volgens bierguru Derek Walsh zijn er nauwelijks nog waarneembare verschillen tussen de grote pilsmerken. De verschillen zitten hoofdzakelijk in  'de beleving' , oftewel de marketing bla bla is per merk verschillend.



Vroeger kocht ik meestal a-merk pils, sinds ik dit filmpje heb gezien niet meer.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #31 Gepost op: 13-02-2020 18:03 u »
Daarin verschillen wij van mening.

Waterbehandeling is geen moeten maar het niet juist als je stelt dat het brouwwater en de pH van je besla niet van belang zijn. Met jouw reacties schep je wel dat beeld. Het doet geen recht aan de invloed van water en de daarin opgeloste zouten op je brouwproces.

Nee het gaat in deze draad over zacht water voor pils. Niet over pH.

pH in dit verband is traditioneel. Blond bier met zacht water, donker bier met hard water. Burton, Plzn, en zo meer.

De SMAAK van het uiteindelijke bier, daar gaat het om.

En ik zeg toch steeds dat water van invloed is ... maar pas later en niet al vooraf.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #32 Gepost op: 13-02-2020 18:05 u »
Volgens bierguru Derek Walsh zijn er nauwelijks nog waarneembare verschillen tussen de grote pilsmerken. De verschillen zitten hoofdzakelijk in  'de beleving' , oftewel de marketing bla bla is per merk verschillend.

Vroeger kocht ik meestal a-merk pils, sinds ik dit filmpje heb gezien niet meer.

Ik geef lessen Zythologie/Biersommelier, en met mijn cursisten doe ik altijd een blindproeverij van 5 pilsbieren.

Allemaal nemen ze duidelijke verschillen waar.

Ik vraag ze de bieren in volgorde te zetten van wat ze de lekkerste vinden.

Bijna altijd dezelfde bieren die winnen en verliezen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #33 Gepost op: 13-02-2020 18:14 u »
Een keer of 46, om precies te zijn.

Gewoon uit de kraan, (Zoutelande, Middelburg, Kattendijke en Gellik) en met osmosewater. Verhouding ongeveer 30:16. Geen noemenswaardig verschil gemerkt. Nou ja, behalve dan de ervaring die het bier steeds beter deden worden.

Het zal wel aan mijn mout, hop, gist en temperaturen gelegen hebben.
Mijn leidingwater bevat 95 ppm natrium, probeer daar maar eens een cleane pils mee te brouwen. Maar misschien proef jij het verschil niet. Als je van moutige bieren houdt, zoals veel Duitse pils, is het ok. Wil je een droge, strakke pils, dan lukt dit niet.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #34 Gepost op: 13-02-2020 18:28 u »
Mijn leidingwater bevat 95 ppm natrium, probeer daar maar eens een cleane pils mee te brouwen. Maar misschien proef jij het verschil niet. Als je van moutige bieren houdt, zoals veel Duitse pils, is het ok. Wil je een droge, strakke pils, dan lukt dit niet.

Mijn water in Gellik is, wanneer ik de Watermaatschappij mag geloven, ongeveer 60 ppm.

Ik denk dat je aan filteren moet beginnen voor het echt strakke werk. Dat vervelende artisanale van onze hobbybieren maakt het al snel te vol (gistig) van smaak.
In Duitsland, en ook al in Nederland, hebben ze daar de ongefilterde pils voor uitgevonden.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #35 Gepost op: 13-02-2020 18:43 u »
Die 95 ppm natrium komt doordat de watermaatschappij het water zachter maakt/onthardt en zo natrium toevoegt. Maar een eenvoudige hobbybrouwer mag geen mineralen toevoegen? De wereld op zijn kop. Wanneer ik demiwater gebruik met de juiste mineralen, is dit omdat de watermaatschappij er drinkwater van maakt en ik heb brouwwater nodig.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #36 Gepost op: 13-02-2020 19:05 u »
Die 95 ppm natrium komt doordat de watermaatschappij het water zachter maakt/onthardt en zo natrium toevoegt. Maar een eenvoudige hobbybrouwer mag geen mineralen toevoegen? De wereld op zijn kop. Wanneer ik demiwater gebruik met de juiste mineralen, is dit omdat de watermaatschappij er drinkwater van maakt en ik heb brouwwater nodig.

Waarom mag je geen mineralen toevoegen? Je doet wat je wil, prima toch?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #37 Gepost op: 13-02-2020 19:29 u »
Waarom mag je geen mineralen toevoegen? Je doet wat je wil, prima toch?
Bedankt, je goedkeuring betekent heel veel voor me. 😁
Maar wat ik wil is niet het criterium, wel de smaak die ik wil bereiken.

Offline beun

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #38 Gepost op: 13-02-2020 21:36 u »
Ik heb laatst een pils gebrouwen welke  hoog gewaardeerd werd door de leden van onze brouwvereniging. Ik had een dolium ter beschikking gesteld voor de clubavond.
Deze pilsener was gebrouwen zonder aanpassing pH van zowel maisch als spoelwater! pH tijdens maischen is wel gemeten en was ok. Daarnaast niet geforceerd gekoeld maar gewoon af laten koelen. Toen bij 10 ļC de gist erbij en 5 weken in hetzelfde vat laten zitten bovenop de gistslurry. toen gebotteld en hergist.
Echt mooi pils geworden met standaard NL water! Mijn conclusie is dat pils prima met ons water gebrouwen kan worden. Natuurlijk kan het altijd beter maar de basis is goed!  :proost:
Mijn volgende batch is inmiddels gebrouwen en bij deze is het spoelwater wel aangepast.
zo probeer ik stap voor stap mijn pils steeds mooier te brouwen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Pilswater
« Reactie #39 Gepost op: 13-02-2020 22:09 u »
Bedankt, je goedkeuring betekent heel veel voor me. 😁

Gottegot het blijft wel gevoelig hŤ ... kunnen we daar nu niet van afstappen? Mijn mening jouw mening. We zijn toch geen vrouwen? Oud zeer, pint drinken, zand erover en verder gaan?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pilswater
« Reactie #40 Gepost op: 13-02-2020 22:41 u »


En de volgende dop deraf



Het beste bier brouw jezelf.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Pilswater
« Reactie #41 Gepost op: 14-02-2020 06:20 u »
Gottegot het blijft wel gevoelig hŤ ... kunnen we daar nu niet van afstappen? Mijn mening jouw mening. We zijn toch geen vrouwen? Oud zeer, pint drinken, zand erover en verder gaan?
Was gewoon een grapje hoor. 😉

Tags: