Good basic cleaning and disinfecting, but what comes next

Gestart door Jacques, 25-01-2020 16:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

De derde wokshop die ik bijwoonde tijdens de Dutch Craft Brewers Conference 2020 had als titel "Good basic cleaning and disinfecting, but what comes next?". Deze workshop werd gegeven door Paul Browning. Paul is een Engelsman en microbioloog en heeft bijna heel zijn werkzame leven besteed aan het bestrijden van micro-organismen. Eerst in ziekenhuizen en daarna in de levensmiddelenindustrie. Zo heeft hij de nodige jaren gewerkt bij Diversey, een bekende firma als het gaat om reinigingsmiddelen. Hij is gespecialiseerd in reinigings- en desinfecteermiddelen voor brouwerijen en frisdrankfabrikanten. De laatste jaren werkt hij voor Brewers' Ocean, een bedrijf die zich toelegt op het bestrijden van infecties in de drankenindustrie. Als er iemand is die alles weet over het reinigen en desinfecteren dan is hij het wel.

Paul oogt alsof hij de 60 al een tijdje geleden gepasseerd is. Hij was op een typische Engelse wijze gekleed, inclusief een hoge broek met bretels om afzakken te voorkomen.  Met veel Engelse humor deed hij zijn verhaal dat goed te volgen was.

Zijn verhaal zat vol met bekende informatie. Ik zet het hieronder in telegramstijl kort onder elkaar.
-   Alle vloeren moeten schoon zijn.
-   Laat geen gemorste resten liggen.
-   Schoonmaken hoort bij het brouwproces, je mag het niet verwaarlozen.
-   Toevoegingen die de waterhardheid verlagen (lees verlaging oppervlakte spanning) zorgen voor een betere werking van je reinigings- en desinfecteermiddel.
-   Ook toevoegingen die er voor zorgen dat het vrijgemaakte "vuil" in oplossing blijft vergroten de werking van je reinigingsmiddel.
-   Bij gebruik van natronloog (NaOH) dit middel altijd gebruiken in combinatie met hiervoor bedoelde toevoegingen.
-   De beste werking van NaOH 1% oplossing heb je bij 85 °C.
-   Bij gebruik van NaOH altijd de nodige veiligheidsmaatregelen treffen. Draag rubberen laarzen en gebruik handschoenen!
-   Bij gebruik van chloorhoudende middelen altijd goed uitspoelen.
-   Pas goed op bij handmatige gebruik van perazijn. Gebruik geen hogere concentratie dan 5%

Over het spoelen met water bij het reinigen vertelde hij overigens iets wat voor mij nieuw was. Hij wees erop dat je na een hete reiniging het beste met warm water kunt naspoelen om de vorming van een aanslag (neerslaan mineralen) te voorkomen.
Spoelen met water voorafgaand aan het reinigen doe je het beste eerst met koud water en daarna met warm water. Tot zover het conventionele gedeelte van zijn verhaal.

Paul hield zijn publiek voor dat de klassieke manier van reinigen en desinfecteren niet meer voldoet. Er zijn steeds meer micro-organismen die zich op een hele vernufte wijze zich verweren. Ze doen dat door onderling te communiceren. Ze vormen een biofilm waarin ze niet aangetast kunnen worden door de conventionele reinigings- en desinfecteermiddelen. In de biofilm vermenigvuldigen de micro-organismen. Er ontstaat een kolonie aan micro-organismen. Na een tijd scheurt de biofilm en komen de micro-organismen vrij. Op een andere plaats nestelen deze zich weer en vormen opnieuw een biofilm.
Om de vorming van biofilm te voorkomen moet al je brouwapparatuur super schoon te zijn. Let daarbij goed op alle verborgen hoekjes. Mechanische reiniging (boenen) is een methode gevormde biofilm te verwijderen. En andere goede methode is het gebruik van enzymen. Als hobbybrouwers kennen we sinds enige tijd Enzybrew 10, maar er zijn meer merken. 

Ten slotte somde Paul de voordelen van enzymatische reiniging op:
-   Niet belastend voor het milieu
-   pH-neutraal
-   veilig
Nadeel is de hoge prijs...





Meer over biofilm in de brouwerij
https://www.slideshare.net/DuPontFood/biofilms-ancient-life-in-breweries


https://qleantec.com/uploads/files/news/enzymen-verwijderen-biofilm-veilig-032016-qlean-tec-vmt.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fbioe.2019.00192/full


Tenslotte nog een paar foto's die ik genomen heb.









Opaslof

Oef. Heftig die micro-organismen 🦠.
Daar komt enzybrew dus om de hoek kijken. Niet zoals soms wordt gezegd: gewoon een ander soort reiniging of desinfectie die toevallig minder milieubelastend is, maar het is dus complementair. Voor erbij.
Als ik het goed begrijp: eerst de enzybrew, daarna caustic om de organische troep echt weg te halen?
(Ben me net aan het verdiepen in de schoonmaak van m'n installatie met rvs, koper, messing, kunststof, glas. Even een keer goed uitpuzzelen wat het beste schoonmaakproces is voorafgaand en na afloop van het brouwen in m'n HERMS).

Dank voor het delen van de info!

André de Laat


Jacques

Citaat van: Opaslof op 30-07-2020  16:11 uOef. Heftig die micro-organismen 🦠.
Daar komt enzybrew dus om de hoek kijken. Niet zoals soms wordt gezegd: gewoon een ander soort reiniging of desinfectie die toevallig minder milieubelastend is, maar het is dus complementair. Voor erbij.
Als ik het goed begrijp: eerst de enzybrew, daarna caustic om de organische troep echt weg te halen?
(Ben me net aan het verdiepen in de schoonmaak van m'n installatie met rvs, koper, messing, kunststof, glas. Even een keer goed uitpuzzelen wat het beste schoonmaakproces is voorafgaand en na afloop van het brouwen in m'n HERMS).

Dank voor het delen van de info!

Enzybrew 10 kun je gebruiken in plaats van caustic. Het lost eiwitten op.

EBC

Nog eens ... caustic (NaOH, etc), en ook andere producten hoeven niet op 80 °C. In grote brouwerijen worden ze zelden zo warm gebruikt.

Weet je wat er gebeurt met een 3000+ l CCT wanneer je er 80 °C caustic in doet? En daarom worden die doorgaans koud gereinigd.

André de Laat

Citaat van: EBC op 30-07-2020  23:40 uNog eens ... caustic (NaOH, etc), en ook andere producten hoeven niet op 80 °C. In grote brouwerijen worden ze zelden zo warm gebruikt.

Weet je wat er gebeurt met een 3000+ l CCT wanneer je er 80 °C caustic in doet? En daarom worden die doorgaans koud gereinigd.

Zou ik best eens willen zien  ;D

chthon

Ik heb een beetje een probleem met deze uitspraak.

CiteerEr zijn steeds meer micro-organismen die zich op een hele vernufte wijze zich verweren. Ze doen dat door onderling te communiceren. Ze vormen een biofilm waarin ze niet aangetast kunnen worden door de conventionele reinigings- en desinfecteermiddelen.

Het lijkt alsof er een epidemie is van biofilms, en dat dit vroeger nooit gebeurde.

Biofilms zijn zo oud als het leven op aarde. Stromatolieten zijn de oudste biofilms.

Ik zou ook denken dat brouwapparatuur en leidingen worden ontworpen zodat hoeken vermeden worden (wat waarschijnlijk de prijs wel opdrijft, mijn vrouw heeft nog een in bedrijf gewerkt dat tanks maakte voor de voedingsindustrie, en afwerking gebeurt manueel). CIP is ook niet nieuw, dus dit is ook onderdeel van het ontwerp, opnieuw geen scherpe hoeken.

Kostprijs is ook relatief en afhankelijk van schaal. Ik kom waarschijnlijk voor twee jaar toe met een pot Enzybrew van 0,75 kg, terwijl een grote brouwinstallatie waarschijnlijk 10 kg kan opslokken in een keer.

Laat ik het zo zeggen: de kerel heeft gelijk, maar de schaal waarop hij werkt, en de complexiteit van de systemen waarvoor hij engineering doet is minstens 10 keer groter dan de grootste hobbybrouwer. Aangezien de toegankelijkheid van de spullen van een hobbybrouw installatie 100% is, kan alles eenvoudig worden gereinigd (maar: inderdaad niet uitstellen, en scherpe hoekjes correct reinigen). De toegankelijkheid is veel lager en de grootte veel groter, van al deze professionele systemen, waardoor 100% reiniging veel en veel complexer is dan van hobbybrouw materieel.

Wanneer er al een probleem is met biofilm in craft beer omgevingen, dan is dit waarschijnlijk een gevolg van een tekort aan kennis en opleiding van de craft brouwers zelf, niet omdat dit een nieuw probleem is.

William

Goede analyse chthon. :duimop:

Met een beetje proper werken komt een hobbybrouwer een heel eind. Belangrijkste is dat men weet hoe aangebrand materiaal op verhittingselementen verwijdert hoewel je daar van microbiele films geen last zult hebben.

dirk

Er zijn wel meer oplossingen dan NaOH en Enzybrew...

... dat is vaatwaspoeder.

+ alkalisch
+ enzymwerkend
+ fosfaatvrij
+ chloorvrij
+ breed verkrijgbaar
+ spotgoedkoop

- niet specifiek werkend (want eigenlijk bedoeld voor vaat)

Betekent dat ik dan geen Enzybrew gebruik? Nee, ik gebruik het wel, alleen niet na elke brouw.

Om contaminatieopbouw te voorkomen, is het (ook in de industrie) verstandig om af en toe van reinigingsmiddel te wisselen. Want als je bij 1 merk blijft bouw je toch wel een biofilm op, namelijk een biofilm wat bestendig is tegen dat ene merk.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.