Wortkoeler

Gestart door Marcel R, 20-03-2006 19:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Marcel R

Afgelopen zaterdag hebben mijn broer en ik een wortkoeler ´gebouwd´. Hij lijkt op diegene die te koop is bij Brouwland. Een koperen spiraal. Wij hebben vier koperen knie stukken gebruikt. Het zijn geen knelkoppelingen. Dus gewoon gesoldeerd. De vraag is nu kan dit= heeft het invloed op het bier= worden de verbinden aangetast door het zuur in het bier= of kan het gewoon en hebben we een mooie koeler gebouwd.

Marcel Rutten.

Liemingbrouwer

Hoi Marcel,

Als je gebruik hebt gemaakt van loodvrij soldeersel is er geen vuiltje aan de lucht.  Lood en tin zijn zeer giftig zeker bij verwarming.
Het beste soldeersel is zilver; "Hardsoldeersel met 40% zilver en zonder cadmium"
Deze soldeerstaven hebben een smelttemperatuur van 690° en moeten dus met vlamboog gesoldeerd worden.
Hopelijk moet je nu die mooie koeler niet terug uit elkaar halen...

Groetjes
Liemingbrouwer

Adrianus Tripel

Hoi Marcel,

Als je netjes hebt gesoldeerd is er geen enkel probleem. Als lood en tin werkelijk zo giftig zouden zijn als sommige mensen beweren, was de halve bevolking van Nederland al nooit meer opgestaan.
Nederland is op dit moment nog steeds vergeven van de loden waterleidingen. Oude huizen hebben nog steeds aanvoerleidingen van lood. Deze worden niet op voorhand vervangen.
Wel is het tegenwoordig zo dat lood/tin soldeer is vervangen door een variant zonder lood maar met zilver. Bij het solderen merk je er niets van. Smeltpunt is nagenoeg hetzelfde. Je vloeimiddel is wel iets anders. Als je het soldeer pas nieuw gekocht hebt is de kans groot dat je de goede hebt.

Groeten Ad

Adrie

Vergeet niet dat wort zuur is en dat lood en tin in verhoogde concentraties zullen oplossen. Je kunt wort niet zomaar vergelijken met kraanwater. Het gebruik van loodvrij soldeer is dus zeker aan te raden.

stoker

lood/tin soldeer is nog net zo goed  in de handel te krijgen. er bestaat een zilvervariant met 3% zilver (97 tin), dit is de meest voorgebruikte, en er is ook een variant met meer dan de helft zilver (heb je al een iets sterkere brander voor nodig)

Marcel R

Bedankt voor de reacties.
We hebben inmiddels de koeler 'omgebouwd' dus snelkoppelingen gebruikt.


Marcel rutten

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.