Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Out of the box saison  (gelezen 829 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Out of the box saison
« Gepost op: 25-01-2020 19:01 u »
Hoi allemaal,

Het uiteindelijke doel voor dit biertje is een saison-achtig bier (hoeft niet 100% aan de voorwaarden te voldoen wat mij betreft). Niet te hoog in alcohol, goed door te drinken met toch een zoetig en fruitig smaakje.
De cara 20 zorgt hier voor een lichte karamelsmaak en de hoppen geven dan weer de fruitige touch aan het bier.
Ik moet er wel bijvertellen dat de Challenger in de realiteit vervangen zal worden door de Ariana hop. Die heeft een gelijkaardig alfazuur gehalte zodat de IBU waarde zou kloppen. Dit in acht genomen, zouden jullie iets veranderen hier aan? Graag jullie mening! Brouwdag is pas over 2 weken dus het recept kan zeker nog aangepast worden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptZonde Saison
Brouwdatum25-01-2020
BierstijlSaison
Volume35,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement64,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
35,00 lLeidingwater Bossestraat
11,75 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l7 mg/l14 mg/l2 mg/l38 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC88,9 %
1,00 kgCara 20Dingemans20 EBC11,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165,0 įC1 min.60 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gAmarillobellen8,9%60 min.7,6 IBU
10,0 gChallengerpellets10,1%60 min.9,5 IBU
25,0 gAmarillobellen8,9%15 min.5,1 IBU
25,0 gChallengerpellets10,1%15 min.6,3 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l + 0,5 l getrapte starterFrench Saison (3711)bovengist






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline wernerthefox

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2020 20:04 u »
Hi Kristoff,
Volgens mij is de saison stijl vrij ruim gedefinieerd. Dus als je dan ook nog out-of-the-box gaat dan mag ongeveer alles :). Enige wat ik me afvraag is of je niet teveel bitterheid krijgt.. saison gist geeft droog bier dus weinig mout/zoetheid als tegenhanger van de hopbitterheid. Als je daar voor gaat dan prima. Anders zou je lagere AA hops kunnen overwegen. Ter inspiratie een linkje naar de oer-saison van DuPont https://growlermag.com/homebrew-recipe-saison-classic/ (hier gebruiken ze ekg en styrian).
Werner

Offline beun

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #2 Gepost op: 26-01-2020 17:30 u »
Caramout zou ik niet in een saison gebruiken, dan liever een beetje vienna of munchenermout in de stort. Ik zou ook een beetje, bijv. 5-10%, spelt mout toevoegen, dit geeft een mooie smaak die goed in het type past.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Out of the box saison
« Reactie #3 Gepost op: 26-01-2020 17:37 u »
Caramout zou ik niet in een saison gebruiken, dan liever een beetje vienna of munchenermout in de stort. Ik zou ook een beetje, bijv. 5-10%, spelt mout toevoegen, dit geeft een mooie smaak die goed in het type  past.
Helemaal mee eens. 10% biscuit doet het ook goed in een Saison.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #4 Gepost op: 26-01-2020 20:05 u »
Caramout zou ik niet in een saison gebruiken, dan liever een beetje vienna of munchenermout in de stort. ik zou ook een beetje, bijv. 5-10%, spelt mout toevoegen, dit geeft een mooie smaak die goed in het type  past.

Zeg je dat omdat je denkt dat de cara 20 die ik voorzien had niet lekker zou zijn? Die lichte karamelsmaak sprak mij hierin wel aan :-)..

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Out of the box saison
« Reactie #5 Gepost op: 26-01-2020 20:16 u »
Eigenlijk zou het ook een outside the box moeten zijn, buiten de doos denken.
Out of the box betekent juist standaard, zonder wijzigingen zoals het uit de doos komt.

Maar je bent vergeven want bijna iedereen gebruikt de uitdrukking verkeerd  ;D

Dan is er ook nog een out of the closet, maar hoe dat met Saison werkt weet ik niet.

Offline Michiel8012

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #6 Gepost op: 27-01-2020 09:16 u »
En qua hop in een Saison ben ik enorm fan van de Nelson sauvin. Geeft wat mij betreft echt dat fruitige en droge wat een Saison een Saison maakt. Verder inderdaad wat Vienna en je bent er.

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #7 Gepost op: 31-01-2020 10:11 u »
Nog een extra vraagje:
Omdat de mogelijkheid bestaat dat de brouwdag verplaatst moet worden (ik brouw namelijk samen met een aantal vrienden) wil ik de gedroogde belle saison gist gebruiken ipv een giststarter te maken met de French Saison. Deze hebben hetzelfde gistprofiel. Nu vind ik het moeilijk in te schatten hoeveel ik nu precies nodig heb. Denken jullie dat ik er kom met 2 zakjes van 11 g? Of zal het meer moeten zijn?

Offline Michiel8012

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #8 Gepost op: 31-01-2020 11:01 u »
Nog een extra vraagje:
Omdat de mogelijkheid bestaat dat de brouwdag verplaatst moet worden (ik brouw namelijk samen met een aantal vrienden) wil ik de gedroogde belle saison gist gebruiken ipv een giststarter te maken met de French Saison. Deze hebben hetzelfde gistprofiel. Nu vind ik het moeilijk in te schatten hoeveel ik nu precies nodig heb. Denken jullie dat ik er kom met 2 zakjes van 11 g? Of zal het meer moeten zijn?

Volgens Mr Malty moet je het precies redden met 22 gram als je 35 liter met een start SG van 1.049 ent.

Offline Takkie83

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Out of the box saison
« Reactie #9 Gepost op: 15-02-2020 13:48 u »
Hoe is het afgelopen met deze saison?

Offline Kristof.Anthonis

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Out of the box saison
« Reactie #10 Gepost op: 16-02-2020 11:45 u »
Ik heb de caramout eruit gehaald en vervangen door vienna ;-).
Hij zit nu een weekje in het vergistingsvat, alles goed voorlopig...

Offline Takkie83

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Out of the box saison
« Reactie #11 Gepost op: 16-02-2020 13:16 u »
Ben benieuwd naar je smaakimpressies alstie zover is. Ben ook benieuwd naar je eind SG  :D

Offline Takkie83

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 97
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Out of the box saison
« Reactie #12 Gepost op: 16-02-2020 13:21 u »
Ik heb de cara mout eruit gehaald en vervangen door vienna ;-)

Overigens gebruikt Adrie voor het saisonrecept in zijn boek ook een klein deel carapils en dat is een verdomd lekker receptje  :proost:

Tags: