Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wanneer is een brouwerij Craft?  (gelezen 2371 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #25 Gepost op: 26-01-2020 10:58 u »
‘Craft’. weer zo’n modewoord.

Ik denk dat we hier een meeting over moeten inschieten. Vergadertijger.  :proost2:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.385
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #26 Gepost op: 26-01-2020 15:00 u »
Craft betekent ambacht. Schijnt voort te komen uit de VS (wat niet?)
https://www.bierfamilie.nl/blog/craft-bier-wat-is-dat-eigenlijk

Ontstaan in 1978, toen President Jimmy Carter een wet tekende die het verbod op thuisbrouwen ophief. Veel onafhankelijke en vooral kleine, lokale bierbrouwerijen begonnen na dit verbod zelfstandig met bierbrouwen, wat uiteindelijk voor ‘The Craft Beer Revolution’ heeft gezorgd.

Dus zou je het op kunnen vatten als ambachtelijk brouwen, voortgekomen uit het thuisbrouwen.
En ergens ligt dan natuurlijk een grens waarbij jet het eigenlijk niet meer zo mag noemen.
Maar maakt het wat uit wat voor naam het beestje heeft? Of is de term 'Craft' geld waard en kun je er als brouwerij een beter naam door krijgen. Dat verklaart een hoop natuurlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #27 Gepost op: 26-01-2020 16:46 u »
Inmiddels zijn er presentaties van de plenaire bijeenkomsten tijdens de Dutch Craft Brewers Conference beschikbaar.

Taking craft beer to the next level
Deze werd gegeven door Ina Verstl. Zeer regelmatig lees ik artikelen van haar hand in Brauwelt International.

Rick Kempen – Het konijn en de koplampen une belle histoire
Rick Kempen is werkzaam bij Bier&Co.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #28 Gepost op: 26-01-2020 17:11 u »
Of is de term 'Craft' geld waard en kun je er als brouwerij een beter naam door krijgen. Dat verklaart een hoop natuurlijk.

Dit is de spijker op zijn kop!

'Craft'  is (verworden tot) een marketing formule van de middelgrote industriele brouwers, die met de oorspronkelijke betekenis van het woord weinig meer van doen heeft.

De 'echte' kleine ambachtelijke brouwers zullen op zoek moeten naar een andere marketingformule om zichzelf te onderscheiden.
En dan maar hopen dat dat, wanneer het succesvol is, niet ook gekaapt wordt.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #29 Gepost op: 26-01-2020 17:26 u »
Je onderscheidt je alleen door lekkere bieren op de markt te zetten.

En... de meeste van de "nieuwe " craftbrewerys" hebben bieren met weinig extra's.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #30 Gepost op: 27-01-2020 09:12 u »
Ik denk dat we hier een meeting over moeten inschieten. Vergadertijger.  :proost2:

Een pressurecookersessie?  :police: :neenee:


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #31 Gepost op: 27-01-2020 11:58 u »
Craft en ambachtelijk zijn doordat ze zo veel gebruikt worden holle jeukwoorden voor mij zijn geworden die ik negeer.

Als brouwers die zaken als hopextracten gebruiken zichzelf ambachtelijk noemen zijn ze volgens mij ook het spoor bijster.

Ambachtelijk (en craft is daar de modieuze veelgebruikte Engelse term voor) dekt wat mij betreft alleen producten waar technieken en grondstoffen die bv 100 jaar geleden ook gebruikt werden voor zijn toegepast.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.493
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #32 Gepost op: 27-01-2020 12:04 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?

Ambachtelijk (en craft is daar de modieuze veelgebruikte Engelse term voor) dekt wat mij betreft alleen producten waar technieken en grondstoffen die bv 100 jaar geleden ook gebruikt werden voor zijn toegepast.

Maar dan moet je zelf mouten?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #33 Gepost op: 27-01-2020 13:20 u »
Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?

Maar dan moet je zelf mouten?

Nee, je hoeft niet zelf te mouten, maar het is een proces dat 100 jaar geleden ook al werd toegepast.
Je hoeft ook niet zelf hop te verbouwen.

En je mag de technieken best iets handiger/automatischer toepassen dan 100 jaar geleden en een rvs tank gebruiken i.p.v. een houten vat (wat mij betreft).

Ik denk overigens niet dat een bier met "ambachtelijk" of "craft" op het label per se lekkerder is.

Haagse Broeder: Ambachtelijk of niet dat kan ik niet beoordelen. Als ze brouwen met bv hopextracten, moutextract, anti-oxydanten, siliconen anti-schuim etc dan niet naar mijn mening.

Het is niet alleen afhankelijk van de schaal.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #34 Gepost op: 27-01-2020 13:22 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

... en het magische woord is "verkocht" dus commercieel.

Ingo

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #35 Gepost op: 27-01-2020 14:48 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hét echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #36 Gepost op: 27-01-2020 15:04 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hét echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Wanneer dat zo is, hang ik de RVS lepel aan de wilgen en pak ik de houten pollepel er weer bij! :brouwen:

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #37 Gepost op: 27-01-2020 15:11 u »
Wanneer dat zo is, hang ik de RVS lepel aan de wilgen en pak ik de houten pollepel er weer bij! :brouwen:
Ik heb mijn houten lepel ingekaderd, in een rvs kader uiteraard.

Offline ElmerVDM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #38 Gepost op: 27-01-2020 21:18 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?


Hobbybrouwers natuurlijk ;-)

Maar ik vind de term commercieel sowieso ongelukkig gekozen. Want in welk hokje moet je de 'paters' van Westvleteren dan stoppen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #39 Gepost op: 27-01-2020 22:26 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hét echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Natuurlijk is een automaat niet ambachtelijk...
Je bent pas ambachtelijk als je brouwt met een ketel die verwarmd wordt boven een houten vuurstapel en ook geen thermometer gebruikt. En natuurlijk heb je de vaten die gebruikt zelf gekuipt.  >:D


Voor mij is ambachtelijk bier: bier dat met aandacht en liefde voor smaak gebrouwen is in een relatief kleine installatie. De technische staat van de installatie is mijn inziens niet van belang. Een moderne installatie van nu is morgen verouderd.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.304
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #40 Gepost op: 28-01-2020 00:20 u »
Hobbybrouwers natuurlijk ;-)

Maar ik vind de term commercieel sowieso ongelukkig gekozen. Want in welk hokje moet je de 'paters' van Westvleteren dan stoppen?

Commercieel.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #41 Gepost op: 28-01-2020 07:50 u »
Grappig toch dit. Brouwen is geen ambacht. Toch wil iedereen dat etiketje er op plakken. Neo romantische verdwazing?

Het feit dat de Amerikanen er 'craft' op hebben geplakt ... ach ..."ignorance is bliss".

Ingo

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #42 Gepost op: 28-01-2020 08:20 u »
Amen!

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #43 Gepost op: 28-01-2020 17:14 u »
Helaas is men vrijwel vergeten wat ambacht betekent, waar het voor staat. Er wordt dan meteen gedacht aan handwerk, vaardigheden en zo. Mis. De essentie van ambachtelijk werken is dat het het uitvoeren van scheppende vaardigheden in opdracht. Een ambachtsman heeft in principe geen voorraad van tussen- of eindproduct want hij werkt in opdracht.

Ingo

Als ik op verzoek van mijn buren 20 liter brouw, ben ik dan ambachtelijk bezig?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.138
  • Land: nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #44 Gepost op: 28-01-2020 17:39 u »
Als ik op verzoek van mijn buren 20 liter brouw, ben ik dan ambachtelijk bezig?

Wel ambachtelijk, maar als je het bij de buren brengt ben je in overtreding.

Hopbier

Offline Hannes

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • op weg naar perfectie, helaas ben ik verdwaald.
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #45 Gepost op: 28-01-2020 21:39 u »
Ik zie het als volgt:

Industrieel: het proces zo inrichten dat aan het einde iedere product van ieder proces gelijk is/smaakt. Dat gebeurt door allerlei toevoegingen, high gravity brouwen en verdunnen, water management etc en dit alles tot achter de komma. Meten is weten.

Ambachtelijk/Craft: vanuit het juist toepassen van techniek (lees vooral handwerk en kennis) een zo mooi mogelijk product maken. Niet meten, maar vooral op gevoel en kennis. Daarbij valt best te discussiëren of bv water management hoort, of klaringsmiddelen etc. Maar wat mij betreft niet en als het al gebeurt zo min mogelijk. Producten van verschillende batches zullen nooit gelijk zijn, ook al zal de brouwer dat wel altijd proberen na te streven.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #46 Gepost op: 29-01-2020 00:27 u »
Craft is net als ambachtelijk een marketingterm in mijn ogen.
Elke brouwerij die bier brouwt voor de verkoop is commercieel en op zoek naar een niche. Door de term craft  of ambachtelijk te gebruiken hopen ze zich te onderscheiden van de andere commerciële brouwerijen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #47 Gepost op: 29-01-2020 19:24 u »
Craft is net als ambachtelijk een marketingterm in mijn ogen.

Die automatische ketels van tegenwoordig maken dat zelfs hobbybrouwen niet meer craft is... :nut: ;)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #48 Gepost op: 30-01-2020 09:21 u »
Die automatische ketels van tegenwoordig maken dat zelfs hobbybrouwen niet meer craft is... :nut: ;)
Ik noem me zelf dan ook hobbybrouwer en blijf ver van kreten als ambachtelijk en craft. :degroeten:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #49 Gepost op: 30-01-2020 09:30 u »
Ik zie Craft meer als een gevoelsmatig iets,
Zoals je zegt een recept op gevoel gemaakt en gebrouwen, zonder rekening te houden met stijl grenzen.
Meer ervaring en gevoel dan precisie en dus vaak ook slecht exact reproduceerbaar.

Tags: